• Pet namirnica bogatih vitaminom D

    Pet namirnica bogatih vitaminom D

    Sardine – zajedno sa vitaminom B12 usled čega jačaju imuni sistem, sadrže I značajne količine vitamina D. Dodajte ih u salate ili konzumirajte zajedno sa krekerima kao brzu zakusku!

    Sok od narandže – samo jedna čaša sadrži znatne količine ovog vitamina kao I kalcijuma!

    Mleko – bez obzira na nivo masti, čaša mleka može sadržati I do 115 IU vitamina D.

    Jogurt – čaša jogurta sadrži oko 80 IU vitamina D.

    Jaja – sve je u žumancima! Ta mala loptica može imati I do 41 IU ovog vitamina

     1225
  • Kako da napravite svoj vrt sa začinskim biljem?

    Kako da napravite svoj vrt sa začinskim biljem?

    Bilo da ste zaljubljenik u gajenje biljaka ili vas samo interesuje da se oprobate u novom hobiju, kutak vašeg doma rezervisan za kućni vrt sa začinskim biljem će na poseban način obogatiti vašu svakodnevicu.

    Pravljenje vrta sa začinskim biljem je posebno dobra ideja ako uživate u domu oplemenjenom zelenilom i prirodom, jer začinsko bilje ima veoma dekorativnu funkciju - oživljava prostor i čini ga svežim.

    Uz pomoć praktičnog ručnog alata za baštu i malo učenja o posebnim uslovima i nezi različitih vrsta lekovitog i začinskog bilja, vaš novi hobi može biti veoma opuštajući i insipativan, a pre svega koristan.

    U daljem tekstu pronađite uputstvo kako da napravite svoj prvi vrt sa začinskim biljem - u dvorištu ili stanu.

    Kako da napravite kućni vrt sa začinskim biljem?

    Imati svoj vrt sa lekovitim i aromatičnim biljkama je idealan izbor ako želite da vaše dvorište krasi predivno zelenilo, koje je uz to itekako korisno - sigurno će vam posebno zadovoljstvo izazivati činjenica da ste namirnicu koju dodajete jelu samostalno uzgajali.

    Ove biljke su pre svega većinski zahvalne za sadnju jer je za raskošan rast potrebno minimalno nege - uz uobičajeno održavanje optimalnih uslova za biljku, sasvim je dovoljno da povremeno prehranjujete zemlju.

    Pre sadnje je najvažnije da se dobro informišete o zasebnim vrstama zainskog bilja koje želite da uzgajate - pre svega koja temperatura i stepen vlage im odgovaraju, kao i vrsta zemljišta.

    Pored toga, nega začinskog bilja nike komplikovana, čak i ako niste posebno vični u baštovanstvu. Takođe, na isti način ove biljke možete uzgajati i unutar svog doma - na balkonu ili prozoru.

    bastovanstvo biljke zacini vrt

    “Sobni vrt” - uzgajanje začinskog bilja u stanu

    Ukoliko pak nemate dvorište u kom možete da zasadite vaše omiljeno začinsko bilje, ono je veoma zahvalno za gajenje, jer ga možete održavati i u kućnim uslovima - na terasi ili osunčanom i prozračnom delu stana.

    Sama nega bilja se odvija isto kao kada je reč o vrtu u dvorištu, samo što će ona biti prilagođena veličini vrta - verovatno će vam, na primer, više odgovarati manji kontejneri za uzgajanje.

    Kako i zašto uzgajati začinsko bilje u kućnim uslovima?

    Uzgajanje začinskog bilja je veoma zahvalno, jer ove lekovite i aromatične biljne možete da gajite u saksijama na terasi - to jest dobro na osunčanom i svežem prostoru.

    Održavanje i nega u sklopu ovakvog baštovanstva je znatno manje zahtevan zadatak nego uzgajanje bilja u bašti, pa računajte na to da se početnik za kratko vreme može izveštiti u novom hobiju.

    Začinsko bilje je veoma isplativo za uzgoj u kućnim uslovima. Ne zahtevaju velika ulaganja u sredstva za prehranu i alate za održavanje, a možete ih koristiti u kulinarstvu.

