• 4 moćne hranljive materije u borbi sa migrenom

    4 moćne hranljive materije u borbi sa migrenom

    Najčesti okidač migrene je hrana međutim, određene namirnice bezbedne su za one koji pate od migrene, u tolikoj meri da čak mogu pomoći u zaustavnljanju migrene.

    Dok spisak potencijalnih okidača za migrenu je zastrašujuć, evo nekih dobrih vesti. Postoje određene namirnice i napici koje treba uzimati češće. Do sada nijedna hrana nije potvrđena kao lek za migrenu, ali je poznato da određene namirnice sprečavaju simptome koji dovode do iste (kao što su upale i dehidratacije) i to je dobar početak za put ka zdravom životu bez bola.

    Voda
    Voda je zapravo hranljivija materija, od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje vašeg tela, a dehidratacija je uobičajeni okidač migrene. Osobe koje pate od migrena treba da obrate pažnju na količinu tečnosti koje konzumiraju. Preporučuje se najmanje devet šoljica tečnosti dnevno za žene i trinaest šoljica dnevno za muškarce. Zapamtite da jeftina i bez kalorija, voda, je jedan od najboljih načina da ostanete hidrirani - ali biljni čaj, kafa bez kofeina i bez mlečnih masti su takođe dobar izbor. Klonite se gaziranih, slatkih, voćnih napitaka, zaslađenog čaja ili kafe ili sokova zbog kalorija i šećera (a i u nekim slučajevima su oni čak i okidači migrene).

    Zdrave masti
    Dodavanje nekih zdravih masti u ishrani može pomoći da se smanji upala, koja se smatra da pogoršava bol migrene. Omega-3 masne kiseline, koje su najviše koncentrisae u masnim ribama. I mononezasićene masti koje se nalaze u maslinovom ulju su se pokazale da smanjuju učestalost, trajanje i težinu glavobolje. Preporučujemo konzumiranje lososa najmanje dva puta nedeljno i dodavanje drugih namirnica bogatih omega-3 kiselinama (primer: jaja) kao redovan deo vaše ishrane. Pokušajte da koristite maslinovo ulje ili ulje repice umesto putera kad god je to moguće.

    Riboflavin
    Riboflavin odnosno vitamin B2 - je neophodan kako bi telo proizvodilo energiju na nivou ćelija. Neka istraživanja pokazuju da ljudi sa migrenama mogu imati genetski defekt koji otežava ćelijama da održavaju energetske rezerve, a ovaj nedostatak osnovne energije može da izazove migrene. Iako je teško dobiti dovoljno riboflavina iz hrane kako bi se sprečila migrena, preporučuje se dodavanje nekih namirnica bogatih riboflavinom. Dobri izvori vitamina B2 su nemasna govedina, žitarice sa celim zrnom, mleko sa manjom količinom masti, pečurke, brokoli, spanać.

    Magnezijum
    Ishrana bogata magnezijumom može pomoći da se spreče sve vrste migrena, ali ovaj mineral je posebno dragocen za žene koje pate od menstrualnih migrena. Namirnice koje sarže najviše magnezijuma su spanać, slatki krompir, beli krompir, blitva, kinoa, semenke suncokreta, braon pirinač i cele žitarice.

     699
  • Da li je doručak najvažniji obrok?

    Da li je doručak najvažniji obrok?

    Ukoliko preskačete doručak namerno ili pod izgovorom da ćete jesti kasnije tokom dana imajte u vidu da, prema jednoj grupi naučnika, time povećavate rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, visokog krvnog pritiska... Studija grupe američkih istraživača ukazuje, pre svega, na važnost onoga šta jedemo. Još uvek se vode naučne "debate" kada je reč o važnosti doručka, a poslednja studija iz 2016. godine sugeriše da je upravo doručak najvažniji obrok u toku dana. Dr Džejms Bets tvrdi da bi tu ideju trebalo razmotriti, kao i da nema dovoljno potkrepljujućih činjenica i da je ideja važnosti doručka samo marketinški trik: "Iako deluje potpuno logično, ipak se sve svodi na pretpostavke na osnovu opservacionih studija koje nadalje nikada nisu bile testirane. Uticaj rasporeda obroka u toku dana je svakako od velike važnosti, posebno kada govorimo o ishrani u kasnim večernjim satima. Epidemiološki nalazi ukazuju na potencijalno štetan efekat kasnih obroka ali studije koje se bave uzrocima i posledicama su ograničenog obima i izvođenje zaključaka na osnovu njih se samim tim dovodi u pitanje." U svakom slučaju, preporuka je da vodite računa i planirate svoje obroke trudeći se da jedete uvek u isto vreme.

