• Ulje jagorčevine i neželjeni efekti

    Ulje jagorčevine i neželjeni efekti

    Američki nacionalni institut za zdravlje ustanovio je neke od mogućih neželjenih efekata kao posledice konzumiranja ulja jagorčevine. Ukoliko je doza ulja previsoka, neželjena dejstva uključuju glavobolju, bol u stomaku, mučninu i zatvor.

    Ulje jagorčevine, budući da je bogato omega šest masnim kiselinama, može povećati rizik od abnormalnog krvarenja. Neki ljudi mogu da dožive hipersenzitivnu ili alergijsku reakciju, iako je to neuobičajeno, može se javiti osip lica i oko usta, kao i otežano disanje.

     2309
  • Hrana bogata vitaminom D i gvožđem

    Hrana bogata vitaminom D i gvožđem

    Gvožđe i vitamin D su esencijalni za zdravo funkcionisanje krvi, ćelija, kostiju i mišića. Gvožđe je od ključnog značaja za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, koji prenose kiseonik kroz telo. Deo je proteina koji su takođe uključeni u transport kiseonika, odnosno hemoglobina i mioglobina. Hemoglobin je protein u crvenim krvnim ćelijama koji nose kiseonik u tkiva, a mioglobin prenosi kiseonik do mišića. Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcijuma i reguliše nivo kalcijuma u krvi. Od velike je važnosti za jake kosti i zube.

    Dnevne preporučene količine vitamina D za odrasle osobe između 19 i 50 godina iznosi 5 mikrograma, a 10 mikrograma za lica uzrasta od 51 do 70 godina i 15 mikrograma za starije od 71 godinu. Trudnice i doilje starosti od 16 do 50 godina bi trebalo da unose 5 mikrograma vitamina D. Dnevni preporučeni unos gvožđa je 18 mg za žene od 19 do 50 godina, a 8 mg za muškarce iznad 19 godina.

    Odličan izvor gvožđa su mesni proizvodi, žumance, pasulj, grašak, suvo grožđe i suve šljive, soja, spanać, kelj, brokoli, integralne žitarice...

    Većina ljudi vitamin D dobija putem izlaganja suncu. Međutim, hrana bogata vitaminom D je riba, sir, žumance, pečurke, žitarice, jogurt i voćni sokovi.

     2632
  • Šest razloga zašto piti limunadu

    Šest razloga zašto piti limunadu

    Pored toga što utiče na hidrataciju, limunada je odličan izvor vitamina C – antioksidanta koji štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država, ¼ sirovog limunovog soka obezbeđuje oko 23,6 grama vitamina C. To ne preko 30 odsto preporučenog dnevnog unosa.

    Studija objavljena u Američkom društvu za kliničku ishranu zaključila je da ljudi koji konzumiraju više vitamina C nemaju problema sa suvom i osetljivom kožom.

    Uz poboljšanu rezistenciju na insulin, studija časopisa Kliničke biohemije i ishrane objavila je da antioksidanti u limunu značajno utiču na gubitak masti.

    Limunada pripremljena sa mlakom vodom utiče na poboljšano varenje.

    Ukoliko imate problema sa lošim zadahom, započnite dan limunadom ili je pijte nakon jela.

    Povećan unos limunske kiseline može biti odličan borac protiv stvaranja kamena u bubregu.

     1122
  • Upoznajte Fudinija

    Upoznajte Fudinija

    Svi smo sanjali o tome, mašina koja može da napravi ukusan obrok ni iz čega. To će uskoro biti moguće uz pomoć 3D štampača Fudinija, koji je kreirala španska kompanija "Natural Machines". Ovaj mađioničar od uređaja može da stvori hranu praktično ni iz čega, koristeći 3D tehnologiju štampanja.

    Umesto štampanja plastike, ova mašina koristi jestive sastojke iz bočice. U osnovi, to je mini fabrika hrane. Zar ne zvuči super?

    Za sada je namenjen profesionalnim kuhinjama, ali kućna verzija je takođe u planu. Posebno je koristan u kreiranju komplikovanih dezerata, kao i hrane gde je potrebna apsolutna preciznost. Trenutno proizvodi hranu koja mora da se skuva posle toga, ali radi se na poboljšanju koje će omogućiti da hrana iz nje izlazi spremna za konzumaciju istog časa.

    Kompanija radi sa proizvođačima hrane na kreiranju posebno dizajniranih kapsula kojima će se uređaj puniti.

    Fudini takođe poseduje ekran preko kojeg možete svoje kreacije deliti na društvenim mrežama .

    Sproveli su se testovi, hrana kreirana na ovaj način je bezbedna za korišćenje. Još uvek se, međutim, ne zna kada će se Fudini naći u slobodnoj prodaji, niti koja će mu biti cena.

    Ipak, zar ne zvuči sjajno?

     

     1705
  • Bitka putera - šta je zdravije, badem ili kikiriki?

    Bitka putera - šta je zdravije, badem ili kikiriki?

    U poslednjih nekoliko godina puter od badema preuzeo je primat kao najzdraviji puter. Međutim, on nije jeftin (često košta i duplo više nego kikiriki).

    Kada govorimo o ugljenim hidratima, mastima i proteinima puter od kikirikija i puter od badema su gotovo identični. Trideset grama putera sadrži oko 200 kalorija i 7 grama proteina i dosta zdravih masti.

    Kada, pak, govorimo o mikronutrijentima, tu već počinju da se vide razlike. Badem ima više magnezijuma i vitamina E. Magnezijum je važan za zdravlje kostiju i centralni nervni sistem, a vitamin E je moćan antioksidant koji se ne može naći u mnogim vrstama hrane. Badem takođe ima više kalcijuma i gvožđa od kikirikija.

    Kikiriki može da izazove nadimanje, jer je tehnički mahunarka, a ne orašasto voće, dok badem brže i efikasnije može da zasiti, tako da je bolji izbor za ljude koji žele da oslabe.

    Dakle, pobednik je jasan, ako možete da birate, posegnite za puterom od badema.

     4127
Ćufte su zakon. Obožavam ih u svakoj varijanti. Evo verzije kako da spremite uz sos od pančete. Ćufte možete servirati uz testeninu kao što je u receptu navedeno ali odlično…
8376
Odlično predjelo ili super večera. Kako želite izbor je na Vama, u svakom slučaju nećete se preći kako god da uradite.
3500
Torta nad tortama - kraljica svih torti. Možda baš i ne zaslužuje tu titulu ali je sasvim sigurno jedna od boljih.
15533
Ribe su zdrave. Ribe su ukusne. Ribe nije teško spremiti. Dokaz za ove tvrde je sledeći recept. Uživajte!
7401
Slane torte su sjajno rešenje kada imate slave, rođendane ili veći broj gostiju bez nekog posebnog povoda. Uvek se sve pojede i gosti budu oduševljeni. Slana majonez torta će sigurno…
5818
Odličan recept kako da spremite pileća prsa sa krompirom, malo belog vina i nešto povrća. Veoma ukusno.
15600