• Voćni deserti koje ćete obožavati ovog leta

    Voćni deserti koje ćete obožavati ovog leta

    Leto je vreme za upijanje sunca i uživanje na otvorenom.

    Najbolji način da se upotpuni uživanje u letnjoj sezoni je uz neke od mnogobrojnih voćnih poslastica. Od osvežavajućih sorbea do kremastih kolača, postoje beskrajne mogućnosti da zadovoljite sladokusce obiljem plodova koje leto donosi!

    Bez obzira da li priređujete roštilj, idete u goste ili jednostavno uživate u lenjim popodnevnim satima kod kuće, ovi recepti za voćne deserte će sigurno biti hit. Lako se prave, pune ukusa i savršene su za svaku priliku i nateraće vaša nepca da zaigraju od radosti!

    Sočni voćni biskvit s bobičastim voćem

    Bobičasto voće mnogima je omiljen dodatak desertima koji pravi značajnu razliku u ukusu. Ukoliko tražite recept za sočan voćni kolač obogaćen ukusnim bobičastim voćem isprobajte ovaj i nećete se pokajati!

    Sastojci:

    • 180 g višenamenskog brašna
    • 100 g šećera
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1/2 kašičice soli
    • 113 g neslanog putera, hladnog i iseckanog na kockice
    • 120 ml mlaćenice
    • 1 jaje
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • 150 g mešanog svežeg bobičastog voća (kao što su jagode, borovnice i maline)

    Uputstva:

    • Zagrejte rernu na 190 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
    • U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
    • Dodajte puter narezan na kockice u činiju i koristite sekač za pecivo ili prste da umešate puter u suve sastojke dok ne bude sličan krupnom pesku.
    • U posebnoj posudi umutite mlaćenicu, jaje i ekstrakt vanile.
    • Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Pazite da ne mešate previše.
    • Lagano ubacite pomešane bobice.
    • Koristite mericu za kolače ili kašiku da stavite testo na pripremljeni lim za pečenje.
    • Pecite 18-20 minuta, ili dok keksi ne postanu zlatno braon boje i dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista.
    • Poslužite toplo sa kašičicom šlaga ili kuglicom sladoleda od vanile.

    sastojci za tortu jagode brasno jaja

    Lagana voćna torta idealna za toplo vreme

    Za ljubitelje torti koji su u potrazi za kremastom i laganom letnjom poslasticom izdvojili smo ovaj recept. Torte sa voćem jednostavno se spremaju, a idealna su letnja poslastica kada želite da rashladite članove porodice ili prijatelje u poseti nečim slatkim i ukusnim!

    Sastojci:

    • 225 g neslanog putera, na sobnoj temperaturi
    • 300 g šećera
    • 4 jaja
    • 2 kašičice ekstrakta vanile
    • 250 g višenamenskog brašna
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1/2 kašičice soli
    • 120 ml mleka
    • 225 g mešanog svežeg bobičastog voća (kao što su kupine, maline i borovnice)

    Uputstva:

    • Zagrejte rernu na 180°C i namastite kalup za tortu prečnika 23 cm.
    • velikoj posudi umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti.
    • Umutite jedno po jedno jaje, a zatim umešajte ekstrakt vanile.
    • U posebnoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so.
    • Postepeno dodajte suve sastojke u mešavinu putera, naizmenično sa mlekom, dok testo ne postane glatko.
    • Lagano ubacite pomešane bobice.
    • Sipajte testo u pripremljeni kalup za tortu i poravnajte vrh špatulom.
    • Pecite 45-50 minuta, ili dok čačkalica ubačena u centar ne izađe čista.
    • Ostavite tortu da se ohladi u kalupu 10 minuta pre nego što je prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
    • Pospite šećer u prahu po površini i dodajte sveže bobice na vrh.

    Kolač od jagoda koji će svako obožavati

    Jagode su idealna prolećna poslastica za sam početak toplog vremena, ali mogu se pripremati i tokom celog leta ukoliko ih zamrznete. Takođe postoji i opcija da napravite isti desert sa zamenskim voćem čija je sezona aktuelna u tom trenutku, na primer malinama!

