• Bosiljak - kraljevska biljka

    Bosiljak - kraljevska biljka

    Bosiljak je biljka karakterističnog mirisa, predstavlja začinsku, lekovitu i "svetu" biljku, koja u mnogim religijama ima posebnu važnost.

    Biljka zahteva mnogo svetla i toplote. Beru se odrasli listovi i herba na početku cvetanja, na čijem mestu narastu novi izdanci, tako da je godišnje moguće postići dve do tri žetve.

    Reč bosiljak dolazi od grčke reči bazilikon što znači kraljevski.

    Sušeni bosiljak ima jači ukus od svežeg, pa ga treba dodavati u variva i razna druga jela od povrća.

    Kao začin bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja.

    Koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije, a u vidu čaja za ublažavanje menstrualnih tegoba.

    Svežim bosiljkom uspešno se leče bolni otečeni zglobovi, a pre svega oni zahvaćeni artritisom.

    Savremena ispitivanja potvrđuju da bosiljak blagotvorno deluje na ljudsku psihu jer ima umirujuće dejstvo pa se preporučuje kao prirodni lek protiv stresa i napetosti

     1036
  • Ubrzajte metabolizam

    Ubrzajte metabolizam

    Da li ste se ikada zapitali zašto osoba pored vas može jesti čokoladu ceo dan, a da ne dobije na težini? To je sve do metabolizma. Svi smo čuli za navedenu izreku milion puta, ali šta zapravo znači? Kako možemo biti sigurni u pravilan rad i funkcionisanje našeg metabolizma?

    Jednostavno rečeno, naš metabolizam vodi naše telo na način na koji motor pokreće automobil. Metabolizam se svodi na niz hemijskih i fizioloških procesa koje telo pokreće kako bi apsorbovalo hranljive materije. Reguliše količinu kalorija koje telo sagoreva. Što je brži metabolizam, više torte možete pojesti.

    Bazalni metabolizam se odnosi na količinu energije koju telo treba da održi. Ovo čini 50 do 80 odsto našeg ukupnog korišćenja energije. Potrošnja energije je kontinuirana, ali stopa varira tokom dana. Najniža stopa je obično u ranim jutarnjim satima, zbog čega počnite dan sa samo 10 minuta vežbanja kako biste ubrzali svoj metabolizam.

     1152
  • Zašto je zdravo jesti voće za doručak?

    Zašto je zdravo jesti voće za doručak?

    Šta obično doručkujete? Šolja kafe? Ili napuštate kuću bez obroka? Ako je to slučaj, verovatno se osećate prilično umorno do sredine jutra, bez energije koja vam je potrebna tokom dana. Slab doručak ili njegovo ignorisanje su dve vrlo loše navike na koje su mnogi ljudi prisiljeni zbog nedostatka vremena.

    Da li ste probali da doručkujete voće? Ova opcija nije korisna samo za žene već i za starije muškarce i decu. Sigurni smo da jabuka, banana ili grožđe ne zvuče toliko primamljivo kao šolja kafe sa čokoladnim pecivom. Bez obzira na to, druga kombinacija vam ipak ne pruža hranljive materije već samo kalorije. Samo pola sata nakon obroka osetili biste glad. Zapamtite, vašem mozgu treba oko 20 odsto ukupne energije koju koristite tokom celog dana, a glukoza je esencijalno gorivo za mnoge najosnovnije funkcije. Voće je bogato vodom, vlaknima, vitaminima i mineralima što će vam pomoći da ostanete hidrirani tokom celog dana. Zapamtite da voću morate dodati i proteine ili ugljene hidrate poput onih koji se nalaze u žitaricama. Na taj način vaša ishrana biće uravnotežena, a prvi i najvažniji obrok – zdrav!

     3279
  • Začini i njihov rok trajanja

    Začini i njihov rok trajanja

    Svako domaćinstvo poseduje bar jednu ili dve vrste začina kojima je istekao rok trajanja. Naime, začine bi trebalo zameniti svakih šest do 12 meseci. Mleveni začini su kraćeg veka, dok recimo biber u zrnu ili štapići cimeta mogu trajati malo duže.

    Šećer i so mogu trajati svega nekoliko meseci, nakon čega je njihova snaga oslabljena i hrana može imati slabije začinjen ukus. Savetuje se da začine držite čvrsto zatvorenim i udaljenim od izvora toplote, vlage i izloženosti suncu. Ne preporučuje se da ih držite uznad šporeta, mašine za pranje sudova, sudopere ili blizu prozora.

     1806
  • Šta ima za večeru? Džigerica!

    Šta ima za večeru? Džigerica!

    U mnogim kulturama iznutrice smatraju delikatesom, dok se mnogi ljudi naježe od samog pomena unutrašnjih organa kao izvora hrane. Npr. u Škotskoj ćete lako naći hagis, slani puding napravljen od, između ostalog, ovčijeg srca, džigerice i pluća. U Francuskoj, guščija pašteta je delikates koji se ne propušta.

    Medicinski eksperti (kao i naše bake), prepoznaju dobre strane džigerice - 100 grama ovog organa sadrži oko 160 kalorija, 4,5 grama masti i neverovatnih 25 grama proteina. Osim toga, džigerica je dobar izvor bakra, folne kiseline, gvožđa i kompleksa B vitamina, kao i veoma visoke koncentracije vitamina A. Zapravo, koncentracija vitamina A je toliko visoka da se preteranom konzumacijom ovog organa može doći do hipervitaminoze A, koja izaziva mučninu, promene na koži i kosi, oticanje i probleme u trudnoći. Ako se jede u ograničenim količinama, korisi se kao tretman za anemiju.

    U poslednje vreme vodi se debata u vezi sa bezbednošću, jer se džigerica ponaša kao filter koji treba da pročisti organizam životinje, a životinje se sve češće kljukaju hormonima koje ljudi posle unose u svoj organizam u mnogo većoj količini od poželjne.

    Sve u svemu, savet je kao i uvek isti - budite umereni!

     2165
Moja draga Sanja me uvek iznenadi nekim lepim receptom pa tako i ovaj put, pored Mimoze, standardne sarme, kolačića i svega i svačega juče se na stolu našao i ovaj…
18813
Mama je uvek za svako slavlje pravila Mimoza salatu, to je jedno od prvih jela koja sam spremila sama. Pre neki dan sam pomislila kako je odavno nisam jela i…
182705
Mafini, mafini i samo mafini. Volim ih u svim oblicima. Najkreativniji kolačići i ujedno najukusniji :) Ovo je recept za čokoladne mafine, što se ukrašavanja tiče pustite mašti na volju.
45286
Čokoladne kuglice sa lešnicima, pa postoji li nešto lepše? :)
Ukoliko volite da grickate keksiće uz kaficu, čaj ili mleko sigurno će vam se dopasti i keksići sa bademima i belom čokoladom.
33561
Slane zalogajčiće možete praviti sa čime god poželite, što šarenije to lepše!
38441