Beli, zeleni i crni čaj pružaju niz prednosti, a posebno za gubitak težine

Pročitano: 815 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(1 Glas)

Većina čajeva je odlična za „detoksikaciju“ zbog jedinstvenog sastava i visokog nivoa antioksidansa.

Ako pokušavate da smršate, čaj može biti od pomoći jer ima malo kalorija i prepun je vitamina i minerala. Čaj ne samo da gasi žeđ, već obezbeđuje i bogate izvore flavonoida, antioksidanata i minerala koji su neophodni za telo.

Iako je najbolje da pijete čaj koji je bogat ovim hranljivim materijama kao što su beli, zeleni ili crni čaj (bez kofeina) da biste imali koristi od sagorevanja masti, takođe možete uzimati biljne dodatke za maksimalne zdravstvene koristi.

Beli, crni i zeleni čajevi su odlični izvori antioksidanata.

Ako brinete o gubitku masti, to može biti zato što biste mogli da koristite više antioksidanata u svojoj ishrani.

Dok se zeleni čaj smatra najboljim od ova tri, beli čaj ima najblaži efekat. To znači da čak i ako želite da smanjite težinu, ali ne želite da odustanete od svoje žudnje, beli čaj je najbolji izbor.

Mnogi čajevi su bogati raznim hranljivim materijama i antioksidansima. A ti antioksidansi mogu pomoći u zaštiti srca, smanjenju rizika od raka, smanjenju nivoa holesterola u krvi, ublažavanju zatvora i tako dalje.

Studije pokazuju da zeleni čaj može da podstakne metabolizam masnih ćelija da izgubi težinu i poboljša sastav tela. Pored toga, zeleni čaj je bogat epigalokatehin galatom (EGCG). Pokazano je da EGCG ima antioksidativne i antiinflamatorne efekte tako što deluje na ćelijskom nivou. Više studija je takođe pokazalo da EGCG pomaže u povećanju aktivnosti termogeneze izazvane ishranom.

Zato ovaj čaj utiče na gubitak težine indirektno tako što povećava brzinu metabolizma, a ne konkretno kao „sagorevač masti“. Takođe nema kofein ili bilo koji stimulans kao kafa. Čak je i jasno stavljeno do znanja da neće izazvati nesanicu ako ga uzmete pre spavanja.

Crni čaj, poznat i kao cejlonski i indijski čaj, jedno je od najšire konzumiranih pića na svetu. Popularno je zbog svog osvežavajućeg ukusa i višestrukih zdravstvenih prednosti.

Kofein prisutan u njemu čini da telo oslobađa više ljudskih hormona rasta koji sagorevaju masti, što će nam na kraju pomoći da izgubimo težinu. Takođe poznat kao kineski čaj, crni čaj nalazi primenu u pićima, desertima i salatama.

Prednosti konzumacije belog čaja

Beli čaj je popularno piće u Kini i Tajvanu. Sadrži iste antioksidante kao zeleni čaj, ali se ne podvrgava istoj obradi. Beli čaj ima lagan, delikatan ukus i aromu bez gorčine.

Beli čaj sadrži polifenole nazvane flavonoidi koji su odgovorni za njegovu antioksidativnu aktivnost. Utvrđeno je da ovi flavonoidi imaju antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.

Studije su pokazale da beli čaj može pomoći u prevenciji gojaznosti smanjenjem telesne težine i sadržaja masti.

Kako vam beli čaj pomaže da izgubite težinu

Čaj sadrži katehine, koji su biljna jedinjenja za koja se pokazalo da utiču na brzinu metabolizma povećavajući sposobnost tela da sagoreva masti. Oni takođe inhibiraju apsorpciju masti iz hrane u krvotok i smanjuju apetit izazivajući osećaj sitosti.

Studije pokazuju da crni, zeleni i beli čajevi sadrže katehine, iako beli čaj sadrži više od bilo koje druge vrste čaja.

