• Kuhinja: četiri nepogrešive kombinacije boja

    Kuhinja: četiri nepogrešive kombinacije boja

    Dizajneri su izdvojili 4 kombinacije boja koje smatraju pravim izborom ukoliko želite na jednostavan način da, uz pomoć boja, osvežite kuhinjski prostor.

    Plava i bela

    U kombinaciji sa kobaltom, plava boja može poslužiti kao neutralna pozadina posebno u malim kuhinjama.

    Zelena i bela

    Kuhinjski elementi u zelenoj boji su uvek dobar izbor ukoliko su zidovi bele boje. Zelena boja se takođe slaže i sa elementima od tamnog drveta.

    Plava i siva

    Ukoliko vam je kontrast bele I plave boje suviše snažan, odlučite se za sivu boju koja je uvek nepogrešiv izbor ukoliko se odlučite za kuhinjske elemente jarkih boja.

    Plava i žuta

    Nežni tonovi ovih boja doprineće osećaju topline. Ova kombinacija boja je posebno pogodna ukoliko u kuhinji nemate dovoljno sunčeve svetlosti.

     412
  • Par saveta kako da potrošite manje novca prilikom kupovine hrane

    Par saveta kako da potrošite manje novca prilikom kupovine hrane

    Svima nam se barem jednom desilo da krenemo u kupovinu, pa na kraju ostanemo šokirani koliko nam je račun na kasi, ili tek kod kuće shvatimo da možda i nismo trebali kupiti određene stvari. Ovih par trikova će vam pomoći da pametno kupujete, bez da se odreknete nekih stvari ili ostanete praznih džepova.

    1. Iskreirajte šoping listu unapred

    Pre nego što krenete u kupovinu, obavezno napravite pregled onoga šta već imate od namirnica u kući i napravite detaljnu listu onoga šta vam nedostaje, bazirano na nedeljnom nivou. Striktno se držite te liste kako ne biste pali u iskušenje da kupite nešto nepotrebno.

    2. Jedite pre kupovine

    Da, dobro ste čuli; po nekim istraživanjima, kada idemo u kupovinu praznog stomaka, često se desi da impulsivno kupimo masnu i skupu hranu koja je trenutno raj za naše oči i stomak

    3. Čekirajte sniženja

    Nije na odmet da proverite u novinama ili na internetu u kojim se to radnjama namirnice koje vam trebaju na sniženju, ako kupujete na veliko, možete dosta uštedeti

    4. Kupujte sezonske namirnice

    Najviše će vam se isplatiti da napravite plan ishrane i kupovine baziran na svežim, sezonskim namirnicama - na primer paradajz je svakako isplativije kupovati krajem proleća, kad mu je sezona, dok su narandže najjeftinije upravo zimi

    5. Ako je baš nužda, kupite konzerviranu i smrznutu hranu

    Iako su sveže namirnice najzdraviji izbor, konzervirana i smrznuta hrana je u većini slučajeva jeftinija i sadrži sve potrebne vitamine i minerale. Dobra stvar kod smrznute hrane je i ta što možete odmrznuti samo količinu koja vam je potrebna, bez brige da ćete baciti deo toga šta niste stigli da pripremite.

    6. Nemojte bacati neiskorišćenu hranu

    U svetu se godišnje baci na milione tona neiskorišćenih namirnica - nađite kreativan način da sve iskoristite. Na primer, od starog hleba napravite prženice, voće koje je počelo da truli umutite sa mlekom i medom kako biste dobili ukusan šejk..

    7. Gajite neke namirnice sami
    Ako imate baštu, mnogo novca ćete uštedeti ako sami posadite drvo nekog voća ili uzgajate omiljeno povrće, ne oduzima toliko vremena a uštedećete dosta novca plus znaćete kakvog je kvaliteta hrana koju servirate na tanjir. Ako pak nemate baštu, uvek možete gajiti u saksijama mirisne začine ili određene sadnice koje ne zauzimaju puno prostora, poput čeri paradajza.

     1016
  • Korijander (cilantro)

    Korijander (cilantro)

    Korijander je poreklom iz Azije. Mleveno seme se koristi za karije i pikantne torte. Zbog svojih aromatičnih i posebnih po ukusu listova, veoma je popularan u južnoameričkim i meksičkim krajevima. Lišće je gorkog ukusa ali sa snažnom aromom mošusa i limuna. Možete ga koristiti i za garniranje ili kao dodatak salatama. Budi apetit, poboljšava probavu i ublažava grčeve.

     3037
  • Vanila – mnogo više od začina!

    Vanila – mnogo više od začina!

