• Pet namirnica koje ne bi trebalo čuvati u frižideru

    Pet namirnica koje ne bi trebalo čuvati u frižideru

    Bosiljak – Ukoliko ga budete čuvali u frižideru – brzo će uvenuti. Držite ga u senci, u čaši vode poput cveća u vazi. Postavite plastičnu vrećicu preko biljke kako biste joj omogućili da ostane hidrirana.

    Krompir – Ukoliko ga budete čuvali u frižideru – primetićete žućkastiju strukturu zbog dodatnih šećera. Čuvajte ih u hladnoj ostavi, van domašaja sunčeve svetlosti.

    Luk – Ovom povrću potrebna je cirkulacija vazduha kako bi ostalo sveže. Ne odlažite luk u blizini krompira, jer luk emituje gas i vlagu što može izazvati truljenje krompira.

    Paradajz – Hladan vazduh menja hemijske procese zbog čega paradajz gubi svež ukus i postaje mek. Čuvajte ga u hladnoj ostavi, van domašaja sunčeve svetlosti.

    Med – Poznato je da na nižim temperaturama može doći do kristalizacije zbog čega je sobna temperatura idealna za ovaj zaslađivač.

     1333
  • Ko je tvorac Cezar salate?

    Ko je tvorac Cezar salate?

    Cezar salatu, jedan od najpopularnijih obroka u restoranima današnjice, izumeo je Cezar Kardini, 1924. godine.

    Priča kaže da Kardini, vlasnik jednog restorana, nije imao bog zna šta od namirnica u restoranu, kada je tu svratila grupa njegovih prijatelja. Kako nije želeo da ih ostavi gladne, napravio je obrok od onoga što je imao – zelene salate, belog luka, krutona, parmezana, maslinovog ulja, jaja i vorčester sosa.

    Legenda dalje kaže kako su prijatelji bili prezadovoljni tom kombinacijom i tako je rođena restoranska senzacija.

    Pošto nijedna prava priča ne može proći bez kontroverzi, ni ova nije imuna. Šuška se, naime, da obrok nije spremio niti osmislio Kardini, već neko od njegovih zaposlenih, ili čak njegov brat Aleks. Bilo kako bilo, salata nosi Cezarovo ime, a 90 godina od premijere na svetskoj gastronomskoj sceni, ova salata je popularnija no ikad.

     3731
  • Kako prepoznati netoleranciju na fruktozu?

    Kako prepoznati netoleranciju na fruktozu?

    Ukoliko imate netoleranciju na fruktozu, vaše telo ima poteškoća u njenom apsorbovanju. Simptomi se obično javljaju već u detinjstvu. Bolovi u stomaku i nadimanje su najčešće nuspojave. Da biste procenili svoju toleranciju, pokušajte sa dijetom tokom koje ćete postepeno povećavati unos fruktoze i tako odrediti prag tolerancije. Ograničenje se svodi na nula do pet grama fruktoze dnevno, nakon toga uvodi se pet do petnaest grama. Mnoga hrana koja sadrži fruktozu je zdrava i hranljiva, to je najčešće voće i neko povrće. Namirnice bogate fruktozom su banana, kupina, višnja, smokva, kivi, mandarina, grejpfrut, ananas i maline. Veoma visok nivo fruktoze sadrže borovnice, grožđe, nar, jabuka, kruška i dinja.

     4825
  • Hamburger - četiri teorije nastanka

    Hamburger - četiri teorije nastanka

    Jedemo ga često, a ni ne znamo da se oko porekla sočnog hamburgera od goveđeg mesa vode žestoke polemike oko toga kako je zapravo nastao.

    Svi se slažu oko toga da su hamburgeru prvi dali ime Nemci koji su imigrirali u SAD krajem 19. veka, i to aludirajući na grad Hamburg. Sa druge strane, postoje četiri teorije o tome ko je zapravo idejni tvorac ovog jela, i sve četiri imaju poprilično jake argumente.

