• Saksijsko uzgajanje bilja: vlašac

    Saksijsko uzgajanje bilja: vlašac

    Vlašac je biljka koja jednako dobro uspeva i na osunčanim i na senovitim mestima. Njegova karakteristika su ukrasni tanki listovi i miris koji asocira na beli luk. Ne iziskuje posebnu pažnju zbog toga što je izuzetno prilagodljiva biljka. Učestalo orezivanje podstiče njegov rast, a uklanjanje cvetova doprinosi intezitetu mirisa i snazi listova. Vlašac je potrebno umereno i redovno zalivati.

     556
  • Odvajanje belanceta i žumanceta nikad nije bilo lakše

    Odvajanje belanceta i žumanceta nikad nije bilo lakše

    Retko je koji od poslova u kuhinji omraženiji od razdvajanja žumanceta i belanceta. Međutim, postoji mnogo lakši i brži način za to.

    Ovaj video pokazaće vam kako da jednostavno rešite ovaj kuhinjski problemčić, uz pomoć obične plastične flaše.

     6559
  • Energetske i hranljive vrednosti: bosiljak

    Energetske i hranljive vrednosti: bosiljak

    Bosiljak je poreklom iz Indije, a pripada porodici usnatica. U zapadnu Evropu su ga doneli moreplovci i trgovci. Poznato je da se uzgajao u antičkoj Grčkoj i srednjevekovnoj Vizantiji. Danas se najviše uzgaja u Holandiji. Reč bosiljak dolazi od grčke reči bazilikon što znači kraljevski. Savremena ispitivanja potvrđuju da bosiljak blagotvorno deluje na ljudsku psihu jer ima umirujuće dejstvo pa se preporučuje kao prirodni lek protiv stresa i napetosti. Smanjuje rizik od plućnih oboljenja. Jača desni. Koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije, a u vidu čaja za ublažavanje menstrualnih tegoba.

    Energetska i hranljiva vrednost (na 100 g):

    Energetska vrednost: 23 kcal

    Ugljeni hidrati: 2,65 g

    Proteini: 3,15 g

    Masti: 0,64 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 1,60 g

    Niacin: 0,902 mg

    Vitamin A: 5275 IU

    Vitamin C: 18 mg

    Vitamin K: 414 µg

    Natrijum: 4 mg

    Kalijum: 295 mg

    Kalcijum: 177 mg

    Gvožđe: 3,17 mg

    Magnezijum: 64 mg

    Cink: 0,81 mg

    Beta karoten: 3142 µg

     1536
  • Višnja

    Višnja

    Višnja (lat. Prunus cerasus) je vrsta dvenastih skrivenosemenica čiji se crveni plodovi koriste u ljudskoj ishrani. Pripada porodici ruža (Rosaceae) i poreklom je iz Male Azije, odakle se preko Grčke prenela i u naše krajeve i ostatak Evrope, dok je danas Rusija najveći proizvođač višanja. Kao i većinu koštunjavog voća, i nju krasi blago kiselkast ukus. U domaćoj kuhinji se najviše koristi za pravljenje raznih vrsti džemova, kompota, sokova, ali i kremova, kolača, pita i sladoleda. Zanimljivo je da neki narodi prave vruć sos od višanja koji se servira uz meso i kuvan krompir, a itekako je popularna i čuvena višnjevača (rakija). Višnje su bogat izvor vitamina C, B i kalijuma i biljnog pigmenta antocijana, te su dobar antioksidans, jačaju krvne sudove, štite srce i leče anemiju. Smrzavanjem ne gube dragocene sastojke, tako da se mogu koristiti tokom cele godine. Ipak, treba paziti sa upotrebom ovog voća jer sadrže dosta šećera, pa se ne preporučuje dijabetičarima.

     6292
  • Zanimljivosti o vanili

    Zanimljivosti o vanili

    1. Vanila pripada porodici orhideja. Može da naraste u visinu od 9 do 15 metara.

    2. Asteci su verovali da je vanila afrodizijak. Kortez je doneo vanilu u Evropu u 16. veku.

    3. Nekada je korišćena u proizvodnji određenih lekova.

    4. Vanila je, posle šafrana, najskuplji začin na svetu.

    5. Jedna supena kašika ekstrakta vanile sadrži oko 37 kalorija.

    6. Madagaskar je najveći svetski proizvođač vanile.

    7. Zapadna medicina koristi vanilu u lečenju groznice, nesanice, reume, umora...

     2229
Odličan način za posluženje kada Vam se najave prijatelji. Brzo se i lako sprema kako u malim tako i u većim količinama. Odlično ide uz belo vino.
20901
Obožavam šampinjone. Još kada se dobro ukombinuju sa kačkavaljem i šunkom onda budu prava osnova za puno recepata. Evko kako idu uz rezence.
5249
Nemate krompir a želeli biste musaku?! Evo rešenja. Musaka sa testeninom, isto tako dobra i ukusna kao i prava musaka sa krompirom.
5338
Sjajan način da se iskoriste veći komadi krompira u kombinaciji sa mešanim mlevenim mesom. Moji se svaki put obraduju kada ovo spremim.
7129
Prave gurmanske šnicle sa dobrim prelivom i kendlama od sira. Jednostavno nezaobilazno!
4531
Pekara u komšiluku ima fenomenalne rol viršle. Sjajno testo a i na viršlama ne štede. Ne znam da li je ovaj recept sličan njihovom ali su zato rol viršle odlične.
8493