Ukoliko vas muči dosadni kašalj, obratite pažnju na nivo gvožđa. Američka studija pratila je 16 žena koje su imale hroničan kašalj i blagi nedostatak gvožđa. Usled konzumiranja namirnica bogatih gvožđem i uz suplemente, nakon tri do četiri meseca kašalj i znaci upale grla su nestali kod većine žena. Nedostatak gvožđa oštećuje tkiva koja oivičavaju usta i nos, sve do grla i dušnika. Ukoliko su ti predeli iziritirani, upala je verovatnija. Da biste obezbedili dovoljan unos, jedite crveno meso, mahunarke, zeleno povrće, ali konzumirajte i namirnice bogate vitaminom C jer pomaže apsorpciju ovog važnog minerala.
Matičnjak je mirisna biljka limuna poreklom iz Evrope, Severne Afrike i Zapadne Azije, ali raste širom sveta. Tradicionalno se koristi za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija. U kombinaciji sa valerijanom, koristi se kod problema sa nesanicom. Pozitivno utiče na varenje i reguliše mučninu. Istraživanja pokazuju da flavonoidi, folna kiselina i druga jedinjenja pomažu regulisanju problema sa preterano aktivnom štitnom žlezdom.
Da li skladištenje i serviranje vina na određenoj temperaturi utiče na kvalitet, miris i ukus samog vina? Da li postoji idealna temperatura za svaku vrstu vina? Odgovor na oba pitanja je - da!
U principu, postoje četiri osnovna pravila koja bi trebalo da vam "dobro služe":
1. Penušava vina (npr. Prozeko) bi trebalo da se skladište u frižider sat vremena pre otvaranja i drže na temperaturi od 5-10 stepeni celzijusa. Time će zadržati svoju penušavost na idealnom nivou. Nakon otvaranja, čuvajte ostatak pića u kofi sa ledom, sve dok se ne popije cela flaša.
2. Belo vino (npr. Rizling) bi trebalo da se čuvaju na temperaturi od 7-14 stepeni. Što je vino svetlije, to hladnije može da bude. Hrastova bela vina mogu biti toplija, blizu 14 stepeni.
3. Svetlo crvena i rose vina (npr. Burgundac) je idealno čuvati i servirati na temperaturi od oko 14 do 17 stepeni, nikako manje od 12. Što je voćkastije vino, to toplije može biti.. Flašu ovakvog vina je najbolje čuvati u frižideru samo 30-ak minuta pre otvaranja, a ono se posle može ostaviti na sobnoj temperaturi, kako bi otpustilo svoje zanosne arome.
4. Crno vino (npr. Bordo, Merlot) - generalno vlada mišljenje kako ovo vino treba čuvati na sobnoj temperaturi, ali je ipak bolje ako se malo rashladi - 17 do 20-ak stepeni je idealna temperatura za tamna i jaka vina. Ako pak mislite da je vino previše hladno, servirajte ga u toplijim čašama.
Semenke bosiljka idealne su za regulisanje apetita. Pune su antioksidanata, ali sadrže I velike količine vitamina A I K. Lutein koji se nalazi u semenkama poboljšava vid. Da biste ga koristili za potrebe suzbijanja kilograma, potrebno je da smanjite redovan unos kalorija. Dve kašičice semenki bosiljka na 150 ml tople vode ostavite da odstoji 5 minuta. Višak vode izbacite. Konzumirajte pre jela. Smanjiće vam apetit. Ukoliko vam se ne sviđa ukus, dodajte semenke u smutije ili ovsene pahuljice. Semenke bosiljka sadrže beta karoten, kalijum, mangan, kalcijum, magnezijum...
"Vegucated" je američki dokumentarni film koji promoviše dobrobiti vegetarijanizma, generalno ishrane koja se bazira na voću, povrću i žitaricama od celog zrna i takođe istražuje sve izazove sa kojima se susreću pojedinci koji odluče da postanu vegetarijanci.
Radnja filma dešava se u Njujorku, gde su tri strastvena ljubitelja mesa i sira primorana da tokom perioda od šest nedelja kompletno izbace upravo mesne i mlečne proizvode iz svoje ishrane. U filmu takođe gostuju i poznati aktivista za prava životinja i promoter vegetarijanizma Hauard Liman, kao i poznati oftamolog Stiven Kaufman koji daje svoje naučno viđenje ovakvog načina ishrane.
No, pored ove zabavne priče o tri tvrdoglava ljubitelja mesa i sira, dokumentarac na sociološki način dublje istražuje šta je ono zbog čega ljudi pružaju veliki otpor prema vegetarijanizmu i zašto smo tako slepi pred činjenicom da se u mesnoj industriji mnoge životinje tretiraju na jako okrutan način.
Obožavam kako moja tetka kuva. Ovo je jedan od njenih recepata za koji sam mislila da neću uspeti nikada da ga pripremim kao i ona. Ali pogrešila sam, lako se…
Navikli smo da ih jedemo sveže i kao dodatak raznim tortama i kolačima, ali i pekmez od banana je veoma ukusna poslastica. U svakom trenutku ćete u špajzu imati odlični…