• Osnovne karakteristike kuhinje Zimbabvea

    Osnovne karakteristike kuhinje Zimbabvea

    Osnovne karakteristike u vezi su sa afričkim korenima, iako je britanska kolonizacija ostavila svoj pečat. Začini, hleb, šećer i čaj deo su svakodnevne ishrane u Zimbabveu. Uprkos bogatoj tradiciji, u Zimbabveu su popularna i dostupna brojna međunarodna jela. Sadža je najpopularnije nacionalno jelo. Neki od glavnih sastojaka ovog jela su kukuruz, povrće i piletina sa začinima. Kuva se dok se ne dobije kaša. Avokado je dostupan i jeftin, a ne bi trebalo zaboraviti na pasulj, kikiriki, zeleni kukuruz - kojih ima na pretek. Meso i divljač, kao što je govedina, služi se za posebne prilike. Nemojte se iznenaditi ukoliko na meniju pojedinih lokalnih restorana nađete rep krokodila, rame antilope... Tokom leta na ulici možete kupiti sušene crve ili mrave. Jedu se prženi i kažu da su ukusni i slani. Pivo je najpopularnije alkoholno piće.

     862
  • Zbog čega je važno jesti smokve?

    Zbog čega je važno jesti smokve?

    Stari Grci i Rimljani smatrali su da je smokva simbol muškosti, plodnosti i moći.

    Smokva sadrži veliki broj antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K, osim toga one sadrže dijetalna vlakna i minerale.

    Sadrže i do 80 odsto vode, a spadaju u grupu voća s najvišim nivoom prirodnih šećera.

    Smanjuju nivo holesterola u krvi, a pomažu i u prevenciji raka pluća.

    Bogate su kalcijumom, čak 121 mg u polovini šolje.

    Polovina šolje sadrži oko 1,5 mg gvožđa.

    Listovi smokve mogu biti dobri za zdravlje srca.

     854
  • Energetske i hranljive vrednosti: rotkvice

    Energetske i hranljive vrednosti: rotkvice

    Još od rimskog carstva verovalo se u lekovitu moć rotkvica, dok su u srednjem veku predstavljale simbol svađe. Ovo niskokalorično povrće najviše se uzgaja u Evropi i Kini. Bogate su kalcijumom, magnezijumom, gvožđem... Efikasne su za detoksikaciju organizma, regulisanje infekcija urinarnog trakta, a koriste se i protiv brojnih upala. Utiču na pravilan rad štitne žlezde, a koriste se i kao lek protiv žutice.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 16 kcal

    Ugljeni hidrati: 3, 40 g

    Proteini: 0,68 g

    Masti: 0,10 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 1,6 g

    Niacin: 0, 25 mg

    Vitamin A: 7 IU

    Vitamin C: 14,8 mg

    Vitamin K: 1,3 µg

    Natrijum: 39 mg

    Kalijum: 233 mg

    Kalcijum: 25 mg

    Gvožđe: 0,34 mg

    Magnezijum: 10 mg

    Cink: 0,28 mg

     785
  • Hrana bogata jodom

    Hrana bogata jodom

    Jod reguliše zdravlje metabolizma, održava nivo energije, značajan je za zdravlje kože i kose, jača imunitet, odličan je saveznik u lečenju fibrocističkih bolesti, uklanja toksine i utiče na zdravlje zuba. Sadrži hranljive materije neophodne za pravilan rad štitne žlezde.

    Najveći proizvođači ovog halogena i hemijskog elementa su Japan i Čile. Namirnice koje sadrže jod:

    morsko povrće

    brusnice

    organski jogurt

    jagode

    sirovi organski sir

    krompir

    jaja

    so

    himalajska so

    škampi

     530
  • Naučno je dokazano - mocarela je najbolji sir za picu

    Naučno je dokazano - mocarela je najbolji sir za picu

    Vaša čula su vam to verovatno već saopštila, ali sad je naučno i dokazano da je mocarela najbolji sir za picu. Međutim, znate li zašto je to slučaj?

    Istraživači na jednom australijskom univerzitetu nedavno su objavili istraživanje koje se bavilo ovim pitanjem. Odgovor leži u jedinstvenim šemama rastapanja i tamnjenja koje mocarela ima. Ovo je utvđeno ne samo empirijski, već i specijalnim kompjuterskim softverom, koji je kvantifikovao uniformnu boju sira. Merila se takođe i rastegljivost, nivo vlažnosti, procenat masti i temperatura na kojoj se sir topi.

    Čedar i edamer nisu bili dovoljno elastični, grijer i provolon su previše masni, a ementaler nije dovoljno vlažan.

    Ukoliko vas interesuje tok eksperimenta, pogledajte video.

     3760
Preukusne makarone za ljubitelje testenine koji vole da menjaju ukuse. Naravno možete pripremiti sa bilo kojom drugom vrstom testenina, ne moraju biti makarone. Takođe, možete izostaviti i slaninicu.
27111
Zapečeno belo pileće meso sa kačkavaljem, suvim vratom i kiselom pavlakom, šta tu ima da se ne voli?
10094
Stiže proleće a sa njim i pregršt svežeg voća i povrća. Valja se polako spremati za predstojeća letovanja, kratke majce, šorceve, bikinije itd. Iako Vam predstavljamo ne tako dijetalan recept,…
6740
Predivan recept za mladenčiće, kao što običaj kaže prilika za nove mlade da se pokažu kao domaćice. Uživajte!
15037
Miris toplih kiflica retko koga će ostaviti ravnodušnim. Pospite ih malo začinima, kimom, susamom, ruzmarinom ili majčinom dušicom i dozvolite da ispune vaš dom predivnim mirosom.
13751
Dolazi nam proleće a uz to i jedan od najslađih praznika- Mladenci koji slave svi mladi bračni parovi koji su se venčali u prethodnoj godini.
25654