Ishrana po bojama

copyright
Copyright: wellbeyond55.com
Pročitano: 2605 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(1 Glas)

Sve veći trend u svetu nutricionizma je takozvana ishrana po bojama koja dovodi organizam u izbalansirano stanje i generalno popravlja raspoloženje. Naime, po ovom principu ishrane, ljudima je potrebno između pet i devet porcija voća i povrća dnevno, a ove grupe namirnica se mogu podeliti prema spektru duginih boja - dakle na žute, narandžaste, crvene, zelene, plave i ljubičaste namirnice, kao i na bele.

Smatra se da tokom letnjih perioda treba više konzumirati zelene, plave i ljubičaste namirnice, dok se zimi preporučuju žute, narandžaste i crvene. No, svaka od ovih boja na poseban način doprinosi celokupnom stanju organizma:

Žuta hrana: dobro raspoloženje i jači imunitet - kukuruz, banane, jaja, breskve, paprike, ananas, med, kruške, limun...
Ove namirnice sadrže beta - karoten, vitamin C, bromelain pa su dobre za elastičnost kože, hrane mozak i podstiču memoriju i koncentraciju, jačaju imunitet, čiste jetru, žuč i pankreas.

Narandžasta hrana: bolji apetit i varenje - pomorandža, mango, šargarepa, bundeva, žumance, losos, đumbir...
Narandžaste namirnice su takođe bogate beta karotenom, ali i antioksidansima, dobre su za oči, čiste organizam i izbacuju toksine iz creva, ubrzavaju metabolizam i štite od alergija.

Crvena hrana: energija - crveno meso, paradajz, lubenice, cvekla, rotkvice, trešnje, jagode, crveni pasulj
Odlika ljudi koji konzumiraju dosta crvene hrane jeste višak energije i jak imunitet. Ova grupa namirnica obezbeđuje pravilan razvoj crvenih krvnih zrnaca i očuvanje krvnih sudova, zbog likopeina pomaže i pri detoksikaciji organizma.

Zelena hrana: harmonija i smirenost - blitva, spanać, brokoli, kelj, grašak, celer, tikvice, smokva, zeleno grožđe, krastavac, kivi....
Za razliku od crvene, zelena boja donosi ravnotežu, mirnoću...a većina zelenih namirnica čini bogat izvor celuloze, i alkalizuje organizam čime štiti od tumora gušterače, bubrega, želuca. Zelena hrana ujedno potpomaže i zaceljivanje rana i sprečava loš zadah.

Plava hrana: dobar san - kupine, šljive, borovnice, crne ribizle, alge, cikorije, crne masline, crne trešnje...
Plava hrana takođe umiruje, ali kako se veruje, štiti i od ružnih snova, te izbacuje frustraciju koja se nagomilala tokom dana. Ove namirnice su bogate kalijumom pa olakšavaju cirkulaciju i izbacuju otrove. Pomažu i u borbi protiv zatvora.

Ljubičasta hrana: kreativnost - patlidžan, ljubičasti brokoli, artičoke, radič, timijan, ljubičasta žalfija...
Ova boja je na neki način spoj smirene plave i stimulativne crvene, pa kad se to spoji, donosi kreativnost, jača intuiciju, spiritualnost. Preporučuje se kao "ispomoć" kod lečenja mentalnih bolesti i kod manjka motivacije.

Bela boja: protiv holesterola - beli luk, mlečni proizvodi, piletina, ćuretina, belance...
Ishrana belom bojom se preporučuje osobama koje imaju manjak kalcijuma, kojima su zbog holesterola začepljene arterije, kao i osobama koje pate od osteoporoze.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava