• Kako da napravite svoj vrt sa začinskim biljem?

    Kako da napravite svoj vrt sa začinskim biljem?

    Bilo da ste zaljubljenik u gajenje biljaka ili vas samo interesuje da se oprobate u novom hobiju, kutak vašeg doma rezervisan za kućni vrt sa začinskim biljem će na poseban način obogatiti vašu svakodnevicu.

    Pravljenje vrta sa začinskim biljem je posebno dobra ideja ako uživate u domu oplemenjenom zelenilom i prirodom, jer začinsko bilje ima veoma dekorativnu funkciju - oživljava prostor i čini ga svežim.

    Uz pomoć praktičnog ručnog alata za baštu i malo učenja o posebnim uslovima i nezi različitih vrsta lekovitog i začinskog bilja, vaš novi hobi može biti veoma opuštajući i insipativan, a pre svega koristan.

    U daljem tekstu pronađite uputstvo kako da napravite svoj prvi vrt sa začinskim biljem - u dvorištu ili stanu.

    Kako da napravite kućni vrt sa začinskim biljem?

    Imati svoj vrt sa lekovitim i aromatičnim biljkama je idealan izbor ako želite da vaše dvorište krasi predivno zelenilo, koje je uz to itekako korisno - sigurno će vam posebno zadovoljstvo izazivati činjenica da ste namirnicu koju dodajete jelu samostalno uzgajali.

    Ove biljke su pre svega većinski zahvalne za sadnju jer je za raskošan rast potrebno minimalno nege - uz uobičajeno održavanje optimalnih uslova za biljku, sasvim je dovoljno da povremeno prehranjujete zemlju.

    Pre sadnje je najvažnije da se dobro informišete o zasebnim vrstama zainskog bilja koje želite da uzgajate - pre svega koja temperatura i stepen vlage im odgovaraju, kao i vrsta zemljišta.

    Pored toga, nega začinskog bilja nike komplikovana, čak i ako niste posebno vični u baštovanstvu. Takođe, na isti način ove biljke možete uzgajati i unutar svog doma - na balkonu ili prozoru.

    bastovanstvo biljke zacini vrt

    “Sobni vrt” - uzgajanje začinskog bilja u stanu

    Ukoliko pak nemate dvorište u kom možete da zasadite vaše omiljeno začinsko bilje, ono je veoma zahvalno za gajenje, jer ga možete održavati i u kućnim uslovima - na terasi ili osunčanom i prozračnom delu stana.

    Sama nega bilja se odvija isto kao kada je reč o vrtu u dvorištu, samo što će ona biti prilagođena veličini vrta - verovatno će vam, na primer, više odgovarati manji kontejneri za uzgajanje.

    Kako i zašto uzgajati začinsko bilje u kućnim uslovima?

    Uzgajanje začinskog bilja je veoma zahvalno, jer ove lekovite i aromatične biljne možete da gajite u saksijama na terasi - to jest dobro na osunčanom i svežem prostoru.

    Održavanje i nega u sklopu ovakvog baštovanstva je znatno manje zahtevan zadatak nego uzgajanje bilja u bašti, pa računajte na to da se početnik za kratko vreme može izveštiti u novom hobiju.

    Začinsko bilje je veoma isplativo za uzgoj u kućnim uslovima. Ne zahtevaju velika ulaganja u sredstva za prehranu i alate za održavanje, a možete ih koristiti u kulinarstvu.

    Sveže začinsko bilje ima veoma lep i izražajan miris, pa se mnogi iz tog razloga odlučuju za pravljenje malog “sobnog vrta” u blizini kuhinje. Tad su lavanda, nana ili matičnjak najčešći izbor bilja za sadnju.

    Gde uzgajati začinsko bilje u kućnim uslovima?

    Za uzgajanje začinskog bilja u kućnim uslovima vam je dovoljan mali prostor koji ćete odvojiti u svom stanu. Najvažnije je da prostor bude dobro osunčan, pa se zato preporučuje da začinsko bilje gajite na terasi.

