• Kako iskoristiti presolac kiselih krastavaca?

    Kako iskoristiti presolac kiselih krastavaca?

    1. Dresing za salate: dodajte presolac u salate umesto sirćeta. Ukus će vas oduševiti!

    2. Dodatak za koktele: Pokušajte najpre dodavanjem u Bladi Meri ili martini.

    3. Koristite ga kao marinadu za svinjetinu.

    4. Uz pomoć presolca brže ćete zalečiti opekotine od sunca.

    5. Čaša presolca kiselih krastavaca poznata je i kao prirodni laksativ.

     1397
  • Čaj od komorača i njegova vekovna primena

    Čaj od komorača i njegova vekovna primena

    Ova popularna vrsta čaja pomaže u ublažavanju mišićnih grčeva, poboljšava varenje i utiče na sindrom iritabilnog creva, sprečava dijareju, nadimanje i stomačne grčeve. Smanjuje krvni pritisak a i idealan je saveznik ukoliko želite da smanjite telesnu težinu, zaštitite respiratorni sistem, izbalansirate nivo hormona ili podstaknete libido.

    Zahvaljujući visokoj koncentraciji minerala, vitamina, fitonutrienata – čaj od komorača ima antioksidativne, antibakterijske i antiinflamatorne osobine. Koristi se i kao ukusni začinski dodatak supama i biljnim jelima.

    Ova otporna višegodišnja biljka najčešće se sreće u regionu Mediterana, a popularna je njena upotreba u tradicionalnoj medicini Kine, Indije i Bliskog istoka.

    Čaj prvenstveno deluje kao relaksant i pomaže u ublažavanju grčeva. Jača imuni sistem usled moćnih antibakterijskih, antiseptičnih i antifungalnih efekata. Deluje kao diuretik i utiče na uklanjanje viška toksina iz krvi i bubrega.

     1185
  • Metode detoksikacije organizma

    Metode detoksikacije organizma

    - Redovno pijte vodu.

    - Izbalansirana ishrana bogata voćem i povrćem.

    - Jedite što više namirnica koje sadrže antioksidanse: cvekla, brokoli, blitva, kelj, breskve, peršun, šargarepa, kajsije, dinje...

    - Redovno konzumirajte žitarice.

    - Ishrani dodajte mahunarke zbog rastvorljivih vlakana.

    - Povećajte unos proteina putem soje, jaja i orašastih plodova.

    - Ne zaboravite na probiotike koji promovišu zdravlje creva i celokupnog probavnog sistema.

     1532
  • Pivo može da leči i kašalj?

    Pivo može da leči i kašalj?

    Kod jakog kašlja se uglavnom preporučuje izbegavnje hladnih pića - kao što je i pivo, ali izgleda da ovo piće od hmelja može imati i lekovito dejstvo kod ovog problema.
    Ključ je u pravilnoj upotrebi, pa je caka u tome da se kod lečenja kašlja koristi kombinacija piva i rastopljenog šećera. Potrebno je samo na tihoj vatri rastopiti 150g šećera i u karamelizovanu smešu dodati pola litre piva. Zatim, potrebno je smešu kuvati još dvadesetak minuta i staviti u staklenu teglu. Kada se sirup ohladi, pijte jednu supenu kašiku dnevnu. Ako je kašalj izrazito suv, u sirup dodajte i nekoliko sušenih listova nane.

    Ovaj sirup smeju da piju i deca.

     3177
  • 10 najpopularnijih začina Bliskog Istoka

    10 najpopularnijih začina Bliskog Istoka

    Začini i arome su temelji kuhinje Bliskog Istoka jer i čine njihovu kuhinju jedinstvenom. Začini se ne koriste samo zarad arome, već i zbog boja.

    Kim - pomaže varenju, pa se najviše dodaje jelima od krompira, mahunarki i odličan je dodatak slanim pecivima, a od njega se mogu pripremati i likeri i rakije.

    Muskantni oraščić - prvenstveno se koristi kao dodatak dezertima ili jelima od mesa.

    Kardamon - napicima daje jedinstveni ukus, ali se koristi i kao dodatak u slanim i slatkim jelima.

    Kurkuma - popularna je zbog svoje jedinstvene arome, ali se koristi i za bojenje raznih prehrambenih namirnica zbog svoje izrazito žute boje.

    Sumak - kao dodatak salatama i marinadama, ali i piletini, patlidžanu, ribi i plodovima mora, sočivu, sirovom luku, orasima, jogurtu...

    Baharat - čini mešavina začina: slatke i ljute paprike, crnog bibera, karanfilića, cimeta, muskantnog oraščića i kardamoma. Najbolji je u kombinaciji sa jelima od ovčetine.

    Zvezdasti anis - koristi se u pripremi supa i gulaša, ali i kao dodatak slatkim jelima i pićima. Odličan je u kombinaciji sa cimetom i vanilom.

    Cimet - daje egzotičan ukus jelima od jagnjetine, piletine i mlevenog mesa. Koristi se i kao dodatak dezertima i jelima od voća, povrća i žitarica.

    Kumin - koristi se na samom početku kuvanja kako bi oslobodio svoja eterična ulja. 

    Latice ruža i ružina voda - za poboljšanje arome meda, kao dodatak alkoholnim pićima, želeu, kolačima, sladoledima i drugim slatkim poslasticama.

     1173
Krckave, slatke, neodoljive puslice :) Možete ih praviti obične bele, a možete ih obojiti, posuti mrvicama u boji, kako god se vama dopada. Ovo je osnovni recept.
24707
Recept za tradicionalni božićni "makoš" ili "bajgla" dobila sam od od prijatelja iz Subotice. Moram da priznam da moj pokušaj nije bio ni izbliza kao original, ali nije se ni…
Ne znate šta više da smislite za doručak? Evo jedne ideje, izgleda predivno a lako se pravi :)
Kada mi neko spomene gibanicu ja se uvek setim moje bake. Njen recept ne znam jer ona ima neke svoje varijante koje samo njoj uspevaju, ali sam i ja konačno…
13975
Kada sam prvi put videla kombinaciju dinje i pršute mislila sam da to nema šanse da bude nešto dobro, ali prevarila sam se! A još bolja varijanta je sa feta…
24866
Za ljubitelje kafe i gorke čokolade, evo predivnih kuglica.
24471