• Da li je doručak najvažniji obrok?

    Da li je doručak najvažniji obrok?

    Ukoliko preskačete doručak namerno ili pod izgovorom da ćete jesti kasnije tokom dana imajte u vidu da, prema jednoj grupi naučnika, time povećavate rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, visokog krvnog pritiska... Studija grupe američkih istraživača ukazuje, pre svega, na važnost onoga šta jedemo. Još uvek se vode naučne "debate" kada je reč o važnosti doručka, a poslednja studija iz 2016. godine sugeriše da je upravo doručak najvažniji obrok u toku dana. Dr Džejms Bets tvrdi da bi tu ideju trebalo razmotriti, kao i da nema dovoljno potkrepljujućih činjenica i da je ideja važnosti doručka samo marketinški trik: "Iako deluje potpuno logično, ipak se sve svodi na pretpostavke na osnovu opservacionih studija koje nadalje nikada nisu bile testirane. Uticaj rasporeda obroka u toku dana je svakako od velike važnosti, posebno kada govorimo o ishrani u kasnim večernjim satima. Epidemiološki nalazi ukazuju na potencijalno štetan efekat kasnih obroka ali studije koje se bave uzrocima i posledicama su ograničenog obima i izvođenje zaključaka na osnovu njih se samim tim dovodi u pitanje." U svakom slučaju, preporuka je da vodite računa i planirate svoje obroke trudeći se da jedete uvek u isto vreme.

     879
  • Zašto piti sok od celera?

    Zašto piti sok od celera?

    - Ublažava upale – Artritis, osteoporoza, čak i astma mogu biti regulisani zahvaljujući jedinjenjima zvanim luteolin i poliacetilen koji su u velikim količinama prisutni u celeru. Oba jedinjenja imaju snažne antiinflamatorne osobine. U naučnim studijama dokazan je njihov snažni inhibitorni efekat na određene enzime.

    - Snižava krvni pritisak – Još jedan zanimljiv nutrijent u soku od celera – ftalid, opušta glatke mišiće unutar krvnih sudova čime se smanjuje visok krvni pritisak.

    - Detoksikacija – Mnogi hranljivi sastojci su od posebnog značaja za čišćenje bubrega. Mogu biti snažan diuretik za uklanjanje viška tečnosti i efikasnije oslobađanje toksina.

    - Dodatna energija – Posle napornog vežbanja ili bilo kakve fizičke aktivnosti, sok od celera je idealan izbor zbog velikog broja elektrolita.

     547
  • Zašto se kucamo čašama dok pijemo vino?

    Zašto se kucamo čašama dok pijemo vino?

    Danas je kucanje čašama tokom ispijanja vina (a i drugih pića) navika koju mehanički izvršavamo, gotovo bez razmišljanja. Jedna legenda kaže kako je ova tradicija nastala još pre mnogo vekova, kako bi se oterali demoni. Druga kaže kako je prvobitna ideja bila da se tokom kucanja mala količina vina prelije i u susednu čašu i time izbegne potencijalno trovanje.

    Koliko god ove teorije zvučale zanimljivo - netačne su. Pravi razlog je mnogo jednostavniji. Naime, prvobitno je zdravica podrazumevala četiri čula: dodir, ukus, vid i miris. Uši i zvuk su bili izostavljeni. Ali kako se izrada vinskih čaša transformisala u pravu umetnost, ljudi su masovno počeli da cene prefinjen zvuk koji proizvodi susret dva kristala i voila - kucanje čašama je postalo deo zdravice.

    No, sa druge strane, kucanje čašama daje i neki poseban osećaj pripadanja zajednici. Ranije, partijaneri bi prosleđivali jednu jedinu čašu vina iz koje bi svi pili, i kada je na scenu stupio strah od bakterija, u modu je ušlo svima nama već poznato kucanje čašama, i iako se na ovaj način ne deli čaša, deli se pozitivna energija.

     269
  • Zašto je vitamin C važan za imuni sistem?

    Zašto je vitamin C važan za imuni sistem?

    Nedostatak vitamina C direktno se odražava na funkcije imunog sistema. Proizvodnja antitela za odbranu od brojnih infekcija može biti umanjena usled nedostatka ovog vitamina. Jedan od prvih pokazatelja nedostatka vitamina C su česte prehlade, stoga se vaše telo oslanja na unos vitamina kroz ishranu. Kada je imuni sistem oslabljen, svaka bezazlena infekcija može da preraste u ozbiljniji problem. Virusi I stres mogu smanjiti nivo vitamina C jer se ubrzano “troši” u borbi protiv slobodnih radikala. Duvanski dim I aerozagađenja su najveći neprijatelji vitamina C. Minimalni preporučeni dnevni unos iznosi 90 mg. Važno je znati da tokom kuvanja namirnice izgube do jedne trećine ovog vitamina.

     862
  • Zašto je drveni kuhinjski pribor bolji u odnosu na plastični?

    Zašto je drveni kuhinjski pribor bolji u odnosu na plastični?

    Kuhinjski pribor od drveta je uvek najbolji izbor kada je reč o pripremi hrane na visokim temperaturama koja zahteva često mešanje. Toplota je ravnomerno raspoređena jer se pribor ne zagreva, a ukoliko koristite delikatno bakarno posuđe – nećete oštetiti njegov površinski sloj. Nasuprot tome, plastični pribor može da se istopi ukoliko dođe u kontakt sa zagrejanim bočnim stranama posuđa. Mnogo ozbiljniji problem su hemikalije plastičnih materijala koje mogu završiti i u hrani, pa tako i uticati na vaše zdravlje. Pribor od plastike apsorbuje mirise i ukuse začinjenih jela poput brojnih čorbi, supa, soseva, čak i nakon pranja.

    Proizvod sa slike kao i mnoge druge drvene proizvode za Vašu kuhinju i domaćinstvo možete pronaći i poručiti putem:

     381
Pravi mali slani kolačići. Možete ih služiti kao predjelo, glavno jelo, za ručak ili večeru.
41642
Predivna poslastica koja se lako priprema a još lakše pojede uz kafu ili čaj …
16864
Zatvorite oči i pokušajte da zamislite miris i ukus toplog domaćeg hleba... ili još bolje spremite ga sami i zaista uživajte u njemu.
45001
Predivan način da započnete dan, provedete popodne uz porodicu ili veče uz prijatelje… slane, slatke, mirišljave, u svakom slučaju šta god da odaberete nećete pogrešiti jer su jednostavno neodoljive.
23101
Pomalo zaboravljena nedeljna porodična poslastica. Vratite se u detinjstvo kada je bakina kuća bila ispunjena slatkim mirisom rogača …
47677
Strana 1277 od 1277