• Preporučena dnevna doza belog luka

    Preporučena dnevna doza belog luka

    Beli luk koristi se kao začin za brojna jela, od morskih plodova do raznih salata. Neki zagovornici tvrde da beli luk može izazvati gastrointestinalne komplikacije i brojne nuspojave. Preporučena doza svodi se na četiri čena dnevno, pri čemu svaki teži jedan gram.

    Primarna upotreba belog luka svodi se na dodatak jelima, a koristi se i za lečenje srčanih bolesti, ateroskleroze, visokog holesterola, infekcija kože i zagušenja sinusa. Neka od laboratorijsih ispitivanja pokazala su da beli luk može ubiti pojedine bakterije, poput salmonele. Međutim, može biti neefikasan kada je u pitanju lečenje dijabetesa, bakterija koje izazivaju čir na želucu i kod lečenja loše cirkulacije.

    Neželjeni efekti koji se mogu javiti usled preteranog konzumiranja su osećaj žarenja u ustima, dijareja i povraćanje. Beli luk takođe može povećati rizik od krvarenja. Ako imate osetljiv stomak ili gastrointestinalne poremećaje, preporučena doza za vas je mnogo manja u odnosu na četiri čena dnevno.

     12517
  • 10 namirnica koje će vam olakšati radni dan

    10 namirnica koje će vam olakšati radni dan

    Dan koji nikako da završi, stresni sastanci, stalno ste u nekoj gužvi, nemate dovoljno energije, koncentracija vam slabi, boli vas glava...zvuči poznato?
     Kako bi ste sebi olakšali ovakve dane i imali snage da ih izgurate što lakše potrudite se da u vašu svakodnevnu ishranu uvrstate ove namirnice.

    Bundevine semenke - pune su magnezjuma koji održava vašu energiju i poboljšava metabolizam.

    Avokado - odličan izvor kalijuma koji pomaže kod povišenog pritiska.

    Kafa - dokazano je da je kofein veoma efikasan kada je potrebno da brzo, mada kratkotrajno, poboljšate koncentraciju. Ali pazite i nemojte da preterujete.

    Voda - ne smete dozvoliti da dehidrirate, na taj način vaš metabolizam se usporava i opada energija.

    Crna čokolada - bogata flavonidima, pomaže prilikom regulacije krvnog pritiska, popravlja raspoloženje i podiže energiju.

    Losos - bogat Omega 3 kiselinama pomaže u borbi protiv depresije i čuva srce.

    Indijski Orah - zajedno sa lešnicima i bademima indijski orasi su veoma bogati proteinima i magnezijumom.

    Soja - visoka koncentracja vitamina B.

    Suvo voće - prirodni šećeri podižu energiju u telu na mnogo zdraviji način od ostalih šećera.

    Kinoa - žitarica bez glutena koja sadrži više proteina od bilo koje druge žitaice.

     47271
  • Instagram brojač kalorija

    Instagram brojač kalorija

    Gugl trenutno radi na projektu koji će omogućiti korisnicima Instagrama da vide koliko kalorija ima hrana koju vide na toj društvenoj mreži.

    Projekat se zove Im2Calories i koristiće algoritme koji će omogućiti identifikaciju hrane. Na osnovu tih algoritama izračunavaće se broj kalorija na fotografiji.

    Ipak, ova aplikacija je tek u fazi izrade, tako da se još ne može sa sigurnošću reći kada će biti dostupan na tražištu, iako je patent već podnet.

     1400
  • Da li dijabetičari smeju da jedu slatkiše?

    Da li dijabetičari smeju da jedu slatkiše?

