• Kafa koja izgleda kao voda

    Kafa koja izgleda kao voda

    Kada god naručite ili skuvate kafu, znate šta da očekujete: u zavsnosti od ukusa, može biti slatka, srednja, gorka... i gotovo uvek bež ili braonkaste nijanse. No, kompanija Clear Coffee je odlučila da je došlo vreme da se neke stvari promene i proizvela kafu koja je prozračne boje, to jest neodoljivo podseća na običnu vodu.

    Tvorci ove bezbojne kafe pod nazivom CLR CFF, David i Andy Nagy, u šali tvrde kako ona nije nastala nekakvim veštičarenjem ili vradžbinom, već kombinacijom prvoklasne Arabica caffe, vode i najnovije tehnologije koju čuvaju u strogoj tajnosti. Takođe, ponosno ističu kako u procesu nisu korišćeni nikakvi aditivi, konzervansi niti veštački ukusi.

    Mnogi se pitaju otkud potreba da se proizvede ovakav napitak, a tvorac David je dao odgovor koji je čak i logičan i razumljiv: nikako nije mogao da se otarasi žutih mrlja od tamne kafe na zubima.

     1483
  • Kratka istorija otvarača za konzerve

    Kratka istorija otvarača za konzerve

    Prve konzerve koje su služile za čuvanje hrane počele su da se upotrebljavaju krajem XVIII veka u Holandiji, a koristila ih je vojska.

    Prvi patent za konzerve predao je britanski trgovac Piter Duran. Konzerve su se otvarale alatom, korišćeno je šta je ko imao, a konzerve su često bile teže od onoga što je bilo u njima. Poneke su imale i uputstvo za otvaranje koje je glasilo: „odstraniti gornji deo korišćenjem čekića i dleta".

    Tek 1855. patentiran je prvi otvarač u obliku specijalnog noža, dok se 15 godina kasnije pojavio okrugli dizajn. I ta okrugla alatka bila je teška za upotrebu jer je takođe zahteva primenu sirove snage. Tek gotovo pola veka kasnije patentiran je oblik kakav danas poznajemo i koji je i sada najpopularniji način za otvaranje konzervi.

     1781
  • Francuska tradicionalna kuhinja - vino umesto vode

    Francuska tradicionalna kuhinja - vino umesto vode

    Francuska je druga najveća zemlja u Evropi. Odlikuje se klimom i uslovima povoljnim za zemljoradnju, i to je dosta uticalo na ishranu.

    Francuzi su se oduvek odlikovali prefinjenom kuhinjom i najboljim vinima na svetu. U vreme Luja XIV su se održavale i celodnevne gozbe gde je služeno i po deset različitih jela i isto toliko vrsti vina. Upravo sir predstavlja vrlo važnu stavku u francuskoj kuhinji i konzumira se gotovo svakodnevno, a smatra se da postoji preko 500 autentičnih vrsti sireva proizvedenih u ovoj državi, najviše od kozjeg mleka.

    Obavezan deo svakog obroka u Francuskoj je baget, dugačak, tanak hleb. Na njega se često maže topljeni sir. U današnje vreme se dosta konzumira i grilovano povrće sa krompirima.

    Tradicionalna kuhinja Francuza varira od oblasti do oblasti. U Bretanji, koja je na severozapadu, glavno jelo su tanke palačinke koje se jedu uz cider. Tu je vidljiv i uticaj keltske kuhinje. Na obalama Francuske obroci su uglavnom bazirani na ribi i morskim plodovima, dok je francuski deo Baskije čuven po omletima, što su preuzeli od Španaca.

    Po nekim istraživanjima, više od polovine stanovništva doručkuje kroasan i kafu. Ti kroasani su uglavnom slatki, začinjeni cimetom ili punjeni pudingom od vanile. Čaj se služi u četiri posle podne.

    Tradicionalno, za Božić se gotovo po pravilu jedu ostrige, dimljeni losos i školje, a pije šampanjac.

    Možda najpoznatije i najpopularnije jelo u Francuskoj jeste foa gra - guščija pašteta napravljena od guščije jetre, a zanimljivo je što ovo jelo uzrokuje razne kontroverze i proteste aktivista za zaštitu životinja, zbog okrutnog načina na koji se guske tretiraju. Naime, da bi jetra bila što masnija, guske se hrane na silu kako bi što pre dobile prekomernu težinu.

     1634
  • Saveti za prženje i pečenje

    Saveti za prženje i pečenje

    Kod prženja neophodno je voditi računa o temperaturi tiganja. Previše ugrejan tiganj će učiniti da vaše namirnice spolja pregore, a iznutra ostaju sirove.

    Izeberite ulje neutralnog ukusa – rafinisano suncokretovo ulje, ulje repice itd. Maslinovo ili kokosovo ulje promeniće ukus vaše hrane.

    Dodajte prstohvat soli u ulje pre prženja.

    Pre prženja povrća, ribe ili mesa potrebno je da budu u potpunosti suvi, bez viška vode zbog pravilnog pečenja I boljeg ukusa.

    Koristite što dublju posudu za prženje piletine.

    Kada pržite pečurke, posolite ih tek nakon što porumene.

    Iako nije preporučljivo da se već korišćeno ulje ponovo upotrebljava I ukoliko to činite – potrebno je da ga procedite kako biste uklonili ostatke hrane.

     2547
  • Signali tela koje ignorišemo: dehidratacija

    Signali tela koje ignorišemo: dehidratacija

    Prvi signal: suva usta

    Zašto: Usne su odraz zdravlja i hidratacije celog tela. “Ako ste dobro hidrirani, usne će vam biti dobro hidrirane”, kaže dr Elizabet Lipski, klinički nutricionista. Manje vode u telu znači manjak hidratacije kože – našeg najvećeg organa u telu.

    Ostali signali: glavobolje, retko uriniranje, suva koža...

     821
Karamel kocke sa kikirikijem i čokoladom, mmmm domaći snikers :)
Salata od piletine sa raznim povrćem je veoma osvežavajuća, ukusna i zdrava! Možete je pripremiti uveče, staviti u plastičnu kutiju, ujutru samo dodati začine i poneti na posao za ručak.
26244
Zimsko veče se ne može zamisliti bez nekih stvari kao što su na primer kuvano vino i dulekara, dok ušuškani u svoj topli dom delite uspomene sa najbližima.
19145
Ne volim da pohujem hranu zbog masnoće, ali volim da osetim prezlu, pa našla sam komprimis. Umesto da pržim u dubokom ulju ja meso zapečem u rerni. Predivno je a…
20306
Evo jednog recepta koji volim da pripremam u zimskom periodu. Uz rižoto sa ćuretinom obično služim i pavlaku.
26696
Za ovaj recept ne morate koristiti losos, bilo bi najbolje ali ako ne možete da ga nabavite možete iskoristiti bilo koju drugu vrstu ribe.
10139