• Najzdraviji prilozi u sendvičima

    Najzdraviji prilozi u sendvičima

    Odlučite se za manje veličine jer ćete uštedeti između 500-700 kalorija.

    Izbegavajte majonez, a umesto njega dodajte začine.

    Senf je u odnosu na bilo koji drugi namaz uvek dobar izbor zbog niske količine masti.

    Ukoliko možete, sireve preskočite u potpunosti.

    Fokusirajte se na izbor povrća – što šarenije – to bolje.

    Piletina je uvek zdraviji izbor kada je reč o mesu.

     1122
  • Vitaminima protiv zime

    Vitaminima protiv zime

    Zimi je najkorisnije jesti zimsko povrće, koje sadrži dosta vitamina. Najbolja pomoć telu u održavanju telesne toplote može biti korenasto povrće. To su sve one biljke koje ne sazrevaju brzo, već im je potrebno izvesno vreme. Njihovom rastu ne smetaju ni vetar ni mraz, već im pogoduje hladno zimsko vreme, a jestivi delovi im se nalaze ispod površine zemlje. Sitno seckano i obareno korenasto povrće može se koristiti i kao "temeljac" za laganu čorbu.

    Ovo je takođe period u godini kada je moguće da osećate veću potrebu za konzumiranjem mesa i mesnih proizvoda nego u letnjem periodu. I meso sadrži elemente koji pomažu telu u održavanju toplote.

    Ako ste ljubitelj salata, probajte, umesto uobičajene zelene salate, salate koje sadrže više korenastog povrća, pasulja, boba ili vlaknastih biljaka. U salatu možete dodati i malo mesa.

    Ljudi koji žive u hladnim područjima trebalo bi da u najhladnijim mesecima u potpunosti izbace zelenu salatu iz svog jelovnika. U našim uslovima umereno hladnih zima možemo je, međutim, slobodno s vremena na vreme jesti, na primer u mešanoj salati s piletinom. Ako ste ljubitelj ribe, možete je spremiti na svoj omiljeni način i servirati kao priloge: barene korenaste biljke i zimsko povrće, ili krompir umesto uobičajenog pirinča.

    Predlažemo neke od najzdravijih namirnica za jesenju i zimsku sezonu, koje će vas zagrejati i pomoći vam da ostanete aktivni i u dobroj formi: šargarepa, cvekla, rotkvice, krompiri, kelj, pasulj, bob, klice žitarica, kupus.

    Izvor: Krstarica/Novi magazin, Autor: VPS

     6831
  • Saksijsko uzgajanje bilja: limun

    Saksijsko uzgajanje bilja: limun

    Još jedna biljka kojoj je neophodan konstantan izvor svetlosti. Ukoliko ga pak gajite u relativno senovitom mestu, potrebno je zalivati ga na svake dve nedelje. Veoma važna činjenica je da limun ne podnosi suv vazduh zbog čega je neophodno učestalo orošavanje biljke više puta nedeljno. Zalivanje kišnicom je najidealnije jer limun ne voli preterano hladnu vodu zbog koje gubi listove. Tokom zime ne raste i ne lista, osim ukoliko se ne drži u toploj prostoriji. Za sprečvanja gubitka vlage i obezbeđivanje dobre drenaže, u tacnu ispod saksije pospite nešto kamenja ili šljunak. Neophodna je promena zemlje na svake dve godine. Redovno orezivanje doprineće formiranju krošnje, posebno ukoliko je u pitanju mlad limun.

     505
  • 10 razloga zašto jesti sirov med!

    10 razloga zašto jesti sirov med!

    1. Zbog svojih antibakterijskih svojstava, sirov med koristi se za lečenje rana i sprečavanje infekcija.

    2. Prirodna je alternativa lekovima za kašalj.

    3. Nekoliko kašičica sirovog meda dnevno uoči i tokom sezona alergija može sprečiti brojne simptome.

    4. Ublažava bol i peckanje koji se javljaju usled opekotina izazvanih sunčanjem.

    5. Samo jedna kašičica sirovog meda dnevno može uticti na bolji rad digestivnog sistema.

    6. Sirov med sadrži nekoliko minerala koji su telu preko potrebni: kalijum, magnezijum, cink I gvožđe.

    7. Izvor je vitamina B2, B3, B5, B6 i C.

    8. Pomešan sa jabukovim sirćetom, sirov med reguliše zatvor.

    9. Sprečava rast mikroorganizama koji izazivaju brojne bolesti i infekcije. Ukoliko se koristi lokalno, neće vam oštetiti kožu za razliku od drugih antiseptika.

    10. Utiče na bolji san jer utiče na porast serotonina. Telo pretvara serotonin u melatonin-hemijsko jedinjenje odgovorno za kvalitet sna.

    Posetite Happy Honey i poručite online omiljeni ukus.

    Happy Honey sirov med Oklagija baner

     1311
  • Šta jesti nakon treninga?

    Šta jesti nakon treninga?

    Govorili smo o tome šta ne treba jesti nakon treninga, a šta je to što smemo jesti?

     14616
Torta sa piškotama i kiselom pavlakom se veoma brzo priprema i možete je praviti sa razno raznim dodacima u zavisnosti od sezoskog voća i vašeg ukusa.
72526
Moj recept za reform tortu. Našla sam ga davno u nekim novinama i baš mi odgovara.
31871
Komorač ili morač je veoma aromatična i ukusna biljka, tako da ćete uživati i u samoj pripremi i u dok jedete.
12981
Kad sam bila klinka bila je prava radost u kući kada bi tata doneo Madlene. Najviše sam volela one sa suvim grožđem, tako da vam toplo preporučujem ako volite da…
10506
Paprike punjene sirom su obrok koji je veoma ukusan a lako se priprema. Možete ih služii kao predjelo a i kao glavno jelo.
31528
Kolačići sa cimetom i kardamom su veoma aromatični i ukusni.Ako ih čuvate u kutiji mogu da potraju.
20029