• Jabukovo sirće i mršavljenje – kako da izgubite kilograme uz organsko sirće

    Jabukovo sirće i mršavljenje – kako da izgubite kilograme uz organsko sirće

    Ako želite da smršate, verovatno ste već čuli za dijetu sa jabukovim sirćetom i vrhunske efekte koje obećava. Kao jedan od popularnijih opcija, režim ishrane koji uključuje ovaj jak dodatak jelima preporučuje se zbog svoje održivosti, ali i jednostavnog sprovođenja.

    Jabukovo sirće za mršavljenje izaziva veliku pažnju, a poznate ličnosti i wellnes stručnjaci su ga proglasili tajnim sastojkom njihove zavidne građe. Međutim, tajna njegove efikasnosti nije “otkriće” 21. veka. Zapravo, jabukovo sirće se koristi širom sveta hiljadama godina u mnogim kulturama i tradicionalnim zdravstvenim praksama. Osim malih količina kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, ono ne sadrži vitamine ili minerale, ali je zato odličan izvor aminokiselina i antioksidanata, koji imaju dokazane zdravstvene prednosti.

    No, kako zapravo pomaže da izgubite težinu i dobijete vitku liniju? Pročitajte.

    Jabukovo sirće pomaže u poboljšanju varenja

    Jabukovo sirće podržava proces varenja i čini ga još boljim. Nefiltrirano jabukovo sirće sadrži niz proteina, enzima i zdravih bakterija, koje podržavaju zdravlje želuca i creva. To praktično znači da kada god jedemo ili pijemo bilo šta što sadrži “prijateljske” bakterije, poput jabukovog sirćeta, ove dobre bakterije koje sadrži podstiču rast više zdravih bakterija u crevima. Time se podržava mikrobiom, odnosno kolonija korisnih crevnih bakterija koje nam pomažu da svarimo i izvučemo hranljive materije iz hrane koju jedemo.

    Ako je naš mikrobiom pokvaren i nivo dobrih bakterija je nizak, naša tela ne mogu tako efikasno da dobijaju hranljive materije iz hrane. I upravo organsko jabukovo sirće može pomoći u tome. Probiotičke bakterije garantuju bolje varenje, što za rezultat ima gubitak težine.

    Jabukovo sirće može biti korisno za jačanje i potpomaganje normalnog varenja kod starijih ljudi, onih sa autoimunom bolešću ili onih sa anemijom. Kod osoba sa ovakvim stanjima nivoi želudačne kiseline su niži, zbog čega je i varenje sporije. Kako je jabukovo sirće veoma kisela supstanca, smatra se da će svakodnevno uzimanje određene količine pomoći u podizanju nivoa želudačne kiseline i podstaknuti bolje varenje.

    Sirće deluje kao prirodni laksativ

    Posledice opstipacije su nam svima poznate – osećamo naduto i teško. Kada se oslobodimo zatvora, osećamo se lakše, a dodavanje jabukovog sirćeta jutarnjoj rutini značajno bi moglo pomoći. Jabukovo sirće je izvor pektina, vrste rastvorljivih vlakana koja se nalaze u jabukama. Pektin deluje kao prirodni laksativ i može pomoći da se stimuliše pražnjenje creva.

    Nivoi pektina koji se nalaze u jabukovom sirćetu nisu definitivno poznati, jer se uglavnom nalaze u koži i voću jabuke, a ne u soku. Međutim, kašika jabukovog sirćeta sa jutarnjom čašom vode može pomoći da se creva pokrenu tako da možete olakšano započeti dan.

    jabukovo sirce paradajz

    Jabukovo sirće pomaže u stabilizaciji šećera u krvi

    Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem šećera ili rafinisanih ugljenih hidrata može da izazove nagli porast ili „nagli rast“ šećera u krvi ubrzo nakon jela. Ovaj skok šećera u krvi uzrokuje da vaše telo proizvodi mnogo insulina omogućavajući da se glukoza koja ulazi u ćelije organizma koristi kao energija.

