• Zašto redovno jesti fermentisanu hranu?

    Zašto redovno jesti fermentisanu hranu?

    Mlečna kiselina proizvedena tokom fermentacije podstiče rast zdrave flore u crevima.

    Pomaže pri uklanjanju toksina iz tela.

    Bakterije koje se formiraju tokom procesa fermentacije zapravo “jedu” šećer zbog čega umanjuju njegovo prisustvo.

    Fermentisana hrana bogata je vitaminom K2, a njegov povećani unos može smanjiti rizik od raka prostate.

    Proizvodi digestivne enzime koji osiguravaju apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane koju unosite.

     1172
  • Stvari koje niste ni znali da možete da grilujete

    Stvari koje niste ni znali da možete da grilujete

    Meso, riba, pečurke i krompir spadaju u uobičajene namernice koje možete grilovati, no ako sledeći put želite probati nešto novo, ovih deset namirnica su odličan izbor za eksperimentisanje:

    1. Breskve - potrebno je samo da ih presečete na pola, izvadite košticu i stavite na gril. Možete ih potom začiniti sa malo cimeta ili žutim šećerom.

    2. Tofu sir - često se preporučuje kao zdrav izbor proteina za vegetarijanski način ishrane, a mnogi se žale kako ima prazan ukus. Probajte da stavite kriške tofu sira zajedno sa uobičajenom marinadom za meso na gril i dobićete ukusniju verziju ovog sira

    3. Banane - samo ih isecite uzduž i ostavite par minuta da se peku i imate odličan prilog uz meso

    4. Lubenice - da, dobro ste pročitali, čak i lubenice možete grilovati, odlično se kombinuju sa jelima od tune

    5. Prokelj - često se kuva, pa isprobajte novi način pripreme ovog povrća

    6. Ananas - grilovan ananas odličan je prilog uz ribu, može se začiniti marinadom od meda i cimeta

    7. Artičoke - pre grilovanja potrebno ih je kratko prodinstati na malo ulja ili kuvati u vodi.

    8. Masline - grilovane masline su odlične kao prilog mesu koje se poslužuje sa mediteranskim salatama

    9. Običan sir - baš kao i tofu sir, i običan možete grilovati tako što ćete ga staviti između dve tanke, vazdušaste lepinje.

    10. Avokado - retko se nalazi na meniju domaće kuhinje, no sledeći put iznenadite goste ovim egzotičnim voćem pripremljenim na neobičan način.

     3229
  • Ukusni specijaliteti kojima ćete se okrepiti nakon raftinga Tarom

    Ukusni specijaliteti kojima ćete se okrepiti nakon raftinga Tarom

    Sigurno ste imali prilike da čujete iskustva poznanika, prijatelja ili članova porodice o raftingu Tarom. Nemali broj ljudi se poslednjih decenija rešio da isproba ovaj adrenalinski sport, a njihovi utisci su mahom pozitivni - predivna priroda koja se rečima ne može dočarati, mnoštvo emocija i uzbuđenje na vodenoj bujici, druženje, smeštaj u bungalovima… Sve sami superlativi.

    Međutim, od toliko utisaka ljudi se uglavnom ne sete da vam kažu da rafting Tarom uključuje zbilja sjajnu gastronomsku ponudu. Ceo naš region (sve države bivše Jugoslavije) obiluje ukusnim specijalitetima, a čini se da ih je tromeđa zapadne Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine objedinila sve. Bez sumnje, na ovom putovanju će čak i najveći gurmani sa najistančanijim nepcima ostati oduševljeni ponudom na stolu.

    Sva hrana u ovom području se priprema od domaćih namirnica koje uzgajaju lokalni stočari, ratari i poljoprivrednici. Neretko su namirnice organskog porekla, a pripremaju se po tradicionalnim receptima koji su strogo čuvana tajna ovog podneblja.

    Hajde da napravimo kratak pregled specijaliteta kojima ćete moći da se okrepite nakon iscrpljujuće fizičke aktivnosti, kakva splavarenje Tarom jeste. Ukus vam teško možemo dočarati - moraćete poći na put da ga sami doživite.

