• Smanjite bore konzumiranjem pravih namirnica

    Smanjite bore konzumiranjem pravih namirnica

    Bore su svakako jedan od najgorih neprijatelja žena i postoji par načina kojima ih možemo sprečiti - na primer skupim kremama ili zatezanjem lica kod hirurga. Ni jedna ni druga opcija nisu baš jeftine, pa probajte unosom sledećih namirnica da ih makar malo ublažite:

    Belo meso - bogato je proteinima. Dok varimo proteine, telo ih razbija u aminokiseline koje pomažu u stvaranju ćelija i kolagena koji daje strukturu koži. Dobar izvor ovih proteina je i riba.

    Beli luk - obiluje antioksidantima polifenolima i upravo oni štite kožu od slobodnih radikala (nestabilnih molekula koji razbijaju kolagen). Za lepu kožu, zgnječite beli luk, ostavite ga da odstoji 15 minuta kako bi otpustio sve zdrave sastojke i potom nastavite sa pripremom recepta.

    Zeleni čaj - dok je kafa najgori neprijatelj kože jer prouzrokuje prerano stvaranje bora, zeleni čaj je pravi prijatelj jer je takođe izvor gore navedenih polifenola. Zamenite kafu ovim čajem i na taj način održite svežinu i zategnutost lica.

    Voda - veoma je bitna jer hidrira kožu. Voda "puni" membranu ćelije kože tečnošću i na taj način ćelije lakše zadržavaju zdrave nutrijente. Vaša koža će izgledati hidrirano i glatko.

    Maline - u suštini svo bobičasto voće (kupine, borovnica, jagode, trešnje, a pogotovo maline) je odlično u borbi protiv bora, jer sadrži više antioksidanasa nego bilo koje drugo voće ili povrće. Već smo napomenuli kako antioksidansi štite od slobodnih radikala, tako da svaki dan započnite sokom od bobičastog voća i koža će vam biti zahvalna.

    Maslinovo ulje - ovo zdravo ulje sadrži u sebi oleinsku kiselinu - tj. masnu kiselinu koja u umerenim količinama, baš kao i voda, održava ćelije kože hidriranim. Pored toga, maslinovo ulje je bogato i vitaminom E koji takođe održava kožu mladolikom. Za najbolje rezultate, koristite ekstradevičansko maslinovo ulje.

    Losos - omega 3 masne kiseline u lososu nisu dobre samo za srce, već su odlične i za kožu. Konzumirajte barem dve porcije masne ribe poput lososa nedeljno i rezultati će ubrzo biti primetni.

    Pasulj - po studiji grupe naučnika iz Australije, osobe čija se ishrana sastoji od pasulja (koji je pun proteina), ribe, maslinovog ulja i bobičastog voća, imaju najmanje bora, a i pojavljuju se znatno kasnije nego kod osoba koje ne konzumiraju ove četiri grupe namirnica. Dakle, zaključak je da su proteini, zdrave masnoće i antioksidansi najbolji saveznici u borbi protiv bora.

     1626
  • Energetske i hranljive vrednosti: krastavci

    Energetske i hranljive vrednosti: krastavci

    Osim što zauzima četvrto mesto kada je reč o najviše uzgajanom povrću na svetu, ne bi trebalo zaboraviti da je odličan u borbi protiv opekotina i oteklina, takođe hidrira telo, eleminiše toksine iz organizma, sadrži većinu najneophodnijih vitamina i čuva zdravlje bubrega, kose, noktiju, zglobova...

    Energetska vrednost: 15 kcal

    Ugljeni hidrati: 3,63 g

    Proteini: 0,65 g

    Masti: 0,11 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 0,5 g

    Vitamin A: 105 IU

    Vitamin C: 2,8 mg

    Vitamin E: 0,03 mg

    Vitamin K: 16,4 µg

    Natrijum: 2 mg

    Kalijum: 147 mg

    Kalcijum: 16 mg

    Gvožđe: 0,28 mg

    Magnezijum: 13 mg

    Cink: 0,20 mg

     1256
  • Bianca Janssen

    Bianca Janssen

    Imala je svega 14 godina kada je počela da pere sudove po raznim restoranima širom Holandije. Opčinjena tajnama i tehnikama kulinarstva koje su demonstrirali kuvari u tim restoranima, shvatila je da i sama želi jednog dana da postane šef kuhinje.