    Ako imate česte skokove šećera u krvi, to znači da vaše telo proizvodi previše insulin, te da može prestati da ga prepoznaje. Vremenom, ovo postaje faktor rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. S druge strane, naknadni pad šećera u krvi nakon skoka dovodi do pojačanog osećaja gladi, žudnje i potencijalnog prejedanja. Posledice su i više nego očigledne u vidu povećanja telesne težine tokom vremena.

    Jabukovo sirće može pomoći u sprečavanju naglog povećanja šećera u krvi, što dalje pomaže da telesna težina ostane stabilna. Smatra se da je to zbog sirćetne kiseline koju sirće sadrži. Jabukovo sirće takođe poboljšava osetljivost na insulin, olakšavajući ćelijama tela da prepoznaju insulin, smanjujući skokove i padove šećera u krvi.

    Sa jabukovim sirćetom ste duže siti

    Uzimanje sirćeta uz obrok može vas učiniti zadovoljnim i manje je verovatno da ćete posegnuti za užinom nedugo nakon jela. Suplementacija sirćetom povećava sitost nakon obroka bogatog ugljenim hidratima koji sadrži hleb. Veruje se da jabukovo sirće usporava pražnjenje želuca, zbog čega se osećate zadovoljnije tokom dužeg perioda nakon obroka. Ova sitost je donekle garancija da ćete manje grickati – i samim tim uneti manje kalorija tokom dana.

    Biti u kalorijskom deficitu je jedan od ključnih načina da izgubite težinu, jer omogućava vašem telu da se hrani kalorijama koje je već uskladištio. Ključna komponenta sirćetne kiseline je ta što ima centralnu ulogu u regulaciji apetita. Premda je potrebno više naučnih istraživanja u ovoj oblasti, to nas ne sprečava da u međuvremenu dodamo jabukovo sirće u sosove, prelive i marinade i proverimo da li pomaže da unesemo manje kalorija u celini.

    Kako piti jabukovo sirće za gubitak težine?

    Ne preporučuje se ispijanje jabukovog sirćeta direktno. Ne samo da ima jak ukus koji je mnogima neprijatan, već je i veoma kiseo. Takođe, može da dovede do erozije zubne gleđi i iritira sluznicu jednjaka ako se redovno uzima na ovaj način.

    Umesto toga, preporučuje se da dodate jednu ili dve kašike u šolju zelenog čaja ili čak dodavanje kašike u malo tople vode sa medom i limunom. Ponekad, ukus jabukovog sirćeta može biti intenzivan. Mešanje drugog sastojka poput meda, limuna, đumbira ili čak nane može prikriti jak ukus.

    Ako to nije za vas, uvek možete da zamenite obično sirće jabukovim u svojim obrocima, zar ne? Možete ga dodati u prelive za salatu, napraviti ukusan vinegret i preliti preko bilo kojeg jela.

    jabuke

    Šta je dijeta sa jabukovim sirćetom?

    „Dijeta sa jabukovim sirćetom“ je jednostavno dijeta koja zahteva 1-2 kašičice jabukovog sirćeta pre svakog obroka. Prirodno stvorene bakterije se tada hrane alkoholom, neutrališući ga i stvarajući sirćetnu kiselinu.

    Jabukovo sirće sadrži oko 5% ili 6% sirćetne kiseline, koja je moćna antibakterijska supstanca. Zbog toga se, između ostalog, sirće bogato sirćetnom kiselinom koristi i u čišćenju domaćinstva.

    Uvek isperite usta nakon što popijete jabukovo sirće da biste zaštitili zubnu gleđ. Ako razblažite jabukovo sirće u hladnom napitku, možete koristiti slamku, tako da tečnost ide pravo u zadnji deo vaših usta, smanjujući tako kontakt sa zubima.

    Koliko brzo možete izgubiti težinu?

