• Osnovne karakteristike tradicionalne alžirske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne alžirske kuhinje

    Tradicionalna alžirska kuhinja temelji se na kombinaciji turskih, francuskih i arapskih karakteristika. Jela mogu biti izuzetno blaga ili izuzetno začinjena. Đumbir, šafran, crni luk, beli luk, korijander, kumin, cimet, peršun i menta su od suštinskog značaja u alžirskoj tradiciji kuvanja. Alžirci preferiraju jagnjetinu ili piletinu kada je meso u pitanju. Nijedan obrok ne može biti kompletan bez hleba. Čaj od mente je omiljeno piće, obavezno se služi gostima. Zbog voća tokom cele godine, sveži sokovi su neizostavni.

     3566
  • Šta su makronutrijenti?

    Šta su makronutrijenti?

    Sastav naše ishrane je od suštinskog značaja za zadovoljavanje potreba našeg organizma, pa je važno razumeti razliku između dve vrste hranljivih sastojaka koje se mogu podeliti na makronutrijente (ugljene hidrate, proteine I masti) I mikronutrijente (vitamine I minerale).

    Makronutrijenti

    Imaju svoje specifične uloge I snabdevaju nas kalorijama I energijom. Makronutrijenti su svuda, jedina razlika se odnosi na to u kojoj količini su prisutni.

    Masti – Suštinski deo zdrave ishrane I čine od 15 do 20 odsto onoga što konzumirate. Pomažu razvoj mozga, celokupnom funkcionisanju ćelija, zaštiti organa I apsorbovanju vitamina.

    Primeri zdravih masti: bademi, orasi, seme bundeve, masline, avokado.

    Proteini – Od značaja za popravku I regeneraciju tkiva I ćelija, važni za zdravlje imunog sistema I proizvodnju hormona. Amino kiseline se nalaze u hrani bogatoj proteinima.

    Dobri izvori proteina: pasulj, mahunarke, avokado, repa, jaja...

    Ugljeni hidrati – Sastoje se od malih lanaca šećera koji se koriste kao izvor energije I trebalo bi da iznose oko 45 do 65 odsto celokupne ishrane.

    Izvori ugljenih hidrata: jabuke, banane, karfiol, smeđi pirinač, proso, kvinoa, pasulj.

     10658
  • Naučnici konačno otkrili zašto toliko volimo sir

    Naučnici konačno otkrili zašto toliko volimo sir

    Ako i vi spadate u grupu ljudi koji ne mogu da zamisle dan bez sira, a nemate razumno objašnjenje zašto baš toliko volite ovaj mlečni proizvod, tim naučnika i SAD vam možda može dati odgovor.


    Oni su u nedavno objavljenoj studiji izanalizirali zašto su određeni ljudi toliko zavisni od sira, i ispostavilo se da je to zbog supstance koja se naziva kasein, a koja se može naći u većini mlečnih proizvoda. Kada se kasein konsumira, prilikom varenja oslobađa čitav niz opijata koji se nazivaju kazomorfini. Upravo oni čine izvor zavisnosti od sira - barem na psihološkom nivou.


    Naime, kazomorfini se poigravaju sa receptorima dopamina (hormona sreće) i samim tim pokreću osećaj sreće u našem organizmu dok konzumiramo sir. No, nema razloga za uzbunu, ipak je to samo sir. Em je ukusan, em je zdrav, em nas čini srećnim!

     1084
  • Pet razloga zbog kojih je čokolada zdrava

    Pet razloga zbog kojih je čokolada zdrava

    Čokolada sadrži veliku količinu antioksidanata koji se između ostalog nalaze u crvenom vinu i pojedinom voću i povrću.

    Bogata je magnezijumom koji podiže raspoloženje i smanjuje zadržavanje vode.

    Dnevna konzumacija crne čokolade može uticati na snižavanje holesterola i poboljšanje krvnog pritiska.

    Ne brinite, čokolada nije povezana sa pojavom akni na licu.

    Studija sprovedena na životinjama ukazuje na povećan prag bola nakon konzumacije čokolade.

     1092
  • Može li nedostatak gvožđa uticati na opadanje kose?

    Može li nedostatak gvožđa uticati na opadanje kose?

    Gvožđe igra ključnu ulogu u stvaranju hemoglobina, jedinjenja koje nosi kiseonik ćelijama, što je od suštinskog značaja za funkcionisanje čitavog organizma. Simptomi njegovog nedostatka uključuju krhke nokte, ekstremni zamor ili nedostatak energije, ubrzano lupanje srca, bleda koža, kratak dah i bolni jezik. Istraživanja do sada nisu iznela dovoljno dokaza kako bi sa sigurnošću dovela u vezu gubitak kose sa nedostatkom gvožđa, iako se nastoji ukazati na pojavu oštećenje folikula dlake.

     870
Fina letnja salata, dobro ohlađena je baš za ove tople dane.
5068
Količina je za 4 osobe, vreme pripreme i kuvanja 90 min.
9659
Količina je za 4 osobe a vreme pripreme 40 min. Prijatno!
4382
Kada krene sezona slava svi se divimo raznim slavskim kolačima. Evo i jednog divnog recepta uz čiju pomoć ćete i vi moći da se hvalite sa svojim predivnim slavskim kolačem.
45252
Torta sa seckanim orasima, suvim grožđem i grilijašem. Jednostavno predivno!
8712
Zaiste božanstvena torta. Uskusna, sočna, izdašna. Isprobajte!
10725