• Gordon Ramsay

    Gordon Ramsay

    Gordon Remzi Džejms je veliko ime u kulinarskoj industriji i na svim listama u svetu uvek se nalazi u prvih 10 kuvara. Rođen je u Škotskoj 8. novembra 1966 i njegova prva ljubav je bio fudbal ali zbog povrede morao je da odustane, tada je nastavio sa školovanjem i zainteresovao se za kuvanje. Gordon Remzi je jedini kuvar u Velikoj Britaniji koji je nagrađen sa ukupno deset Michelin zvezde. Radio je u poznatim restoranima u Francuskoj i Britaniji sa poznatim kuvarima. Sada poseduje svoje restorane širom sveta i učestvuje u raznim kulinarskim emisijama. Poznajemo ga iz emisija kao što su Hell’s Kitchen i Masterchef US.

    Zvanična strana na kojoj možete pročitati nešto više o Gordonu je http://www.gordonramsay.com , a evo i par receptata:

    Šef Gordon voli da priprema zdravu hranu bez mnogo masnoće i sa svežim namirnicama, tako da smo ovom prilikom od svih njegovih predivnih recepata odabrali onaj najjednostavniji ali u našim domovima možda najčešće pripremani uz dosta ulja. Deca obožavaju krompiriće, mi takođe a i lako se pripremaju buć u fritezu punu ulja…

    Krckavi pomfrit iz rerne

    Zagrejte rernu na najveću temeraturu. Za to vreme svaki kropir presecite na 1cm širine i onda svaku dobijenu pločicu na štapić od 1 cm. Napunite veliku šerpu sa vodom i zagrejte je do ključanja. Tada ubacite krompiriće i blanširajte 3 minuta. Izvadite ih iz vode i dobro procedite. Rasporedite ih u tepsiju, poprskajte sa malo ulja, promešajte ako treba rukama da budete sigurni da je svaki krompirić namazan i onda začinite po ukusu. Pecite oko 15-20 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i za to vreme potrudite se da ih okrenete 2 puta.

    A uz šta biste mogli da poslužite ove krompiriće?

    Pa uz jednostavni stek pripremljeni uz Gordonove savete.

    Stek

    Odaberite dobro parče fileta u mesari, zamolite za parče iz sredine fileta ne sa krajeva. Računajte po 100-125 grama po osobi.

    Zagrejte tiganj na srednjoj temepraturi, dodajte malo ulja, jedan ceo čen belog luka i grančicu začina (obično to bude ruzmarin). Za to vreme začinite meso, utrljajte nežno so i biber. Pecite file po 1 ½ -2 ½ minuta na svakoj strani. Ako su deblji onda okrenite i sa strane. Sklonite stek na tanjir i ostavite da se odmori 5 minuta. Ukoliko ima neželjenih masnoća sklonite ih.

    Uživajte!

     31084
  • Kako regulisati smanjen apetit?

    Kako regulisati smanjen apetit?

    Ukoliko zbog bolesti ili stresa nemate osećaj gladi ili potrebu za hranom, postoji niz strategija koje vam mogu vratiti apetit. Poremećaj apetita može da traje isuviše dugo zbog čega dolazi do naglog gubitka težine. Uzrok tome je nedovoljno unešenih hranljivih materija i kalorija, zbog čega osećate umor, slabost i iscrpljenost.

    Razlozi zbog kojih dolazi do gubitka apetita su brojni. Ponekad čak određeni lekovi ili terapije mogu dovesto do sporijeg varenja, tako da osećaj sitosti traje duže. Ipak, ne prestajte sa uzimanjem lekova bez konsultacije sa svojim lekarom.

    Studija iz 2011. godine sugeriše na unošenje cinka kao stimulaciju apetita. Ne morate jesti isključivo tri puta dnevno. Jedite u manjim količinama pet ili šest puta. Unosite što više vlakana jer povoljno utiču na digestivni trakt. Masna, pržena hrana opterećuje želudac i obezbeđuje više kalorija po zalogaju od većine drugih namirnica. Pijte tečnost najmanje 30 minuta pred obrok, ali izbegavajte gazirana pića jer stvaraju osećaj nadutosti i smanjuju želju za jelom. Ipak, gazirana pića su pogodna ukoliko imate problem sa mučninom, pa ih pijte između obroka. Vežbanje takođe stimuliše apetit. Samo nekoliko minuta hoda pre jela može povećati želju za hranom. Maslinovo ulje, sirće, beli luk i sveže začinsko bilje kao dodaci ishrani mogu osvežiti vaše obroke. Ne bi trebalo zaboraviti i da cigarete utiču na čulo ukusa tako što ga ublažavaju.

