• Brzo i lako čišćenje blendera

    Brzo i lako čišćenje blendera

    Šta vam je potrebno? Topla voda i deterdžent za sudove. Da, to je sve!

    Uputstva:

    Sipajte toplu vodu do polovine blendera. Dodajte samo kap deterdženta. Uključite blender i pustite ga da radi oko 10 sekundi. Nakon toga, blender temeljno isperite.

     864
  • Silikonska posuda za pravaljenje kokica

    Silikonska posuda za pravaljenje kokica

    Zdrav obrok za samo tri minuta! Jednostavno – napunite silikonsku posudu, zatvorite poklopac i odložite u mikrotalasnu pećnicu. Ulje vam nije potrebno, a posuda je dizajnirana sa ciljem da kokice ne pregore tokom pripreme. Cene variraju u zavisnosti od proizvođača, a raspon je od 15 do 25 dolara.

     2049
  • Tri saveta za lakši i udobniji rad u kuhinji

    Tri saveta za lakši i udobniji rad u kuhinji

    Da li ste od onih koji obožavaju da provode vreme u kuhinji ili pak retko zalazite u nju? Da li vas odbija spremanje hrane jer se osećate izgubljeno u kuhinji, a kuvanje prostog jela vam često oduzima previše vremena? Ili se možda vrlo dobro snalazite u kuhinji, ali vam se ipak čini da vam je potrebna malo bolja organizacija?

    Bilo da se osećate kao majstor u kuhinji ili vam je ona strana teritorija, evo par stvari na koje treba da obratite posebnu pažnju kako biste postigli lakši i udobniji rad u kuhinji.

    Izaberite dobru odeću za rad

    Verovatno ste primetili da kuvari i ostali radnici u kuhinji restorana uvek nose one prepoznatljive kuvarske uniforme. Da li se ponekad pitate čemu one služe i da li je to samo moda? Postoji više razloga zbog kojih su uniforme obavezne u svakoj kuhinji, a najvažniji od njih su udobnost i zaštita.

    Udobnost

    Kuvarske uniforme su pre svega udobne i korisne za rad u kuhinji. Osim toga, one izgledaju profesionalno i gostima ulivaju poverenje u iskustvo i kvalitet rada osoblja u restoranu. Zašto kuvarske uniforme izgledaju baš tako? Možda ste se nekada zapitali zašto kuvari nose široke pantalone i kecelje. Kod kuvarske odeće je najbitnije da je ona udobna i praktična. Pa tako, kada odlučite da spremate svoje omiljeno jelo, postarajte se da izaberete odeću koja vam je najudobnija.

    Zaštita

    Međutim, udobnost nije jedina stavka na koju treba da obratite pažnju prilikom pripremanja hrane. Još jedna vrlo važna stvar je zaštita. Da li ste primetili da kuvari nose dugačke rukave prilikom kuvanja? To sigurno nije jer im je hladno u blizini onih velikih rerni i šporeta pored kojih provode ceo svoj radni dan.

    Dugačka odeća ih zapravo štiti od opekotina koje bi mogli dobiti od vrelog ulja i hrane koju pripremaju. Zato izaberite neku majcu dužih rukava, kako biste bili sigurni da nećete dobiti opekotine od vrelog ulja ili vode koji će verovatno prskati tokom vašeg spremanja hrane.

    Kecelja je obavezna!

    Nemojte zaboraviti na kecelju. Većina nas verovatno nema naviku da oblači kecelju prilikom rada u kuhinji. Možda nam to deluje previše ozbiljno i uštogljeno, ili nam je možda samo mrsko i želimo da uštedimo vreme preskačući ovakve sitne i nebitne korake. Međutim, kecelja i nije toliko nebitan korak kao što se možda čini!

    Koliko god vam nebitna i “za po kući” bila odeća koju ste izabrali da obučete tokom kuvanja, verovatno ne želite da završi sa mrljama od hrane. Zato potrošite minut svog vremena i stavite kecelju pre nego što započnete pripremu hrane.

    zena u kuhinji za sporetom

    Obezbedite sebi prostor za spremanje hrane

    Još jedan način da sebi olakšate rad u kuhinji jeste da sebi obezbedite prostor u kuhinji. Verovatno vam se puno puta desilo da, tek što ste počeli da spremate hranu, kad ono odjednom nemate mesta gde da stavite sve što vam je potrebno.

    Zato unapred isplanirajte i dobro pripremite prostor u kome ćete kuvati. Sklonite sve stvari sa stola ili radne površine na kojoj ćete pripremati hranu, a koje vam nisu potrebne za spremanje tog jela. Tako ćete sebi ostaviti dovoljno prostora za sve namirnice koje su vam potrebne, kao i činije i tanjire u koje ćete ih odlagati.