     925
  • Saveti za jačanje imunog sistema

    Saveti za jačanje imunog sistema

    Istraživanja su pokazala da je dovoljan nivo vitamina D najneophodniji za jačanje imunog sistema. Laboratorijske studije ukazuju da vitamin D pomaže imune ćelije u identifikovanju i uništavanju virusa i bakterija. Adit Ginde, istraživač na Univerzitetu Kolorada, savetuje unošenje 1.000 IU vitamina dnevno, ali u savet sa lekarom.

    Miš koji je pojeo hranu bogatu rastvorljivim vlaknima, za šest nedelja se oporavio od bakterijske infekcije, pokazali su rezultati studije objavljene u stručnom časopisu "Mozaik". Rastvorljivim vlaknima obiluju jabuke, šargarepe, pasulj, žitarice, zeleno lisnato povrće... Ne ograničavajte unos kalorija kako biste održali željenu telesnu težinu, jer možete trajno ugroziti vaš imuni sistem!

     1164
  • Masna hrana i astma

    Masna hrana i astma

    Nije tajna da je masna hrana loša za srce, ali nove studije pokazuju da obroci krcati mastima utiču i na funkciju pluća.

    Studija sprovedena u Australiji potvrdila je da se masnim obrocima podstiču upalni procesi i smajuje funkcija pluća. Ovo je prva studija koja povezuje masnu hranu i zapaljenja disajnih puteva. Preliminarni rezultati ukazuju da četiri sata nakon obroka ljudi koji su jeli masnu hranu imaju problema sa disajnim putevima, kao i da ne reaguju dobro na lekove za astmu.

    Rasprostranjenost astme se znatno proširila u proteklih nekoliko decenija, a ovo istraživanje pokazuje da je jedan od faktora i način ishrane bogat mastima. Masna hrana izaziva odgovor imunog sistema u celom telu.
    Obrok korišćen u ovoj studiji sastojao se od hamburgera i pomfrita (ukupno oko 60 grama masti i 1000 kalorija). Prosečan čovek ne bi trebalo da unosi više od maksimalno 35% kalorija čiji su izvor masti. Funkcija pluća merena je pre i posle jela, a istraživači su otkrili da astmatičarima koji su pojeli ovaj obrok nije mnogo pomogao ni inhalator (samo 1% ispitanika je osetilo olakšanje).

    Evo još jednog razloga zbog kojeg ne treba često konzumirati hranu zasićenu mastima.

     1060
  • Brokolijem do zdravijeg tela

    Brokolijem do zdravijeg tela

    Brokoli baš i nije omiljeno povrće, ali je svakako jedno od najzdravijih. Ova biljka bogata je vlaknima, antioksidantima, vitaminima B, A, C i K, kao i gvožđem. U nastavku slede ključni zdravstveni benefiti konzumiranja brokolija.

    • Brokoli usporava osteoporozu i poboljšava gustinu i opšte stanje kostiju
    • Redovnim konzumiranjem brokolija smanjuje se rizik od dobijanja kancera dojke, bešike, debelog creva i jajnika
    • Pomaže u borbi protiv depresije
    • Stabilizuje krvni pritisak i pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti
    • Poboljšava varenje
    • Zbog visoke koncentracije vitamina A, usporava slabljenje vida
    • Poboljšava ceo imuni sistem
    • I najzad, ako sve ovo nije bilo dovoljno, ne sadrži skrob, tako da i osobe koje strogo vode računa o količini ugljenih hidrata koje unose, mogu bez bojazni da uživaju u dobrobitima brokolija.
     800
Evo jednog zanimljivog predjela. Pored dobrog ukusa, lake pripreme ovo jelo je i veoma dekorativno.
7601
Za ove predivne kolačiće neki kažu da su Poljskog a neki Češkog porekla, ali u svakom slučaju su predivni. Možete ih pripremiti sa bilo kojom vrstom džema, ili čak sa…
4325
Ukoliko vi ne možete na Havaji, dovedite Havaje kod vas! Evo jednog havajskog recepta za hleb.
7929
Kako da brzo i jednostavno oduševite svoje prijatelje, ukućane, one najdraže? Jednostavno, spremite ima fin i ukusan sos od pečuraka koji se veoma brzo i lako sprema.
63811
Evo recepta kako da spremite tradicionlni rolat od mesa. Dole navedeni sastojci dovoljni su za 6 osoba. Uživajte u finom porodičnom ručku! :)
13146
Evo još jednog ukusnog i isprobanog recepta sa piletinom u sjajnom sosu. Sastojci su odlični tako da nema greške.
29172