• Energetske i hranljive vrednosti: jabuke

    Energetske i hranljive vrednosti: jabuke

    Jabuka potiče iz centralnih delova Azije, a smatra se da je hibridnog porekla. Prvi podaci o kultivaciji jabuke vezuju se za uzgoj u svernoj Mesopotamiji u drugom milenijumu pre nove ere. Značajne su pre svega zbog činjenice da sadrže više vlakana od većine žitarica, prepune su pektina i smanjuju nivo holesterola u krvi. Regulišu krvni pritisak i štite od kardiovaskularnih bolesti. Zbog prisustva fitohemikalija umiruju disajne puteve, a pozitivno utiče i na rad bubrega, jetre i žuči. Jača imunitet jednako koliko štiti od bakterija i virusa.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 52 kcal

    Ugljeni hidrati: 13,081 g

    Proteini: 0,26 g

    Masti: 0,17 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2,40 g

    Niacin: 0,09 mg

    Vitamin A: 54 IU

    Vitamin C: 4,6 mg

    Vitamin E: 0,18 mg

    Vitamin K: 2,2 µg

    Natrijum: 1 mg

    Kalijum: 107 mg

    Kalcijum: 6 mg

    Gvožđe: 0,17 mg

    Magnezijum: 5 mg

    Cink: 0,04 mg

     1177
  • Heljda

    Heljda

    Heljda se po morfološkim i fiziološkim svojstvima bitno razlikuje od ostalih žitarica ali zbog zrna i načina koriščenja se svrstava u žitarice. Sadrži vitamine B1 i B2, kalijum, fosfor, kalcijum. Kaša od heljdine prekrupe se preporučuje u svakodnevnoj ishrahi odraslih i dece, a pogotovo onih koji se bave umnim radom jer jača memoriju i koncentraciju.
     15619
  • Pet namirnica za bolju cirkulaciju

    Pet namirnica za bolju cirkulaciju

    Ukoliko su arterije zapušene, onemogućen je i pravilan protok krvi kroz telo što je neophodno za opštu funkcionalnost. Na taj način, arterije dalje blokiraju protok krvi što može dovesti do potencijalnog srčanog udara. Blokirane arterije mogu uzrokovati niz drugih problema koji se kreću od vrtoglavice do oštećenja organa, kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara... Usredsredite se na poboljšanje cirkulacije i otkrićete da se ćelije brže obnavljaju, koža se lakše bori sa bakterijama i potencijalnim infekcijama...

    Vrbina kora – sadrži salicin koji je vrlo sličan aspirinu, a korišćen je još od 400 godine nove ere za ublažavanje bolova.

    Koren đumbira – poznat kao vazodilatator, đumbir utiče na prokrvljenost ali i zdravlje digestivnog sistema. Pridodaju mu se i antiinflamatorna svojstva zbog kojih je idealan ukoliko se borite sa prehladom ili gripom.

    Peršun – popularan dodatak mnogim jelima je zdraviji nešto što ste mislili! Sadrži i vitamin C i B12 koji su takođe od značaja za cirkulaciju.

    Aleva paprika – korišćena je u medicinske svrhe hiljadama godina. Zahvaljujući kapsaicinu – ublažava jake bolove poput glavobolja i zubobolja, ali utiče i na pravilnu cirkulaciju.

    Ginko – jedna od najstarijih vrsta drveća na svetu. Snažan je antioksidant i tradicionalno je korišćen za probleme sa cirkulacijom i poboljšanje kognitivnih funkcija.

     1535
  • Angelique Schmeinck

    Angelique Schmeinck

    Kreativna, inovativna i inspirativna - tako se u tri reči može opisati trenutno najpopularnija holandska majstorica kuvanja - Angelique Schmeinck (Anhelik Smejnk).

    Rođena je 4. juna 1964. godine, a kulinarstvom počinje da se bavi sa samo 16 godina u rodnoj Holandiji. Od onda ne prestaje da zadivljuje svetsku javnost svojim neobičnim idejama i tehnikama koje primenjuje pri spremanju svojih recepata, a našoj publici je najpoznatija kao TV lice na popularnom kanalu 24 Kitchen.

    Za sebe kaže da je izuzetno avanturističkog duha, pa ni ne čudi to što je 2003. godine otvorila neobičan restoran CuliAir - to je u stvari leteći balon koji može da primi do 14 osoba. Zamislite da letite nebom dok vam Anhelik sprema ukusne đakonije!

    Anhelik se može pohvaliti i time da je upravo ona jedna od dve žene u Holandiji koje imaju titulu majstora kulinarstva, a objavila je i nekoliko vrlo uspešnih knjiga. Naime, njena knjiga "Een Mond vol. Kunst" je proglašena za "najinovativniji" kuvar na svetu, dok je knjiga "SmaakVrienden" 2011. proglašena za "najzabavniji" kuvar u Holandiji.

    Pored svega ovoga, osnovala je i kompaniju "Ukus po želji" čiji je glavni cilj da podstakne i druge poznate kuvare i kompanije da još više eksperimentišu prilikom kreacije raznih jela.

    Posebno Vam preporučujemo njen najnoviji recept - crveno voće sa sirupom od bosiljka, a sastojke i način pripremanja ove ukusne letnje poslastice možete naći na sledećem linku: http://www.24kitchen.rs/recipe/crveno-voce-sa-sirupom-od-bosiljka

     1878
  • Signali tela koje ignorišemo: dehidratacija

    Signali tela koje ignorišemo: dehidratacija

    Prvi signal: suva usta

    Zašto: Usne su odraz zdravlja i hidratacije celog tela. “Ako ste dobro hidrirani, usne će vam biti dobro hidrirane”, kaže dr Elizabet Lipski, klinički nutricionista. Manje vode u telu znači manjak hidratacije kože – našeg najvećeg organa u telu.

    Ostali signali: glavobolje, retko uriniranje, suva koža...

     830
Inspiracije je potekla od tradicionalnog rusko - ukrajinskog jela (Solyanka). Probajte, sasvim sigurno se nećete pokajati!
4070
Nije loše da se posle dobrog obroka popije malo vina, desertnog vina kao što je bermeto. Ali takođe nije loše ni čašica likera, još ako ima ukus kapućina... mmmm... Sjajno!
4780
Fenomenalna salata koju obavezno morate da probate. Veoma se jednostavno pravi a izuzetno je osvežavajuća i zdrava.
11247
Izvrsna salata koja itetkako može da zameni i kompletan obrok. Ukoliko baš nemate azuki pasulj možete se slobodno poslužiti drugom vrstom.
2139