    Sveže začinsko bilje ima veoma lep i izražajan miris, pa se mnogi iz tog razloga odlučuju za pravljenje malog “sobnog vrta” u blizini kuhinje. Tad su lavanda, nana ili matičnjak najčešći izbor bilja za sadnju.

    Gde uzgajati začinsko bilje u kućnim uslovima?

    Za uzgajanje začinskog bilja u kućnim uslovima vam je dovoljan mali prostor koji ćete odvojiti u svom stanu. Najvažnije je da prostor bude dobro osunčan, pa se zato preporučuje da začinsko bilje gajite na terasi.

    Naivećem broju kultura je dovoljno pet sati dnevnog svetla za optimalan razvoj. Zavisno od konkretne biljke, treba da odaberete deo vašeg doma koji obezbeđuje njoj potrebne uslove za razvoj.

    Nekim začinksim biljama će više značiti otvoren prostor i sunčeva svetlost, a neke će bez problema rasti u zatvorenom prostoru - poput bosiljka, pri čemu je potrebno da ih barem nekoliko sati izložite sučevom svetlu.

    Kako uzgajati začinsko bilje u saksijama?

    Za uzgajanje začinskog bilja u saksijama je najvažnije da izaberete adekvatne saksije. Najbolji izbor bi bile saksije sa drenažnim rupama, a veličinu izaberite u skladu sa potebnim prostorom za biljke.

    U skladu sa potebnim uslovima i načinima gajenja, različite vrste bilja možete da gajite i u istoj saksiji. Kulture koje su kompatibilne su one koje mogu da se međusobno hrane razmenom hranljivih materija.

    Dakle, neophodno je da bilje ima iste potrebe za određenom vrstom zemljišta, količinom sunca i za vlagom, to jest zalivanjem. Tako se, na primer, origano, nana i matičnjak mogu uzgajati zajedno, jer sve tri vrste traže puno vlage i sunčeve svetlosti.

    Zašto je sveže začinsko bilje bolje od kupovnog sušenog?

    Sveže bilje je za nijansu zdravije, usled gubitka određenog procenta nutijenata, mada sušenjem najčešće ne gube značajno blagotvnorna dejstva. Najveću promenu možete da uočite u koncentraciji ukusa i mirisa.

    Osušeno bilje najčešće ima manje intenzivan ukus i aromu. S toga, ako ste ljubitelj određenih začina - idealno je da baš te vrste imate kao deo vašeg kućnog vrta sa začinskim biljem.

    Svakako, jedna od važnih stavki je i sama čar koju ima mogućnost da tokom pripremanja hrane, sa kuhinjskog prozora ili terase uberete začin koji želite da dodate jelu.

    Začinsko bilje, ne samo da je lepog izgleda, već će vam omogućiti poseban ugođaj u prostoru u kom se nalazi. Pravljenje vrta sa začinskim biljem je veoma koristan hobi - posebno ako volite da dodajete začinsko bilje u jela tokom kuvanja.

    Nadamo se da vam je naš vodič pomogao u vašem budućem baštenskom projektu i da ćete ubrzo uživati u prizoru predivnog vrta, bilo da se nalazi u vašoj bašti ili na balkonu. Srećno!

     968
  • Namirnice za sagorevanje kalorija

    Namirnice za sagorevanje kalorija

    Mint utiče na zdravo varenje, smiruje želudac i reguliše probavne smetnje. Stimulans je i koristan je dodatak ishrani ukoliko pokušavate da smanjite svoju telesnu težinu. Umesto da se masti talože u vašem organizmu, mint pomaže u njihovom sagorevanju.

    Celer sadrži vrlo malo kalorija, pun je vode i vlakana koji su preko potrebni za zdravo funkcionisanje organizma. Vlakna kontrolišu nivo šećera u krvi, smanjuju holesterol i jačaju metabolizam. Nudi veliku količninu vitamina i minerala koji omogućavaju da vaše telo pravilno funkcioniše i pomaže vam da gubite na težini dok se zdravo hranite.

    Banane su izvor vitamina i minerala, sadrže i oko 3 g vlakana koje pomažu da vaš digestivni trakt neometano funkcioniše. Vitamin B6 je koenzim koji jača vaš metabolizam. Jedna banana pred spavanje pomoći će vam da tokom noći sagorite višak masti i izgubite višak kilograma.

