• Saveti za upotrebu miksera sa posudom

    Saveti za upotrebu miksera sa posudom

    1. Visina je podesiva – „glava“ miksera bi trebalo da se nađe tik iznad posude kako se prilikom mešanja ne bi oštetilo dno posude.

    2. Vodite računa o dobroj povezanosti svih delova aparata

    Veza između „glave“ miksera i postolja može vremenom olabaviti i pomerati se kada god uključite mikser, što može biti opasno.

    3. Peškir – potencijalno rešenje za mogući haos u kuhinji

    Mikseri sa posudama su snažni i mogu veoma lako napraviti nered u celoj kuhinji ukoliko sastojci „pobegnu“ iz posude. Rešenje je jednostavno – prekrijte mikser debljom kuhinjskom krpom ili manjim peškirom.

    4. Mikseri sa posudom ima svoja ograničenja

    Imajte na umu da bilo koji mikser nema ugrađenu zaštitu od preopterećenja i nije namenjen neprekidnom radu na duže vreme. Razmotrite nivo snage pre kupovine miksera.

     942
  • Energetske i hranljive vrednosti: kukuruz

    Energetske i hranljive vrednosti: kukuruz

    Kukuruz pripada porodici trava, a jedan je od glavnih sastojaka u više od 3.000 prehrambenih proizvoda. Vodi poreklo iz Srednje i Južne Amerike. Interesantno je da se kukuruzna svila koristi za pravljenje cigareta proziv bronhijalne astme, a jednako je efikasna i u vidu čaja kod problema sa urinarnim traktom. Kukuruz obiluje hranljivim sastojcima, pre svega blagotvorno deluje na organe za varenje, posebno kod problema sa gorušicom ili gastritisom. Snižava nivo holesterola u krvi, bogat je brojnim vitaminima i preporučuje se u redovnoj ishrani.

    Energetska vrednost: 86 kcal

    Ugljeni hidrati: 18,70 g

    Proteini: 3,27 g

    Masti: 1,35 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2 g

    Niacin: 1,77 mg

    Vitamin A: 187 IU

    Vitamin C: 6,8 mg

    Vitamin K: 0,3 µg

    Natrijum: 15 mg

    Kalijum: 270 mg

    Kalcijum: 2 mg

    Gvožđe: 0,52 mg

    Magnezijum: 37 mg

    Cink: 0,46 mg

    ß karoten: 47 µg

     753
  • Kofein i psorijaza

    Kofein i psorijaza

    Psorijaza je hronično stanje kože usled koga se javljaju crvenkasto-roza izbočine na prevojima kože zbog nagomilavanja grubih, suvih ćelija. Lekari nisu sigurni šta izaziva psorijazu, ali veruju da je jedan od uzročnika - stres. Promene u ishrani, pored brojnih krema, mogu pomoći u suzbijanju psorijaze.

    Nakon jednog američkog istraživanja tokom koga je grupa pacijenata tretirana kremom na bazi kofeina tri puta dnevno, nakon osam nedelja, istraživači su utvrdili efikasnost lečenja. Nije poznato kolika je uloga kofeina na imuni sistem, a nije jasno ni da li kofein ima anti-inflanatorna dejstva. Jedno je sigurno, kofein povećava koncentraciju kortizola koji je zadužen za širok spektar procesa u telu, koji uključuju imuni sistem i metabolizam.

     853
  • Hrana koju bi trebalo izbegavati ukoliko imate problema sa migrenama

    Hrana koju bi trebalo izbegavati ukoliko imate problema sa migrenama

    - Izbegavajte mesne proizvode poput salama i kobasica.

    - Feta sir, parmezan i mocarela mogu dodatno podstaći migrene.

    - Pivo, crveno vino, šampanjac, pelinkovac, rum su posebno loši ukoliko imate problema sa migrenama.

    - Natrijum glutamat koristi se kao pojačivač ukusa u mesu i mesnim prerađevinama, a može podstaći glavobolju. Nalazi se i u zamrznutoj hrani, ali i viršlama, slanini i dimljenom mesu.

     1457
  • Norveška tradicionalna kuhinja - čak i kolače prave od ribe

    Norveška tradicionalna kuhinja - čak i kolače prave od ribe

    Rokt Laks (dimljeni losos) je zapravo norveški specijalitet koji je danas prepoznatljiv gotovo svugde u svetu. Smatra se da je ovo jelo najviše doprinelo popularnosti nordijske kuhinje ,a riba je tako popularna u ovim krajevima da se koristi čak i za pravljenje kolača. Ta poslastica se zove fiskekaker.

    U ovoj zemlji je početkom 20. veka bilo uobičajeno da se konzumira meso od kita, koje se koristilo kao zamena za goveđe meso. Danas se ipak konzumira daleko manje nego tada.

    Lutefisk, ilite jelo od osušene ribe je danas ponos mnogih Norvežana, a ustvari je prvi put napravljeno iz jednog razloga - nije kvarljivo i može da "preživi" dugu zimu tokom koje mnoge mrzi da kuvaju.

    Godišnje se iz Norveške izveze blizu milion tona ribe, što je treći po redu izvoz odmah nakon gasa i metala.

    Čak 80% stanovnika Norveške jede za doručak specijalnu vrstu hleba koja se zove grovbrod.

    Norvežani obožavaju picu - u marketima širom zemlje se godišnje proda čak 48 miliona komada smrznute pice.

    U ovoj zemlji se pivo može kupiti u gotovo svakoj radnji, dok se vino i žestina mogu naći isključivo u specijalizovanim prodavnicama koje se nazivaju Vinmonopolet. Još jedna zanimljivost vezana za alkohol - zabranjeno je proizvesti piće sa više od 22 procenta alkohola.

    Norvežani obožavaju kafu, prosečan norvežanin godišnje popije oko 10,7 kilograma kafe!

    Najpoznatiji norveški sir se zove brunost i godišnje se proizvede oko 4kg ovog sira po glavi stanovnika.
    Hrana je toliko skupa u Norveškoj da mnogi prelaze granicu kako bi kupili jeftinije namirnice u susednoj Švedskoj.

     2602
Ova osvežavajuća salata sa pavlakom je pun pogodak za ove letnje dane, ali svakako možete je pripremati bilo kada u toku godine.
21539
Brokuli je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne, zato potrudite se da je što češće imate na trpezi.
11316
Sočne ćureće šnicle u belom sosu od šampinjona sa prazilukom i slaninom. Uživaćete u porciji predivnih aroma!
7414
Interesantna ideja za musaku sa tikvicama, šunkom i sirom. Probajte!
12208
Zamislite miris i ukus dinstane sočne ćuretine sa prilogom od pirinča i paprike.....
16341
Baklava je orijentalni specijalitet koji se kod nas dosta odomaćio. Ovaj recept je malo drugačiji, slobodno isprobajte, dopašće vam se sigurno!
6091