• Zdrava hrana koja goji

    Zdrava hrana koja goji

    Mislite da radite sve kako treba, vežbate, hranite se zdravo, ali nikako da smršate. Jedan od razloga za to mogu biti skrivene kalorije u hrani za koju mislimo da je zdrava. Te namirnice zaista jesu hranljive, ali stvar je u tome što su i izuzetno kalorične. U nastavku teksta saznaćete sa čime treba biti oprezan.

    Bademi - nezaobilazni na svim listama zdrave hrane, puni zasićenih masnih kiselina, antioksidanata i vlakana. Međutim, jedna porcija (30 grama) sirovih, neslanih badema ima 163 kalorije i 14 grama masti. Jedna šolja ovih ukusnih orašastih plodova ima više od 800 kalorija, tako da sa njima treba biti zaista oprezan.

    Kinoa - smatra se čudesnom namirnicom i sjajnim izvorom proteina, sadrži mnogo vlakana i zavidnu količinu gvožđa, ali ona ima 220 kalorija i 40 grama ugljenih hidrata u jednoj šolji.

    Suvo voće - u zavisnosti od vrste, šolja suvog voća ima od 300 do 500 kalorija i od 65 do 100 grama šećera. Iako ova hrana sadrži vlakna, vitamine, minerale i antioksidante, količina šećera je zapanjujuća.

    Humus - veoma je hranljiv (to je u osnovi kombinacija leblebija i maslinovog ulja), ali je i veoma kaloričan (oko 550 kalorija i 48 grama masti u jednoj šolji).

    Voćni sokovi - da, čak i oni koji su 100% napravljeni od voća, sveže ceđeni, prepuni su šećera. Kalorije koje popijemo su loše, jer smo i dalje gladni. Jedna bočica soka sadrži i preko 300 kalorija, uz 60-70 grama šećera.

     7542
  • Nezaboravni barovi i restorani iz crtanih filmova

    Nezaboravni barovi i restorani iz crtanih filmova

    1. „Bronto Burger (and Ribs)" - Porodica Kremenko

    U samom crtanom filmu se retko pojavljuje, ali je prepoznatljiv iz uvodne špice.

    2. „Elzar's Fine Cuisine" - Futurama

    Restoran za svačiji džep! Nudi neptunsku i zemaljsku hranu po smešnim cenama, ali je u većini slučajeva potrebna rezervacija. Tokom ekonomske depresije 3007. godine, restoran je besplatno služio hranu onima koji su u tom periodu bili najugroženiji.

    3. „Krusty Burger" - Simpsonovi

    Vlasnik restorana je Krusty the Clown, zvezda gotovo satirične televizijske emisije za decu „The Krusty the Clown Show". Posluje na hiljadama lokacija širom Sjedinjenih Država, uključujući neprofitabilnu naftnu platformu.

    4. „The Krusty Krab" - Sunđer Bob Kockalone

    Restoran brze hrane čiji je osnivač Keba Kraba. Najpre se pojavljuje u pilot epizodi i od tada postaje uobičajena pojava. Restoran je poznat po čuvenim pljeskavicama, a Plankton im je jedini konkurent koji uz brojne neuspele pokušaje želi da se dokopa recepta.

    5. „The Drunken Clam" - Porodični čovek

    Lokalni bar u vlasništvu Džeroma. Tamo se ispijaju ogromne količine piva, što dalje od očiju žena. Bar je prepoznatljiv po animiranom neonskom znaku na krovu ispred zgrade.

    6. „Moe's Tavern" - Simpsonovi

    Bar je ime dobio po svom vlasniku. U pitanju je lokalna birtija u Springfildu. Glavne mušterije su Leni, Karl, Barni i naravno Homer. U jednoj od epizoda je nagovešteno da kafana posluje jedino zahvaljujući tome što Mo potkupljuje gradonačelnika nakon svake inspekcijske posete.

     1703
  • Saveti za zamrzavanje mesa

    Saveti za zamrzavanje mesa

    Ako ne planirate da koristite meso u roku od nedelju dana nakon kupovine, zamrznite ga u plastičnoj foliji. Za duže skladištenje, čuvajte meso u kesama za zamrzivače. Održavajte temperaturu zamrzivača na 0 stepeni ili niže. Pečeno goveđe meso možete čuvati u zamrzivaču maksimum 12 meseci, jagnjeće pečenje do 9 meseci, svinjsko do 6 meseci. Kada želite da odmrznete meso, najpre ga iz zamrzivača prebacite u frižider, pa ga tek onda prebacite na sobnu temperaturu. Ne potapajte meso u vrelu vodu kako bi se što pre odledilo, na taj način gubi svoja svojstva i aromu.

     7685
  • Saksijsko uzgajanje bilja: vlašac

    Saksijsko uzgajanje bilja: vlašac

    Vlašac je biljka koja jednako dobro uspeva i na osunčanim i na senovitim mestima. Njegova karakteristika su ukrasni tanki listovi i miris koji asocira na beli luk. Ne iziskuje posebnu pažnju zbog toga što je izuzetno prilagodljiva biljka. Učestalo orezivanje podstiče njegov rast, a uklanjanje cvetova doprinosi intezitetu mirisa i snazi listova. Vlašac je potrebno umereno i redovno zalivati.

     516
  • 4 saveta za pravilno grilovanje povrća

    4 saveta za pravilno grilovanje povrća

    1. Umerene količine ulja – Pre grilovanja, dodajte ulje u povrće. Ne koristite previše ulja – ne samo da dodaje nepotrebne kalorije već utiče na ukus hrane.

    2. Obratite pažnju na trajanje grilovanja – Nekom povrću je dovoljno minut do dva kako bi se izgrilovalo, dok krompiru ili nekim drugim namirnicama treba više vremena.

    3. Isecite na sitnije komade radi bržeg grilovanja – Okruglo povrće secite na tanke kolutove. Tikvice ili patlidžan secite na dugačke, tanke komade radi bržeg i pravilnijeg grilovanja.

    4. Koristite korpu za grilovanje – Povrće ne bi trebalo grilovati isuviše dugo, a ako su komadi suviše sitni upotrebite korpu.

     4376
Predivna kombinacija ananasa i čokolade! Torta sa ananasom obučenim čokoladom. Probajte!
9244
Salata od testenina sa kikirikijem, kiselim krastavčićima, praškom šunkom. Možete je služiti kao predjelo, ili čak i glavno jelo.
9050
Predivni kakao kolačići sa suvim grožđem i čokoladnom glazurom sa kafom. Preukusno!
9442
Domaći recept za domaću putu sa domaćim korama. Fil je sa sirom, ali možete iskoristiti svoju maštu. Prijatno!
23314
Predivne čokoladne tortice sa šumskim voćem koje im daje posebnu aromu i predivan ukus! Obavezno isprobajte!
3656
Torta sa bananama i lešnicima i čokoladnom glazurom.
7710