Rudolf Van Vin nam je svima poznat sa TV kanala 24 Kitchen koji se od skoro emituje i kod nas. Rudolf je rođen 1967 god. i još od malih nogu je znao da će postati kuvar. 1985 je diplomirao kao najbolji student na Coolinary School of Breda, a ubrzo je dobio i zvanje Master Chef-a. Rudolf je više puta dobijao prestižne nagrade za svoj rad kako u Holandiji tako i u svetu. Poznat je i po tome što zajedno sa svojim timom promoviše peciva i ujedno organizuje godišnje takmičenje za mlade talente - Dutch Pastry Award. Takođe je i žiri na U.S. Pastry Championships. Od 2000 godine radi na programu Life&Cooking. Na kanalu 24Kitchen je poznat po više emisija kao što su na primer: Easy Cooking i Rudolph's Bakery. U svojim emisijama se trudi da što više pojednostavi kuvanje i da podeli svoja iskustva i znanje sa gledaocima na veoma šarmantan način.
Više o Rudolfu možete pročitati na zvaničnom sajtu 24Kitchen kanala.
Trans masti su oblik nezasićenih masti. Dolaze u prirodnom i veštačkom obliku. Prirodne se nalaze, na primer, u mlečnim proizvodima i mesu. Umereni unos ovih masti ne deluje štetno. Međutim, veštačke trans masti, inače poznate i kao industrijske trans masti ili delimično hidrogenizovane masti su opasne po zdravlje. Ove masti nastaju kada su biljna ulja hemijski izmenjena da ostanu čvrsta na sobnoj temperaturi, što ima daje mnogo duži rok trajanja.
Prva stvar koju bi trebalo napomenuti: nikada ne odlažite drvenu oklagiju u vodu, niti je izlažite visokim temperaturama. Ovakve stvari mogu dovesti do promene oblika ili pucanja drveta što će oklagiju brzo učiniti beskorisnim kuhinjskim priborom. Za najbolje rezultate, evo šta bi trebalo uraditi odmah nakon upotrebe:
Obrišite nataložene testo ili brašno suvom krpom ili papirnim ubrusom.
Sa polumokrom krpom skinite nagomilane ostatke.
Isperite pod mlakom vodom, obrišite I ostavite da se osuši zasebno, ne mešajući je sa ostalim posuđem.
I gotovi ste! Ova tri koraka dovoljna su za svu neophodnu brigu o oklagiji.
Sredovečni muškarci koji piju dva i po pića dnevno ubrzavaju gubitak pamćenja za čak 6 godina.
U Londonu je sprovedena desetogodišnja studija koja je obuhvatala preko 5 hiljada muškaraca i više od dve hiljade žena. Kada su učesnici napunili 56 godina, podvrgnuti su prvom od 3 testa pamćenja. Rezultati su pokazali da muškarci koji piju više od dva i po pića dnevno pamte lošije od onih koji piju manje. Zanimljivo je, međutim, da ovakva korelacija nije uočena kod žena, iako su žene koje prekomerno piju pokazale lošije organizacione sposobnosti.
Najgori po pamćenje su vodka, džin i viski, dok nema razlike između vinopija i pivopija.
Ovo nije prva studija koja dokazuje da alkohol loše utiče na pamćenje, ali je prva koja je povezala manju količinu alkohola sa ovom posledicom (do sada se smatralo da je bezopasno piti manje od 4 pića za muškarce i manje od 3 za žene).
Pretpostavlja se da alkohol utiče na dotok krvi u mozak i oštećuje nervne ćelije, što za posledicu ima gubitak pamćenja.
Izraz koji definiše čaroliju koja se dešava iza kulisa u kuhinji najlakše se može opisati kao „organizovani haos". Da biste neometano funkcionisali u svojoj kuhinji, taj haos treba da organizujete tako da vam ide na ruku. U narednih nekoliko redova saznaćete trikove koje će vam u tome pomoći.
Sve na svom mestu - ovo načelo podrazumeva da pre nego što počnete sa kuvanjem sve namirnice treba da budu oljuštene, isečene, izmerene i da vam budu na dohvat ruke. Ovo će osigurati da vam sva pažnja bude usmerena na šporet, umesto da trčite po kuhinji i tražite nešto što vam hitno treba, a ne možete odmah da nađete, dok vam hrana u tiganju cvrči i postaje zabrinjavajuće reš.
Oštar nož je kamen temeljac kuhinje - noževe koje koristite oštrite redovno, jer je korišćenje tupih noževa opasno, a i nepraktično.
Probajte i začinjavajte jelo u toku spremanja - da biste osigurali da je ono što napusti vašu kuhinju zadovoljstvo za one koje će se gostiti jelom, obavezno probajte sve pre nego što izađe na sto. Retko šta može da pokvari obrok toliko koliko neodgovarajuća upotreba začina.
Meso prvo propržite, a spremanje dovršite u rerni - profesionalni kuvari meso spremaju tako što ga prvo proprže u tiganju, a potom finiširaju u rerni. Ne samo što se tako oslobađaju ringle, već će i samo meso biti sočnije.
Nemojte stavljati previše porcija u tiganj - kada spremate meso, oduprite se porivu da u tiganj stavite previše komada. Iako će naizgled tako brže biti gotovo, meso će se tako pre obariti, nego ispržiti, a i temperatura u tiganju će biti niža, tako da nećete dobiti hrskavu koricu, koja je i bila cilj.
Razmera ulja i putera treba da bude 1:1 - ulje će sprečiti zagorevanje putera, a puter će obogatiti ukus jela.
Odmah pospremajte za sobom - ovo je možda i najbitniji savet od svih. Ukoliko sklonite odmah ono što vam više ne treba, lakše ćete se snalaziti sa ostatkom namirnica, a i kasnije ćete brže završiti čišćenje i moći ćete na miru da se posvetite uživanju u onome što ste spremili.
Musaka od tikvica sa mlevenim mesom i pavlakom. Ukusna je, ja ponekad dodam i kukuruza šećerca i sitno seckane cervene paprike, boje su fantastične, a u smesu sa kojom ih…
Slani štapići su idealni za posluženje ali i za svakodnevno grickanje. Možete napraviti i veću količinu i sačuvati par dana testo u frižideru. Takođe ukoliko ne volite susam, mođete iskoristiti…