    Koliko god mi to inače poželeli, ne postoji zdrav način da brzo smršate. Pijenje jabukovog sirćeta za mršavljenje neće raditi samo po sebi, jer jabukovo sirće ne sagoreva masti. Međutim, ako ga dodate u rutinu svojih obroka i tako smanjite unos kalorija, uravnotežite ishranu, uključite vežbanje i dobar san – sve to može pomoći da podržite svoje ciljeve gubitka težine. Fokusirajte se na izgradnju zdravih navika i kao “magičan začin” svojim jelima dodajte jabukovo sirće, pa ćete posle izvesnog vremena i sami uočiti benefite.

     288
  • The Future of Food

    The Future of Food

    The Future of Food je još jedan u nizu dokumentaraca koji se bave tematikom GMO hrane u Americi, ali ono što ga izdvaja od drugih jeste činjenica da je ovaj film, za razliku od mnogih drugih iz ove branše, pokupio izuzetno pozitivne kritike stručnjaka i filmoljubaca širom sveta, kao i visoke ocene na mnogim portalima.

    Režiran od strane Debore Kuns Garsija, ovaj film skreće pažnju na glas poljoprivrednika u SAD, Kanadi i Meksiku koji se ne slažu sa trenutnom globalizacijom GMO hrane koju drže velike monopolističke kompanije, koje im ujedno otimaju zemlju i primoravaju ih da uzgajaju genetski modifikovana semena.

    Takođe, ovaj film na izuzetno zanimljiv a opet argumentovan način prikazuje izumiranje tradicionalnog načina uzgoja žitarica, voća i povrća i kritikuje velike korporacije kao što je Monsanto zbog malih ekoloških standrarda pri uzgoju i nebrige o zdravlju konzumenata te hrane.

    Na kraju filma, na nama je da odlučimo da li želimo da dozvolimo da nam politika i nekolicina krupnih korporacija diktira režim ishrane, ili da li želimo da sami biramo zdrave, ekološke i raznovrsne namirnice za koje znamo odakle dolaze i kakvog su kvaliteta.

     1179
  • Šta nikako ne smete jesti pre spavanja?

    Šta nikako ne smete jesti pre spavanja?

    Zdrava večera je jednako važna koliko i bilo koji drugi obrok tokom dana. Pre svega, utiče na kvalitet sna i energiju koja je vašem telu neophodna za dnevno funkcionisanje. Nutrienti koje vaše telo dobija od svakg obroka utiču na metabolizam i pomažu varenju. Problem je u tome što mnogi prave greške kada je u pitanju odabir hrane za kasne obroke zbog čega dolazi do poremećaja spavanja i metaboličkih problema usled promena uzrokovanih aktivnošću određenih hormona. Osim toga, često se stvara kiselina i bol.

    Crveno meso – puno belančevina i masti što otežava rad digestivnog sistema. Iako se može konzumirati umereno, idealno je da izbegavate crveno meso noću.

    Brokoli – sadrži mali broj kalorija i pun je pogodak kada je reč o hranljivim sastojcima. Ipak, sumpor i vlakna u njemu otežavaju varenje. Povećavaju proizvodnju gasova i mogu izazvati stomačne probleme.

    Sir – aminokiselina tiramin smanjuje proizvodnju hormona koji regulišu spavanje.

    Slatkiši – usporavaju vaš metabolizam, povećavaju stres i izazivaju nesanice.

    Ljuti sosevi – iako su ukusan dodatak mogu promeniti proizvodnju kiselina u stomaku i uzrokovati ozbiljne iritacije.

     1510
  • Šta je zdravije: kinoa ili heljda?

    Šta je zdravije: kinoa ili heljda?

    Kinoa i heljda popularne su iz istog razloga: ni jedna ni druga ne sadrže gluten.

    Uporedili smo njihove najprisutnije hranljive vrednosti kako bismo saznali šta je zdravije!

