• Signali tela koje ignorišemo: nedostatak vlakana

    Signali tela koje ignorišemo: nedostatak vlakana

    Prvi signal: konstipacija

    Zašto: Konstipacija je najjasniji pokazatelj potrebe tela za većim unosom vlakana. Creva imaju ključnu ulogu u eliminaciji toksina iz tela, a kada im je to onemogućeno – toksini se zadržavajuiI može doći do niza zdravstvenih problema zasnovanih na upalama. Može doći i do hormonskih poremećaja ali i do slabljenja imuniteta.

    Ostali signali: čest pad energije, problemi sa varenjem, problemi sa kožom, upale

    Jedite više mahunarki, povrća i voća. Bogati su vlaknima i drugim hranljivim materijama. “Unos preporučenih 35 do 40 grama vlakana dnevno ne samo da poboljšava zdravlje creva, već smanjuje rizik od dijabetesa I bolesti srca,” napominje Endrju Vejl, direktor Centra za integrativnu medicinu u Arizoni.

     985
  • Grožđe za jačanje organizma

    Grožđe za jačanje organizma

    Razvojem hemije kao nauke u drugoj polovini 19. veka saznalo se više o hemijskom sastavu grožđa, kao i o mogućnosti njegove primene u lečenju različitih oboljenja.

    Grožđe ima veliku hranljivu, dijetoprofilaktičku i dijetoterapeutsku vrednost. Zbog toga plovodi vinove loze predstavljaju odličnu svežu ljudsku hranu.

    Šećeri iz grožđa odlaze, bez prethodnih transformacija, neposredno u krv, lako se apsorbuju i prenose do ćelija koje ih koriste kao energetski materijal što je veoma važno za osobe kojima je brzo i neophodno potrebna veća količina energije.

    Grožđe veoma povoljno deluje i na rad stomačno-crevnog trakta. Zahvaljujući prisustvu organskih kiselina, povećava se kiselost želudačnog soka kod onih osoba kod kojih je kiselost inače smanjena.

    Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa.

    Vinsko sirće bi trebalo da se nađe u svakom domaćinstvu jer je istovremeno hranljivo i lekovito. 

    Grožđe smanjuje zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.

     1327
  • Četiri razloga zašto bi trebalo piti masalu

    Četiri razloga zašto bi trebalo piti masalu

    Reč masala u Indiji pre svega upućuje na mešavinu začina. Međutim, masala je tradicionalni indijski čaj, a evo zbog čega je važan:

    Bogat je flavonima, specijalnim jedinjenjima koja utiču na poboljšanu funkciju srca.

    Sadrži antioksidanse koji uklanjaju slobodne radikale iz tela i jača imunitet.

    Bogat je kalcijumom i preporučuje se osobama koje pate od osteoporoze.

    Indijski čaj sadrži probiotike koji su važni za zdravlje digestivnog trakta.

     1247
  • Kako regulisati nadimanje?

    Kako regulisati nadimanje?

    1. Izbegavajte prejedanje. Ne jedite suviše brzo, zaustavite se kada osetite sitost, izbegavajte žvakaće gume, bombone, pijenje na slamčicu...

    2. Umereno konzumirajte sledeće namirnice, koje takože mogu biti uzrok nadimanja: krastavci, karfiol, brokoli, kupus, kelj, pasulj, suve šljive, klice, kajsije... Digestivni trakt se širi usled gasova i izaziva bolan pritisak u određenim delovima tela.

    3. Izbegavajte gazirana pića. Prirodni i veštački zaslađivači u njima, kao i konzervansi, boje su sastojci koji stvaraju gasove.

     1044
  • Začini i njihov rok trajanja

    Začini i njihov rok trajanja

    Svako domaćinstvo poseduje bar jednu ili dve vrste začina kojima je istekao rok trajanja. Naime, začine bi trebalo zameniti svakih šest do 12 meseci. Mleveni začini su kraćeg veka, dok recimo biber u zrnu ili štapići cimeta mogu trajati malo duže.

    Šećer i so mogu trajati svega nekoliko meseci, nakon čega je njihova snaga oslabljena i hrana može imati slabije začinjen ukus. Savetuje se da začine držite čvrsto zatvorenim i udaljenim od izvora toplote, vlage i izloženosti suncu. Ne preporučuje se da ih držite uznad šporeta, mašine za pranje sudova, sudopere ili blizu prozora.

     1951
Pesto sos se često koristi u italijanskoj kuhinji, veoma je osvežavajući i lako se priprema. Možete ga koristiti kao preliv za špagete, krompir, dodatak jelima...
35325
Nikad nisam volela boraniju, i naverovatnije je i dalje neći voleti, ali moram da priznam da mi je ova salata prijala.
8457
Salata od praziluka je dobra u svako doba godine, ali posebno osvežavajuća preko leta.
35951
Salata od cvekle pored toga što je mnogo zdrava i ukusna, njena boja i izgled mogu uveliko da ulepšaju vašu trpezu.
6541
Volim da ih grickam u bilo koje doba dana, za doručak, večeru, kao užinu. A najviše ih volim kada su malo više zapečeni.
6223
Svež punjeni paradajz sa salatom od tunjevine je idelan za predjelo ili čak kao glavno jelo za vreme toplih letnjih večeri.
15819