    Med je odlična alternativa za šećer, i dodavanjem u čajeve ili osvežavajuće napitke možete poboljšati probavu, odnosno možete eliminisati višak masti iz tela usled nesvarene hrane ili toksina koje štete razgradnji.

    Cimet je ukusan začin koji se može dodavati i toplim napicima. Visok nivo šećera u krvi dovodi do skladištanja viška masnoće, koja se može regulisati upravo dodavanjem cimeta ishrani.

     1554
  • Pravila bezglutenskog režima ishrane i par ukusnih recepata

    Pravila bezglutenskog režima ishrane i par ukusnih recepata

    Celijakija ili glutenska enteropatija je hronična bolest sistema za varenje koju karakteriše trajna nesposobnost organizma da razgrađuje gluten iz hrane u tankom crevu. Celijakija pripada grupi autoimunih gastroenteroloških bolesti i može biti urođena ili stečena (razvijena). Prilikom utvrđivanja da li osoba boluje od celijakije neophodno je pogledati genetsku predispoziciju (sklonost ka celijakiji se nasleđuje). Međutim, ova bolest može biti „tiha“ ili „prikrivena“, bez ikakvih simptoma, te ju je često teško prepoznati. Klasični simptomi celijakije kod najvećeg broja obolelih su sledeći:


    - Gubitak apetita,
    - Povraćanje,
    - Nadutost,
    - Povećan stomak,
    - Dugotrajan proliv i učestale stolice,
    - Masna i svetla stolica, veoma neprijatnog mirisa,
    - Promene raspoloženja i poremećaji raspoloženja kao i depresivna stanja,
    - Umor i slabost,
    - Povećan stomak,
    - Kožna oboljenja ili dermatitis,
    - Zatvor u određenim slučajevima,
    - Anemija,
    - Gubitak telesne mase,
    - Kod dece obolele od celijakije prisutna je malapsorpcija i nedovoljna razvijenost.


    Jedini lek za celijakiju je kompletno izbacivanje glutena i glutenskih namirnica iz ishrane. Dakle, zabranjene namirnice su: pšenica, ječam, ovas, raž, i industrijske prerađevine koje sadrže ove namirnice (čak i u tragovima). Bezglutenska ishrana podrazumeva: sveže voće i povrće (kuvano ili spremljeno u uslovima bez kontakta sa glutenskim namirnicama, konzervisano sa dozvoljenim, bezglutenskim konzervansima), meso (čista svih vrsta osim sušenog i pohovanog u glutenskom brašnu; treba biti oprezan pri konzumiranju mesnih prerađevina, jer mnoge šunke, kobasice i salame mogu sadržati gluten – obavezno čitati sastav), mahunarke, dozvoljena žita i semenke (kukuruz, pirinač, proso, kinoa, kuskus, lan, heljda, sirak, amarant, tapioka), mlečni proizvodi (osim jogurta koji sadrže pšenični skrob), masnoće kao što su životinjske masti, maslac, kajmak (margarin i majonez mogu sadržati nedozvoljene aditive). Treba biti naročito oprezan prilikom konzumacije začina, pića, suplemenata i lekova, i obavezno čitati sastav. Takođe, mnoge namirnice koje same po sebi nemaju gluten, prilikom industrijske obrade dolaze u kontakt sa glutenskim namirnicama te postoji opasnost od kontaminacije (ukoliko se u jednom pogonu obrađuju bezglutenske i glutenske namirnice). Čips, na primer, ne sadrži gluten, ali prilikom industrijske obrade može biti kontaminiran.


    Ljudi koji prelaze na bezglutenski režim ishrane mogu često biti očajni zbog toga što su bezglutenski proizvodi mahom teško dostupni ili skupi u našem regionu. Samostalno napraviti bezglutenski hleb je, na primer, veoma težak poduhvat, budući da su čista bezglutenska brašna (pirinčano, kukuruzno...) veoma „teška“ te hleb ispadne tvrd i nedovoljno vazdušast. Takođe treba napomenuti da pekarski kvasac spada u nedozvoljene namirnice, te bezglutenski hleb može izgledati nedostižno. Postoje mešavine brašna koje su bezbedne za upotrebu, a moguće je pronaći ih u prodavnicama zdrave hrane ili po bolje snabdevenim mega marketima.