    Nabavite neophodnu opremu za rad

    Razmislite šta vam je sve potrebno za svakodnevno spremanje vaših obroka. Daska za sečenje, odgovarajući noževi, činijice za odlaganje hrane, činija za sjedinjavanje sastojaka… Da li posedujete sve što vam je potrebno?

    Mnogo nas je koji u kuhinji nemamo baš sve što nam treba, ali se dovijamo na razne načine. Koristimo nedovoljno oštre noževe, seckamo povrće na tanjiru ili guramo sve iseckane sastojke na jedan kraj daske. Možda ne primećujete, ali to vam dodatno otežava rad u kuhinji.

    Šta vam je sve potrebno prilikom kuvanja?

    Razmislite šta je to što vam treba za jela koja obično spremate i nabavite ga. Osnovna oprema od koje možete početi jesu daska za sečenje, oštri noževi i ljuštač za povrće za pripremu namirnica. Zatim špatula, hvataljka za hranu i rupičasta kutlača za lakše baratanje hranom tokom pripreme.

    I naravno, ne zaboravite na dobar tiganj za prženje i šerpu za kuvanje hrane. Ukoliko više volite da spremate torte i kolače, obavezno odlučite koju vrstu kolača želite da pravite, pa shodno tome odaberite i odgovarajući pleh ili modlu za kolače.

    kuvanje noz persun secenje

    Ne zaboravite na namirnice!

    Pored sveg neophodnog pribora za kuvanje, takođe je preporučljivo da u kuhinji uvek imate spremne najnužnije namirnice, kako vam se ne bi desilo da u sred kuvanja shvatite da vam je ponestalo brašna ili praška za pecivo. I naravno, nakon što ste završili sa kuvanjem, ne zaboravite da jelo koje ste napravili i ostale namirnice pravilno odložite kako bi oni što duže očuvali svoju svežinu.

    Ukoliko ste imali nedoumice oko toga kako da sebi olakšate rad u kuhinji, nadamo se da smo vam pomogli u tome. I ne plašite se da eksperimentišete. Samo hrabro i srećno u vašim budućim kulinarskim pustolovinama!

     676
  • Hrana kojom se možete igrati – jestive Lego kocke

    Hrana kojom se možete igrati – jestive Lego kocke

    Ova neodoljiva igračka, omiljena mnogim generacijama sada postoji u novom obliku - japanski umetnik i dizajner Akihiro Mizuči kreirao je jestive Lego kockice od čokolade.

    Komadići bele, mlečne, crne i pink čokolade potpuno su funkcionalni, a sam umetnik napravio je nekoliko Lego robota koristeći tu čokoladu.

    Jestivi Lego deluje poprilično kul, ali ima jednu kritičnu manu – teško da ćete dugo odolevati zovu čokolade.

     1947
  • Energetske i hranljive vrednosti: kestenje

    Energetske i hranljive vrednosti: kestenje

    Smatra se da kesten potiče iz Male Azije i sa Mediterana. Danas najveće poznato drvo kestena nalazi se na Siciliji. Nadzemno drvo čini više velikih stabala koja ispod zemlje imaju zajedničko korenje. Godine 1780. izmeren je obim koji je iznosio 57,9 metara. Glavni element u sastavu kestena je skrob. Izuzetan je kod prehlada i problema sa organima za varenje, kod proširenih vena, kao i za snižavanje krvnog pritiska. Podstiče pravilan rad srca i koristi se za izbacivanje viška vode iz organizma.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 213 kcal

    Ugljeni hidrati: 45,54 g

    Proteini: 2,42 g

    Masti: 2,26 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna:8,1 g

    Niacin: 1,2 mg

    Vitamin A: 28 IU

    Vitamin C: 43 mg

    Vitamin K:

    Natrijum: 3 mg

    Kalijum: 518 mg

    Kalcijum: 27 mg

    Gvožđe: 1 mg

    Magnezijum: 32 mg

    Cink: 0,52 mg

     1355
Bliži se vreme spremanja zimnice pa evo odličnog i isprobanog recepta kako da za zimu sačuvate paprike ali u njima i kupus.
16534
Držati u frižideru do služenja, a pre služenja sipati jogurt. Prijatno!
2430
Jednostavan, starinski kolač za sve prilike.
3631
Nezaobilazan desert u svakoj kuhinji.
3902
Neobično ali veoma je ukusno!
3492
Fenomenalo i veoma poznato francusko pecivo - kroasan kifle. Uživajte!
2692