• Pohvala sardini

    Pohvala sardini

    Postoji koncenzus među nutricionistima da bismo svi trebali da jedemo manje mesa i više ribe. Za većinu ljudi to znači više tune, lososa ili sl. Međutim, sa tom ribom postoji problem - obe su velike vrste, treba im nekoliko godina za uzgoj, godina tokom kojih se u velikom broju desi da upiju više žive nego što je zdravo, zato postoje nedeljni limiti konzumiranja ove ribe (posebno za decu i trudnice).

    I za ovo postoji rešenje - sardine. Ovi potcenjeni rođaci haringe su nešto što često preskačemo u supermarketu, na sopstvenu štetu.

    Ono što treba da znate o sardinama - mogu se jesti sa sve kostima, obično se jedu iz konzerve (ali mogu se naći i grilovane, posebno u području Mediterana). Zahvaljujući tome što su male i što im se ishrana sastoji od planktona, sardine ne sakupljaju teške metale u sebi.
    Što se hranljivih materija tiče, sardine su hit. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D, vitaminom B12, proteinima (jedna konzerva sardina zadovoljava gotovo polovinu dnevnog preporučenog unosa), njihove mekane kosti pune su kalcijuma.

    Negativno je to što konzervisane sardine sadrže dosta soli i holesterola.

    Imajte ovo na umu sledeći put kad budete krenuli u kupovinu.

     1944
  • Simptomi prolećnih prehlada

    Simptomi prolećnih prehlada

    Odrasli obično preleže dve do četiri prehlade godišnje, dok deca šest do deset. Najučestalije su predprolećne, a njihovi simptomi su međusobno veoma slični. Infekcija nosa se vrlo lako spušta u grlo, ali i na respiratorne organe zbog čega je neophodno sa prevencijom početi na vreme.

    Curenje nosa - Jedan od najčešćih simptoma. Količina sluzi iz nosa se povećava kada se imuni sistem bori protiv virusne infekcije. Traje i do nekoliko dana, a postaje žućkasta kada infekcija prolazi.

    Otok nosne sluznice - Odnosi se na začepljenje nosa i karakterističan je simptom koji u proseku može trajati sedam dana do čak dve nedelje.

    Kijavica - Virusna infekcija nosa i disajnih puteva je razlog kijanja, ponekad je praćena i svrabom.

    Bol u grlu - Sluz iz nosa koja se sliva niz grlo je obično razlog ovog simptoma. Disanje na usta zbog zapušenog nosa takođe može dodatno iritirati i činiti grlo suvim.

    Glavobolja - Manji broj ljudi pati i od blage glavobolje. Često zbog povećanog pritiska u sinusima.

    Kašalj - Ukoliko se prehlada proširi i na respiratorne organe, kašalj je jedan od glavnih simptoma.

    Groznica - Blaga telesna temperatura (37 stepeni celzijusa) koja se postepeno može povećavati ponekad je takođe karakteristika jake prehlade.

     1153
  • Buondi Caffe

    Buondi Caffe

    Pri kraju gradske plaže, na kraju prešačke zone nalazi se Boudi Caffe. Izuzetno prijatan ambijent. Stolovi sa baldahinima i garniture u kojima se možete opustiti nakon napornog letnjeg dana i celodnevnog kupanja.

    Bili smo izuzetno prijatno iznenađeni kada je osobolje pre nego da uzme narudžbinu donelo čaše i rashlađenu flašu vode da ugasimo žeđ. Veoma prijatan gest koji nas je osvojio. Kasnije smo u marketu videli da ista flaša vode košta nešto više od 50 centi, dakle nije veliki trošak za ugostitelja a veoma dobar utisak ostavlja na goste. Osoblje bez problema komunicira na engleskom jeziku pa se može reći da za razliku od nekih drugih ugostiteljskih obejkata Boundi Caffe zaista zna da privuče mušterije.

    Ukoliko planirate svoje letovanje da provedete u Psakudiji, možda zbog Philoxenia Bungalows koje toplo preporučujemo, onda nemojte oklevati da u večernjim satima prošetate do Boundi Caffe-a!

     5621
  • Mandarina

    Mandarina

    Mandarina (lat. citrus reticulata) je citrusno voće poreklom iz Jugoistočne Azije. Neki podaci govore da se u Kini koristila još pre tri hiljade godina, dok je tek u devetnaestom veku preneta u Evropu i Ameriku. Iako vlada mišljenje da je dobila naziv po narandžastoj kori i mesnatom delu koje je iste nijanse, ime je zapravo dobila po narandžastoj boji mandarina - drevnih kineskih javnih službenika. Izuzetno podseća na pomorandžu, s tim što je sitnija i tanje kore pa se lakše guli. Kao i svo drugo citrusno voće, i mandarine su izuzetno bogate vitaminom C, te su najbolji saveznik u borbi protiv gripe tokom hladnih zimskih dana. Takođe, sadrže i sinefrin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi ali i flavanoide koji sprečavaju mnoge vrste raka. Koliko su zdrave za organizam, toliko su dobre i za lepotu, jer zbog svog diuretičkog svojstva smanjuju celulit i podstiču metabolizam, a malo ljudi zna da sok od mandarine mnogo bolje čisti kožu od akni nego mnogo poznatiji sok od limuna. Što se tiče primene u ishrani, mogu se jesti sirove, može se praviti sok od njih, džem, kompot, može se dodavati u salate. Iako su zimsko voće, od njih se može napraviti ukusan sladoled, ili se jednostavno mogu iskoristiti kao dekoracija na voćnom kupu. Zbog svoje specifične arome, poznat je trik da se kora mandarine ostavi pored šporeta, čime se dobije prirodan i aromatičan osveživač prostora.

     2056
  • Doručak za mršavljenje

    Doručak za mršavljenje

    Jedna od deset žena preskače doručak kada je na dijeti, ali znate već da je to potpuno pogrešno. Kako biste uravnoteženo gubili na težini, sledi četiri ideje za doručak koji će vam pomoći da dostignete svoj cilj.

    • Integralni sendvič sa mladim sirom i paradajzom - ova opcija nudi ugljene hidrate koji se polako razgrađuju i daju vam energiju, uz dodatak proteina i kalcijuma
    • Sendvič od ražanog hleba, barenog jajeta i paradajza - krcato proteinima, uz gotovo nikakve masnoće, ako budete doručkovali ovo duže ćete biti siti
    • Vegetarijanski omlet - pečurke, paradajz, malo nemasnog sira i dva jajeta, savršena kombinacija
    • Nemasna rikota na integralnom tostu - dobri ugljeni hidrati, dosta vlakana i odličan izvor proteina i kalcijuma, uz sjajan ukus, ovo je dobitna kombinacija.
     2617
Kapreze (Caprese) salata je izuzetno jednostavna i laka za pripremu. Specifična je po tome što se priprema sa mocarela sirom koji se pravi od bivoljeg mleka i potiče iz italijanske…
17286
Predivnom likeru od čokolade retko ko može odoleti.
14443
Punjene suve paprike imaju poseban šmek. Možete ih pripremiti na klasičan način sa mlevenim mesom i pirinčem, a možete isprobati i ovaj recept.
15780
Ako želite da promenite uobičajeni način pripreme slanih palačinki eve jedne dobre ideje, napunite ih spanaćem.
19647
Recept za zapečene slatke palačnike sa ananasom. Probajte veoma interesantna kombinacija.
12544
Ove kolačiće možete čuvati u dobro zatvorenoj kutiji duže vreme.
19269