• Znakovi nedostatka gvožđa kod tinejdžera

    Znakovi nedostatka gvožđa kod tinejdžera

    Nedostatak gvožđa kod tinejdžerki može biti uzrok preteranog gubitka krvi usled bolnih menstrualnih ciklusa. Ukoliko tinejdžeri ne jedu dovoljno namirnica koje obiluju gvožđem ili nisu u mogućnosti da apsorbuju neke od njih, može doći do određenih poremećaja. Vegetarijanci su pod većim rizikom kada je u pitanju nedostatak ovog važnog minerala, ali postoje brojne zamene i načini na koje je moguće nadomestiti unos gvožđa.

    Anemija

    Simptomi anemije se pre svega odnose na transport kiseonika. Crvena krvna zrnca sadrže hemoglobin, protein koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u organizmu. Anemija se najčešće javlja usled nedostatka gvožđa. Kako nivo hemoglobina padne ispod normale, tako počinju da se pojavljuju prvi simptomi. Umor, smanjenje raspoloživog kiseonika zbog nedostatka hemoglobina znači da ćelije neće moći da obavljaju svoje metaboličke funkcije.

    Poteškoće sa pamćenjem, koncentracijom, umor, napor pri obavljanju osnovnih funkcija, glavobolje, bledilo su drugi mogući simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa kod tinejdžera. Analiza krvi je najpouzdaniji pokazatelj za nivo gvožđa u organizmu, uz pomoć čijih rezultata ćete dalje korigovati ishranu.

     1650
  • Popova Kula

    Popova Kula

    Vinarija Popova Kula i vinogradi nalaze se na južnoj padini Velikog Brda, zapadno od lepog grada Demir Kapije u blizini autoputa E-75 odnosno u jugoistočnom delu vinoskog regiona Tikveš koji je deo Povardarskog regiona.

    Najstariji spisi koji su pronađeni dokazuju da su ljudi u ovim prostorima gajili vinovu lozu još u 13. veku pre nove ere. Najstariji arheološki nalazi pokazuju da ljudi u ovom regionu porasla lozu i vino proizvedeno u 13. veku pre nove ere obzirom da su, i tada kao i danas, klima i zemljišni uslovi veoma pogodni za gajenje vinove loze.

    Kako bi ostali dosledni tradiciji i kulturi ovog regiona vinarija Popova Kula je svoje ime dobila po nekadašnjoj kuli koja je služila za nadgledanje i bila je glavni kontrolni punkt na starom rimskom putu koji je prolazio veoma blizu sadašnje lokacije vinarije.

    U vinogradima se uzgajaju sledeće sorte: Stanušina, Vranac, Prokupac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Tamjanika, Chardonnay, Žilavka, Muskat Otonel i Muskat Hamburg.

    U sklopu vinarije nalaze se restoran i hotel.

    Restoran ima kapacitet od 60 gostiju, a letnja terasa ima kapacitet od 80 gostiju i divan pogled na okolinu. Nudi se širok izbor jela i pažljivo odabrane kombinacije, kao i specijalizovani meniji tradicionalne makedonske i internacionalne kuhinje u kombinaciji sjajnim vinima iz podruma vinarije Popova Kula.

    Hotel "Popova Kula" nudi nezaboravan doživljaj, sa 4 jedinstvenih apartmana i sedam dvokrevetnih soba, svaka nazvana po sorti vina koje se proizvode u vinariji Popova Kula i uređene su u skladu sa bojama i nijansama istoimenih vina. Sve sobe su opremljene: telefonom i internetom, klima uređajem i satelitskom televizijom. Sobe imaju balkon sa prelepim pogledom na okruženje koji predstavlja pravi izazov za ljubitelje prirode.

    Ukoliko se odlučite da svoj odmor provedete u "vinskom turizmu" pored uživanja i sjajnim vinima okoliš Popove Kule je idealan i za planinarenje i pešaćenje. U hotelu se može iznajmiti bicikl a u ponudi su i organizovane ture i posete lokalnim atrakcijama: staro selo Klisura, arheološki lokaliteti Prosek i Ramnište, pećina Zmejovec, "ćaskanje sa kaktusima", šetnja pored reke Došnice.

    Popova Kula je zaista lokacija koji će Vaš boravak učiniti nezaboravnim.