    Sastojci:

    • 250 g višenamenskog brašna
    • 50 g šećera
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1/2 kašičice sode bikarbone
    • 1/2 kašičice soli
    • 113 g neslanog putera, hladnog i iseckanog na kockice
    • 120 ml mlaćenice
    • 1 jaje
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • 450 g svežih jagoda, isečenih na kockice
    • 240 ml guste pavlake
    • 2 kašike šećera u prahu

    Uputstva:

    • Zagrejte rernu na 190 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
    • U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
    • Dodajte puter narezan na kockice u činiju i koristite sekač za pecivo ili prstima da unesete puter u suve sastojke dok ne bude sličan krupnom pesku.
    • U posebnoj posudi umutite mlaćenicu, jaje i ekstrakt vanile.
    • Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Pazite da ne mešate previše.
    • Koristite mericu za kolače ili kašiku da stavite testo na pripremljeni lim za pečenje.
    • Pecite 15-18 minuta, ili dok kolačići ne postanu zlatno braon boje i dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista.
    • Dok se kolači peku, pripremite jagode tako što ćete ih iseckati i posipati sa 1 kašikom šećera u prahu.
    • U velikoj činiji umutite gustu pavlaku i preostalu 1 kašiku šećera u prahu dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
    • Da biste sastavili kolače, prepolovite ih horizontalno, a na donju polovinu stavite komadić šlaga i narezane jagode.
    • Na vrh stavite drugu polovinu kolača i još jednu kašičicu šlaga i jagode.
    • Poslužite odmah i uživajte!

    Sorbet od manga - za ljubitelje egzotičnih ukusa

    Ukoliko leto koristite da isprobavate egzotičnije ukuse i nove stvari ovaj sorbet je idealan za vas!

    Sastojci:

    • 3 zrela manga, oguljena i iseckana na kockice
    • 120 ml vode
    • 100 g šećera
    • 1 kašika svežeg soka od limete

    Uputstva:

    • U srednjem tiganju pomešajte mango narezan na kockice, vodu, šećer i sok od limete.
    • Stavite smešu da provri, a zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka 10-15 minuta, ili dok mango ne omekša i tečnost se malo zgusne.
    • Pustite da se smeša ohladi na sobnu temperaturu.
    • Kada se ohladi, prebacite smesu u blender i blendajte dok ne postane glatka.
    • Procedite smešu kroz sitno sito u činiju.
    • Pokrijte posudu i stavite smešu u frižider dok se ne ohladi.
    • Kada se ohladi, prebacite smešu u aparat za sladoledi mešati prema uputstvima proizvođača.
    • Prebacite sorbet u posudu i zamrznite najmanje 2 sata pre serviranja.
    • Poslužite u činijama ili kornetima i uživajte u osvežavajućem ukusu manga!

    Ovi recepti za voćne deserte su samo deo ukusnih poslastica koje možete napraviti sa svežim letnjim voćem. Bilo da više volite pečene ili smrznute poslastice, svako ima u čemu da uživa! Dakle, iskoristite prednosti sezone i pripremite neke od ovih ukusnih deserta!

     

     156
  • Saveti za prženje i pečenje

    Saveti za prženje i pečenje

    Kod prženja neophodno je voditi računa o temperaturi tiganja. Previše ugrejan tiganj će učiniti da vaše namirnice spolja pregore, a iznutra ostaju sirove.

    Izeberite ulje neutralnog ukusa – rafinisano suncokretovo ulje, ulje repice itd. Maslinovo ili kokosovo ulje promeniće ukus vaše hrane.

    Dodajte prstohvat soli u ulje pre prženja.

    Pre prženja povrća, ribe ili mesa potrebno je da budu u potpunosti suvi, bez viška vode zbog pravilnog pečenja I boljeg ukusa.

    Koristite što dublju posudu za prženje piletine.

    Kada pržite pečurke, posolite ih tek nakon što porumene.

    Iako nije preporučljivo da se već korišćeno ulje ponovo upotrebljava I ukoliko to činite – potrebno je da ga procedite kako biste uklonili ostatke hrane.

     2180
  • Peršun – među najstarijim začinima sveta!

