Zašto: Konstipacija je najjasniji pokazatelj potrebe tela za većim unosom vlakana. Creva imaju ključnu ulogu u eliminaciji toksina iz tela, a kada im je to onemogućeno – toksini se zadržavajuiI može doći do niza zdravstvenih problema zasnovanih na upalama. Može doći i do hormonskih poremećaja ali i do slabljenja imuniteta.
Ostali signali: čest pad energije, problemi sa varenjem, problemi sa kožom, upale
Jedite više mahunarki, povrća i voća. Bogati su vlaknima i drugim hranljivim materijama. “Unos preporučenih 35 do 40 grama vlakana dnevno ne samo da poboljšava zdravlje creva, već smanjuje rizik od dijabetesa I bolesti srca,” napominje Endrju Vejl, direktor Centra za integrativnu medicinu u Arizoni.
Razvojem hemije kao nauke u drugoj polovini 19. veka saznalo se više o hemijskom sastavu grožđa, kao i o mogućnosti njegove primene u lečenju različitih oboljenja.
Grožđe ima veliku hranljivu, dijetoprofilaktičku i dijetoterapeutsku vrednost. Zbog toga plovodi vinove loze predstavljaju odličnu svežu ljudsku hranu.
Šećeri iz grožđa odlaze, bez prethodnih transformacija, neposredno u krv, lako se apsorbuju i prenose do ćelija koje ih koriste kao energetski materijal što je veoma važno za osobe kojima je brzo i neophodno potrebna veća količina energije.
Grožđe veoma povoljno deluje i na rad stomačno-crevnog trakta. Zahvaljujući prisustvu organskih kiselina, povećava se kiselost želudačnog soka kod onih osoba kod kojih je kiselost inače smanjena.
Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa.
Vinsko sirće bi trebalo da se nađe u svakom domaćinstvu jer je istovremeno hranljivo i lekovito.
Grožđe smanjuje zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.
1. Izbegavajte prejedanje. Ne jedite suviše brzo, zaustavite se kada osetite sitost, izbegavajte žvakaće gume, bombone, pijenje na slamčicu...
2. Umereno konzumirajte sledeće namirnice, koje takože mogu biti uzrok nadimanja: krastavci, karfiol, brokoli, kupus, kelj, pasulj, suve šljive, klice, kajsije... Digestivni trakt se širi usled gasova i izaziva bolan pritisak u određenim delovima tela.
3. Izbegavajte gazirana pića. Prirodni i veštački zaslađivači u njima, kao i konzervansi, boje su sastojci koji stvaraju gasove.
Svako domaćinstvo poseduje bar jednu ili dve vrste začina kojima je istekao rok trajanja. Naime, začine bi trebalo zameniti svakih šest do 12 meseci. Mleveni začini su kraćeg veka, dok recimo biber u zrnu ili štapići cimeta mogu trajati malo duže.
Šećer i so mogu trajati svega nekoliko meseci, nakon čega je njihova snaga oslabljena i hrana može imati slabije začinjen ukus. Savetuje se da začine držite čvrsto zatvorenim i udaljenim od izvora toplote, vlage i izloženosti suncu. Ne preporučuje se da ih držite uznad šporeta, mašine za pranje sudova, sudopere ili blizu prozora.
Pesto sos se često koristi u italijanskoj kuhinji, veoma je osvežavajući i lako se priprema. Možete ga koristiti kao preliv za špagete, krompir, dodatak jelima...