    Vrednosti (na 100 g):

    Proteini

    Kinoa: 4.4 g

    Heljda: 3.4 g

     

    Kalcijum:

    Kinoa: 17 mg

    Heljda: 7 mg

     

    Gvožđe

    Kinoa: 1.5 mg

    Heljda: 0.8 mg

     

    Magnezijum:

    Kinoa: 64 mg

    Heljda: 51mg

     

    Fosfor

    Kinoa: 152 mg

    Heljda: 70 mg

     

    Kalijum

    Kinoa: 172 mg

    Heljda: 88 mg

     

    Cink

    Kinoa: 0.2 mg

    Heljda: 0.6 mg

     

    Mangan

    Kinoa: 0.6 mg

    Heljda: 0.4 mg

     

    Selen

    Kinoa: 2.8 mcg

    Heljda: 2.2 mcg

     

    Vitamin A

    Kinoa: 5 IU

    Heljda: 0 IU

     

    Niacin:

    Kinoa: 0.4 mg

    Heljda: 0.9 mg

     1947
  • Praktični kuhinjski aparati u koje treba da uložite svoj novac

    Praktični kuhinjski aparati u koje treba da uložite svoj novac

    Svi znamo koliko praktični kuhinjski aparati mogu da olakšaju život i ubrzaju proces pripreme hrane. Uz pomoć ovih aparata pravimo brzo i lako najukusnije specijalitete, a pritom skraćujemo vreme provedeno u kuhinju. Ipak, kada pričamo o praktičnim kuhinjskim aparatima, najčešće pomislimo na one koje koristimo svakodnevno.

    Takvi su npr:. toster, secko i drugi manji uređaji koji ne predstavljaju veliku investiciju. Ipak, u ovom tekstu smo odlučili da vam predstavimo kuhinjske aparate koji će potencijalno zahtevati malo veću finansijsku investiciju, ali će vam štedeti vreme i novac na duže staze, i zbog toga su vredni svakog dinara.

    Uz pomoć ovih praktičnih kuhinjskih aparata, moći ćete sami da pripremate omiljena jela, sokove i namaze, ali i zdrave obroke koji apsolutno ne zaostaju po ukusu. Nastavite da čitate ovaj tekst, i saznajte koji su to aparati koji će trajno promeniti vaš pogled na pripremu hrane!

    #1 Sokovnik za hladno ceđenje - zdravlje na dohvat ruke

    Ukoliko ste ljubitelj sokova, kvalitetan sokovnik za hladno ceđenje je nešto što morate posedovati. Svi znamo da su industrijski sokovi prepuni dodataka šećera i da se zbog toga ne preporučuju u svakodnevnoj ishrani.

    Međutim, ukoliko ste ljubitelj napitaka, ovaj praktični kuhinjski aparat će vam obezbediti svakodnevno uživanje u omiljenim ukusima bez griže savesti.

    Kvalitetan sokovnik za hladno ceđenje, iskoristiće sav potencijal iz voća, i pripremiti ukusan sok pun vitamina i minerala, a fantastična stvar je i to što ćete imati mogućnost da sami pripremate svoje omiljene kombinacije i eksperimentišete sa ukusima!

    #2 Kvalitetan blender - neograničene mogućnosti u pripremi hrane

    Blender je verovatno jedan od neizostavnih kuhinjskih uređaja danas, ali je važno da izaberete kvalitetan uređaj. Kvalitetan blender pružiće vam neograničene mogućnosti i opcije u pripremi hrane.

    Moći će da vam posluži u pripremi zdravih kašastih napitaka, odnosno smutija, kao i u pripremanju zdravih namaza i umaka poput kikiriki putera, humusa i pašteta.

    Svi ovi namazi u industrijskoj varijanti sadrže uglavnom razne dodatke, poput šećera, pojačivača ukusa i konzervansa, a blender vam daje mogućnost da uživate u ovim ukusima dok ste sigurni da jedete zdrav i kvalitetan obrok.

    Blender je multifunkcionalan uređaj, koji može poslužiti i kao secko, pa možete na brz način da nasečete luk ili šargarepu za jelo. Odličan je i kod pripreme pirea ili kašica za bebe. Ukoliko želite da uložite u jedan kuhinjski uređaj - kvalitetan blender je odgovor koji tražite!

    #3 Aparat za sušenje voća - dehidrator

    Aparat za sušenje voća, odnosno dehidrator je idealan uređaj za sve sladokusce i ljubitelje poslastica. Aparat za sušenje voća, kao što i sam njegov naziv insinuira, namenjen je za sušenje i dehidrataciju voća i povrća, i zapravo je vrlo priuštiv aparat koji može ponuditi mnogo više nego što se naizgled čini.