    Dijabetes je bolest od koje u svetu pati više od 415 miliona ljudi. Prema procenama stručnjaka taj broj će se i dalje povećavati i 2040. godine može dostići čak cifru od 650 miliona. U pitanju je hronična bolest iz grupe poremećaja metabolizma, a nastaje kada gušterača (pankreas) ne luči dovoljno insulina ili ne može iskoristiti postojeći. Iako postoje dve vrste dijabetesa, tip 1 i tip 2, od drugog boluje čak 90% dijabetičara. Ukoliko vam je nedavno dijagnostikovana šećerna bolest, sigurno se pitate koji režim ishrane možete primeniti i da li dijabetičari smeju da jedu slatkiše. Odgovor ćete naći u redovima koji slede.

    kolac veganski

    Kako voditi računa o ishrani kada je povišen šećer u krvi?

    Ako vam je glikemija u bilo koje doba dana ili 2 sata nakon opterećenja sa 75 grama glukoze viša od 11,1 mmol/l ili jutarnja glikemija (na prazan želudac) viša od 7,0 mmol/l, biće vam dijagnostikovan dijabetes. Doktor će vas uputiti u režim ishrane koji treba da primenjujete, da li treba da nosite kompresivne čarapeza proširene vene, koliko vam je potrebno fizičke aktivnosti i koje lekove treba da pijete.

    Nivo fizičke aktivnosti lekar će vam odrediti na osnovu vaše fizičke spreme i navika. Ukoliko se niste skoro uopšte kretali, nemojte odmah da šetate po sat ili dva. Krenite sa petnaestominutnom šetnjom i nakon nekoliko dana je povećavajte. Ljude obolele od dijabetesa obično prati i problem proširenih vena. Osim kompresivnih čarapa, biće vam potrebna i krema za proširene vene. I tu važi pravilo da ne uzimate ništa na svoju ruku. Nije najbolja krema za veneona koju svi koriste, već ona koja je prilagođena vašem organizmu. Najpoznatiji lekovi koji deluju na insulin su bigvanidi, metformin i tiazolidni lekovi i oni se najčešće pripisuju. Da li ćete koristiti i injekcije insulina, zavisi od celokupnog stanja vašeg organizma.

    Sve ove stvari su podjednako bitne kako biste bolest držali pod kontrolom, ali svima najteže pada odricanje od omiljene hrane i slatkiša.

    Ukoliko ste gojazni, gubitak težine je, pored normalizovanja glikemije, lipidnog statusa i krvnog pritiska, jedan od glavnih ciljeva. Dijeta se bazira na smanjenom unosu ugljenih hidrata, na unos proteina do 10-20% i unos saturisanih masti do 8-9% ukupnih dnevnih kalorija. Umesto crvenog mesa, dijabetičari treba da jedu piletinu, ćuretinu, teletinu i ribu, jer se na taj način smanjuje količina saturisanih masti. A šta je slatkišima?

    kuglice

    Da li dijabetičari smeju da jedu slatkiše i koje?

    Kada postavite pitanje da li dijabetičari smeju da jedu slatkiše, neinformisani ljudi će vam sigurno odgovoriti “Ne!”. Ova tvrdnja zapravo je daleko od istine. Postoji način da dijabetičari pojedu slatko, a da šećer u krvi ostane stabilan. Uz prave zamene za šećer, proizvode od prirodnih namirnica i sirove kolače može se uživati uz najukusnije deserte.

    Prve svega, potrebno je da se prati količina unetih ugljenih hidrata u toku dana. Zatim, važno je da izbegavate proste šećere (beli šećer). Umesto njih, koristite biljni šećer – fruktozu ili mlečni šećer – laktozu. Dobri supstituti za šećer su agavin ili javorov sirup, visokofruktozni kukuruzni sirup, sirup od slada i slično. Kada kupujete slatkiše u prodavnici, proverite etikete i izbegavajte one proizvode koji sadrže veliki procenat ovih zamena za šećer. Crna čokolada bez dodatog šećera je pravi izbor kada vam je potrebno da hitno pojedete nešto slatko.

    Ne zaboravite da nije preporučljivo jesti posle 19h, naročito ne slatkiše!Zato u toku dana možete napraviti kolače koji će zadovoljiti vaše potrebe. Evo i recepta!

