• Pet zanimljivih istorijskih činjenica u vezi sa hranom

    Pet zanimljivih istorijskih činjenica u vezi sa hranom

    Prema etiopljanskoj legendi, moć kofeina otkrivena je kada je pastir primetio da su mu koze mnogo energičnije kada grickaju bobice jedne određene biljke. Kada je i sam probao te bobice, osetio je slične efekte i eto, gotovo nehotice otkrio jedan od najpopularnijih napitaka na svetu.

    Riba i limun su sjajna kombinacija, koja je prvi put isprobana u Srednjem veku, jer se verovalo da će limunov sok rastvoriti manje riblje kosti, za slučaj da ih neko proguta.

    Sladoled na štapiću je otkriven 1905. Jedanaestogodišnji dečak Frenk Eperson zaboravio je svoj zaslađeni napitak i kašičicu kojom ga je mešao preko noći na tremu. Kada se probudio, piće je bilo zaleđeno, a ukus te poslastice bio je odličan. Osamnaest godina kasnije, Eperson je patentirao svoj pronalazak, a mi i danas uživamo u tom slatkišu.

    Tokom Drugog svetskog rata, u Engleskoj je bilo nestašica hrane. Jedna od deficitarnih namirnica bila je banana, a kao zamena koristila se „lažna banana", napravljena od kuvane repe, šećera i arome banane.

    Predsednik Nikson zabranio je služenje supe na zvaničnim večerama, jer je „gotovo uvek prosipao po sebi ili po stolu".

     1518
  • Kako tretirati ujed krpelja?

    Kako tretirati ujed krpelja?

    Najpre kožu isperite toplom vodom I anti-bakterijskim sapunom.

    Ne upotrebljavajte zapaljive materijale (poput kerozina ili petroleja) za tretiranje rana.

    Utrljajte luk na mesto ugriza. Moćna antioksidativna svojstva utiču na brži oporavak.

    Jabukovo sirće razblaženo u malo vode može smanjiti nastalu iritaciju.

     938
  • Ulja i zdrava ishrana

    Ulja i zdrava ishrana

    Maslinovo ulje

    Zauzima prvo mesto na listi najzdravijih ulja u ishrani. Veliki izvor fitohemikalija i mononezasićenih kiselina je ono što ga dovodi na vrh liste. Brojna istraživanja pokazuju da povećava osećaj sitosti nakon obroka u odnosu na upotrebu drugih ulja. Maslinovo ulje je osetljivo na svetlost i zato treba da ga čuvate na tamnom mestu. Lako poprima ukuse, pa možete da ga obogatite belim lukom, ljutom paprikom, korom limuna...

    Ulje od uljane repice

    Ulje koje se preporučuje za kuvanje jer sadrži velike količine omega 3 masnih kiselina, nema specifičan ukus pa je pogodno za pripremanje salata i umaka. Snižava nivo masnoća u organizmu, a važno je znati da se koristi kao osnova za mnoge druge vrste ulja.

    Ulje od koštica grožđa

    Istraživanja su pokazala da je ulje semenki grožđa posebno pogodno ukoliko želite da izgubite na težini jer smanjuje formiranje novih masnih ćelija. Takođe snižava krvni pritisak pa se osim za kuvanje, može koristiti i kao dodatak salatama. Obiluje vitaminom E i omega 6 masnim kiselinama, pa blagotvorno deluje na celokupan organizam, a posebno na cerebrovaskularni sistem.

    Susamovo ulje

    Pogodno je za pripremu raznih jela, ali se zbog jakog ukusa najčešće meša sa suncokretovim uljem. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina, vitamina E, kalcijuma, fosfora i antioksidanata koji čuvaju kosti i zube, ali i stimulišu rad jetre.

     988
  • Kako regulisati afte?

    Kako regulisati afte?

    Afte su sigurni znaci stresa usled umora ili prekomernog rada. Pojavljuju se u ustima i mogu povremeno izazvati i druge zdravstvene probleme kao što su bolesti creva ili brojne alergije. Ukazuju na nedostatak gvožđa, čiji nivo možete proveriti analizom krvi.

    Kako biste ublažili bol i ubrzali lečenje, unosite više cinka i vitamina C. Ukoliko su afte izuzetno bolne, napravite pastu od sode bikarbone i vode koju ćete redovno nanositi na obolelo mesto.

    Konzumirajte hladne namirnice - lubenicu, kruške, krastavce i zelenu salatu. Ukoliko vam se afte učestalo javljaju, važno je da poboljšate svoj imuni sistem. To ćete postići dodavanjem vitamina B9 i B1 vašoj ishrani.

     1163
  • Odakle potiče milkšejk?

    Odakle potiče milkšejk?

    Milkšejk je danas jedna od omiljenih poslastica mladih, međutim, originalni recept sigurno ne biste ponudili svom detetu. Reč milkšejk prvi put se javlja u britanskim novinama 1885. godine. Originalni recept sadržao je jaja i viski. Milkšejk kakvog danas poznajemo javio se nešto kasnije- oko 1900. godine. Dodat je jedan sastojak koji je zauvek promenio recept, a reč je o sladoledu.

     618
Ako volite špagete, ovako pripremljene biće vam još ukusnije.
10830
Bečki kolač je jednostavan kolačić sa mlevenim orasima i čokoladom.
22424
Govedina Stroganoff je Ruski specijalitet za koji se pretpostavlja da je nastao u 19 veku. Njegova specifičnost je u tome što se meso secka na tanke trake. Isprobajte predivno je.…
10408
Juče je "lepša polovina" došla kući sa suvom kolenicom, pljeskavicama i sjajnom slaninom iako zna da sam na "dijeti". Od kolenice je spremila pasulj a za večeru je klincu i…
11170
Moje dete obožava kubete, non stop ih kupuje, a mene izluđuje taj veštački miris sira ili nekog drugog ukusa... jednog dana mi je palo na pamet da mogu da iskoristim…
14585
Namaz od patlidžana smo slučajno otkrili i oduševili se. Obično deca ne vole ukus patlidžana i ovo je odličan način da ga zavole.