Uticaj višanja na artritis

copyright
Copyright: i.huffpost.com
Pročitano: 1666 puta
Kategorija: Zdravlje
Ocena teksta:
(0 glasova)

Artritis je hronično reumatsko oboljenje koje izaiva otok, ukočenost, bol i ograničenu mobilnost zglobova. Tretmani variraju u zavisnosti od tipa artritisa, uglavnom se prepisuju lekovi, aktuelne kreme na biljnoj bazi. Višnje imaju anti-inflamatorna i antioksidativna svojstva koja mogu biti od pomoći u borbi protiv ovog oboljenja.

Višnje sadrže vitamin A, C, kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, tanin i druge brojne elemente koji imaju potencijal da smanje upale i njihov dalji razvoj. Sadrže aktivni sastojak cijanidin koji je i do deset puta jači od aspirina u borbi protiv upala, i to bez rizika od neželjenih efekata.

Američka studija je pokazala da jedna porcija višanja za doručak smanjuje nivo azot oksida, biološku supstancu koja, ukoliko je povišena, šteti zglobovima.

Pored bolova u zglobovima, višnje utiču i na opuštanje mišića nakon napornih aktivnosti. Tokom jednog istraživanja, 54 sportista je dobilo dve boce od po 355 ml soka od višanja koji su pili pre i nakon trčanja. Većina njih osetila je značajno smanjenje bola u odnosu na onaj koji prirodno osećaju nakon treninga.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava