Osnovni problem brze hrane jesu masti. Studija sprovedena na pacovima koji su osam nedelja konzumirali hranu bogatu mastima otkrila je da pored oštećenja bubrega, može doći i do drugih značajnih problema u radu organa za varenje, pa i srca. Primećeno je da su određene vrste trasportera glukoze u većoj količini bile prisutne kod pacova sa dijabetesom tipa 2. Takođe je utvrđeno da velika količina trans masti utiče na loše pamćenje, koncentraciju i stvara određene probleme u govoru. Nasuprot njima, omega 3 masne kiseline povoljno utiču na mozak - utiče na bolju koncentraciju i obezbeđuje telu dovoljno energije.
Tradicionalna kenijska kuhinja odražava različite načine života najrazličitijih grupa ove zemlje. Osnova hrana temelji se na kukuruzu, krompiru i pasulju. Meso se obično jede u unutrašnjosti, dok na obali ishrana varira. Stočari koji žive u Keniji i Tanzaniji jedu jednostavnu hranu, oslanjajući se na kozje i kravlje proizvode. Kukuruz, pasulj, krompir i salata su osnovni sastojci glavnog nacionalnog jela. U zapadnoj Keniji uglavnom se pripremaju riblje čorbe, povrće i pirinač. Voće se obično jede za dezert umesto slatkiša. Desna ruka služi za dodavanje jela, dok je korišćenje leve ruke u njihovoj kulturi neprikladno. Ratnici izbegavaju da jedu pred ženama, a deca ponekad jedu odvojeno od odraslih.
Stakleni kontejneri za skladištenje su najbolji izbor! Staklo ne proizvodi štetne materije poput plastike. I druge alternative, kao što su limene kutije mogu ispustiti toksične materije u vašu hranu I uzrokovati brojne zdravstvene tegobe. Jedini rizik kod stakla je – lomljenje. Pogotovo kada je staklo izloženo visokoj temperaturi. Posude od stakla su bezopasne po životnu sredinu I mogu se u potpunosti reciklirati. Plastični materijali vremenom degradiraju, deformišu se ili postaju krhki. Staklene posude je mnogo lakše čistiti I održavati, bilo ručno ili u mašini za pranje sudova. Zamrzavanje ili izlaganje toploti u mikrotalasnoj pećnici neće ograničiti životni vek staklenog posuđa.
Ovas ili zob se koristi u ishrani ljudi i stoke. Još uvek nije određeno njegovo tačno poreklo ali ono što se o njemu zna je daje veoma hranljiv. Sadrži skoro sve potrebne vitamine i minerale i posebno se preporučuje za one koji boluju od srca, dijabetisa, imaju viskoi holesterol, problem sa bubrezima, anemijom...
Ovaj moćan začin potiče od sušenog ploda pimento biljke. Gaji se u Centralnoj Americi, Meksiku. Bobice se uzimaju kada su zrele nakon čega se suše na suncu. Ključan je sastojak u karipskoj kuhinji. Usvojen je i od strane mnogih drugih kultura širom sveta uključujući Bliski Istok i delove Severne Amerike. Ono što ovaj začin čini još intrigantnijim jeste visoka koncentracija hranljivih sastojaka i organskih jedinjenja. Njegova najveća prednost je smanjenje upala i ublažavanje bolova. Ima i određene analgetičke komponente koji omogućavaju smanjenje bolova nakon hirurških intervencija. Eliminiše probleme sa digestivnim sistemom kao što su dijareja, mučnina, povraćanje i nadutost. Snažan je antioksidans zbog čega je savršen za neutralizaciju slobodnih radikala. Štiti od bakterijskih patogena i povoljno utiče na zdravlje zuba.
Moja baka, moja mama, moja sestra su pravi specijalisti za pancerote mada mama i sestra ih nešto slabo prave u zadnje vreme. Baka jedva stoji na nogama ali bi ipak…
Ako imate smrznute jagode ovaj rolat možete pripremiti bilo kada u toku godine. A ako nemate jagode možete iskorstiti neko drugo voće kao na primer maline.