• Mandarina

    Mandarina

    Mandarina (lat. citrus reticulata) je citrusno voće poreklom iz Jugoistočne Azije. Neki podaci govore da se u Kini koristila još pre tri hiljade godina, dok je tek u devetnaestom veku preneta u Evropu i Ameriku. Iako vlada mišljenje da je dobila naziv po narandžastoj kori i mesnatom delu koje je iste nijanse, ime je zapravo dobila po narandžastoj boji mandarina - drevnih kineskih javnih službenika. Izuzetno podseća na pomorandžu, s tim što je sitnija i tanje kore pa se lakše guli. Kao i svo drugo citrusno voće, i mandarine su izuzetno bogate vitaminom C, te su najbolji saveznik u borbi protiv gripe tokom hladnih zimskih dana. Takođe, sadrže i sinefrin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi ali i flavanoide koji sprečavaju mnoge vrste raka. Koliko su zdrave za organizam, toliko su dobre i za lepotu, jer zbog svog diuretičkog svojstva smanjuju celulit i podstiču metabolizam, a malo ljudi zna da sok od mandarine mnogo bolje čisti kožu od akni nego mnogo poznatiji sok od limuna. Što se tiče primene u ishrani, mogu se jesti sirove, može se praviti sok od njih, džem, kompot, može se dodavati u salate. Iako su zimsko voće, od njih se može napraviti ukusan sladoled, ili se jednostavno mogu iskoristiti kao dekoracija na voćnom kupu. Zbog svoje specifične arome, poznat je trik da se kora mandarine ostavi pored šporeta, čime se dobije prirodan i aromatičan osveživač prostora.

     2195
  • Da li proteini obnavljaju tkiva?

    Da li proteini obnavljaju tkiva?

    Bilo da je u pitanju upala ili ozbiljnije oštećenje tkiva, proteini imaju veliku ulogu u obnavljanju tela. Svaka ćelija i tkivo u telu se sastoji od proteina koji formiraju mišiće, kožu i organe. Oštećenim tkivima potrebni su proteini da zaleče povredu.

    Dobri izvori proteina su meso, mlečni proizvodi, soja, jaja i neke vrste povrća. Osim iz hrane, proteine možete dobiti i putem suplemenata poput pilula ili šejkova.

    U teoriji, ima smisla da se povećanom konzumacijom proteina zaceljuju povrede mišića, međutim, ovo nije slučaj. Višak proteina neće rezultovati razvitkom mišića, već može da dovede do gojenja i opterećenja jetre i bubrega.

    Da bi se povreda zalečila, potrebno je vreme. Upala mišića može trajati i po nekoliko dana, ali njen prolazak ne možete ubrzati konzumiranjem preterane količine proteina. Ipak, konzumiranje nedovoljne količine proteina može otežati proces zalečenja.

    Dakle, držite se dnevnih preporučenih vrednosti, ni više, ni manje od toga i telo će vam funkcionisati baš kako treba.

     1371
  • Saveti za zamrzavanje mesa

    Saveti za zamrzavanje mesa

    Ako ne planirate da koristite meso u roku od nedelju dana nakon kupovine, zamrznite ga u plastičnoj foliji. Za duže skladištenje, čuvajte meso u kesama za zamrzivače. Održavajte temperaturu zamrzivača na 0 stepeni ili niže. Pečeno goveđe meso možete čuvati u zamrzivaču maksimum 12 meseci, jagnjeće pečenje do 9 meseci, svinjsko do 6 meseci. Kada želite da odmrznete meso, najpre ga iz zamrzivača prebacite u frižider, pa ga tek onda prebacite na sobnu temperaturu. Ne potapajte meso u vrelu vodu kako bi se što pre odledilo, na taj način gubi svoja svojstva i aromu.

     7859
  • Zašto izbegavati gazirana pića?

    Zašto izbegavati gazirana pića?

    Naša tela su evolucijski tako razvijena da kada unesemo veliku količinu kalorija putem produkta koji je izuzetno zaslađen, dolazi do opuštanja stomačnih mišića i oslobađanja brojnih hormona. Posebno veštački zaslađivači, koji su u velikoj meri jači od prirodnih, stvaraju u našem telu nedostatak zadovoljstva zbog čega imate osećaj „zavisnosti".

    Studija objavljena u časopisu „The American Journal of Public Health" pokazuje da konzumiranje gaziranih pića može prouzrokovati hronične bolesti poput dijabetesa i bolesti srca. Takođe, studija obrazlaže tvrdnju da prezaslađeni sokovi ubrzavaju starenje ćelija i da na spoljnji izgled deluju kao i cigarete.

    Boja gaziranih sokova je uglavnom veštački stvorena zahvaljujući fosforu koji loše utiče na kosti i bubrege. Fosfor se u svom prirodnom obliku nalazi u pasulju i raznim žitaricama, ali stvoren na veštački način, kao što je to slučaj kod gaziranih sokova, otežava našem telu da ga apsorbuje.

     1771
  • Jeff Osaka

    Jeff Osaka

    Džef Osaka rođen je u Los Anđelesu. Oduvek je bio fasiniran ugostiteljstvom, ali se kuvanjem nije bavio sve do svoje 28. godine. Osaka je, prema mišljenju brojnih vrhunskih kuvara, jedan od najboljih na Zapadnoj obali. Pored brojnih pohvala od strane svojih kolega, brojni kritičari ističu njegov neizbrisiv doprinos kulinarskom svetu.

    "Twelve" je restoran u kojem je oduvek želeo da radi, a njegov naziv povezuje sa godišnjim dobima. "Smatram da postoje više od četiri godišnja doba, kao što postoje i sastojci koji su dostupni tokom nekoliko meseci godišnje, što i te kako utiče na meni bilo kog restorana."

    Najveća inspiracija mu je majka i period odrastanja tokom koga je mnogo vremena provodio pomažući joj u kuhinji. Osakin deda bio je vlasnik restorana, pa je i na taj način naučio brojne trikove. Japanska kuhinja i kupus pita su mu obeležile detinjstvo. Njegovi omiljeni sastojci menjaju se u skladu sa godišnjim dobima, a najviše voli da priprema losos. Najmanje voli bele tartufe. "Uvek sam tvrdio da je so najpotcenjeniji sastojak, samo zato što brojni kuvari ne umeju da odrede savršenu meru." Osaka prezire beli biber: "Brojni šefovi su insistirali na njegovom korišćenju, ali bez obzira na to koliko ga sameljete i dalje ima ukus izmeta". Sastojak bez kog ne može je puter. "Puter je moj slatki greh, sa njim nikad ne znam kada je dosta."

     2123
Recept za rusku salatu, ali slatku :) Torta se zove ruska salata zbog toga što ima svega i svačega seckanog na kockice kao i sama ruska salata. Probajte veoma je…
Recept za jednostavan kolač sa predivnom čokoladnom kremom. Ukoliko više volite vanilu slobodno izostavite čokoladu.
5949
Kremasta čokoladna torta sa piškotama i plazma keksom koja se ne peče. Uživajte!
41505
Recept za bakine medenjake. Idealni za hladne dane uz tople napitke kao što su čaj, mleko pa i kuvano vino.
4722
Jednostavne kiflice sa džemom,  možete pripremati i sa kremom ako više tako volite. Uživajte.
9005
Ovaj kolač se brzo priprema, izdašan je i ukusan, naročito uz belu kafu, čaj ili kakao.
9176