    Pored poslastica od sušenog voća kao što su brusnice, jagode, smokve i ostale ukusne namirnice, u dehidratoru možete spremiti i delikatese kao što su sušeni paradajz i pečurke. Međutim, u ovom uređaju možete da sušite i začinsko i lekovito bilje, i praviti sopstvene kombinacije suvih začina i čajne mešavine.

    U dehidratoru se takođe može sušiti i meso i riba, i pripremati razne poslastice i specijaliteti, zbog čega je fantastično rešenje za sve one koji vole da eksperimentišu u kuhinji!

    suseno voce suve kajsije dehridrator

    #4 Aparat za kuvanje na pari - mogućnost za najkvalitetniju pripremu hrane

    Aparat za kuvanje na pari je neizostavan element za sve one koji žele da unaprede svoju ishranu i obezbede sebi ukusan obrok bez dodatnih masti. Aparat za kuvanje na pari funkcioniše po principu kuvanja bez direktne izloženosti toplote, zbog čega namirnice zadržavaju mnogo veću nutritivnu vrednost, odnosno vitamine i minerale.

    Takođe, kuvanje na pari omogućava hrani da zadrži svoju prirodnu sočnost, i iskustva svih ljudi koji poseduju ovaj uređaj svedoče tome da se upravo u aparatu za kuvanje na pari jede najukusnija piletina i povrće. Takođe, ovaj aparat je potpuno bezbedan za korišćenje, a priprema hrane je značajno olakšana.

    Za razliku od kuvanja na šporetu, jednom ostavljena hrana u aparatu se više ne otvara, ne dira, niti ima potrebe da je obilazite.

    Aparat se podešava za rad i obaveštava zvučnim signalom kada je hrana pripremljena. Ovako pripremljena hrana je istovremeno brza i zdrava, i prati potrebe savremenog čoveka i njegovog brzog tempa života.

    #5 Friteza na vruć vazduh - neizostavan uređaj za sve ljubitelje pržene hrane

    I za sam kraj, ostavili smo najbolje - friteza na vruć vazduh. Gotovo da ne postoji osoba na svetu kojoj pržena i masna hrana nisu porok, a ovaj kuhinjski aparat omogućava ljubiteljima pržene hrane da konačno u njenom ukusu uživaju bez griže savesti. Idealna je za pripremu pohovanog mesa, pomfrita i omiljenih domaćih krofni.

    Samo, umesto standardne recepture pripreme, umesto u fritezi punu ulja, ovi specijaliteti idu na obradu pomoću kruženja vrelog vazduha! Na ovaj način dobijate zdravu varijantu svojih omiljenih obroka, a pritom dobijate i kuhinju bez neprijatnog mirisa.

    Zvuči previše dobro? - Zato što i jeste!

    pomfrit krompir przena hrana

    Nadamo se da vam je naš tekst pomogao da se opredelite za praktični kuhinjski aparat u skladu sa vašim potrebama. Sigurni smo da kupovinom bilo kog uređaja sa spiska nećete pogrešiti, i da ćete značajno unaprediti vašu ishranu i zdravlje!

     944
Fantastična voćna torta sa jagodama. Ukoliko želite možete je preliti čokoladnom glazurom.
6280
Kad god ne znam šta ću za ručak, tu je paprikaš. Kada nemam svinjsko meso, često ga zamenim piletinom.
Bez nje se ne može zamisliti nijedna slava. Brzo, lako i ukusno! Vole je svi…
11371
Još jedan slatkiš koji se lako priprema a svi ga vole. Karamelizovane banane možete servirati sa šlagom i prelivom od čokolade ili sladoledom od vanile.
Teletinu u vinu možete služiti uz pirinač, krompir pire, bareni krompir, njoke, bilo koju vrstu povrća!
13186
Jagnjetina ne mora uvek da se služi sa krompirom, rezancima ili pirinčem evo još jedne zanimljive ideje!
15240