    Zdravstvene prednosti upotrebe vanile uključuju njenu sposobnost lečenja akni, poboljšanje rasta dlake, ubrzano zarastanje rana, smanjenje upala i sprečavanje razvoja hroničnih bolesti. Popularan je sastojak brojnih specijaliteta ali se koristi i u medicinske svrhe. Zbog bogatstva hranljivih sastojaka, jedinstvenih organskih jedinjenja pokazalo se da smanjuje nivo holesterola i podstiče regeneraciju ćelija i tkiva. Smanjuje simptome artritisa i drugih inflamatornih stanja. Čest je sastojak brojnih kozmetičkih proizvoda i jedan od najpristupačnijih lekova za anksioznost i hroničan stres.

     445
  • Pinja Kolada i četiri barmena koji tvrde da su njeni tvorci

    Pinja Kolada i četiri barmena koji tvrde da su njeni tvorci

    Pinja Kolada je danas definitivno jedno od najpopularnijih pića i ono što znamo o ovom ukusnom koktelu od kokosa, ananasa i ruma jeste to da je nastao u Portoriku i da predstavlja nacionalno piće ove zemlje. No, identitet barmena koji je prvi "izmiksovao" ovu dobitnu kombinaciju je i dalje predmet mnogih rasprava. Ovo su četiri priče o barmenima koji su tvrdili (ili i dalje tvrde) da su tvorci ovog egzotičnog koktela:

    - Prva priča kaže kako je menadžment Caribe Hiltona, luksuznog hotela koji je lociran u glavnom gradu San Huanu, 1954. godine naredio svom barmenu Ramonu Marreru da napravi autentično piće koje će sadržati sve sastojke tipične za to ostrvo. Ramon je navodno čak tri meseca eksperimentisao sa stotinama kombinacija dok nije naišao na onu savršenu.

    - Druga teorija je takođe vezana za ovaj hotel. Naime, jedan drugi barmen Caribe Hiltona, Ricardo Gracia, u jednom intervjuu za Living Magazine iz 2005. godine izjavljuje kako je upravo on "otac" ovog koktela. On u tom intervjuu tvrdi kako se ranije pravilo neko popularno piće od kokosovog mleka. Pošto je jednom prilikom došlo do nestašice ovog mleka, Ricardo takođe 1954. odlučuje da sve druge sastojke prosto stavi u sok od ananasa (kojeg je tada bilo u izobilju) - i da je tako nastala današnja pinja kolada.

    - Krajem pedesetih godina prošlog veka je samo dve milje zapadno od Hiltona bio otvoren novi restoran Barrachina koji je izuzetno brzo stekao popularnost. Vlasnik i glavni kuvar ovog restorana, Pepe Barrachina, tih godina odlazi na kratak put u Argentinu gde upoznaje čuvenog majstora koktela Ramona Portasa Mingota. Tu počinje priča o trećoj teoriji nastanka ovog pića. Oduševljen njegovim veštinama, Pepe zapošljava Ramona u svom portorikanskom restoranu i od onda tvrdi kako je upravo ovaj Argentinac tvorac pinja kolade.

    - Po četvrtoj, a ujedno i poslednjoj teoriji, pinja kolada je još u 19. veku izmislio pirat Ricardo Cofresi, koji je pomoću ovog pića dizao moral svojim saputnicima na brodu. Ova teorija ipak ima najmanje pristalica, jer je za pravu pinja koladu kakvu danas poznajemo potreban specijalan krem od kokosa kojeg je tada bilo skoro nemoguće napraviti.

     1233
Fantastičan napitak za tople letnje dane. Krvara Meri će vas osvežti, probuditi i oraspoložiti! Priprema se brzo i lako, pozovite društvo, sednite na terasi i uživajte uz predivan specifičan ukus…
12557
Sarmice od vinovog lista me uvek podsete na Grčku i more. Moja mama ih služi uz kiselu pavlaku, ali ja volim da dodam i koju kap limuna.
19680
Juče sam ostala bez ručka pa sam bila primorana da spremim nešto od onoga što mi se nalazi u frižideru. Izbor nije bio veliki ali je zato bilo veoma ukusno!
31042
Kisela čorba od mlade boranije se lako i brzo priprema a veoma je ukusna i osvežavajuća.
15140
Brzi kolač od višanja volimo svi da jedemo, postoje mnoge varijante, a evo i jedne sa slatkom pavlakom i jogurtom.
35511
Mohito ili po naški sok od nane je veoma osvežavajući i ukusan napitak! Možete ga pripremiti veoma brzo i lako, a popiti još brže i lakše! Ovo je varijanta bez…
23949