• Pohvala sardini

    Pohvala sardini

    Postoji koncenzus među nutricionistima da bismo svi trebali da jedemo manje mesa i više ribe. Za većinu ljudi to znači više tune, lososa ili sl. Međutim, sa tom ribom postoji problem - obe su velike vrste, treba im nekoliko godina za uzgoj, godina tokom kojih se u velikom broju desi da upiju više žive nego što je zdravo, zato postoje nedeljni limiti konzumiranja ove ribe (posebno za decu i trudnice).

    I za ovo postoji rešenje - sardine. Ovi potcenjeni rođaci haringe su nešto što često preskačemo u supermarketu, na sopstvenu štetu.

    Ono što treba da znate o sardinama - mogu se jesti sa sve kostima, obično se jedu iz konzerve (ali mogu se naći i grilovane, posebno u području Mediterana). Zahvaljujući tome što su male i što im se ishrana sastoji od planktona, sardine ne sakupljaju teške metale u sebi.
    Što se hranljivih materija tiče, sardine su hit. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D, vitaminom B12, proteinima (jedna konzerva sardina zadovoljava gotovo polovinu dnevnog preporučenog unosa), njihove mekane kosti pune su kalcijuma.

    Negativno je to što konzervisane sardine sadrže dosta soli i holesterola.

    Imajte ovo na umu sledeći put kad budete krenuli u kupovinu.

     2209
  • Neverovatni čokoladni desert koji cveta

    Neverovatni čokoladni desert koji cveta

    Portugalski kuvar Joakim Sousa naprečac je osvojio divljenje miliona ljudi koji su preko sajta Youtube videli njegov prelepi desert od čokolade.

    Njegov "desert dana" izgleda kao loptica, međutim, kada se prelije sosem rascvetava se poput pupoljka.

    Kreator ovog prelepog deserta trenutno radi u jednom lisabonskom restoranu, a još njegovih čarolija možete pronaći na društvenoj mreži Facebook - https://www.facebook.com/chef.joaquim.

    Ukoliko biste i vi voleli da se okušate u pravljenju ovog divnog deserta, pogledajte video!

     3049
  • Započnite jutro đumbirom!

    Započnite jutro đumbirom!

    Dodajte jednu kafenu kašičicu mlevenog đumbira u svoju jutarnju kafu i napravićete tradicionalni bliskoistočni napitak koji ne samo da pomaže varenju već pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Čaj od đumbira pak doprinosi smirenosti. Šolja čaja od đumbira u jutarnjim časovima korisna je za ublažavanje mučnine. Isprobajte!

     1059
  • Kratka istorija sendviča

    Kratka istorija sendviča

    Obrok sličan današnjem sendviču prvi put se u pisanoj istoriji pominje u prvom veku pre nove ere, u sagi „Hilel stariji“, gde je glavni protagonista obedovao tako što je stavio jagnjetinu sa začinima između dva parčeta hleba.

    U Srednjem veku, u Francuskoj, ljudi su koristili komade bajatog hleba kao podmetače za meso i povrće.

    U XVII veku, holandske krčme počele su da služe obrok koji se sastojao od govedine, putera i hleba.

    Svoje moderno ime sendvič duguje jednom engleskom plemiću iz XVIII veka. Džon Montegju, četvrti grof od Sendviča, strasni kockar, voleo je da poručuje meso između dva parčeta hleba, jer je mogao istovremeno da jede i da nastavi da igra karte. Vremenom, ljudi su počeli da poručuju „isto kao Sendvič“, tako da je to ime ostalo, iako sam grof nije bio tvorac ovog popularnog jela.

    Početkom XIX veka, 1827. godine, sendvič je našao svoje mesto u kuvarima, a do početka XX veka već je stekao popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama.

    Istovremeno, sendvič je zauzeo svoje mesto i u srcima i stomacima Evropljana, jer je ljudima bio potreban jeftin obrok koji je mogao lako da se transportuje, a koji je dovoljno kaloričan da posluži kao obrok dovoljan za veći deo dana.

    Danas postoje sendviči svih veličina i kombinacija, od popularnih engleskih sendviča sa krastavcima, koji se konzumiraju uz čaj, pa sve do pljeskavica i drugih ukusnih varijacija jednog od najpopularnijih obroka na svetu.


     2752
  • Najbolji izbor koktela za vrele letnje dane

    Najbolji izbor koktela za vrele letnje dane

    1. Mojito

    Ako govorimo o koktelima, ne moguće je ne pomenuti ovo osvežavajuće alkoholno piće. Kubanskog je porekla, a poznata je i teorija da su ga izmislili afrički robovi koji su radili na poljima šećerne trske u 19. veku. Čine ga pet sastojaka: beli rum, sok od limete, gazirana voda i menta.

    2. Džin Tonik

    Ovom koktelu tonik daje osvežavajući ukus. Ukoliko niste znali, ranije se ovaj koktel preporučivao u borbi protiv bolova i grčevima u nogama. Ovom alkoholnom piću možete dodati i krastavac, cimet, muskantni oraščić, biber, pa čak i kari!

    3. Mlečni punč koktel

    U pitanju je vrelo mleko kome se dodaje alkohol, ponekad voće i šećer ili ekstrakt vanile. Ne zvuči primamljivo, zar ne? U pitanju je luda "hemija", a kada ga jednom probate - želećete još. Glavni sastojci pored mleka su uglavnom rum, ekstrakt vanile i led. Probajte - nećete se pokajati!

     1966
Sjajna kombinacija čokolade i kornfleksa. Brzo se i lako sprema a super je ukusno. Morate probati!
6394
Moji su ludi za mlevenim mesom u svim mogućim oblicima. Evo interesantnog načina da spremite špagete sa mlevenim mesom a da nisu "Boljoneze".
2694
Uf... da li postoji bolji kolač od baklave?! Uglavnom se sprema na kocke i trouglove, tradicionalno, ali evo još jednog zanimljivog načina.
4409
Ovaj kolač sam naučila da pravim od moje bake a ona je naučila od njene bake. I tako s kolena na koleno. Vrlo lako se pravi, a vrlo su ukusni…
42287
Kinder milch schnitte (Dečije mlečne štangle) - često, ako ne i prečesto reklamirani proizvod koji deca obožavaju. Evo recepta kako da ga spremite u domaćoj radinosti.
4392
Pica je omiljeno jelo mladih. Ukoliko želite da svoje ukućane iznenadite "varijacijom na temu" koristeći ovaj recetp sasvim sigurno ćete u tom i usputeti.
4481