Jutarnje trčanje iziskuje mnogo energije, pritom se sagoreva mnoštvo kalorija. Evo nekoliko ideja za obroke nakon jutarnjeg trčanja koji će vam obezbediti energiju za celokupan dan.
Pileće grudi – veoma nizak sadržaj kalorija, a spadaju među najzdravije opcije za bilo koji obrok u toku dana. Piletina sadrži selen koji smanjuje rizik od artritisa u kasnijim fazama života. Kao dodatak, predlažemo smeđi pirinač.
Svaki sportista mora da jede dovoljno ugljenih hidrata zarad neophodne energije. Jedan od najzdravijih izvora, u ovom slučaju, biće banane. Uzmite malo nemasnog mleka, banana i jagoda. Pomešajte sve sastojke u blenderu i dodajte malo limunovog soka. Uživajte u svakom gutljaju!
Jela na bazi povrća su idealan izbor jer sadrže antioksidante, proteine, vitamine i minerale koji će ojačati vaše telo i pomoći vam u izgradnji mišića i jačanju imuniteta. Spanać, zelena salata, brokoli, šargarepa, krastavac i paradajz su naša preporuka zbog jedinstvenih mešavina vitamina i minerala koji povećavaju izdržljivost.
Ovsene kaše su odlične zbog velikog izvora proteina, vlakana i ugljenih hidrata. Ukoliko vam je ukus ovsene kaše previše neutralan, dodajte svežeg ili koštunjavog voća.
Da li ste se ikada zapitali zašto osoba pored vas može jesti čokoladu ceo dan, a da ne dobije na težini? To je sve do metabolizma. Svi smo čuli za navedenu izreku milion puta, ali šta zapravo znači? Kako možemo biti sigurni u pravilan rad i funkcionisanje našeg metabolizma?
Jednostavno rečeno, naš metabolizam vodi naše telo na način na koji motor pokreće automobil. Metabolizam se svodi na niz hemijskih i fizioloških procesa koje telo pokreće kako bi apsorbovalo hranljive materije. Reguliše količinu kalorija koje telo sagoreva. Što je brži metabolizam, više torte možete pojesti.
Bazalni metabolizam se odnosi na količinu energije koju telo treba da održi. Ovo čini 50 do 80 odsto našeg ukupnog korišćenja energije. Potrošnja energije je kontinuirana, ali stopa varira tokom dana. Najniža stopa je obično u ranim jutarnjim satima, zbog čega počnite dan sa samo 10 minuta vežbanja kako biste ubrzali svoj metabolizam.
Koji je najnoviji bizarni hibrid u svetu hrane? Kobasica punjena džemom!
Lijam Benet iz Velsa stvorio je novi proizvod, kobasicu sa džemom i kaže da je radio na njemu godinu dana. Upario je svinjsku kobasicu sa džemom od jagode i goveđu sa džemom od maline. Prema njegovim rečima, ukus je odličan.
Lijam je pokrenuo Kikstart kampanju kako bi prikupio novac za masovniju proizvodnju ovog proizvoda.
Rukola (lat. Eruca sativa) je izuzetno aromatično zeljasto povrće koja pripada familiji kupusnjača (Brasiccaeae) i potiče iz Centralne Evrope. Danas se ipak najviše gaji u Severnoj Africi i na Bliskom istoku, a o njenoj popularnosti dovoljno govori činjenica da se spominjala još u drevnom Egiptu gde se smatrala afrodizijakom, dok su je moderni naučnici prozvali "ljubavnom drogom".
Rukola je status afrodizijaka zaslužila ponajviše zbog aromatičnog mirisa, ali i zbog velike količine magnezijuma i cinka zbog čega ovo povrće pomaže u sintezi polnih organa, ali i opušta organizam i štiti ga od grčenja mišića prilikom stresa.
Verovali ili ne, rukola sadrži samo desetak kalorija na sto grama, pa je više nego dobra za dijetalnu ishranu, a kao i svo drugo lisnato povrće, odlična je za detoksikaciju. Neka istraživanja pokazuju i to da potpomaže izbacivanje teških metala iz organizma.
Rukolu možete spremiti kao salatu, kuvati kao prilog testenini, pirinču ili krompiru, a njen ukus se odlično kombinuje i sa paradajzom i raznim sirevima. U Italiji je na primer uobičajeno da se rukola pospe na picu, dok se u Aziji od njenog semena pravi ulje koje se dodaje pri pravljenju senfa.
Neke od prednosti koja se odmah nameću su nizak broj kalorija i smanjen nivo masti. Brojni univerziteti na osnovu istraživanja preporučuju izbegavanje crvenog mesa zbog visokog nivoa zasićenih masti koji može povećati nivo holesterola u krvi. Ali sa samo 0,79 grama po porciji, kozje meso je odlična alternativa. Takođe, kozje meso sadrži 3,2 miligrama gvožđa po porciji i nadmašuje govedinu za 2,9 mg, a piletinu za 1,5 mg.
Iako možda nije toliko popularna kao govedina, piletina ili jagnjetina, kozetina je daleko zdravija.
Mnogi vole prasetinu a smatraju da je rolovano prase posoban specijalitet. Međutim kako je piletina mnogo zdravija od prasetine evo recepta kako da spremite rolovano pile, to jest rolovanu piletinu.…
Popularni keks već nekoliko generacija. Mnogi proizvođači su pokušali da ga imitiraju ali je on de facto postao pravi standar. Čak postoji nekoliko recepata u kojima se kupovni keks koristi…
Ćufte su zakon. Obožavam ih u svakoj varijanti. Evo verzije kako da spremite uz sos od pančete. Ćufte možete servirati uz testeninu kao što je u receptu navedeno ali odlično…