• Kako čistiti ketlere?

    Kako čistiti ketlere?

    Ketleri postaju izvori brojnih bakterija ukoliko se ne čiste pravilno i redovno. Mogu sadržati više štetnih materija od umivaonika i klozetskih šolja, što ukazuje studija iz 2011. godine. Plesni i bakterije u određenom trenutku mogu dosegnuti nivo dovoljan da izazove i neke od opasnijih bolesti. Zvuči surovo, zar ne? Ručno pranje većine kuhinjskih aparata, pa i ketlera, ponekad nije dovoljno samo uz pomoć deterdženta i tople vode. Poklopac i filter bi trebalo čistiti svakodnevno nakon upotrebe i to jedino toplom vodom. Ketler koji se koristi svakodnevno, a posebno njegov filter trebalo bi čistiti minimum jednom mesečno. Sve što vam je potrebno je sirće! U aparat sipajte jednu čašu vode i jednu čašu sirćeta. Kada prokuva, ostavite da odstoji. Nakon toga isperite. Ni traga kamencu, kao ni bakterijama.

     2304
  • Vinarija Vinik

    Vinarija Vinik


    Višegodišnje iskustvo Nikole Cuculja u proizvodnji vina i Milojka Vilotića u poslovnom svetu, dovelo je do toga da međusobne porodične veze prerastu u poslovni odnos.

    Stara švapska kuća u centru grada Vršca, zidana 1900. godine, sa velikim podrumom od 200 kvadratnih metara, u kome se nekada proizvodilo vino, povratila je 2004. godine svoju prvobitnu namenu, odnosno registrovana je porodična vinarija Vinik.

    Ovo je danas jedini registrovani, proizvodni podrum u gradu od 980 koliko ih je bilo pre 100 godina.

    Podrum je opremljen najsavremenijom enološkom opremom i sudovima kapaciteta 60.000 litara, u kojima se vrši kontrolisana fermentacija i čuvanje vina. Pored proizvodnog dela u kome se proizvodi i odležava vino, u autentičnom podrumskom ambijentu, uređena je i dekorisana vinska sala, koja za svojim hrastovim stolovima može da primi 50 ljubitelja vina.

    Da bi gosti imali potpuni doživljaj degustacije vina i bermeta uz sveće i hranu, možemo obezbediti i tamburaše.

    Vitez vina, veliki majstor Banatskog vinskog reda Sveti Teodor Nikola Cuculj, ima čast i obavezu da goste podruma uvede u tajne spravljanja i degustacije ovog božanskog pića.
    VrzoleProizvodiIako se već godinama bavimo proizvodnjom ograničenih količina dobrog vina, sve do nedavno tu dragocenu tajnu smo vredno čuvali u krugu naše porodice i odabranih prijatelja. Ljubav, znanje i tradiciju, pretočili smo u vino.

    Uživajte u Vržoleu kada ste radosni ali i kada ste tužni. Uživajte u njemu kad ste sami, a kada imate društvo smatrajte ga obaveznim. Kada niste gladni pijte da vam otvori apetit, a kada ste gladni tek onda će vam prijati. Inače ga nemojte piti sem kada ste žedni.

    Živeli!

     6753
  • Kratka istorija čipsa

    Kratka istorija čipsa

    Čips od krompira prvi put je napravljen 1853. godine u državi Njujork.

    Leta te godine, glavni kuvar u jednom restoranu u Saratoga Springsu, Džordž Krum dobio je narudžbinu – pomfrit. Gost je dobio svoju porciju, ali nije bio zadovoljan njome, žaleći se da je krompir predebelo isečen, i tražio je drugu porciju. Krum je isekao tanje komade, ispekao i ponovo poslao narudžbinu u salu za obedovanje. Gost i dalje nije bio zadovoljan. Iznerviran, Krum je krompir isekao tako tanko da ga je bilo nemoguće jesti viljuškom. Gost je bio oduševljen, a jedna od najpopularnijih grickalica na svetu bila je rođena.

    Ubrzo, čips je bio na stalnom meniju u tom restoranu, a Krum je vremenom otvorio svoj restoran.

    Sve to vreme, krompir se čistio i sekao ručno, a otkriće mehaničke ljuštilice za krompir, dvadesetih godina prošlog veka utrlo je put čipsu ka svetskoj slavi.

    Od svog nastanka do 1920. čips je bio specijalitet karakterističan za Novu Englesku, kada je Herman Lej, putujući trgovac sa američkog Juga popularizovao grickalicu sve od Atlante do Tenesija.

    Krompir je danas najrasprostranjenija hrana na svetu, posle pirinča, a tanki, slani i hrskavi listići krompira omiljena su američka grickalica.

     2186
  • Spanać - izvor gvožđa i minerala

    Spanać - izvor gvožđa i minerala

    Spanać je jednogodišnja biljka koja potiče iz Persije, a masovno je uzgajan u Kini gde je dospeo još u 7. veku, dok je u Evropu stigao u 11. veku.

    Spanać je dostupan tokom cele godine, ali ga prvenstveno treba jesti od marta do maja, a potom i u prvim jesenjim mesecima - u septembru i oktobru.

    Oko 100 grama spanača sadrži približno 1.400 mg mineralnih sastojaka zbog čega se nijedna namirnica ne može porediti sa ovom biljkom po bogatstvu magnezijumom.

    Sadrži malo belančevina, ugljenih hidrata i masti i idealan je sastojak dijetama.

    Zbog obilja vlakana odličan je za regulisanje probave, a zahvaljujući visokom procentu gvožda, dobar je za popravljanje krvne slike, prevenciju anemije i snižavanje holesterola u krvi.

    Izvanredan je izvor luteina, karotenoida kojem su brojne studije, potvrdile ulogu u zaštiti od bolesti očiju poput katarakte.

    Prirodan je izvor vitamina C i beta-karotena, koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu.

    Već skuvani spanać nije dobro ostavljati duže vreme, ni u frižideru, niti u zamrzivaču.

    Sadrži oksalnu kiselinu i nitrate, zbog čega se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima.

     1576
  • Nutritivne prednosti crvenog krompira

    Nutritivne prednosti crvenog krompira

    Crveni krompir sadrži nešto više proteina i vlakana u odnosu na ostale sorte, a odlikuje ga i relativno nizak broj kalorija. Obezbeđuje dobru količinu kalijuma i vitamina C i B. Najvažnije je da sadrži četiri puta više antioksidanata u odnosu na sve druge vrste. Poboljšava digestivnu funkciju, povoljno utiče na krvni pritisak i podstiče pravilan rad jetre.

     1472
Sve je počelo pre nekoliko desetina godina kada se pojavila prva kinder lada. Od tada puno se recepata pojavilo koji pokušavaju da dočaraju njen jedinstven ukus, evo jednog od njih.…
4531
Grašak prosto obožavam i zato ga veoma često spremam. Evo jednog od mačina koji mi je najomiljeniji.
34450
Neki će reći da nije bitno kako je hrana spremljena dokle god je ukusna. Međutim ne delim to mišljenje pa je to jedan od razloga zbog kojeg su nastala "košarice".
5351
Ako ste ljubitelj pljeskavica ali vam je dosadila kombinacija svinjskog i junećeg mesa ili biste jednostavno samo da napravite promenu ove načina kako da spremite pljeskavice od pilećeg mesa.
32345
Ako imate problema sa najmlađina da ne žele da jedu povrće evo sjajnog načina kako da ih privolite, sve što je potrebno je samo malo kreativnosti.
2218
Sjajan način za spremanje melevenog mesa. Malo drugačije od uobičajenih načina a sasvim sigurno veoma ukusno!
5053