    Hladna predjela

    Hladna predjela, poređana na dekorativnim drvenim daskama, koja su danas delikates koji je nedostupan mnogima, nekada su bile elementarne namirnice u planinskim krajevima područja Tare. 

    Stari kajmak, ili skorup, kako ga domaćini zovu, jedna je od osnova crnogorske i hercegovačke kuhinje. Kajmak je znak da je kravlje ili ovčije mleko bogato i masno. Skuplja se na površini skuvanog mleka, odakle se uklanja i čuva u drvenim kacama. Za razliku od kajmaka koji možete kupiti u marketima, autentični kajmak sa ovog podneblja je žute boje, intenzivnog ukusa i mirisa. Služi se za doručak i večeru, uz suhomesnate proizvode, priganice i domaće lepinje, mada nije retkost da bude poslužen uz roštilj, pečenje ili krompir ispod peke. Domaći kajmak će vam dati energiju splavarenje Tarom i sve izazove koji su pred vama.

    Spomenuli smo suhomesnate proizvode. Budite spremni da iznenadite nepca. Slanina, kobasica, pečenica i pršut koje ćete probati ovde ne nalikuju ni na jedne koje ste imali prilike da probate pre. Nema aditiva, ni bilo kakvih pojačivača ukusa, veštačkih boja ili aroma. Meso, usoljeno morskom solju, se suši u pušnicama na velikoj nadmorskoj visini. Za sušenje se koriste grab i bukva, kojima se neretko dodaje i začinsko bilje, kako bi meso imalo što lepšu aromu.

    Peciva - domaći hleb, pogače, pite i uštipke - takođe je nemoguće dočarati rečima, iako nastojimo da vam prenesemo što vernije utiske koje smo formirali. 

    Nije tajna da su crnogorske i hercegovačke domaćice vešte sa testima, a njihove pite su iskustvo van ovog sveta. Meke kore, tanke “kao flis papir”, tope se u ustima, baš kao i nadev od ovčijeg ili kravljeg sira, obogaćen jajima i solju. Pored pite sirnice tu su i zeljanica, krompiruša, burek (samo s mesom, sve ostalo su pite) i sve su podjednako ukusne. Domaći hlebovi, hrskave rumene korice, sa mekom sredinom, koja je vlažna i puna rupica, upotpuniće svaki obrok.

    Za večeru se priprema i kačamak, pripremljen od ručno mlevenog kukuruznog brašna, smočan sa kajmakom i domaćim maslom. Uz šolju domaćeg kiselog mleka, neće vam biti potrebno ništa više. Nekadašnja hrana seljaka, gorštaka siromaha, danas je nešto čega smo željni.

    Mesni specijaliteti koji oduševljavaju

    A za ručak šta drugo nego meso. Nakon teleće čorbe koja krepi duh i telo moći ćete da birate između teletine pod sačem (sa neizostavnim krompirima i kajmakom), jarećeg, jagnjećeg ili prasećeg pečenja. 

    Meso se priprema ili pod sačem ili na ražnju, a toliko je meko i sočno da se topi u ustima. Razlog - lagana priprema, bez žurbe, sa puno ljubavi i umeća. Pomaže i to što se životinje ne tove, već odrastaju na pašnjacima punim lekovitog bilja, te je i njihovo meso specifičnog ukusa. Ako više volite roštilj nego pečenje, ne brinite, domaćini ga takođe vole i neštedimice ga pripremaju, baš kao i divljač, po kojoj je ovaj kraj poznat!

    Jela za vegeterijance i vegane

    U području Tare se misli na svaki detalj, stoga je i ponuda ribe na tanjirači izvrsna: domaća pastrmka ili lipljan, koji se love u ovoj regiji (Drina, Tara, Bistrica, Sutjeska) i pripremaju sveže, oduševiće vegeterijance i ljubitelje ribe. Vegani i vegeterijanci će moći svoj tanjir da obogate velikim brojem specijaliteta od pečuraka i povrća. Jedno je sigurno - sa Tare niko ne odlazi gladan, jer je ponuda jela toliko obilna da se lako pronalazi nešto za svačiji ukus!

