• Čaj od nane - saveznik u očuvanju zdravlja

    Čaj od nane - saveznik u očuvanju zdravlja

    Čaj od nane je ukusan i osvežavajući način na koji možete uticati na poboljšanje vašeg zdravlja, posebno zbog njegove sposobnosti da poboljša varenje, ublaži bol, eleminiše upale, opusti telo i um, eleminiše loš zadah, pomogne u gubitku težine i poboljša imuni sistem. Malo li je?

    Njegov uticaj na digestivni sistem je značaja, a njegova osnovni elemenat koji je možda najvredniji deo njegove organske strukture je mentol.

    Jednostavno, čaj od nane je vrsta infuzije za organizam. Ne sadrži kofein tako da čaj od nane možete piti pred spavanje kako biste se opustili i umirili.

    Zbog svog ukusa spada u jedne od najpopularnijih čajeva na svetu, ali jedno od njegovih osnovnih prednosi je što hladi telo iznutra a čini da se znojite "spolja". Tako da, ukoliko imate groznicu uz pomoć čaja od nane možete smanjiti svoju telesnu temperaturu pa čak i ublažiti brojne upale.

    Sprečava nadimanje, grčeve i stimuliše varenje, kao i pravilan rad creva. Deluje kao analgetik, ima umirujući efekat.

    Ublažava mučninu, smiruje kašalj i samim tim povoljno deluje na respiratorne organe. Opušta mišiće grla i grudnog koša, eleminiše simptome prehlade.

    Poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima. Sadrži mnoštvo vitamina od kojih je najdominantniji vitamin B.

    Pomaže apsorpciji hranljivih materija kako bi telo obavilo svoje funkcije na pravilan način.

    Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluzokože u ustima i nakupljanja katrana u gornjem delu disajnih puteva, a često se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice.

     1275
  • Da li bezalkoholna pića izazivaju depresiju?

    Da li bezalkoholna pića izazivaju depresiju?

    Američka akademija za neurologiju objavila je studiju, objašnjavajući korelaciju između konzumiranja bezalkoholnih pića i depresije. Učestvovalo je više od 263.000 ispitanika uzrasta od 50 i više godina, pa se pokazalo da je grupa onih koji su konzumirali do 4 čaše bezalkoholnih pića dnevno razvili veću šansu za pojavu depresije (čak do 30 odsto). Nasuprot tome, ljudi koji piju četiri šoljice nezaslađene kafe dnevno imaju 10 odsto manje šanse da razviju bilo kakav oblik depresije ili anksioznosti.

     781
  • Da li ih prepoznajete?

    Da li ih prepoznajete?

    Neko ume da spremi ukusno jelo, neko da ga aranžira a neko i jedno i drugo. Predstavljamo Vam pokušaj da se na tanjiru predstave države. Zapravo, zastave država. Kod nekih verujemo da je autor zaista uspeo a kod drugih bi možda odgovarala i neka druga kombinacija. Koje je vaše mišljenje, bacite pogled na galeriju i recite nam u komentarima da li prepoznajete o kojim državama je reč? Šta smatrate da bi trebalo da se nađe na "Srpskom" tanjiru?

     1925
  • Saveti za uzgajanje bilja u saksijama

    Saveti za uzgajanje bilja u saksijama

    1. Dobar izbor saksije – Nezavisno od vrste materijala od koje su napravljene, za uzgajanje posebno začinskog bilja od velikog značaja su drenažne rupice. Male saksije pogodne su za uzgajanje pojedinačnog bilja, dok je u većim moguće uzgajati i grupu određenog začinskog bilja.

    2. Kvalitet zemljišta – Neke biljke iziskuju dodatak peska, dok druge jednako dobro uspevaju i u baštenskoj zemlji. Za neke je od izuzetnog značaja pH vrednost i količina vlage, dok druge jednako dobro uspevaju i u umereno vlažnom zemljištu.

    3. Redovno orezivanje – Za većinu biljki je od izuzetne važnosti redovono orezivanje koje pospešuje rast i razvoj biljke.

    4. Redovno zalivanje – Varira u zavisnosti od vrste bilja. Nekim biljkama je prioritet dobro dreninrano zemljište, a druge više vole više vlažnosti.

    5. Prihranjivanje po potrebi – Uvek se opredelite za organsko đubrivo koje je pojedinim biljkama neophodno.

     655
  • Uzroci problema sa nadimanjem nakon obroka

    Uzroci problema sa nadimanjem nakon obroka

    Osećaj naduvenosti nakon obroka nije neuobičajen. Ukoliko se nadimanje javlja redovno nakon jela, više uzroka se dovodi u pitanje. Generalno, nadutost stomaka povezana je sa vrstom hrane koju jedete ili sa problemima probavnog sistema koji mogu otežati adekvatno varenje hrane.

    Nekli ljudi su osetljiviji na hranu koju jedu i nadimanje je za njih redovna pojava. Netolerancija na određenu vrstu hrane je najčešći uzrok. U pitanju su najčešće: gluten, kvasac, fruktoza i mleko.

    Sindrom razdražljivih creva je veoma zastupljen i pogađa gotovo 15 odsto odraslih, a uzrok je trenutno nepoznat. Javlja se hronično, simptomi su dijareja naizmenično sa zatvorom, grčevi u stomaku. Simptome možete sprečiti dodavanjem vlakana u ishranu, kao i redovnim vežbanjem.

    Nadimanje se takođe može javiti i ukoliko vašem digestivnom sistemu nedostaju neophodni enzimi koji pomažu varenju hrane. Takođe, prejedanje je vrlo čest uzrok nadutosti. Jedite polako, redovno, nekoliko puta tokom dana.

     2685
Brza i jednostavna pita. Predivno miriše i preukusna je! Za punjenje možete koristiti bilo koje voće ako nemate jabuke, uvek će biti uksuno. Možete služiti uz kuglu šlaga ili sladoleda!
11848
ĆEVAPI su naziv za omiljeno jelo na Balkanu. To su male kugle od mlevenog mesa, pečene na roštilju, u Bosni od mlevenog junećeg ili ovčijeg mesa, u Srbiji i Makedoniji…
22835
Ovo je recept za kuvani smuđ, ali možete ga iskoristiti i za kečigu ili štuku. Servirajte uz majonez i bareno povrće i uživajte u ukusu!
13197
Za ljubitelje ribljih specijaliteta, recept za riblji paprikaš. Fantastična ideja za ove hladne dane. Uživajte!
18065
Pre neki dan videla sam na TV-u ovu ideju i naravno odmah isprobala. Probajte, predivno je, krcka ko ludo :) Dobro je i hladno, ali nemojte čekati da se ohladi,…
33714
Ikra je naziv za riblja jaja. Usoljena, dimljena ikra je poznata kao kavijar i u zavisnosti od kvaliteta ima visoku cenu. Evo i recepta za salatu od sveže ikre.
13857