    Naivećem broju kultura je dovoljno pet sati dnevnog svetla za optimalan razvoj. Zavisno od konkretne biljke, treba da odaberete deo vašeg doma koji obezbeđuje njoj potrebne uslove za razvoj.

    Nekim začinksim biljama će više značiti otvoren prostor i sunčeva svetlost, a neke će bez problema rasti u zatvorenom prostoru - poput bosiljka, pri čemu je potrebno da ih barem nekoliko sati izložite sučevom svetlu.

    Kako uzgajati začinsko bilje u saksijama?

    Za uzgajanje začinskog bilja u saksijama je najvažnije da izaberete adekvatne saksije. Najbolji izbor bi bile saksije sa drenažnim rupama, a veličinu izaberite u skladu sa potebnim prostorom za biljke.

    U skladu sa potebnim uslovima i načinima gajenja, različite vrste bilja možete da gajite i u istoj saksiji. Kulture koje su kompatibilne su one koje mogu da se međusobno hrane razmenom hranljivih materija.

    Dakle, neophodno je da bilje ima iste potrebe za određenom vrstom zemljišta, količinom sunca i za vlagom, to jest zalivanjem. Tako se, na primer, origano, nana i matičnjak mogu uzgajati zajedno, jer sve tri vrste traže puno vlage i sunčeve svetlosti.

    Zašto je sveže začinsko bilje bolje od kupovnog sušenog?

    Sveže bilje je za nijansu zdravije, usled gubitka određenog procenta nutijenata, mada sušenjem najčešće ne gube značajno blagotvnorna dejstva. Najveću promenu možete da uočite u koncentraciji ukusa i mirisa.

    Osušeno bilje najčešće ima manje intenzivan ukus i aromu. S toga, ako ste ljubitelj određenih začina - idealno je da baš te vrste imate kao deo vašeg kućnog vrta sa začinskim biljem.

    Svakako, jedna od važnih stavki je i sama čar koju ima mogućnost da tokom pripremanja hrane, sa kuhinjskog prozora ili terase uberete začin koji želite da dodate jelu.

    Začinsko bilje, ne samo da je lepog izgleda, već će vam omogućiti poseban ugođaj u prostoru u kom se nalazi. Pravljenje vrta sa začinskim biljem je veoma koristan hobi - posebno ako volite da dodajete začinsko bilje u jela tokom kuvanja.

    Nadamo se da vam je naš vodič pomogao u vašem budućem baštenskom projektu i da ćete ubrzo uživati u prizoru predivnog vrta, bilo da se nalazi u vašoj bašti ili na balkonu. Srećno!

     791
  • Mineralima protiv grčeva u nogama

    Mineralima protiv grčeva u nogama

    Grčevi u mišićima mogu biti rezultat dehidracije i male količine elektrolita. Natrijum, kalijum, magnezijum i kalcijum su primarni minerali koji takođe funkcionišu kao elektroliti u vašem telu. Elektroliti terete jonske čestice koje prenose električne signale važne za održavanje normalne funkcije nerava, srca i mišića. Nedostatak elektrolita povećava rizik od bolova u nogama.

    Bol u nozi može biti lokalizovan na određenom mestu, a može i da se emituje iz jednog regiona u drugi. Grč u nozi obično dolazi iznenada, a kontrakcija može biti u rasponu od blage do teške neprijatnosti, na kraći ili duži vremenski periodu.

    Kako biste uspostavili balans kada su elektroliti u pitanju, preporučuju se namirnice bogate mineralima. Nizak nivo magnezijuma i kalcijuma može dovesti do ukočenosti, blagog peckanja, grčeva i mišićnog zamora.

    Pijte dosta tečnosti za održavanje hidratacije. Jedite sveže voće i povrće, integralne žitarice, pasulj kako biste održali ravnotežu elektrolita. U slučaju ozbiljnog bola u nozi, potražite pomoć lekara.

