• Izvori vitamina F

    Izvori vitamina F

    Ulja

    Od ulja koja se ekstrahuju iz lanenog semena, do ulja soje, kukuruza, uljane repice i oraha.

    Orasi i semenke

    Seme suncokreta, pinjole, brazilski orašasti plodovi...

    Riba

    Jezerska pastrmka, losos, skuša, sardine, tuna. Brojni američki instituti navode da ukoliko jedete ribu barem dvaput nedeljno, obezbedićete dovoljne količine vitamina F.

    Povrće

    Soja i tofu, pored toga što su odlični izvori omega-3 masnih kiselina, obezbeđuju i dovoljne količine vitamina F.

     866
  • Šolja toplog kakaoa - šolja zdravlja

    Šolja toplog kakaoa - šolja zdravlja

    Kakao se godinama koristio u lečenju različitih bolesti i oboljenja. Tako je na primer u Francuskoj tokom 17. veka korišćen protiv napada besa i lošeg raspoloženja. U skladu sa tim, moderna istraživanja su pokazala da kakao smanjuje nivo hormona koji su odgovorni za stres u ljudskom organizmu.

    Prema studiji Kornel univerziteta, koncentracija antioksidanata u toplom kakau je skoro duplo veća i jača u odnosu na njihovo prisustvo u crvenom vinu, a dva do tri puta veća nego u zelenom čaju i četiri do pet puta veća nego u crnom čaju.

    Flavonoidi iz toplog kakaoa takođe pomažu u sprečavanju zgrušavanja krvi i stvaranja ugrušaka.

    Šolja toplog kakaoa sadrži duplo manje masti u odnosu na tablu čokolade, takođe poboljšava protok krvi, snižava krvni pritisak i poboljšava rad srca.

    Američko udruženje za unapređenje nauke je svojim istraživanjima dokazalo da redovnim konzumiranjem toplog kakaoa povećavate protok krvi i kiseonika u mozgu. Pošto je demencija jednim delom uzrokovana i smanjenim protokom krvi do mozga, naučnici predlažu upotrebu kakaoa u prevenciji ovog stanja.

     2101
  • Šta užinaju nutricionisti?

    Šta užinaju nutricionisti?

    Da li ste se ikada pitali šta grickaju ljudi koji su proveli godine proučavajući zdravu ishranu? U ovom tekstu saznaćete šta grickaju stručnjaci.

    Keri Glasman, autorka knjige Snack Factor Diet, promoviše grickanje kao odličan način da imate više energije i da smršate. Njena omiljena užina je 200 grama jogurta, u kombinaciji sa pola šolje pirea od bundeve, uz malo cimeta. Jogurt pruža kalcijum i proteine, dok bundeva dodaje veliku dozu vitamina A.

    Loren Slejton, osnivač Foodtrainers, ekspert je u pomaganju klijentima da smršaju. Njena omiljena užina je tečna - late od zelenog čaja i bademovog mleka, sa prstohvatom stevije.

    Osnivač Real Nutrition NYC, Ejmi Šapiro, obično se odlučuje za namaze (putere od kikirikija, badema ili nekog drugog orašastog voća) u kombinaciji sa integralnim krekerima. Naravno, pošto je ovo veoma kalorična užina, ne treba preterivati u količinama.

     1920
  • Kako sprečiti topljenje sladoleda u ručnom frižideru?

    Kako sprečiti topljenje sladoleda u ručnom frižideru?

    Da biste sprečili topljenje sladoleda, važno je stvoriti okruženje koje će održavati njegovu temperaturu ispod nivoa smrzavanja. Suvi led i pravilna izolacija pomoći će vam u tome. Na ovaj način, sladoled možete nositi na piknike bez da razmišljate o vrećama leda. U ovom slučaju, sladoled odložite u metalnu posudu koja je dovoljno duboka kako bi se sladoled što sporije topio. Dno ručnog frižidera obložite peškirom. Noseći zaštitne rukavice, stavite trećinu suvog isitnjenog leda. Metalnu posudu postavite na suvi led. Ostatak suvog leda pospite po i oko metalne posude. Peškirom pokrijte suvi led zajedno sa posudom.

     940
  • Sirak

    Sirak

    Sirak (lat. Sorghum vulgare) je žitarica koja pripada porodici Gramineae i najsličnija je žitarici proso. Njena prapostojbina je Afrika, mada se danas najviše proizvodi u Indiji i Kini. Koristi se i za ljudsku i za stočnu hranu.

    Danas postoji oko 13 vrsti ove žitarice, a prema načinu korišćenja postoji podela na ono koje se koristi za zrno - Sorghum vulgare var. ensorghum, za sirup - Sorghum vulgare var. saccharatum, kao metlaš - Sorghum vulgare var. techicum i za seno - Sorghum vulgare var. sudaneseza. Koristi se i za dobijanje skroba, glukoze, ulja i alkohola.

    Sirak je bogat gvožđem, kalijumom, fosforom, a sadrži i velike količine vitamina kao što su tiamin i nicin. Ne sadrži gluten. Čuva srce i leči artritis, a pošto je dobar izvor rastvorljivih vlakana, ubrzava metabolizam i pogodan je za redukcione dijete.

    Od ove žitarice možete praviti grickalicu sličnu kokicama, kašu, kao i hleb.

     4754
Recept za musaku od krompir pirea. Lako se priprema i veoma je ukusno. Ima mao drugačiji šmek nego klasična musaka.
22566
Predivna ideja za toplo predjelo. Brzo i jednostavno se priprema, a ko želi može da ga služi i kao glavno jelo ili kao prilog.
16583
Vrlo su ukusne i jeftine i mnogo se služiti kao dodatak uz meso, ili same sa zelenom salatom.
16941
Limun torta je veoma ukusna i aromatična. Ujedno lako i brzo se priprema. Probajte!
9745
Mafini sa ukusom vanile su jednostavni ali zaista preukusni. Možete ih puniti prelivom po želji ili samo ukrasiti šlagom, kako god više volite iskoristite svoju maštu.
13109
Fantastična ideja kako da zamenite raznorazne zašećerene slatkiše zdravim slatkišima. Možete koristiti bilo koju vrstu voća, ili da ih mešate po želji. Najlepše u celoj priči je to što vam…
15919