• Šta nikako ne bi trebalo da radite nakon obroka?

    Šta nikako ne bi trebalo da radite nakon obroka?

    Volite da odspavate ili zapalite cigaretu nakon obroka? Ovo su samo neke od loših navika koje bi trebalo da izbegavate jer mogu loše uticati na vaše zdravlje. Idemo redom!

    Ukoliko legnete nakon obilnog obroka može delovati kao idealno rešenje zbog koga se naizgled osećate bolje. Ipak, vašem digestivnom sistemu otežavate posao. Može se stvoriti višak stomačne kiseline što dovodi do pulsiranja u predelu stomaka, sve do grudi. Odolite ovom iskušenju makar nekoliko sati kako se želudačna kiselina ne bi vraćala u grlo ili još gore – kako ne bi oštetili mukoznu membranu.

    Bez obzira na to što je nekome cigareta nakon obroka omiljeno zadovoljstvo, ne zaboravite da vaše telo mora ispravno da digestira nakon obroka. Nikotin se vezuje za višak kiseonika koji je potreban pri varenju, omogućavajući vašem telu apsorpciju više kancerogena.

    Kupanje nakon obroka povećava protok krvi. Drugim rečima, krv u stomaku koja podstiče varenje dostiže u kožu i tamo se zadržava duže vreme. To znači da će varenje biti otežano i odloženo.

    Verovali ili ne, voće nakon obroka je loš izbor. Pošto zahteva različite enzime za varenje, voće je najbolje jesti na prazan želudac kako bi se omogućila maksimalna apsorpcija.

    Čaj takođe ometa apsorpciju posebno gvožđa jer se vezuje za njega i pre nego što telo ima mogućnost da ga razloži.

    Vežbanje nakon jela može uticati na pojavu refluksa, štucanje pa čak i mučninu i povraćanje.

     934
  • Namirnice koje izazivaju nadutost

    Namirnice koje izazivaju nadutost

    Postoji mnoštvo namirnica koje ne prijaju stomaku i izazivaju neprijatne pojave poput nadutosti. U ovom tekstu videćete kojih 5 vrsta imaju najveći uticaj na ovu probavnu smetnju.

    Pšenica - način na koji se pšenica danas obrađuje izaziva stomačne probleme. Hlebu se dodaju supstance koje pomažu pri fermentaciji i roku trajanja, ali ljudi su sve osetljiviji na te aditive, a jedan od simptoma je i nadutost. Najpoznatija supstanca, na koju je sve više ljudi alergično je gluten. On je često okidač digestivnih problema.

    Mlečni proizvodi - mleko, sir, puter, čak i sladoled mogu izazvati nadutost kod osetljivijih ljudi. Jogurt, sa druge strane, pomaže da se ovaj problem ublaži, zbog bakterija koje se lakše vare. Intoleranciju na mlečne proizvode izaziva ili kazein (mlečni protein) ili laktoza (mlečni šećer).

    Vlakna - ovaj izuzetno važan sastojak zdrave ishrane, iako pomaže u održavanju redovne stolice i pravilnog varenja, može biti uzrok nadutosti. Vlakna usporavaju prolazak hrane kroz debelo crevo, zbog čega se duže osećamo sitim i sporije se oslobađa šećer u krvi. Dok bakterije u crevima razgrađuju vlakna, oslobađa se gas koji izaziva problem sa varenjem. Neke vrste vlakana se lakše vare (ona koja potiču iz jabuka, ovsa i šargarepe), dok su ona iz žitarica teža, tako da treba da eksperimentišete sa ishranom i vidite šta vam više odgovara.

    Beli i crni luk - uprkos svojoj izuzetnoj hranljivoj vesti, luk sadrži visok postotak sumpora koji iritira creva i dovodi do nadutosti.

    Pasulj - ovaj odličan izvor proteina i vlakana izaziva nadutost ne samo zbog tih vlakana, već i zbog lecitina koji se teško vari.

     2795
  • Evo šta bi trebalo da konzumirate ukoliko imate groznicu

    Evo šta bi trebalo da konzumirate ukoliko imate groznicu

    Najbolji način za borbu protiv groznice je konzumiranje tečnosti. Takođe, trebalo bi da jedete hranu sa niskim sadržajem natrijuma, a visokom koncentracijom vode. Banane mogu povratiti izgubljeni kalijum, agrumi sadrže flavonoide koji smanjuju zapaljenja i pojačavaju funkcije imunoloških ćelija. Učestalo konzumiranje probiotičkih namirnica može takođe regulisati telesnu temperaturu. Unos proteina je značajan jer pomaže vašem imunom sistemu da dobije energiju potrebnu za borbu protiv infekcija.

     915
  • Energetske i hranljive vrednosti: grožđe

    Energetske i hranljive vrednosti: grožđe

    Smatra se da grožđe potiče još iz praistorije, a ima i važnu ulogu i simbol u Bibliji. Njegovi simboli prepoznati su i u egipatskim piramidama. Postoji više hiljada vrsta ovog voća. Razvojem hemije kao nauke, u drugoj polovini 19 veka, saznalo se više o hemijskom sastavu grožđa, kao i o mogućnosti njegove primene u lečenju različitih oboljenja. Važno je za zdravlje disajnih organa, organa za varenje, kože... Naročito povoljno deluje na jetru kao i zdravlje kostiju.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 69 kcal

    Ugljeni hidrati: 18 g

    Proteini: 0,72 g

    Masti: 0,16 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 0,9 g

    Niacin: 0,188 mg

    Vitamin A: 66 IU

    Vitamin C: 10,8 mg

    Vitamin K: 14,6 mg

    Natrijum: 1 mg

    Kalijum: 191 mg

    Kalcijum: 10 mg

    Gvožđe: 0,36 mg

    Magnezijum: 7 mg

    Cink: 0,07 mg

    Beta karoten: 39 µg

     1052
  • Majoran – najbogatiji biljni izvor vitamina K

    Majoran – najbogatiji biljni izvor vitamina K

    Slatki majoran je jedna od veoma omiljenih biljaka, posebno u mediteranskom regionu. Stari Grci su ga koristili za izradu venaca, smatrajući ga simbolom mira, sklada i sreće.

    Sadrži mnoštvo značajnih fitonutrijenata, minerala i vitamina koji su neophodni za optimalno zdravlje.

    Brojna jedinjenja u majoranu imaju protivupalna dejstva.

    Sveža biljka ima visok nivo vitamina C koji pomaže u uklanjanju slobodnih radikala iz tela.

    Visok je nivo i beta-karotena, vitamina A, luteina i zeaksantina.

    Slatki majoran je jedan od najbogatijih biljnih izvora vitamina K.

    Odličan je izvor minerala poput gvožđa, kalcijuma, mangana, cinka i magnezijuma.

     688
Predivne mirišljave kajsije bez kojih ne možemo da zamislimo rano leto i letnje torte i kolače.
7797
Ovaj kolač sa sirom i slatkom pavlakom je kremast i osvežavajuć, dok mu višnjevača, rum i pistaći daju dodatni šmek.
4187
Ove voćne korpice možete praviti sa više vrsta voća odjednom, tako će biti još šarenije i interesantnije.
5852
Osvežavajuća torta od sira i mandarina idealna kombinacija za ove tople letnje dane!
4557
Fantastična poslastica u tri boje. Interesantno, ukusno, kremasto, lagano.... sve u jednom kolačiću. Uživajte!
5821
Interesantna ideja za malo drugačiju picu. Havajska pica sa ananasom, šunkom i paradajz sosom. Uživajte!
8071