• Smokva

    Smokva

    Smokva (lat. ficus) je voće iz porodice dudovki (moraceae) i zbog svojih lekovitih svojstava spada u red najzdravijih namirnica na svetu. Smatra se da potiče iz Turske, a danas se najviše gaji u zemljama Mediterana jer joj je potrebna topla, sredozemna klima da bi uspela. O tome koliko je smokva popularna i blagodetna po zdravlje dovoljno govori i činjenica da je još u Staroj Grčkoj važila za cenjenu namirnicu čiji je izvoz bio zabranjen, dok su je u Starom Rimu smatrali svetim voćem. O smokvama su se pisale razne pesme, bajke i legende, a verovatno najpoznatija potiče upravo iz Rima, odakle kruži priča da se ispod smokvinog drveta odmarala vučica koja je odgojila Romula i Rema. Što se tiče našeg podneblja, ustaljeni nazivi za ovo voće su još i smokvinica, smokvenica, figovnik. Danas postoji oko 600 vrsti smokvi i one mogu biti različitih nijansi - bele, zelene, smeđe, pa čak i tamno ljubičaste. Osim što su ukusne, sadrže i veliki broj vitamina, a najviše vitamin A, E, C, K i beta karoten. Izuzetno su bogate i vlaknima, zbog čega dokazano smanjuju holesterol. Naime, smatra se da šaka smokvi može da upotpuni polovinu dnevnih potreba za vlaknima, dok kompot od smokve ubrzava metabolizam i deluje kao laksativ. U ishrani se najčešće koriste sušene, za pravljenje sokova, vina ili čaja. Ipak, treba paziti sa upotrebom suvih smokvi jer sadrže dosta šećera pa nisu pogodne za dijabetičare. Zanimljivo je da se zbog svoje lepote, stabljika smokve često koristi kao ukrasna biljka.

     1842
  • Prepoznajte znake intolerancije na hranu kod dece

    Prepoznajte znake intolerancije na hranu kod dece

    Vrlo često se intolerancija na hranu otkriva kroz probleme sa digestivnim traktom, a ciklus se ponavlja nekoliko puta. Roditeljima se preporučuje da u takvim slučajevima vode dnevnik ishrane deteta kako bi ustanovili kako dete reaguje na hranu i kakvi simptommi se javljaju. Prve reakcije su veoma blage, zatim postaju sve ozbiljnije. Dijareja i bolovi u stomaku su obično prvi simptomi. Najčešće je uzrok mleko, odnosno proteini koji se u njemu nalaze. Manje zastupljena reakcija je astmatični napad kod dece koja su osetljiva na sulfate. Ova hemikalija se dodaje u prerađenu hranu popt čipsa, sušenog voća i određenog peciva. Većina napada počinje sa stezanjem u grudima, poteškoćama sa disanjem i na kraju kašljem. Ponekad je teško napraviti razliku između alergije i netolerancije na hranu. Intolerancija na hranu može izazvati i glavobolje kod neke dece, međutim roditelji često ne znaju za ovu uzročnu vezu. Ekcemi i pojava osipa su jedni od češćih simptoma i u većini slučajeva predstavljaju reakciju na gluten. Ukoliko primetite da je vaše dete hiperaktivno, vodite računa o količini šećera koje unosi na dnevnom nivou. Izbegavajte proizvode sa veštačkim zaslađivačima i bojama...

     2521
  • Vlakna i stopa smrtnosti

    Vlakna i stopa smrtnosti

    Vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati koji igraju važnu ulogu u snižavanju holesterola, snižavanju krvni pritisak i doprinose mršavljenju i sprečavanju upalne procese u telu. Zato je važno jesti što više vlakana na dnevnoj bazi.

    Nedavno je kompletirana devetogodišnja studija tokom koje je testirano 219.123 muškaraca i 168.999 žena o navikama o ishrani i dnevnom unosu vlakana. Svi ispitanici su bili ljudi prosečne težine i nivoa fizičke spreme.
    Rezultati su pokazali da muškarci u proseku unose između 13 i 29 grama, a žene od 11 do 26. Tokom tih devet godina, preminulo je 20.126 muškaraca i 11.330 žena, a unos vlakana je u velikoj meri bio povezan sa stopom smrtnosti u analiziranom uzorku. I žene i muškarci koji su konzumirali više od 26 grama vlakana, rizik je bio 22% niži.

    Odlični izvori vlakana su kukuruz, pšenica, pirinač, laneno seme, susam, bademi i pistaći.

     1694
  • Koliko vitamina B12 nam je potrebno?

    Koliko vitamina B12 nam je potrebno?

    Izvori hrane vitamina B12 uključuju jaja, crveno meso, morske plodove, mleko, jogurt, žitarice... Dok se megadoze do 2.000 mikrograma smatraju bezbednim u lečenju nedostatka vitamina B12, uvek je najbolje izbeći prekomerne količine nekog vitamina. Iako visoke doze ovog vitamina neće izazvati štetu kod većine ljudi, ipak bi trebalo izbegavati prekomeran unos. Sposobnost vašeg tela da apsorbuje vitamin zavisi od toga koliko mu je zaista potreban.

     1452
  • Marokanska tradicionalna kuhinja - najegzotičnija!

    Marokanska tradicionalna kuhinja - najegzotičnija!

    Ništa ne zvuči tako egzotično kao marokanska kuhinja. Razne marokanske đakonije spremljene sa opijajućim začinima tipičnim za ovaj predeo nijednog gurmana ne ostavljaju ravnodušnim!

    Južni Maroko poznat je ne samo po začinima već i po slatkišima, a meso se tradicionalno sprema u umaku od mente, maslinovog ulja i ceđenog limuna i narandže. Na severu preovlađuju orašasti plodovi i voće kao što su jabuke, smokve i kruške. Nijedno kuvano jelo ne može da prođe bez korijandera i belog luka.

    Četiri najpoznatija tradicionalna marokanska jela su:

    Harira - to je supa od piletine začinjena šafranom i cimetom, a pošto neki Marokanci vole kada su supe gušće, Hariri se dodaje i zaprška od brašna i jaja.
    Kuskus je nacionalno jelo Maroka; ujedno je i najpoznatije. Pravi se od posebne vrste krupnog brašna - semoline. Uz kuskus se služi začinjena repa, tikva, krompir i/ili piletina.
    Tajine je jagnjeći zapečeni paprikaš sa slatko - kiselim dodacima kao što su med, sirće ili neko voće. Od začina se obavezno koriste đumbir i šafran, a ovo jelo se tradicionalno peče u posudi od gline.
    Bistilla - to je najpoznatija marokanska pita punjena filom od iseckanog mesa, peršuna i mlevenog badema, začinjena cimetom, šafranom i kardamomom. Meso u slatkoj piti vam se čini kao loša ideja? Isprobajte ovaj recept, poješćete celu tepsiju sami, nisu Marokanske domaćice blesave!

     5261
Kombinacija džema od kajsija, ruma, cimeta, karanfilčića i mlevenih oraha daje predivan ukus i aromu ovoj torti.
4225
Zamislite miris toplih kiflica u vašoj kuhniji... Evo jednog predivnog recepta za kiflice sa sirom i šunkom.
13897
Brza pita koja je veoma jednostavna za pripremu a preukusna. Možete je služiti za večeru ili doručak uz jogurt, kiselo mleko, ili kao predjelo.
19451
Crno-bela torta sa mlevenim lešnicima i eurokremom. Izdašna, sočna, ukusna!
4548
Predivna čokoladna torta sa pečenim lešnicima i rumom.
10230
Recept za tortu sa pečenim lešnicima i čokoladnim kremom.
13390