     1474
  • Sirovi med i malina – udruženi deluju blagotvorno na celokupan organizam!

    Sirovi med i malina – udruženi deluju blagotvorno na celokupan organizam!

    Sve je više dokaza zasnovanih na naučnim istraživanjima koji potvrđuju višestruku korist sirovog meda. Sirov med ne samo što ima antiseptična i antioksidativna svojstva, već deluje blagotvorno na celokupno ljudsko telo.

    Sirov med u kombinaciji sa malinom je posebno dobar za prehladu. Napravite čaj od bilo kog bobičastog voća, dodajte kašiku meda sa malinom, kao i cimet ili limun. Za veoma kratko vreme, smiriće vam upaljene sinuse, ublažiti curenje iz nosa i glavobolju.

    U odnosu na ostale, sirov med u kombinaciji sa malinom je odličan izvor vitamina C, mangana, magnezijma, nijacina i dijetetskih vlakana. Bogat je i vitaminom B, folnom kiselinom kao i gvožđem. Visok sadržaj polifenola smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti tako što sprečava stvaranje trombocita i smanjuje krvni pritisak putem antiinflamatornih mehanizama. Bitno je napomenuti da ova vrsta meda sadrži zeaksantin koji je ključan za zdravlje očiju i sprečava potencijalna oštećenja koja mogu nastati usled makularne degeneracije.

    Zbog hranljivih sastojaka koje pružaju udruženi – kašika sirovog meda sa dodatkom maline je jedan od najefikasnijih načina da ojačate svoj imuni sistem.

    Sirov med na bazi maline možete kombinovati uz: ražene pahuljice, mekani kozji sir, palačinke ili pak čizkejk. Neki od navedenih predloga mogu postati vaš omiljeni dezert ili užina – izbor je na vama!

    Posetite Happy Honey i saznajte više.

    Happy Honey sirov med Oklagija baner

     4929
  • Žalfija - prirodni antibiotik

    Žalfija - prirodni antibiotik

    Žalfija je višegodišnja zeljasta biljka koja uspeva na bogatom i rastresitom zemljištu. Traži mnogo svetlosti i toplote, iako može da podnese i niske temperature. Ne podnosi vlagu, pogoduje joj primorska klima zbog čega na tim područjima i najbolje uspeva.

    U narodnoj medicini koristi se kao lek za upalne procese creva, želuca, jetre, bubrega, žuči i mokraćnih puteva.

    Kod žalfije su lekoviti list i mlade grančice, a da bi se sačuvali svi korisni sastojci treba ih brati pre cvetanja.

    Čaj od žalfije izuzetno je efikasan kod dijareje, kao i bolova i grčeva u želucu.

    Žalfija je efikasna i kod bolesti organa za disanje jer pospešuje izbacivanje sluzi.

    Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke, a reguliše i znojenje.

    Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno.

    Nezaobilazan je sastojak mnogobrojnih lekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kod upala.

     1253
  • Da li višnje mogu izazvati neželjena dejstva?

    Da li višnje mogu izazvati neželjena dejstva?

    Osim ukoliko ste alergični na višnje, ne bi trebalo da imate ozbiljnijih nuspojava. Međutim, ukoliko preterate sa količinom, veoma visoka koncentracija vlakana može prouzrokovati neželjena dejstva: gasove, stomačne grčeve i nadimanje. Iako su pune pojedinih hranljivih sastojaka, višnje mogu prouzrokovati nedostatke osnovnih. Bogate su ugljenim hidratima, uključujući prirodne šećere, vitamin C i kalijum ali nemaju dovoljne količine drugih vitamina i minerala. Simptomi koji ukazuju na alergijusku reakciju na višnje su drhtavica, osećaj da vam ponestaje dah i problem sa gutanjem.

    Preporučena dnevna doza je jedna i po šolja tj. porcija višnji ukoliko unosite 1.600 kalorija, dve porcije kada trošite 2.000 kalorija i dve i po šolje ako trošite 2.800 kalorija.

     4456
Sutlijaš nema ko ne voli, tako jednostavan a tako ukusan. Jeli smo ga u vrtiću, kod bake, u poslastičarnici… ali ipak mamin mi je oduvek bio najslađi zbog toga što…
27142
Torta sa ananasom i jogurtom je veoma osvežavajuća poslastica idealna za letnje dane.
12113
Bečki specijalitet, samo za obožavaoce čokolade!
20464
Očaravjući krem. Lako se priprema, izgleda veoma zanimljivo i veoma je ukusan.
11881
Način da probudite sva čula.  Toplo, hrskavo, kremasto, hladno, aromatično…
11457
Interestantna, lagana i osvežavajuća torta za sve ukuse.
18447