    Recepti za slatkiše za dijabetičare

    Kada malo više istražujete šta smete jesti, na internetu ćete naći veliki broj recepata za slatkiše za dijabetičare. Mi smo izdvojili neke od njih:

    Keksići sa puterom od kikirikija

    Za pripremu je potrebno: šolja od 2dl putera od kikirikija bez dodatnog šećera, jedno veće jaje, 2/3 šolje eritritola (zaslađivača), pola kašičice sode bikarbone i pola kašičice arome vanile.

    Izblendirajte eritrol i zatim u tu smesu dodajte ostale sastojke. Zagrejte rernu na 180 stepeni i ubacite pekač sa keksićima na pek papir koje ste prethodno oblikovali i pritisnuli viljuškom. Nakon 15 minuta izvadite ih iz rerne i uživajte u ukusu.

    Sirove bombice

    Potrebni sastojci: 100g svežih urmi, 1 banana, 100g mlevenih sirovih badema, 100g mlevenih sirovih lešnika, 1 kašičica kokosovog brašna i 1 kašičica cimeta.

    Očistite urme od koštica i skinite im opnu. Ubacite u blender zajedno sa bananom pa dodajte ostale sastojke. Napravite bombice i stavite ih u frižider da stoje nekoliko sati. Nakon toga možete da ih sa uživanjem jedete.

    vocni kup

    Sladoled sa bobičastim voćem

    Kako biste napravili sladoled pogodan za dijabetičare, potrebno je da imate samo dve banane i bilo koje bobičasto voće.

    Kada oljuštite banane, iseckajte ih i stavite u friz. Kada se zalede, izvadite ih i izblendirajte. Dodajte maline, kupine, višnje ili brusnice i dobićete sladoled savršenog ukusa.

    Kada vam lekar dijagnostikuje dijabetes, nemojte očajavati. Ova bolest se može držati pod kontrolom, a postoji i širok spektar hrane koju smete da jedete. Da li dijabetičari smeju da jedu slatkiše, odgovor ste dobili u ovom tekstu. Primenite recepte i uživajte!

     

     2610
  • 5 razloga zašto redovno jesti grožđe?

    5 razloga zašto redovno jesti grožđe?

    Jača imunitet – Studija objavljena u časopisu „Molecular Nutrition and Food Research“, otkrila je da resveratrol u crnom grožđu udružen sa vitaminom D jača imuni sistem.

    Štiti od slobodnih radikala – Prisustvo antioksidanasa utiče na očuvanje ćelija i tkiva.

    Reguliše krvni pritisak – Grožđe sadrži mnoštvo kalijuma što pomaže u smanjenju krvnog pritiska.

    Utiče na zdravlje očiju – Zbog prisustva luteina pomaže u očuvanju vida.

    Zbog visokog nivoa kalijuma utiče na oslobađanje viška vode i toksina iz tela.

     1060
Sjajna kombinacija čokolade i kornfleksa. Brzo se i lako sprema a super je ukusno. Morate probati!
6366
Moji su ludi za mlevenim mesom u svim mogućim oblicima. Evo interesantnog načina da spremite špagete sa mlevenim mesom a da nisu "Boljoneze".
2636
Uf... da li postoji bolji kolač od baklave?! Uglavnom se sprema na kocke i trouglove, tradicionalno, ali evo još jednog zanimljivog načina.
4390
Ovaj kolač sam naučila da pravim od moje bake a ona je naučila od njene bake. I tako s kolena na koleno. Vrlo lako se pravi, a vrlo su ukusni…
42194
Kinder milch schnitte (Dečije mlečne štangle) - često, ako ne i prečesto reklamirani proizvod koji deca obožavaju. Evo recepta kako da ga spremite u domaćoj radinosti.
4375
Pica je omiljeno jelo mladih. Ukoliko želite da svoje ukućane iznenadite "varijacijom na temu" koristeći ovaj recetp sasvim sigurno ćete u tom i usputeti.
4440