     1901
  • Jelena Anžujska

    Jelena Anžujska

    Restoran autentične francuske kuhinje "Jelena Anžujska" smešten je u mirnom delu Misarske ulice, u diskretnom ambijentu, sa letnjom baštom. Pogodan je za poslovne i porodične ručkove, kao i prijatna popodneva sa prijateljima. Uz direktnu preporuku posvećenog šefa kuhinje uživaćete uz autentične specijalitete francuskog podneblja i neodoljiva francuska vina, ili pak u ponudi dana po ceni od 450 dinara.

    Postoji mogućnost rezervacije mesta na broj 011 / 32 34 776, kao i usluge keteringa i dostave hrane.

    Restoran prima goste radnim danima od 12 do 21:30h, a subotom od 13 do 22:30h.

    Restoran "Jelena Anžujska" kao škola francuske kuhinje i francuskog jezika za mlade kuvare iz Srbije, funkcioniše pod pokroviteljstvom Francuskog komiteta za brigu o deci i francuske humanitarne organizacije "Agapè" CFSE, te osim gastronomske, ostvaruje i veoma važnu humanitarno-filantropsku misiju i na taj način omogućava odabranim maturantima Ugostiteljsko- turističke škole u Beogradu odlazak na višemesečni boravak i rad u restoranima Francuske, posle koga se vraćaju i profesionalno integrišu u Srbiji.

    Želimo Vam dobrodošlicu!

     8023
  • Psilijum – izvor dijetalnih vlakana

    Psilijum – izvor dijetalnih vlakana

    Psilijum su ljuspice dobijene iz semena biljke Plantago. Ova mala travnata biljka koristi se kao prirodni laksativ. Raste u Aziji, a Indija je njihov najveći proizvođač i izvoznik. Postao je popularan u Americi koja je glavni uvoznik psilijuma. Glavna funkcija ovih moćnih semenki je poboljšanje funkcija digestivnog sistema, ali utiče i na snižavanje nivoa „lošeg“ holesterola. Povećava osećaj sitosti i efikasan je u lečenju hemoroida.

     909
  • Tofu – bogat kalcijumom i gvožđem

    Tofu – bogat kalcijumom i gvožđem

    Hrana na bazi soje, poput tofua, sadrži izoflavone, fitoestrogensko jedinjenje koje može da imitira hormon estrogen i može pružiti određene zdravstvene pogodnosti uključujući regulisanje simptoma menopauze, prevenciju osteoporoze i smanjen rizik od bolesti srca. U poređenju sa drugim izvorima proteina kao što su govedina ili losos, tofu sadrži malo masti. Iako skoro polovina kalorija u tofuu potiče od masti, ona je i dalje izvor proteina niske masnoće. Pošto je reč o biljnom proteinu, mnogi koriste tofu kao zamenu za meso. Dobar je izvor kalcijuma i gvožđa. Jedna porcija sadrži oko 14 odsto dnevne preporučene količine kalcijuma i oko pet odsto gvožđa.

     1041
Neodoljive čokoladne kocke sa komadićima crne čokolade i lešnicima. Lako se pripremaju a nema ko ih ne voli. Uživajte!
8849
Zapečeni patlidžan sa sirom možete služiti kao glavno jelo ili kao toplo predjelo. U svakom slučaju je veoma uskusno.
Slane oblande sa pečenim susamom. Brzo i jednostavno, za pola sata imate spremno jako ukusno predjelo. Naravno treba da odstoji preko noći u fržideru kako bi omakšalo.
56156
Recept za karamel kocke sa bademima. Ako ne volite bademe možete staviti orahe ili lešnike ili čak ostavite karamele prazne.
5628
Jednostavna i ukusna proja. Možete je pripremiti u klasičnom četvrtastom plehu ili u modlama za mafine.
14878
Sarma može biti podjednako ukusna i ako se napravi sa seckanim kupusom-rasturena. Ako niste vični uvijanju sarme to je odlično rešenje.
17178