• Šta treba znati o natrijumu

    Šta treba znati o natrijumu

    Natrijum ima veoma važnu ulogu u organizmu. Iako se ne zna zasigurno, procena je da je telu potrebno do 500 mg natrijuma dnevno da bi normalno funkcionisalo. So nam je potrebna za transmisiju nervnih impulsa, prenošenje hranljivih materija po organizmu i za kontrakciju mišića, uključujući i srce. Međutim, kada je nivo natrijuma previsok, bubrezi otpuštaju višak vode, povećavajući tako količinu krvi i krvni pritisak. Zbog toga srce sve teže funkcioniše, krvni sudovi su pod sve većim pritiskom, a osoba je u opasnosti od srčanog i moždanog udara.

    Preporučene dnevne doze natrijuma su: 1200 mg za starije osobe i 2300 mg za zdrave odrasle, dok prosečan Amerikanac dnevno unese oko 4000 mg.

    Iako se termini natrijum i so koriste kao sinonimi, to nije slučaj, jer je kuhinjska so natrijum hlorid, što znači da u svom sastavu sadrži 40% natrijuma i 60% hlora.
    Većina dnevnog unosa soli ipak ne dolazi direktno iz slanika, već posredno, putem industrijski obrađene hrane. Čak 75% od dnevnog unosa dešava se ovako. Zato je najsigurniji način da pazite na unos natrijuma to da jedete što više svežih, neobrađenih namirnica.

     3082
  • Kako pravilno rukovati noževima

    Kako pravilno rukovati noževima

    Postoje tri osnovna pravila u vezi sa upotrebom noževa u kuhinji:

    • Koristite samo oštre noževe, jer tupi mogu da skliznu sa onoga što sečete, što će skoro obavezno dovesti do povrede.
    • Daska za sečenje treba da bude drvena ili plastična, nikako od nekog drugog materijala.
    • Noževe nemojte prati u mašini, već ručno, i to odmah nakon upotrebe. Ovako će duže ostati oštri.

    Od noževa koji su prikazani na videu, najveći se koristi za osnovno sečenje (na kockice, kolutiće, štapiće i sl.); mali je za ljuštenje voća, vađenje koštica iz voća i odstranjivanje viška masnoće sa mesa; dok se nazubljeni nož koristi za sečenje paradajza i hleba.

     2970
  • Hrana bogata oleinskom kiselinom

    Hrana bogata oleinskom kiselinom

    Količina masti u ishrani predstavlja ozbiljno zdravstveno pitanje. Dok američki Institut za medicinu preporučuje da ograničite masnoće na 20 do 35 odsto dnevnog unosa kalorija, prosek govori da je konzumacija veća. Zdrave masti su od izuzetnog značaja, a oleinska kiselina pripada ovoj grupi.

    Oleinska kiselina je mononezasićena mast koja se obično nalazi u biljnim uljima i životinjskim mastima. Dok namirnice bogate zasićenim mastima mogu povećati holesterol u krvi, mnonezasićene masti u umerenoj količini pomažu smanjenju lošeg holesterola i rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara.

    Oleinska kiselina je primarna mast u biljnim uljima ka što su maslinovo ili suncokretovo ulje. Neka biljna ulja su specijalno proizvedena sa vrlo visokim sadržajem oleinske kiseline. Veći unos žitarica, piletine, orašastih plodova, govedine, jaja, sira, avokada može doprineti i povećanom unosu oleinske kiseline.

     1984
  • Kako se osloboditi viška kiseline?

    Kako se osloboditi viška kiseline?

    Ukoliko je vaša pH iznad 7, telo je u stanju da se bori protiv bolesti i infekcija. S druge strane, ukoliko je nivo kiselosti visok, mogući su hronični problemi kao što su dijabetes, gojaznost, migrene, katarakta, artritis, brojne alergije, osteoporoze... Sve što jedete i pijete ima pozitivan ili negativan uticaj na vašu pH. Neke namirnice povećavaju nivo kiselosti kao što su životinjski i mlečni proizvodi. Osim toga, postoje faktori okoline mogu uticati na pH ravnotežu, poput sredstava za čišćenje koji su puni toksinima. Povećajte unos voća i povrća, izbegavajte rafinirane namirnice kao što su šećer i brašno, budite oprezni kada je u pitanju izbor hemijsih proizvoda za lepotu i negu kose... Promenite svoj životni stil i načinom ishrane utičite na svoje zdravlje.

     1245
  • Saksijsko uzgajanje belog luka

    Saksijsko uzgajanje belog luka

    Za saksijsko uzgajanje belog luka biće vam potrebna tri do četiri čena. Razmak između njih mora biti oko osam centimetara. Najbolje je upotrebiti duboku pravougaonu saksiju sa rupicama za drenažu. Ukoliko ih uzgajate u zatvorenom prostoru moraju biti što bliži izvoru sunčeve svetlosti. Potrebno im je redovno zalivanje – bar dva puta nedeljno. Već nakon dva meseca luk će izrasti i može se koristiti za jelo.

     911
Torta sa eurokremom i pudingom o vanile. Umesto običnog mlevenog keksa možete staviti i plama keks.
14906
Jedna od omiljenih torti za slavlja, pogotovo a dečije rođendane. Ukusna, kremasta, izdašna! Sa njom sigurno nećete pogrešiti!
25154
Kukuruz šećerac volim više od ičega pa me je zato ovaj recept oduševio kada sam na njega sasvim slučajno naišla. Odlična supa! Topla preporuka svim "frajlicama" :)
9469
Bili ste na odmoru u varijanti "all inclusive", kao svaka prava "frajla", pa ste nabacili koji gramčić više od dobre hrane koje je bilo u izobilju! Evo recepta za odličnu…
8305
Piletina, piletina i samo piletina. Vrsta mesa koja se uvek preporučuje i koja se od svih vrsta mesa najčešće konzumira. Da li ste znali da se na planetarnom nivu godišnje…
12155
Kajsije idu u rakiju, pekmez, kolače i to je dosta često. Evo recepta kako da spremite i izuzetno ukusan krem sa kajsijama. Ukoliko nemate kajsije pri ruci, možete se poslužiti…
3293