Prednosti konzumacije zelenog čaja

Zeleni čaj je popularan napitak koji se može konzumirati u bilo koje doba dana, ali je posebno dobar kao popodnevni napitak. Zeleni čaj se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini vekovima, ali je tek nedavno stekao popularnost na Zapadu.

Zeleni čaj je bogat antioksidansima i antiinflamatornim jedinjenjima poznatim kao katehini, za koje se smatra da pospešuju metabolizam i pomažu u sagorevanju masti.

Studija objavljena u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistri otkrila je da ekstrakt zelenog čaja pomaže gojaznim miševima da izgube težinu i telesnu masnoću, čak i kada nisu vežbali. Neka istraživanja sugerišu da ekstrakt zelenog čaja takođe povećava potrošnju energije i oksidaciju masti (proces kojim vaše telo sagoreva uskladištene masti).

Antioksidansi u zelenom čaju takođe mogu usporiti oslobađanje glukoze nakon obroka, pomažući na taj način da se uz pomoć ovog čaja reguliše nivo šećera u krvi.

Zeleni čaj pomaže da izgubite težinu

Pregled iz 2016. koji je objavio The Cochrane Collaboration analizirao je 12 kontrolisanih studija sa više od 1.000 učesnika i zaključio da zeleni čaj može pomoći u gubitku težine.

Generalno, ljudi koji su svakodnevno pili zeleni čaj izgubili su oko 0.9kg više od onih koji ga nisu pili redovno. Međutim, teško je reći da li je to bilo zbog samih katehina ili su bili drugi faktori (kao što je povećan unos vode).

Prednosti konzumacije crnog čaja

Crni čaj je jedna od najčešćih vrsta čaja i ima neke jedinstvene zdravstvene prednosti.

Čaj može da vam pomogne da smršate, ali ne samo tako što će smanjiti apetit. Umesto toga, pomaže u ubrzavanju vašeg metabolizma, što pomaže bržem sagorevanju kalorija.

Kofein u crnom čaju takođe ima potencijal da poveća vaš potencijal sagorevanja kalorija. Studije su otkrile da kofein može ubrzati metabolizam do 3 procenta, što će rezultirati povećanom stopom sagorevanja kalorija.

Još jedna prednost pijenja crnog čaja je da može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola. Antioksidansi u crnom čaju pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija koje mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti.

Kako vam crni čaj može pomoći da izgubite kilograme

Dokazano je da crni čaj utiče na gubitak težine. Antioksidansi i katehini u crnom čaju pomažu u povećanju sagorevanja kalorija i oksidacije masti, što može dovesti do gubitka težine tokom vremena.

Najbolji način da iskoristite prednosti crnog čaja je da ga pijete kao napitak. Crni čaj sadrži kofein, koji može imati blagi efekat suzbijanja apetita. Međutim, crni čaj treba piti samo umereno jer previše kofeina može izazvati neželjene efekte kao što su nesanica, glavobolja i razdražljivost.

Crni čaj je takođe bogat polifenolima i flavonoidima, koji pomažu u borbi protiv upala, snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju krvi. Ova jedinjenja mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, raka i dijabetesa.

Zaključak

Čaj se pije hiljadama godina. Čaj uglavnom pozitivno utiče na zdravlje, a ispijanje čaja može pomoći u prevenciji različitih bolesti.

Čaj je antioksidans, jer sadrži katehine i polifenole. Neki od njih su epigalokatehin galat, epigalokatehin, epikatehin galat, galokatehin galat, leptkatehin i epikatecinin.

Antioksidansi neutrališu štetne slobodne radikale u našem telu i smanjuju rizik od mnogih bolesti kao što su karcinom srca, Alchajmerova ili Parkinsonova bolest. Zbog toga dugo pijenje čaja može biti veoma zdravo za naš organizam.

Čaj održava naše telo osveženim povećavajući efikasnost našeg metabolizma i diureze (preterano znojenje). I takođe pomaže da izgubite težinu!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava