Kelj je vrsta divljeg kupusa, a početak njegovog uzgoja je verovatno povezan sa dobom Antičkog Rima, što se ogleda i u nazivu ove sorte u pojedinim jezicima.
Prepun je hranljivih sastojaka koji jačaju vaš imuni sistem, ali i pomažu u borbi protiv bakterija i virusa.
Važan je u ishrani vegetarijanaca, jer sadrži više gvožđa.
Sadrži i dosta vitamina C koji povećava razmenu materija i hidrira celo telo, a dovodi i do detoksikacije celog organizma.
Utiče na zdravlje kože, kostiju i noktiju.
Smanjuje i rizik od dobijanja dijabetesa tip 2 i važan je za zdravlje srca.
Mozak zavisi od važnih vitamina i minerala kako bi funkcionisao dobro. A, kelj ima sve potrebno. Sirovi kelj ima samo 33 kalorije, ali zato nudi ogromnu dozu vitamina C , vitamina A i vitamina K.
Kelj je bogat i karotenoidima. Karotenoidi imaju ključnu ulogu za smanjenje rizika od katarakte i raka kože, jer štite naše oči od uticaja ultraljubičastog zračenja.
Kelj je odličan kada je u pitanju snižavanje nivoa holesterola u krvi, a taj efekat se pojačava ako ga kuvate na pari.