• Zdrav način da se ugojite

    Zdrav način da se ugojite

    Dok većina ljudi razmišlja o tome kako da smrša, postoje i oni koji iz različitih razloga imaju manjak kilograma pa im je zapravo preporučljivo da se ugoje. Zdrav način dobijanja kilograma je bitan, jer u suprotnom može doći do usporavanja metabolizma i drugih zdravstvenih komplikacija, a tu je i opasnost od toga da se pretera.

    Najgore što može da se uradi jeste da se ceo dan sedi za kaučem i jede masna hrana poput grickalica, hamburgera i pice. Dakle, ključ zdravog gojenja je kombinacija umerene fizičke aktivnosti i obilnije konzumiranje ovih namirnica:

    1. Krompir - ovo je možda najočigledniji izbor jer se za suprotan proces, tj mršavljenje, preporučuje izbacivanje ovog povrća koje je bogato ugljenim hidratima. No, krompir je u ovom slučaju preporučljiv jer je bogat vlaknima i vitaminom C.

    2. Hleb od celih žitarica - hleb je inače prirodni izvor ugljenih hidrata, ali običan beli hleb nema ništa drugo da ponudi, dok je ovaj bogat vlaknima i raznim drugim vitaminima.

    3. Puter od kikirikija - osim što je jako ukusan, pomaže i da nabacite koju kilu. Parče hleba sa ovim puterom ima oko 200 kalorija i proteine koje će organizam iskoristiti na pravi način.

    4. Masniji sir - takođe je bogat proteinima ali i mastima koji su preko potrebni za dobijanje na kilaži.

    5. Mleko sa većim procentom masnoće - naime, ovo mleko ima oko 60 kalorija više nego mleko sa nižim procentom.

    6. Crveno meso - potrebno je organizmu zbog minerala, zdravih masnoća i proteina, ali nemojte preterivati, dovoljno je konzumirati ovo meso tri ili četiri puta nedeljno.

    7. Puter - malo je riskanto jesti puter, jer ako se preteruje, može dovesti do povećanja holesterola, ali je ovo definitivno najbrži način da se ugojite.

    8. Jaja - i jaja su namirnica pomoću koje ćete se brzo ugojiti jer sadrže dosta kalorija. Kuvana jaja su najbolji izbor jer su najbogatija vitaminima, a možete ih jesti u neograničenim količinama i tako nakupiti što više kalorija.

    9. Banane - jedna banana sadrži čak 100 kalorija. Pored toga, ovo voće je bogato i retkim potasijumom koji je preko potreban za pravilan rad organizma.

    10. Losos - ova vrsta ribe, ako se konzumira tri puta nedeljno, može itekako doprineti zdravom dobijanju kilograma, ali ujedno i jača imuni i štiti kardiovaskularni sistem.

    11. Pasta - jedite što više paste jer sadrži dosta ugljenih hidrata. Samo pazite da je servirate uz sos i druge priloge koji su pripremljeni na zdrav način.

    12. Sušeno voće - mnogi to ne znaju, ali kada se voće osuši, ono sadrži dosta više kalorija nego kada je u svežem obliku.

    13. Avokado - ovo ukusno voće ima čak 140 kalorija po komadu, što i nije tako malo za jednu voćku!

    14. Integralni pirinač - da, on se preporučuje i kod mršavljenja, ali ne zaboratvite da i prilikom gojenja morate paziti da vam metabolizam ostane brz, a ova namirnica je idealna za to.

    15. Kukuruzni hleb - nema šanse da se ne ugojite uz ovu vrstu hleba koja sadrži čak 300 kalorija po parčetu!

     2318
  • Vlakna i stopa smrtnosti

    Vlakna i stopa smrtnosti

    Vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati koji igraju važnu ulogu u snižavanju holesterola, snižavanju krvni pritisak i doprinose mršavljenju i sprečavanju upalne procese u telu. Zato je važno jesti što više vlakana na dnevnoj bazi.

    Nedavno je kompletirana devetogodišnja studija tokom koje je testirano 219.123 muškaraca i 168.999 žena o navikama o ishrani i dnevnom unosu vlakana. Svi ispitanici su bili ljudi prosečne težine i nivoa fizičke spreme.
    Rezultati su pokazali da muškarci u proseku unose između 13 i 29 grama, a žene od 11 do 26. Tokom tih devet godina, preminulo je 20.126 muškaraca i 11.330 žena, a unos vlakana je u velikoj meri bio povezan sa stopom smrtnosti u analiziranom uzorku. I žene i muškarci koji su konzumirali više od 26 grama vlakana, rizik je bio 22% niži.

    Odlični izvori vlakana su kukuruz, pšenica, pirinač, laneno seme, susam, bademi i pistaći.

