Špargla je povrće koje pripada porodici ljiljana. Uzgaja se širom Evrope, severne Afrike i zapadne Azije. Bogata je kalijumom, folnom kiselinom, vitaminom B6, tiaminom i vlaknima.
Špargle nazivaju i „kraljevsko povrće“ i „jestiva slonovača“, zbog brojnih lekovitih svojstava poznate su i kao „čistači organizma“ i „čuvari zdravlja“, a pripisuju im se i afrodizijačka svojstva.
Jedna je od vodećih izvora folne kiseline koja pomaže telu u formiranju eritrocita i genetskog materijala, ali je neophodna i za rast ćelija.
Kalijum je neophodan za pravilno funkcionisanje srca, bubrega, mišića, nerava i probavnog sistema pa se špargla pokazala kao neverovatni izvor ovog elektrolita.
Špargla takođe sadrži velike količine rutina - jedinjenja koje jača zidove kapilara.
U staroj Kini, jedna vrsta špargle koristila se kao lek protiv suvog kašlja, čireva i otoka, za ublažavanje bolova u nogama...
Podstiče aktivnost bubrežnih ćelija i povećava izlučivanje vode iz tela. Mali sadržaj ugljenih hidrata čini je odličnom u ishrani za dijabetičare.
Priprema se i kao veoma kaloričan obrok pa je treba konzumirati u slučaju neuhranjenosti ili tokom oporavljanja nakon bolesti jer otvara apetit.
Deluje kao blagotvorno sredstvo protiv zatvora, preporučuje se anemičnim osobama i upotrebljava se kao oblog protiv ekcema.