    Teorija 1: Prvi hamburger je nastao u Viskonsinu, 1885. godine

    Pobornici ove teorije smatraju da je Čarli Nagrin ("Hamburger Čarli") prodavao ćufte od goveđeg mesa u svom kiosku hrane, pa je vremenom shvatio da mu je isplativije da ih stavlja između dva parčeta hleba i malo poveća cenu proizvoda, nego da se bakće sa tanjirima.

    Teorija 2: Prvi hamburger je nastao u Ohaju, 1885. godine

    Familija braće Čarlsa i Frenka Menčesa tvrdi kako su ova dva brata izmislila hamburger dok su prodavala hranu na raznim sajmovima hrane širom zemlje. Naime, oni su u jednom trenutku ostali bez svinjskog mesa koje je bilo potrebno za sendvič sa kobasicama, pa su odlučili da nabave goveđe meso, naprave pljeskavicu od njega, te da ga iskombinuju sa sosevima i ubace u lepinju.

    Teorija 3: Prvi hamburger je nastao u Nju Hevenu, 1900. godine.

    Legenda kaže kako je jednog dana 1900. godine, bogati biznismen došao u mali grad Nju Heven, i u lokalnom restoranu zahtevao "neku kaloričnu hranu koja će brzo biti gotova i koju će usput smazati". Tako je vlasnik restorana, Luis Lasen, odlučio da mu brzo spremi parče mlevene govedine koje mu je bilo pri ruci i stavi između dva parčeta hleba, i tako nastade prvi hamburger.

    Teorija 4: Prvi hamburger je nastao u Teksasu, krajem 1880- ih godina.

    Lokalni biznismen Flečer Dejvis je u jednom trenutku odlučio da otvori restoran u kojem će se praviti neko jelo od (njemu omiljenog) goveđeg mesa, i od onda se od osobe do osobe širi priča kako je on zapravo prvi kreator hamburgera.

    Nikada nećemo biti sto posto sigurni koja teorija je tačna, ali činjenica je da, ko god da je stvarni tvorac hamburgera, večno smo mu zahvalni!

     2174
  • Lečenje hipertireoze biljem

    Lečenje hipertireoze biljem

    Hipertireozu karakteriše ubrzan rad štitne žlezde, koja se nalazi u prednjem vratu i tada proizvodi više hormona. Simptomi mogu biti povezani sa ubrzanim lupanjem srca, anksiožnošću, gubitkom težine, nervozom, tremorom, nesanicom, prekomernim znojenjem, promenama raspoloženja, crvenilom u očima... Mnogi istraživači i stručnjaci veruju da neke od biljaka mogu pomoći u suzbijanju oslobađanja hormona štitne žlezde i smirivanju nekih od simptoma.

    Čaj od matičnjaka

    Univerzitet u Merilendu sugeriše upotrebu matičnjaka za simptome povezane sa hipertireozom. Stabilizuje povišen nivo hormona i potpomaže opštu funkciju štitne žlezde. Smatra se umirujućom biljkom i smanjuje osećaj anksioznosti i tremora.

    Kinesko bilje

    Neophodno je konsultovati se sa travarima u potrazi za najboljom kombinacijom kineskog bilja, iako to često nameće i promene u ishrani uz praktikovanje istočne i zapadne medicine. Fokus je na biljkama koje smanjuju ubrzan rad srca i preterano znojenje.

     1933
Kombinacija džema od kajsija, ruma, cimeta, karanfilčića i mlevenih oraha daje predivan ukus i aromu ovoj torti.
4199
Zamislite miris toplih kiflica u vašoj kuhniji... Evo jednog predivnog recepta za kiflice sa sirom i šunkom.
13867
Brza pita koja je veoma jednostavna za pripremu a preukusna. Možete je služiti za večeru ili doručak uz jogurt, kiselo mleko, ili kao predjelo.
19427
Crno-bela torta sa mlevenim lešnicima i eurokremom. Izdašna, sočna, ukusna!
4531
Predivna čokoladna torta sa pečenim lešnicima i rumom.
10200
Recept za tortu sa pečenim lešnicima i čokoladnim kremom.
13345