• Mitovi o alergiji i intoleranciji na mlečne proizvode

    Mitovi o alergiji i intoleranciji na mlečne proizvode

    Prvi mit - alergija na hranu nije isto što i intolerancija. Ta dva termina se odnose na dve različite stvari. Alergija označava stanje kada imuni sistem reaguje na neposredni nadražaj, a reakcije variraju od blagih do smrtno opasnih. Blagi su povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku i kijanje, dok su ozbiljniji problemi sa disanjem, oticanje usana i disajnih puteva i gubitak svesnosti. Preko 90% alergijskih reakcija izazvano je jednom od ovih 8 namirnica - mleko, žitarice, kikiriki, orah, jaja, soja, riba i morski plodovi.
    Intolerancija na hranu, sa druge strane, jeste reakcija digestivnog sistema i simptomi se ispoljavaju kada pojedete određenu količinu hrane, a simptomi su mučnina, nadutost, dijareja i gasovi. Ovo najčešće izazivaju mlečni proizvodi i žitarice.

    Drugi mit - kada vam jednom dijagnostifikuju alergiju, nikad više ne smete jesti tu hranu. Alergije na hranu se mogu razviti u svim dobima života i mnoga deca su pogođena ovim, ali je moguće da kasnije u životu više nemaju reakcije na hranu na koju su bili alergični u detinjstvu. Testove treba regularno ponavljati, da bi se utvrdilo jeste li i dalje alergični.

    Treći mit - morate izbegavati mleko i mlečne proizvode ako ste intolerantni na laktozu. Odrasli i adolescenti kojima je dijagnoza intolerancija na laktozu mogu da tolerišu oko 12 grama laktoze, što je otprilike jedna šolja mleka ili jogurta. Količina laktoze varira u određenim namirnicama, tako da se ti ljudi mogu držati onih sa nižim postotkom poput švapskog sira, jogurta, kiselog mleka i mocarele. Jogurt je posebno preporučljiv.

    Četvrti mit - ljudi koji su alergični na mleko mogu da piju mleko bez laktoze. Mleko bez laktoze je i dalje mleko, tako da nije dobar izbor za ljude zaista alergične na mleko. Međutim, za ljude koji imaju intoleranciju na mleko, ovo je savršen izbor.

     1332
  • Najzdraviji letnji napici na bazi vode

    Najzdraviji letnji napici na bazi vode

    Đubir i voda - čiste organizam od toksina

    Pažljivo isecite male komadiće đumbira i dodajte u čašu mlake vode.

    Krastavac i voda - utiču na rehidrataciju tela

    Krišku krastavca ubacite u čašu vode. Sačekajte nekoliko minuta da odstoji.

    Menta i voda - korisni za varenje

    Kašičicu mente dodajte u čašu mlake vode.

    Brusnica i voda - hidriraju telo

    Između osam i dvanaest zrna brusnice dodajte u čašu vode i sačekajte da ostoji 30 minuta.

     1068
  • Zašto je lubenica zdrava za krvni pritisak?

    Zašto je lubenica zdrava za krvni pritisak?

    Lubnica sadrži brojne hranljive sastojke, uključujući vitamine C i A, antioksidans likopen i citrulin aminokiselinu. Dobar je izvor kalijuma, vitamina B-6 i vlakana. Tokom letnje sezone, može biti pravo osveženje jer sadrži 92 odsto vode i 8 odsto šećera.

    Brojne studije bavile su se proučavanjem uticaja aminokiselina citrulin i arganin na krvni pritisak. Studija jednog američkog časopisa ukazuje na to da lubenica može biti efikasno oružje protiv hipertenzije. Osim toga, lubenica poboljšava funkciju arterija. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdio dugoročni uticaj svih nutrijenata na zdravlje.

     1194
  • Mikroplastika u hrani?

    Mikroplastika u hrani?

    Mikroplastika se sve češće pronalazi u različitim okruženjima, a hrana nije izuzetak. Nedavna studija ispitala je 15 različitih brendova morske soli i pronašla 273 mikroplastične čestice po kilogramu soli. Druga studija je objavila da se do 300 mikroplastičnih čestica može pronaći u kilogramu meda i 109 po litri piva. Ipak, najčešći izvori mikroplastike su morski plodovi. Ostaje nejasno kakav uticaj mogu imati po naše zdravlje. Do sada je obavljeno vrlo malo istraživanja, a neka od njih pokazuju da mikroplastika može najviše štete doneti jetri, bubrezima i crevima.

     1372
  • Grožđe

    Grožđe

    Kada nam neko pomene grožđe (Vitis vinifera) prvo što nam padne na pamet jeste da je to bobičasto voće od kojeg dobijemo popularno crno ili belo vino. O tome koliko je popularna i daleka istorija grožđa govori i činjenica da se spominje čak u bibliji, a nađeni su i podaci da se uzgajalo i u Mesopotamiji pre devet milenijuma, kao i u Egiptu pre šest hiljada godina. Plod ovog voća sastoji se od sitnih bobica različitih nijansi koje čini želatinska unutrašnjost sa semenkama. Veoma je rasprostranjeno širom sveta i danas je poznato oko 8000 vrsti grožđa, a najpoznatija podela je ona na crno, crveno i belo grožđe. Može se podeliti i na stono (oko 50 vrsti, koristi se za ishranu) i 60 vrsti onog koje se uzgaja za vinarije. Neke od najpoznatijih evropskih vsti su Tompson, Carsko grožđe i Crni Korint. No, ovo voće se svakako ne koristi samo za pravljenje vina. Zbog visokog sadržaja polifenola, zdravo je za srce i za krvne žile. Smatra se da jedna čaša grožđanog soka dnevno pomaže kod malokrvnosti i jača koncentraciju. Prirodan je izvor gvožđa pa samim tim pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu hemoglobina. U ishrani se često koristi i u suvom obliku, u raznim kolačima i pitama. Puno je fruktoze i glukoze pa brzo vraća izgubljenu energiju. Naravno, nećete pogrešiti ni ako napravite džem ili pekmez od ove voćke, a svaka salata će biti zdravija i izgledati zanimljivije ako dodate par različitih bobica grožđa.

     1768
Telefon štrudla sa orasima je dobila svoje ime zbog načina kako se uvija nakon čega presečena izgleda kao telefonska slušalica.
3720
Recept za predivne šarene kiflice sa kakaom koje mođete umakati u kokosovo brašno ili mlevene orahe.
7431
Nema koktela ili dobre žurke bez dobrog punča :)
6090
Štapići sa kimom - Idealni su uz hladno pivce i evropsko prvenstvo :)))
14615
Princes krofne nas uvek podsećaju na bakinu kuhinju i miris vanile i šećera u prahu. Jednostavno predivno!
4128
Predivni slani zalogajčići sa palentom i sirom koje možete sa malo volje i mašte da servirate na veoma interesantan način.
3937