• Gvožđem do zalečenja kašlja

    Gvožđem do zalečenja kašlja

    Ukoliko vas muči dosadni kašalj, obratite pažnju na nivo gvožđa. Američka studija pratila je 16 žena koje su imale hroničan kašalj i blagi nedostatak gvožđa. Usled konzumiranja namirnica bogatih gvožđem i uz suplemente, nakon tri do četiri meseca kašalj i znaci upale grla su nestali kod većine žena. Nedostatak gvožđa oštećuje tkiva koja oivičavaju usta i nos, sve do grla i dušnika. Ukoliko su ti predeli iziritirani, upala je verovatnija. Da biste obezbedili dovoljan unos, jedite crveno meso, mahunarke, zeleno povrće, ali konzumirajte i namirnice bogate vitaminom C jer pomaže apsorpciju ovog važnog minerala.

     1450
  • Zdravstvene koristi matičnjaka

    Zdravstvene koristi matičnjaka

    Matičnjak je mirisna biljka limuna poreklom iz Evrope, Severne Afrike i Zapadne Azije, ali raste širom sveta. Tradicionalno se koristi za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija. U kombinaciji sa valerijanom, koristi se kod problema sa nesanicom. Pozitivno utiče na varenje i reguliše mučninu. Istraživanja pokazuju da flavonoidi, folna kiselina i druga jedinjenja pomažu regulisanju problema sa preterano aktivnom štitnom žlezdom.

     929
  • Koja je idealna temperatura za skladištenje i serviranje vina?

    Koja je idealna temperatura za skladištenje i serviranje vina?

    Da li skladištenje i serviranje vina na određenoj temperaturi utiče na kvalitet, miris i ukus samog vina? Da li postoji idealna temperatura za svaku vrstu vina? Odgovor na oba pitanja je - da!

    U principu, postoje četiri osnovna pravila koja bi trebalo da vam "dobro služe":

    1. Penušava vina (npr. Prozeko) bi trebalo da se skladište u frižider sat vremena pre otvaranja i drže na temperaturi od 5-10 stepeni celzijusa. Time će zadržati svoju penušavost na idealnom nivou. Nakon otvaranja, čuvajte ostatak pića u kofi sa ledom, sve dok se ne popije cela flaša.

    2. Belo vino (npr. Rizling) bi trebalo da se čuvaju na temperaturi od 7-14 stepeni. Što je vino svetlije, to hladnije može da bude. Hrastova bela vina mogu biti toplija, blizu 14 stepeni.

    3. Svetlo crvena i rose vina (npr. Burgundac) je idealno čuvati i servirati na temperaturi od oko 14 do 17 stepeni, nikako manje od 12. Što je voćkastije vino, to toplije može biti.. Flašu ovakvog vina je najbolje čuvati u frižideru samo 30-ak minuta pre otvaranja, a ono se posle može ostaviti na sobnoj temperaturi, kako bi otpustilo svoje zanosne arome.

    4. Crno vino (npr. Bordo, Merlot) - generalno vlada mišljenje kako ovo vino treba čuvati na sobnoj temperaturi, ali je ipak bolje ako se malo rashladi - 17 do 20-ak stepeni je idealna temperatura za tamna i jaka vina. Ako pak mislite da je vino previše hladno, servirajte ga u toplijim čašama.

     2932
  • Semenke bosiljka za gubitak telesne težine

    Semenke bosiljka za gubitak telesne težine

    Semenke bosiljka idealne su za regulisanje apetita. Pune su antioksidanata, ali sadrže I velike količine vitamina A I K. Lutein koji se nalazi u semenkama poboljšava vid. Da biste ga koristili za potrebe suzbijanja kilograma, potrebno je da smanjite redovan unos kalorija. Dve kašičice semenki bosiljka na 150 ml tople vode ostavite da odstoji 5 minuta. Višak vode izbacite. Konzumirajte pre jela. Smanjiće vam apetit. Ukoliko vam se ne sviđa ukus, dodajte semenke u smutije ili ovsene pahuljice. Semenke bosiljka sadrže beta karoten, kalijum, mangan, kalcijum, magnezijum...

     1735
  • Vegucated

    Vegucated

    "Vegucated" je američki dokumentarni film koji promoviše dobrobiti vegetarijanizma, generalno ishrane koja se bazira na voću, povrću i žitaricama od celog zrna i takođe istražuje sve izazove sa kojima se susreću pojedinci koji odluče da postanu vegetarijanci.

    Radnja filma dešava se u Njujorku, gde su tri strastvena ljubitelja mesa i sira primorana da tokom perioda od šest nedelja kompletno izbace upravo mesne i mlečne proizvode iz svoje ishrane. U filmu takođe gostuju i poznati aktivista za prava životinja i promoter vegetarijanizma Hauard Liman, kao i poznati oftamolog Stiven Kaufman koji daje svoje naučno viđenje ovakvog načina ishrane.

    No, pored ove zabavne priče o tri tvrdoglava ljubitelja mesa i sira, dokumentarac na sociološki način dublje istražuje šta je ono zbog čega ljudi pružaju veliki otpor prema vegetarijanizmu i zašto smo tako slepi pred činjenicom da se u mesnoj industriji mnoge životinje tretiraju na jako okrutan način.

     2016
Predivan način da se osvežite i nadoknadite nedostatak vitamina C.
61854
Fantastični osvežavajući napitak za tople letnje dane. Obavezno probajte i nećete se pokajati !
39845
Osvežavajući sok u kom ćete uživati u toku cele godine.
47299
Obožavam kako moja tetka kuva. Ovo je jedan od njenih recepata za koji sam mislila da neću uspeti nikada da ga pripremim kao i ona. Ali pogrešila sam,  lako se…
44722
Ovo je recept moje bake. I dan danas se sećam trenutaka kada smo kao deca čekali nestrpljivo da ajvar bude gotov i da probamo pre nego što se stavi u…
45572
Navikli smo da ih jedemo sveže i kao dodatak raznim tortama i kolačima, ali i pekmez od banana je veoma ukusna poslastica. U svakom trenutku ćete u špajzu imati odlični…