• Trikovi uz pomoć kojih će vaša kuhinja izgledati veće!

    Trikovi uz pomoć kojih će vaša kuhinja izgledati veće!

    1. Svetlo – Skinite zavesu sa prozora, dodajte osvetljenje iznad radne površine i uvek birajte kuhinjske elemente svetlijih boja. Što je svetlija vaša kuhinja, to će izgledati prostranije.

    2. Izbegavajte šarenilo – Neka vaša kuhinja bude jednobojna, što je više moguće. Ili makar birajte nijanse iste boje.

    3. Otvorene police – Ormari, viseći elementi, zastakljene police – sve navedeno može učiniti da prostor bude zatvoreniji nego što u stvari jeste. Neka vaš izbor budu otvorene zidne police koje će uštedeti na prostoru, a možete ih i dekorisati na najrazličitije načine.

    4. Vertikalne linije – Učiniće da vaša kuhinja izgleda veće.

     1094
  • Drevni predak današnje pice

    Drevni predak današnje pice

    Ako picu definišemo kao filovanu podlogu od testa, postoje dokazi da je persijska vojska koristila svoje štitove da peče testo još u V i VI veku. Vojnici bi potom na to testo stavljali sir i smokve i tako dobijali brz i ukusan obrok.

    Arheolozi su takođe otkrili da je testo sa dodatkom sira i povrća činilo okosnicu ishrane stanovnika Pompeje. Iz tog perioda (I vek n.e.) datira i kuvar Marka Gaja Apikusa, u kojem je pronađen recept za picu koji je sadržao piletinu, beli luk, sir, papriku i ulje, na postolju od testa. Taj recept se od moderne pice razlikuje samo u jednom sastojku – paradajzu, koji se u to vreme mogao naći samo u Americi (stigao je na Stari kontinent tek u XV veku).

     1688
  • Šta sve sadrži kokosovo brašno?

    Šta sve sadrži kokosovo brašno?

    Kokosovo brašno je izvor elektrolita jer je bogato manganom, kalcijumom, selenom, fosforom i kalijumom. Svi ovi minerali pomažu u eliminaciji toksina iz tela.

    Jača imuni sistem i sadrži zdrave masti.

    Bogato je aminokiselinama koji povoljno utiču na pravilan rad mišića.

    Eliminiše slobodne radikale iz tela i smanjuje simptome artritisa.

    Sadrži 11 vitamina, uključujući folate, vitamin B-6 i niacin.

     1622
  • Hrana i kultura: Norveška

    Hrana i kultura: Norveška

    Usklađenost je ključ kulture i načina života u Norveškoj. Kada je ostatak civilizacije bio još u povoju, vikinški brodovi su uveliko krenuli daleko od obala kako bi istraživali, trgovali i pljačkali. Čak i danas, sa nešto više od tri odsto obradivog zemljišta, Norveška ima efikasan sistem na kome počiva poljoprivreda. Najveća prednost u odnosu na ostale zemlje - količina čiste izvorske vode. Uživanje uz sve obroke je neizbežno uz čašu hladnog kiselog mleka. Mnoge vrste sireva (mada uglavnom ovčijeg i kozjeg) imaju savršenu penastu strukturu. Kisela pavlaka je neizostavna uz voće, povrće, čorbe, supe, palačinke i peciva. Norvežani uživaju u mesu, ali ribu vole iznad svega. Od lososa, pastrmki, skuša, haringa, jegulja do raža, bakalara, škampi... Poznati su i po velikom izboru hleba i peciva. Maslac se koristi kao sastojak u gotovo svakom jelu.

     3332
  • Šta nezdrava hrana za kojom žudite govori o vašem organizmu

    Šta nezdrava hrana za kojom žudite govori o vašem organizmu

    Velika žudnja za određenim slatkišima, grickalicama i testeninom često je znak da nam u organizmu fali određen protein ili mineral koji je potrebno nadoknaditi zdravim namirnicama. Ako se i vi ponekada zapitate zašto baš toliko žudite za npr čokoladom, iako je baš i ne volite, pogledajte ovu listu nezdrave hrane i zdravih zamena koje će dovesti vaš organizam u pravi balans, a i sačuvati vitku liniju.

    Ako žudite za čokoladom - to je znak da vam u organizmu nedostaje magnezijum - umesto da posegnete za ovim slatkišem koji i nije baš najbolji po vašu liniju, jedite orahe, zeleno povrće i voće

    Ako žudite za ostalim slatkišima i tortama - najverovatnije vam u organizmu nedostaju:

    zdravi ugljeni hidrati - jedite sveže voće

    hrom - jedite brokoli, grožđe, sir i piletinu

    fosfor - jedite piletinu, govedinu, ribu, jaja, povrće, žitarice

    sumpor - jedite brusnice, ren, kupus, karfiol

    triptofan - jedite sir, suvo grožđe, sladak krompir, španać

    Ako žudite za hlebom i testeninom - pogrešno je mišljenje da žudimo za ovim namirnicama kad nam nedostaju ugljeni hidrati, ustvari treba da nadoknadimo azot - i to preko hrane koja je bogata proteinima, dakle što više mesa, ribe, oraha, pasulja

    Ako žudite za masnom i prženom hranom - iako deluje da nema logike, najverovatnije vam u organizmu nedostaje kalcijum - povećajte unos zdravih mlečnih proizvoda poput organskog mleka, jogurta, sira, a preporučuje se i zeljasto povrće

    Ako žudite za jako slanom hranom i grickalicama - potreban vam je veći unos silicijuma - konzumirajte više ribe, kozjeg mleka i indijskog oraha

     1259
Neki će reći da nije bitno kako je hrana spremljena dokle god je ukusna. Međutim ne delim to mišljenje pa je to jedan od razloga zbog kojeg su nastala "košarice".
5305
Ako ste ljubitelj pljeskavica ali vam je dosadila kombinacija svinjskog i junećeg mesa ili biste jednostavno samo da napravite promenu ove načina kako da spremite pljeskavice od pilećeg mesa.
32187
Ako imate problema sa najmlađina da ne žele da jedu povrće evo sjajnog načina kako da ih privolite, sve što je potrebno je samo malo kreativnosti.
2209
Sjajan način za spremanje melevenog mesa. Malo drugačije od uobičajenih načina a sasvim sigurno veoma ukusno!
4950
Njoke su nekada bile dosta često jelo a onda su nekako zaboravljene. Evo sjajnog recepta kako da ih spremite uz piletinu. Njoke nisu pravljenje već kupljene, ako nego ima recept…
6824
Gulaš zbog kojeg veoma često na kraju ručka "prste poližem". Bukovača je odlična pečurka i sjajno ide uz junetinu. Prijatno!
6226