    Nudimo vam nekoliko recepata koji mogu olakšati vaš prelazak na bezglutenski režim.


    Hleb od heljde:
    500g heljdinog brašna, 350 ml mlake vode, 2 kašike ulja, 2 kašike suvog bezglutenskog kvasca, 2 kašike šećera, 1 kašika soli, 1 kašika jabukovog sirća, 2 jaja.
    Kvasac i šećer pomešati u vodi, ostaviti da odstoji 10-tak minuta; 2 jaja ulupati; dodati ulje i promešati. U heljdino brašno dodati so, smešu sa jajima, sirće i smešu sa kvascem. Presuti u kalup. Prekriti folijom obloženu uljem dok naraste. Peći 25 – 30 minuta na 190 – 220 stepeni.

    Brownies:
    1 šolja bezglutenskog mixa za hleb i peciva (u nedostatku ovog brašna, moguće je zameniti pirinčanim i kukuruznim brašnom), pola kašike gustina, ½ šolje kakao praha, prstohvat soli, prstohvat sode bikarbone, 5 kašika margarina, 2 kašike jogurta, 1-2 šolje šećera (ovisno od preferiranja), 2 jaja.
    Sastojke sjediniti, peče se 12 minuta u kalupu za sitne kolače.

    Keksići od kokosa:
    2 belanca od većih jaja malo ulupati da zapeni, sipati 6 ravnih kašika šećera u prahu (može i manje), dobro promešati. Dodati 12 punih kašika kokosa. Mešati; masa mora biti kompaktna. Napraviti loptice i staviti na pek papir. Peče se oko 20 minuta na 170 stepeni.

    Pizza iz tiganja:
    120 g bezglutenskog mixa za hleb i peciva, 250 ml vode, 2 kašike ulja, prstohvat soli, materijal za pizzu – po želji, kačkavalj, šunka, pečurke, kečap...
    Sastojci se pomešaju i stave u nelepljiv tiganj. Poklopiti. Peći oko 5 minuta, zatim preokrenuti i onda staviti kačkavalj, kečap i druge sastojke. Ponovo poklopiti i peći dok se kačkavalj ne rastopi.

     2753
  • Propolis u rakiji

    Propolis u rakiji

    Verovatno su svi čuli o vrednostima pčelinjeg propolisa i kako najbolje može da nam pomogne. Ja godinama koristim propolis rastvoren u rakiji. Moje mišljenje je da propolis rastvoren u rakiji srpskoj prepečenici , “komovici “ ili kako je negde zovu lozi daje najbolji efekat. Naravno ako neko nije previše ljubitelj alkohola pa pretera dozu.Čak mislim da se može dati i deci ukapavanjem po 1­-2 kapi u čaju, medu, šećeru. To nije alcohol koji bi štetio. Ovo je sve prirodno i nema hemije. Propolis u rakiji se mnogo teže rastvara nego u alkoholu. Potrebno je mesec i dva da se rastvori iako i tada ostane deo propolisa koji se nikad ne rastvori. Ali zato može da se koristi posle dan ­­- dva stavljenog u rakiji jer i tada je korisniji od onog hemijskog iz apoteka rastvorenog u alkoholu.

     19897
Paradajza sada ima u izbolju. Najbrži način je da se supa skuva iz kesice, ali evo kako uz samo malo truda možete imali sjanu čorbicu koju slobodno skuvajte u većoj…
2478
Ostali ste bez hleba za večeru. Ne bi bilo loše da uzmete samo neku voćku ili salaticu. Ali ako baš želite nešto "konkretnije" evo odličnog recepta za pitu, i to…
3467
Ako kačkvalj ne iskoristite uz prethodan recept za palačinke možete ga poslužiti kao sjajno predjelo za rane ručkove ili večere. A zašto da ne, može da ide i kao večera…
3864
Palačinke volim u svakom obliku. Ali nekako mi punjene, slane, pa još i pohovane su najomiljenije.
8016
U tople vrele dane malo alkohola iz kolača uz fine ledene kocke kao i gorčina višnji odlično će Vas osvežiti. Obavezno probajte.
7347
Volite ljuto a uz to obožavate kiflice?! Evo pravog recepta za Vas!
3939