     10020
  • Peršun i limun za čišćenje bubrega

    Peršun i limun za čišćenje bubrega

    Detoksikacija bi trebalo da postane navika u našim svakodnevnim životima koja je od izuzetnog značaja za celokupno zdravlje, Svrha je čišćenje i uklanjanje toksina iz tela. U suprotnom može doći do većih komplikacija poput kamena u bubregu. Stoga pijte dosta tečnosti i ograničite unos mlečnih proizvoda kao i prerađene hrane. Zamenite proteine iz životinjske hrane proteinima biljnog porekla. Izbegavajte alkohol i unosite što manje soli. Peršun vam može pomoći jer je snažan antioksidans koji pomaže regeneraciju ćelija i olakšava rad bubrega. Bogat je mineralima koji uklanjaju toksine i masti iz bubrega. Smanjuje visok krvni pritisak, a i pomaže telu da izbaci višak tečnosti. Sok od limuna jača bubrege i krvne sudove. Pospešuje čišćenje celokupnog organizma i utiče na zdravlje bubrega.

     1753
  • Energetske i hranljive vrednosti: lešnik

    Energetske i hranljive vrednosti: lešnik

    Ovo koštunjavo voće je poreklom sa prostora Male Azije. Lešnik je predstavljao simbol mudrosti i znanja. Od davnina je korišćen kao sredstvo za lečenje mnogih bolesti. Narodna medicina preporučuje čaj od lešnika od koga su se nekada pravile i obloge za otvorene rane usled problema sa proširenim venama, ali i za lečenje hemoroida. Bogat je mineralima i pojedinim vitaminima. Odličan je saveznik u borbi protiv upale pluća, kod lečenja žutice i regulisanja krvnog pritiska.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 628 kcal

    Ugljeni hidrati: 16,7 g

    Proteini: 14,95 g

    Masti: 60,75 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna:9,7 g

    Niacin: 1,8 mg

    Vitamin A: 20 IU

    Vitamin C: 6,3 mg

    Vitamin K: 14,2 µg

    Natrijum:

    Kalijum: 680 mg

    Kalcijum: 114 mg

    Gvožđe: 4,7 mg

    Magnezijum: 163 mg

    Cink: 2,45 mg

     1075
  • Meso možda ublažava posledice starenja

    Meso možda ublažava posledice starenja

    Skora studija sprovedena u Japanu otkrila je da su muškarci koji su jeli proteina životinjskog porekla pokazali najmanje pogoršanja u fizičkim i kognitivnim funkcijama, u poređenju sa onima koji su jeli manje mesa. Ovo zvuči zbunjujuće, jer često čujemo samo loše stvari o mesu, proteini životinjskog porekla su daleko koncentrisaniji. Proteine naravno možete naći i u drugim namirnicama, ali ćete dnevnu dozu ovog važnog hranljivog sastojka najlakše uneti mesom.

    Ljudskom organizmu potrebni su proteini zbog gubljenja mišićne mase izazvane starenjem. Gubljenje mišićne mase je problem, jer se uz to gubi i koštana masa, što se posledicu ima krtost kostiju i razne druge probleme.
    Što smo stariji, treba da jedemo sve više proteina, a cilj treba da bude između 6 i 8 grama proteina dnevno (a bar pola od te količine treba da bude životinjskog porekla).

    Ovo ne važi za osobe sa bubrežnim problemima i oni treba da se posavetuju sa svojim doktorom u vezi sa unosom proteina.

     836
Ako imate na raspolaganju sveže kajsije zašto biste novac bacali na kupovne sokove kada uz malo truda možete imati sjajan domaći sok za koji ćete biti 100% sigurni da je…
50063
Musaka od pohovanih paprika. Paprika daje neodoljiv miris, a to što je pohovana u prezli dodatni šmek. Obaveno isprobajte!
11410
Kako da brzo i lako spremite zanimljivo predjelo ili prilog?! Malo smokija, malo kikirikija i susama, malo truda i eto izvanrednih kuglica / bombica :)
19122
Evo jedne predivne torte, idealna je za specijalne prilike, izdašna i ukusna. Lešnik, čokolada, bademi...
14092
Pastrmalija je poznat makedonski specijalitet. "Pica sa komadićima mesa"-tako smo opisivali kao klinci. Ukus je predivan. Postoje više varijanti evo recepta za jednu. Ako želite možete dodati jaja, malo ih…
5928
Pravi sos, za prave gurmane, a i za one koji žele da promene nešto u svojoj kuhinji. Sos od crvenog vina sa cimetom. Probajte!
2170