• Zašto je zdravo jesti crveni kupus?

    Zašto je zdravo jesti crveni kupus?

    Crveni kupus potiče sa Mediterana, a kultiviše se od davnina. Njegova ljubičasto-crvenkasta boja potiče od pigmenta iz porodice flavonoida. Sadrži moćne antioksidanse i veliku količinu vitamina C i E. Zeaksantin I lutein u crvenom kupusu su prirodni zaštitnici od UV zračenja. Preporučuje se onima koji imaju problema sa probavnim traktom. Njegov sok pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca i oslobađa štetne toksine iz tela. Šolja crvenog kupusa sadrži 216 mg kalijuma. Velika količina sumpora utiče na smanjenje nezdravog holesterola i mokraćne kiseline. Antioksidanti u crvenom kupusu “razbijaju” mast dajući vam više energije. Koristan je za lečenje bubrega, artroze, a ublažava bolove i upale. Zahvaljujući prisustvu vitamina K, porodica kupusa poznata je po tome što je od velike pomoći u održavanju jakih kostiju.

     583
  • Najbolji izbor hrane uz pivo

    Najbolji izbor hrane uz pivo

    U Velikoj Britaniji trenutno postoji preko 1700 pivara - najviše od Drugog svetskog rata. Tržište nikada u većoj meri nije bilo preplavljeno različitim sortama piva. Imajte u vidu, 95 odsto piva čini voda. U Velikoj Britaniji se piva svode na hmelj, vodu, kvasac i ječam. Ječam daje šećer, kvasac "jede" šećer i alkohol dolazi do izražaja. Hmelj najviše utiče na ukus (gorčinu). Pečeni hmelj može dati čokoladnu aromu. Od hmelja ponajviše zavisi i boja piva. Ukoliko volite da uživate u pivu zajedno sa hranom, preporuka je jagnjetina, piletina, morska hrana ili sir uz piva između 4 i 4,6 odsto alkohola. Mislite da se pivo nikako ne konzumira uz slatkiše ili voće? Pokušajte sa tablom crne čokolade ili malinama uz kvalitetno tamno pivo, nećete se pokajati.

     1612
  • Hrana za bolje pamćenje

    Hrana za bolje pamćenje

    Losos i sardine - Bogate su omega 3 masnim kiselinama koje su neophodne za optimalnu funkciju mozga, kao i memoriju. Jedite ribu bar tri puta nedeljno.

    Jaja - Jedan od najvećih izvora holina, hranljivog sastojka koji je važan za neurotransmitere asamim tim i memoriju.

    Orasi - Sadrže antioksidant koji štiti mozak od slobodnih radikala.

    Ginko - Travari oduvek koriste ovu biljko upravo u svrhu poboljšanja memorije. Poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu.

    Ruzmarin - Eterično ulje ruzmarina korišćeno je od davnina za podsticanje mentalnih performansi.

     554
  • Matovilac

    Matovilac

    Iako još uvek nije deo svakodnevne ishrane većine ljudi, matovilac dobija na popularnosti među onima koji su svesni svih njegovih zdravstvenih prednosti. Pre svega, matovilac je bogat vitaminom C. Oko 100g sadrži 38mg ovog vitamina. Vitamin C je najpoznatiji po svojim antioksidativnim efektima, ali takođe igra ključnu ulogu u brojnim drugim telesnim funkcijama. Na primer, pomaže vašem telu da proizvodi kolage, protein koji omogućava vašoj koži da bude glatka, a vaše kosti, zubi i arterije jake. Matovilac sadrži i neverovatnih 7092 IU vitamina A na 100g. Neizbežno je pomenuti i da sadrži 0,3mg vitamina B6. Zatim, 2,2mg gvožđa, 13mg magnezijuma, 459mg kalijuma... Dakle, njegove nutritivne vrednosti ukazuju na činjenicu da je u pitanju jedna od najzdravijih salata.

     324
  • Namirnice koje će vas dugo držati sitim

    Namirnice koje će vas dugo držati sitim

    Kada nastupi glad, najbolje je jesti one namirnice koje vas brzo zasite a ne sadrže mnogo masti ili šećera. Zvuči nemoguće? Ovo su naši predlozi:

    Kuvani krompir- Iako je demonizovan zbog masti, kuvani krompir je zapravo odličan izvor vitamina C, kalijuma i ugljenih hidrata.

    Ovas – Sadrži vlakna i biljne proteine, pa vas može držati sitim i do nekoliko sati.

    Jabuke – Stabilizuju nivo šećera u krvi i doprinose održavanju količine vode u vašem telu.

    Kuvana jaja – Njihovi hranljivi sastojci zadovoljiće vaš apetit satima.

    Pomorandže – Osim što su bogate vitaminom C, sadrže i vlakna zbog čega brzo zasite.

     553
Obožavam kako moja tetka kuva. Ovo je jedan od njenih recepata za koji sam mislila da neću uspeti nikada da ga pripremim kao i ona. Ali pogrešila sam,  lako se…
39657
Ovo je recept moje bake. I dan danas se sećam trenutaka kada smo kao deca čekali nestrpljivo da ajvar bude gotov i da probamo pre nego što se stavi u…
35552
Navikli smo da ih jedemo sveže i kao dodatak raznim tortama i kolačima, ali i pekmez od banana je veoma ukusna poslastica. U svakom trenutku ćete u špajzu imati odlični…
Džem od jagoda, mažemo na hleb, koristimo za kolače, jedemo iz tegle ...
29735
Predivna kombinacija boja. Čorbica se lako i brzo priprema i ukoliko se odlučite da dodate testenine može zameniti kompletan obrok.
14856
Toplo, fino, ukusno. Čorbica od tikvica koja se veoma brzo i lako sprema.
33055