    Dobru hranu uvek prati i dobro piće

    Baš kao i hrana, pića u regiji Tare su domaća - sokovi, vina i rakije, sve se priprema od domaćeg voća. Od rakija najpoznatije su domaća kruška, šljiva i loza, kojima se domaćini izuzetno ponose. Vina su dostupna i crna i bela - čuveni vranac i suvo belo vino “Žilavka”.

    Sve u svemu, budite spremni da uživate svim čulima. Pogledi, zvukovi, mirisi i ukusi - Tara će vas očarati u svakom pogledu.

     829
  • Zašto gubimo apetit kada smo bolesni?

    Zašto gubimo apetit kada smo bolesni?

    Stručnjaci su složni da vam ni prejedanje, a ni dijeta neće pomoći u oporavku, a kada se osećate loše i sami ćete primetiti promene u svojoj ishrani. Zapravo, gubitak apetita je dokumentovan simptom nekolicine bolesti, uključujući grip. Ali, zašto se to dešava?

    Kada se dešava neki upalni proces u telu, ono reaguje tako što proizvodi supstance čiji je zadatak da se bore protiv antitela, ali delimično utiču i na apetit. Osim toga, smanjenje apetita može biti i rezultat toga da telo pokušava da uštedi energiju neophodnu za uspešnu borbu protiv infekcije. Osim ova dva slučaja, dešava se da se čulo mirisa poremeti tokom upale disajnih puteva, a miris je mnogo značajniji nego izgled ili ukus hrane (postoje studije koje pokazuju da ljudi obično ne mogu uvek da razlikuju koju hranu jedu ako ne mogu da osete njen miris). Gubitak apetita može biti i način da se onemogući razvitak virusa - jer neće imati čime da se hrane. Ovo važi i za bakterije.

    Ovo sve, međutim, ne znači da ne biste trebali da jedete kada se ne osećate dobro. Aktivno izgladnjivanje otežava lečenje, tako da treba da vodite računa, osluškujete svoje telo, odmorite se, unosite dosta tečnosti i dopustite svom organizmu da se vrati u normalu.

     1705
  • Ulje muskatne žalfije

    Ulje muskatne žalfije

    Zdravstvene prednosti esencijalnog ulja muskatna žalfije u vezi su sa njegovim antiseptičkim, sedativnim, antikonvulzivnim i drugim svojstvima. Decenijama je ulje muskatne žalfije korišćeno kao antidepresiv. Osim toga, sprečava rast i širenje bakterija i štiti od infekcija. Snižava krvni pritisak opuštajući vene i arterije, pa tako smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, od ateroskleroze i utiče na poboljšane metaboličke performanse. Reguliše i sekreciju digestivnih sokova i stimuliše efikasnu apsorpciju hranljivih materija i utiče na poboljšan rad creva.

     1193
Cupcakes su slatki mali kolačići nalik mafinima samo što se za razliku od mafina cupcakes ukrašavaju u raznim bojama i raznim ukrasima.
5062
Ovaj predivni recept sam takođe dobila od svoje tetke iz Novog Zelanda.  Ovaj sos od pečuraka obogaćen šunkom i slaninom je dovoljan za dve porcije testenina.
Ovo je recept koji sam dobila od moje tetke koja živi na Novom Zelandu. Tamo je veoma popularan kao i u Engleskoj ali to ne treba da čudi jer je…
Fantastična voćna torta sa jagodama. Ukoliko želite možete je preliti čokoladnom glazurom.
6281
Kad god ne znam šta ću za ručak, tu je paprikaš. Kada nemam svinjsko meso, često ga zamenim piletinom.
Bez nje se ne može zamisliti nijedna slava. Brzo, lako i ukusno! Vole je svi…
11372