     1769
  • Bulgur

    Bulgur

    Bulgur je obrađena pšenica, kako bi joj se skratilo vreme kuvanja i pripreme. Prvo se pšenici ukloni ljuska, delimično se skuva, zatim suši i na kraju usitini. Prema veličini usitnjenosti bulgur može biti fino mleveni, srednje mleveni, krupno mleveni i celo zrno. Od ovoga zavisi i njegova upotreba.
    Ima veću hranljivu vrednost od kus kusa i pirinča, pa se koristi i kao njihova zamena.
    Što se tiče hranljivih vrednosti bogat je karbohidratima, koji su primaran izvor energije kod mnogih ljudi. Takođe ima najvišu proteinsku vrednost od svih žitarica, a pored toga sadrži vitamine B i cink i gvožđe, kao i vlakna. Preporučuje se kod dijeta upravo zbog karbohidrata i dijetetskih vlakana koja pomažu kod borbe protiv raka, dijabetesa i bolesti srca. Kada ga uporedimo sa smeđim pirinčem, bulgur ima duplo manje kalorija i duplo više dijeteteskih vlakana.
    Bulgur tonificira bubrege, hrani srce, smiruje i fokusira um. Koristi se i kod menopauzne iritabilnosti. Posebno je dobar za decu i srarije osobe.
    Energetska vrednost: 1500 kJ (360 kcal); vlakna 8 g; belančevine 12.5 g; ugljenohidrati 69 g (od čega 0.8 g šećeri); masnoće 1.75 g (od čega 0.2g zasićenih masti); kalijum 410 mg
    Bulgur se koristi u grčkoj, turskoj, mediteranskoj, bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji kao deo različitih pilava, jela sa povrćem i supa. Ovo su dva najjednostavnija recepta.

    izvor: herbateka

     3632
  • Simptomi alergijske reakcije na beli luk

    Simptomi alergijske reakcije na beli luk

    Beli luk može izazvati blage do ozbiljne reakcije u zavisnosti od toga kako vaš organizam reaguje.

    Obratite pažnju na to kako vaša koža reaguje u dodiru sa belim lukom.

    Može se javiti oticanje lica, usta, jezika i grla. U nekim slučajevim može biti toliko jak da vam onemogućava ili otežava disanje.

    Vrtoglavica, zujanje u glavi su neki od simptoma.

    Povraćanje, bolovi u stomaku, grčevi, mučnina i dijareja je uzrok reagovanja probavnog sistema koji vam ukazuje na intoleranciju.

     7538
  • Saveti za otvorene police u kuhinji

    Saveti za otvorene police u kuhinji

    Otvorene police u kuhinji su mesta za stvari koje često koristite, tako da nemaju priliku da skupljaju prašinu. Bonud – skladištenje stvari na otvorenim prostorima je ušteda u vremenu prilikom ređanja posuđa nakon pranja i sušenja!

    Izbegavajte odlaganje plastike, posebno ako je reč o posuđu koje ređe koristite. Veoma brzo se stvara mastan sloj usled spoja vodene pare i prašine tokom kuvanja, pa je čišćenje prava muka!

    Testeninu, orahe, brašno, musli, začini – sve to možete čuvati u staklenim ili keramičkim posudama kako bi vam bili nadohvat ruke.

    Stvari koje koristite manje sortirajte na višim policama, dok stvari koje koristite češće treba da vam budu lako dostupne i da se nađu na nižim policama.

    Ne zatrpavajte police inače će vam kuhinja izgledati neuredno. Osvežite prostor na njima dodavanjem ukrasnih predmeta ili setova šolja, keramičkog posuđa...

     1455
Domaći krekeri su mnogo ukusniji i zdraviji od kupovnih. Možete napraviti veću količinu i čuvati ih u dobro zatvorenoj kutiji.
4159
Najbolji kečap svih vremena! Obavezno ga isprobajte!
56605
Za ovaj recept je najzaslužnija moja sestra koja je iz velike ljubavi prema mileramu izmislila ovaj recept, koji na izgled visokokaloričan je jako ukusan i lagan!
11841
Nedelja je obično dan kada se svi okupimo oko prodičnog stola za ručak i započenemo ga sa domaćom supicom. Evo i recepta za supicu sa griz knedlama. Uživajte!
22173
Slatki mali medenjaci. Kada ih budete spremali vaš dom će se ispuniti predivnim mirisom cimeta i meda koji će doneti osmeh na vaša lica.
22529
Mnoge domaćice smatraju da se sočivo dugo i teško priprema, ali veoma greše. Sočivu je potrebno dvadesetak minuta. Probajte iznenadićete se koliko je ukusno.
5073