    Želja joj se nekoliko godina kasnije i ispunila kada je dobila priliku da radi u prestižnim restoranima Tout a Fait i Sitard. Vremenom se specijalizuje za francusku tradicionalnu kuhinju, a može se pohvaliti i prvim mestom na prestižnom kulinarskom takmičenju "Ladies Only".

    Pored francuske kuhinje, strastveni je ljubitelj i svežih, neprocesuiranih namirnica, pa se samim tim pojavljuje u emisiji "Laki obroci" u kojoj priprema porodične recepte koji su zdravi i lagani za stomak.

    Mnogi ne znaju da je upravo ona pisala recepte i organizovala radionice za emisiju "Ukus života" koju vodi čuveni Rudolf van Veen.

     1653
  • Prednosti sirovog meda

    Prednosti sirovog meda

    Za razliku od prerađenog meda, sirov med nije filtriran i sadrži više hranljivih materija. Sirov med takođe sadrži malu količinu biljne smole koja se nalazi u sastavu propolisa. Pčele koriste ove supstance za zaptivanje košnica i štite je od bakterija. Jedna od najčešćih izaziva botulizam, odnosno trovanje koje se razvija usled nedostatka kiseonika. Centri za prevenciju bolesti i brojni nacionalni instituti, ne preporučuju davanje meda deci mlađoj od 12 meseci.

    Sirov med kao lek koristio se još u drevnom Egiptu i Grčkoj. Moderna medicina ponovno otkriva njegova lekovita svojstva. Istraživač Adam Vojlend veruje da med ima sposobnost uništavanja mikroba. Glavni uticaj vrši kiselost u medu koja može biti od velike terapeutske moći u zarastanju rana.

    happy honey

    Sirov med je izvor ugljenih hidrata, kao i fruktoze i glukoze koje telo pretvara u neophodnu energiju. Jedna kašika meda sadrži 17 grama prirodnih šećera. Glukoza priža instant energiju, dok fruktoza koja se sporije apsorbuje obezbeđuje rezerve energije. Sirov med je povrh svega bogat kalcijumom, gvožđem, kalijumom i vitaminom B.

    Konzumirajte sirov med u umerenim količinama. Svaka kašika sadrži 64 kalorije, a ponekad je zdraviji zaslađivač za napitke, voćne salate ili pojedina jela od bilo kojih drugih zaslađivača.

    Posetite Happy Honey i saznajte više o sirovom medu.

     5557
  • 10 vrsta najgoreg neorganskog voća

    10 vrsta najgoreg neorganskog voća

    Organski proizvodi koštaju čak 40 odsto više u odnosu na konvencionalne koji svakako sadrže više pesticida.

    Breskve - sadrže 62 pesticida što u nekim slučajevima može biti potencijalno opasno kada je reč o razvoju brojnih bolesti.

    Jagode - utvrđeno je laboratorijskim testovima da sadrže 59 različitih pesticida.

    Jabuke - odlučite se za kupovinu oganskih, kako biste izbegli 42 pesticida u neorganskim voćkicama.

    Organske borovnice su najsigurnija opcija, osim ukoliko se ne odlučite na unos 52 pesticida.

    Nektarine sadrže nešto manje, oko 33 pesticida.

    Trešnje - i to domaće posebno, čak i u poređenju sa uvoznim višnjama. Sadrže zabrinjavajuće visok nivo pesticida.

    Grožđe - sadrži oko 34 hemikalije.

    Malina takođe ne izostaje, ali daleko manje sadrže kruške sa 28 hemikalija.

    Paradajz sadrži skoro najniži nivo štetnih hemikalija, u odnosu na sve pomenute namirnice.

     1410
Brz i jednostavan doručak ili večera.
Brzo, jednostavno, lako, i pre svega ukusno.
Ukusno, brzo, jednostavno.
Preukusan kremasti desert u čaši.
Osvežavajući letnji kolač.
Strana 19 od 1734