    Peršun – među najstarijim začinima sveta!

    Peršun potiče iz južne Evrope i sa Mediterana. U upotrebi je više od 7.000 godine zbog čega spada u grupu najstarijih začina. Njegov biohemijski profil spada među najcenjenije. Anelgetik je, pa se zbog svojih aktivnih jedinjenja koristi za ublažavanje bolova. U Jordanu i Maroku, peršun je korišćen za lečenje dijabetesa. Poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima. Sadrži i trepenoide, polifenole, aromatične kiseline i karotenoide koji eleminišu slobodne radikale zbog čega se neretko koristio za detoksikaciju organizma.

     697
  • Namirnice koje je zdravije jesti sirove

    Namirnice koje je zdravije jesti sirove

    Različite metode kuvanja i pripreme omogućile su nam da uživamo u raznovrsnoj hrani. Pečenje, kuvanje na pari, dinstanje, utiču na nivo hranljivih sastojaka u većini namirnica. Neke od njih su ipak zdravije ukoliko se konzumiraju sirove. Toplota razgrađuje neke bitne hranljive materije i čini ih manje korisnim za naše zdravlje.

    Cvekla- Poznata kao povrće sa najvećom količinom prirodnih šećera i esencijalnih hranljivih materija. Kuvanjem se folna kiselina razgrađuje i do 25 odsto.

    Brokoli- Prema studiji časopisa “Poljoprivredna i prehrambena hemija” oni koji konzumiraju biljku u sirovom obliku, lakše apsorbuju vitamine i minerale iz nje.

    Crni luk – toplota utiče na nivo fito-nutrijenata zbog čega ih je teže apsorbovati.

    Crvena paprika – usled kuvanja ili pečenja, gubi veliki broj važnih minerala i vitamina.

     1035
  • Brokoli i soja za brži metabolizam

    Brokoli i soja za brži metabolizam

    Mnogi veruju da su brokoli i soja zdrave namirnice, dok drugi smatraju da upravo one usporavaju metabolizam i negativno utiču na funkciju štitne žlezde. Brokoli, soja, karfiol, prokelj, kupus navodno sadrže supstancu koja usporava proizvodnju hormona štitne žlezde. Uvek se nameće pitanje da li su zaista zdrave navedene namirnice?

    Mnogo više faktora trebalo bi uzeti u obzir. Štitna žlezda nalazi se u podnožju vrata, iznad ključne kosti. Iako je prilično mala, njena funkcija je ogromnih razmera. Obezbeđuje organizmu gorivo, i to za gotovo svaku ćeliju u telu i igra ključnu ulogu kada je reč o gubljenju masti. Stoga veliko broj namirnica je značajan kao podsticaj metabolizmu, pa bademi, brokoli, soja, karfiol i brojne druge namirnice u tome prednjače u odnosu na neke druge.

    Nezaslađeno sojino mleko sadrži kalcijum i na taj način podstiče rad metabolizma, brokoli sadrži vitamin C i kalcijum što je odlična kombinacija. Sve navedene namirnice imaju ključnu ulogu u sagorevanju masti.

     1056
Karamel kocke sa kikirikijem i čokoladom, mmmm domaći snikers :)
Salata od piletine sa raznim povrćem je veoma osvežavajuća, ukusna i zdrava! Možete je pripremiti uveče, staviti u plastičnu kutiju, ujutru samo dodati začine i poneti na posao za ručak.
25761
Zimsko veče se ne može zamisliti bez nekih stvari kao što su na primer kuvano vino i dulekara, dok ušuškani u svoj topli dom delite uspomene sa najbližima.
18406
Ne volim da pohujem hranu zbog masnoće, ali volim da osetim prezlu, pa našla sam komprimis. Umesto da pržim u dubokom ulju ja meso zapečem u rerni. Predivno je a…
19794
Evo jednog recepta koji volim da pripremam u zimskom periodu. Uz rižoto sa ćuretinom obično služim i pavlaku.
25857
Za ovaj recept ne morate koristiti losos, bilo bi najbolje ali ako ne možete da ga nabavite možete iskoristiti bilo koju drugu vrstu ribe.
9808