• Višestruka upotreba narandžine kore

    Višestruka upotreba narandžine kore

    Polako se približava zima, period tokom kojeg su narandže nezaobilazan deo svake trpeze. Dok je plod ove voćke tu da nas osveži i sačuva od gripa, i kora ima svoje prednosti zbog koje je ne treba baciti. Evo načinina na koje možete da je upotrebite:

    1. Osvežite svoj frižider
    Ako se u vašem frižideru oseti neki neprijatan ili kiselkast miris, stavite par kriški narandžine kore u frižider, posolite ih krupnom morskom solju i ostavite da odstoji dok ne so ne postane vlažna. Neprijatan miris će ubrzo nestati.

    2. Očistite drvene površine
    Ako želite da izbegnete teške sprejeve za čišćenje koji su puni hemikalija, napravite ovaj prirodan čistač drvenih površina: ubacite par kriški narandžine kore u teglicu koju ste napunili sirćem, ostavite da odstoji dve nedelje, izvadite koru i dobijenu tečnost naprskajte na drvenu površinu. Ne samo da će vam kuća biti čistija, nego će i poprimiti ugodan, citrusni miris.

    3. Uklonite ustajali miris ormana
    Ako vaš ormar polako poprima onaj neprijatan, ustajali miris, umotajte koru u parče tkanine i stavite u ormar gde vam je garderoba. Menjajte koru na svakih par nedelja kako biste održali svež miris.

    4. Napravite serum za kosu
    Ukoliko su vam krajevi kose suvi i ispucali, stavite u blender dve ili tri cele pomorandže (sa sve korom), izmiksajte i dobijenu tečnost utrljajte u opranu, vlažnu kosu. Ostavite da odstoji par sati, pa isperite hladnom vodom. Zdravi nutritijenti u pomorandžinoj kori će zagladiti i nahraniti suve krajeve.

    5. Efikasnije zapalite vatru u kaminu
    Prirodna ulja u narandžinoj kori su izuzetno zapaljiva, pa sledeći put kad želite da zapalite vatru u kaminu (ili npr vatru za roštilj), dodajte grančicama, papiru ili hepo kockama i par komada narandžine kore.

     1787
  • Saveti za konzumiranje crne mahunice

    Saveti za konzumiranje crne mahunice

    Crna mahunica uspeva u regijama relativno hladnih klimatskih uslova. Ovo je jedan od razloga zbog kojih je malo poznata izvan arktičkih regiona. Kultiviše se u hladnim delovima Azije i Severne Amerike. Sitna, okruglog oblika, crne je boje ploda i svetlo zelenih listova. Koristi se i kao dodatak jelima ali i u terapeutske svrhe u nekim nordijskim zemljama. Kiselkastog je ukusa i aromatičnog mirisa. Sadrži veliku količinu vlakana, antioksidanata, mangana, vitamina C, K i bakra. Pre konzumiranja, važno je znati:

    - nežno i temeljno isperite plod

    - bitno je da su čvrste, crne boje

    - može se čuvati u frižideru od 10 do 15 dana

    - nije jestiva sirova, tek nakon kuvanja, a gorak ukus uzrokovan je taninima

     1367
  • Rotkvica

    Rotkvica

    Rotkvica je povrtna biljka sa korenom crvene boje, te saksonski naziv ove biljke - reod znači obojiti krv crvenom. Gaji se preko tri milenijuma, a po nekim spisima nastala je u Južnoj Aziji kultivisanjem divlje vrste Raphanus raphanistrum, što znači "kultivisani kupus".

    Rotkvice su idealno povrće za redukciju telesne težine jer sadrže samo 16 kalorija na 100 grama, obiluju tečnošću i vlaknima, ubrzavaju probavu i potpomažu pražnjenje creva, a opet stvaraju osećaj sitosti. Takođe, ublažavaju i hemoroide, a za to je posebno dobro barem dva puta dnevno piti sok od rotkvica. Nije loše napomenuti i to da je ovo povrće posebno dobro za sve disajne organe, ublažava kašalj, prehladu i grip, ali i ozbiljnije zdravstvene probleme disajnih organa kao što je bronhitis.

    Rotkvice mogu poslužiti kao izuzetno lepa dekoracija, pa se često koriste kao predjelo, no rotkvice možete izrendati i dodati raznim salatama, zatim ih možete u kombinaciji sa lukom koristiti kao prilog testenini, ili pak prodinstati na malo putera i poslužiti kao prilog mesu. Nećete pogrešiti ni ako ih sitno naseckate i dodate u čorbu. Odlično se slažu sa celerom i šargarepom.

    No, samo nam to nije jasno, zašto je ovo zanimljivo povrće, sa svim svojim blagodetima, u Srednjem veku smatrano simbolom svađe? Pretpostavljamo zato što su se svi prepirali ko će uzeti više.

     1624
  • Odvajanje žumanceta od belanceta nikad nije bilo lakše!

    Odvajanje žumanceta od belanceta nikad nije bilo lakše!

    Razdvajanje žumanceta, po mišljenju mnogih, nije jednostavan podvig. Sve što vam je potrebno jeste plastična flaša.

    1. Razbijte jaje u posudu ili tanjir. Prilikom razbijanja, vodite računa da očuvate strukturu žumanceta.

    2. Plastičnu flašu lagano stisnite i ne puštajte.

    3. Prinesite vrh flaše žumancetu i lagano otpustite stisak. Žumance će skliznuti u bocu kao od šale!

     897
  • Boje zdravlja

    Boje zdravlja

    Što vam je ishrana raznobojnija, više vitamina i minerala unosite u svoj organizam.
    Studije pokazuju da se supstance koje se nalaze u jarko obojenom povrću pomažu imunom sistemu i bore se protiv raka. Voće i povrće treba jesti nekoliko puta dnevno, a što se vitamina tiče, suplementi nisu dovoljno dobri, bolje je jesti hranu koja sadrži kompleksan sastav vitamina, minerala i vlakana.

    Zeleno povrće usporava oboljenja očiju, smanjuje rizik od šloga i infarkta, kao i astme.

    Plavo/ljubičasto poboljšava memoriju i zdravlje urinarnog trakta.

    Crveno povrće smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, štiti prostatu i pluća.

    Smeđe/krem snižava rizik od raka pluća, astme i kardiovaskularnih bolesti.

    Žuto i narandžasto voće i povrće redukuje rizik od dobijanja dijabetesa, šloga, katarakte i srčanih oboljenja, a ojačavaju i imuni sistem.

     1298
Ako kačkvalj ne iskoristite uz prethodan recept za palačinke možete ga poslužiti kao sjajno predjelo za rane ručkove ili večere. A zašto da ne, može da ide i kao večera…
3847
Palačinke volim u svakom obliku. Ali nekako mi punjene, slane, pa još i pohovane su najomiljenije.
8006
U tople vrele dane malo alkohola iz kolača uz fine ledene kocke kao i gorčina višnji odlično će Vas osvežiti. Obavezno probajte.
7253
Volite ljuto a uz to obožavate kiflice?! Evo pravog recepta za Vas!
3895
Evo recepta kako da spremite ukusne i krckave cvetiće od španaća. Relativno se lako spremaju ali uloženi trud se na kraju svakako višestruko isplati.
4289
Kažu da ništa bolje od prasetine ili jagnjetine na ražnju, ali nekada davno sam spremio za goste (tačnije dao da se spremi) rolovano prase i eto posle skoro 12 godina…
9172