• Osnovne karakteristike tradicionalne alžirske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne alžirske kuhinje

    Tradicionalna alžirska kuhinja temelji se na kombinaciji turskih, francuskih i arapskih karakteristika. Jela mogu biti izuzetno blaga ili izuzetno začinjena. Đumbir, šafran, crni luk, beli luk, korijander, kumin, cimet, peršun i menta su od suštinskog značaja u alžirskoj tradiciji kuvanja. Alžirci preferiraju jagnjetinu ili piletinu kada je meso u pitanju. Nijedan obrok ne može biti kompletan bez hleba. Čaj od mente je omiljeno piće, obavezno se služi gostima. Zbog voća tokom cele godine, sveži sokovi su neizostavni.

     3470
  • 4 suplemenata za menopauzu

    4 suplemenata za menopauzu

    Laneno ulje – može pomoći nekim ženama koje osete blage simptome menopauze. Dobar je izvor lignana koji teži ka uravnoteženju ženskih hormona.

    Kalcijum – osetljive kosti mogu biti ozbiljan problem kada se naruši nivo hormona. Od krucijalnog je značaja unos kalcijuma. Ženama starijim od 50 godina potrebno je 1200 mg dnevno.

    Vitamin D – jednako je važan koliko i kalcijum za zdravlje kostiju. Bez vitamina D vaše telo ne može apsorbovati kalcijum.

    Divlji jam – popularan je kao alternativa hormonskim terapijama kada je reč o menopauzi. Utiče na raspoloženje i kvalitet sna, ali i ublažava simptome pojačanog znojenja.

     939
  • Šta bi trebalo da znate pre konzumacije vina?

    Šta bi trebalo da znate pre konzumacije vina?

    Obratite pažnju na etiketu – Nakon što ste pažljivo odabrali flašu vina sa najaktuelnijom etiketom, da li ste ikada okrenuli bocu i proverili njen sastav? Uopšteno govoreći, vaše telo želi ono vino koje ima nizak sadržaj šećera i sulfata, bez aditiva – koji su glavni krivci vašeg mamurluka i loše probave.

    Jedna čaša vode na čašu vina – Da biste održali nivo hidratacije, uverite se da pijete jednu čašu vode po čaši alkohola. Ovo ne samo da daje šansu vašem telu da asimiluje alkohol, već vam garantuje i jutro bez mamurluka.

     945
  • Doručak sat vremena nakon buđenja doneće brojne promene

    Doručak sat vremena nakon buđenja doneće brojne promene

    Kada jedete u roku od jednog sata nakon buđenja, nivo insulina u krvi biće izbalansiran i poboljšaćete rad svog metabolizma. Tokom spavanja, metabolizam je prirodno usporen jer vaše telo ne obavlja niz drugih funkcija kao kada ste budni. Da bi vaš metabolizam radio „punom parom“ morate imati više obroka, počevši od doručka u prvom satu nakon buđenja.

    Razmišljajte o preskakanju doručka kao pokretanju automobila sa malo benzina. Hrana je gorivo za vaše telo. Doručak će sprečiti osećaj umora tokom dana, ali i razdražljivosti.

     1515
  • Ulje semena korijandera jače od antibiotika

    Ulje semena korijandera jače od antibiotika

    Ulje semena korijandera koristi se u ishrani i industriji kozmetike. Korišćeno je još u doba faraona, a Egipćani su verovali da seme korijandera daje besmrtnost. Danas se uglavnom koristi za regulisanje rada creva, a omogućava i pravilno lučenje žuči. Preporučuje se i za ublažavanje tegoba kod dijabetesa tipa 1 i 2. Efikasan je u brobi protiv prehlada I gripa. Smanjuje nivo holesterola u krvi i sprečava njihovo taloženje u venama I arterijama. Sadrži gentamicin koji je do dva puta jači od antibiotika. Čaj od korijandera koristi se za iskašljavanje i regulisanje problema sa upalom bešike.

     2434
Testenine sa mlevenim mesom, ali malo drugačije-ovaj put sa mesnim ćufticama! Uživajte!
7620
Osvežavajuće kocke sa narandžom. Preukusne su, probajte!
12790
Slatke male kockice sa orasima, pekmezom od kajsija i čokoladnom glazurom.
9177
Pomalo zaboravljeno pecivo, koje podseća na bakinu kuhinju. Probajte!
8336
Iznenadite svoje ukućane i goste sa mirisom pice, ali i sa izgledom pice koju ćete im servirati.
13919
Rolnice od pistaćija su pileće šnicle sa kačkavaljem i pistaćijem.
10505