• Osnovne karakteristike tradicionalne severnokorejske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne severnokorejske kuhinje

    Hranu Severne Koreje karakterišu brojne tradicionalne namirnice i drevne tehnike pripreme. Mnoga jela su globalno popularna. Korejsku kuhinju definiše zdrava ishrana sa mnogo nutritivnih vrednosti. Zbog glavnih sastojaka i procesa pripreme, korejsku kuhinju karakterišu jaki začini. Jela se zasnivaju na pirinču, rezancima, povrću i mesu. Severnokorejska kuhinja usklađuje toplo i hladno, grubo i meko, čvrsto i tečno, a akcenat je i na savršenoj ravnoteži boja što je ujedno i odraz jedinstvene kulture i tradicije ove zemlje.

     1078
  • Namirnice koje utiču na produktivnost

    Namirnice koje utiču na produktivnost

    Semenke bundeve – visok sadržaj magnezijuma u bundevinim semenkama uticanje na poboljšanje koncentracije. Bogate su proteinima i zdravim mastima koji će vam obezbediti znatan nivo energije i pružiti vam osećaj sitosti.

    Bademi – Koncentracija zdravih masti i vlakana ne samo da će vas držati sitim do narednog obroka, već će uticati i na porast energije i poboljšanje koncentracije. Sadrže i zavidne količine bakra, esencijalnog materijala za moždane funkcije.

    Bobičasto voće – Odličan izbor kada je reč o povećanju produktivnosti zahvaljujući svom sadržaju šećera. Pored toga, bobičasto voće je bogato vlaknima koji, kao što je napomenuto, efikasno utiču na nivo energije.

     794
  • Kako pravilno održavati noževe?

    Kako pravilno održavati noževe?

    Najvažniji savet pre svake upotrebe noževa - naoštrite ih. Oni nešto iskusniji uz lakoću mogu naoštriti nož čvrstim i energičnim potezima jednog noža o drugi. Za početak držite čelik za oštrenje uspravno na ploči za sečenje. Donji deo oštrice postavite na vrh čelika pod uglom od 20 stepeni i povucite nož nadole celom dužinom preko čelika kako bi zahvatili celokupnu oštricu noža. Postupak ponovite nekoliko puta s obe strane oštrice noža.

    Noževe nikad ne perite u mašini za pranje posuđe jer će brzo izgubiti oštrinu i boju.

    Ukoliko su vaši noževi izrađeni od karbon čelika - odmah po upotrebi ih operite i obrišite, ne ostavljajte ih da se osuše jer voda koja se zadržava na noževima ubrzava proces stvaranja rđe i ostavlja mrlje.

    Tokom sečenja, nož bi trebalo sve vreme vrhom da dodiruje dasku, jer time izbegavamo udaranje oštrice o dasku što istupljuje oštrice.

    Preporučuje se da noževe čuvate odvojeno od ostalog kuhinjskog pribora, u zaebnoj fioci ili na magnetnom stalku - kako biste sačuvali njihove osetljive ivice.

     1702
  • Restorani na Zakintosu koje morate obići na letovanju

    Restorani na Zakintosu koje morate obići na letovanju

    Polako nam se približava tema letovanja i odlaska na more. Planiranje na vreme je uvek dobra opcija, mada je za one koji vole avanture, odluka donešena u zadnjem trenutku prava poslastica.

    Grčka, kao jedno od najpopularnijih letovališta kada pričamo o Balkanu, nudi mnoštvo prelepih destinacija, koje posećuju ljudi iz celog sveta. Ipak, Zakintos ili Zante, kako ga još zovu, garantuje posebno dobar provod.

    Pored toga, mnoštvo fenomenalnih restorana se može naći na ovom čarobnom ostrvu, a mi smo za vas pripremili neke od najinteresantnijih.

    Ako je ovog leta vaš izborZakintos letovanje 2022. godine će biti jedno od najboljih u vašem dosadašnjem životu - budite sigurni. U nastavku teksta saznajte koji su to najpovolniji restorani, gde ćete naći najbolji giros i koji restorani vam mogu pružiti najluksuzniju uslugu.

    Najpovoljniji restorani na Zakintosu

    Mnogi od nas vole da za što manje novca, osiguraju što bolji provod, pa ćemo iskoristiti svaku priliku da uštedimo koji evro na moru, jer je budžet ograničen.Jeftiniji obroci i smeštaj znače bolje zezanje na plaži i u noćnom izlasku, što naročito mladima zvuči kao dobra opcija. Ako želite najbolje letovanje do sada, a želite da sačuvate nešto više novca za provod, ovo su restorani koje morate posetiti.

    Panos u Laganasu - za one koji zaista uživaju u hrani

    Panos je odlično mesto za sve one koji vole da uživaju u ukusnoj hrani, ali i obimnim porcijama. Za relativno malo novca možete dobiti odličnu hranu, a odmah pored se nalazi koktel bar, pa vam šetnja od jednog do drugog objekta neće teško pasti.

    U Laganasu svi su čuli za Panos, ne morate puno da ga tražite, pitajte bilo koga i uputiće vas na restoran sa najboljom hranom u ovom gradu. Ne morate da verujete na reč, stalna gužva ispred restorana će vas uveriti u to.

    Porto Paradiso u Alykesu - raj na zemlji sa pristupačnim cenama hrane i pića

    Za sve one koji vole da se opuste i uživaju u egzotičnom ambijentu, u atmosferi kao na nekoj tropskoj plaži, Porto Paradiso je odlična opcija. Zbog načina na koji je uređena bašta i lagane, romantične muzike, sigurno ćete se zbuniti i na trenutke nećete biti sigurni u kojoj se državi nalazite.

    Restoran se nalazi na samoj plaži i fantastično je uređen, ali je i izuzetno povoljan i pristupačan. Bilo da su u pitanju doručak, ručak ili večera, u ovom restoranu ćete dobiti jako dobru hranu i piće, po relativno niskim cenama.

    giros tanjir limun

    Tazies u Kalamakiju - ukusna hrana sa raznovrsnog jelovnika

    U Taziesu je klopa ‘’kao avion’’, a među jeftinijim je restoranima na Zakintosu. U Kalamakiju nećete naći ukusniju hranu za tako malo novca, a jelovnik je prilično raznovrstan.Giros je uvek opcija, ali ukoliko poželite bilo koju brzu hranu, budite sigurni da ćete ovde biti zadovoljni. Pored toga, ima i domaćih jela, kao što su pite i kuvana jela, poput graška i slično.

    Gde je najbolji giros na Zakintosu?

    Do sada smo navodili neke od najjeftinijih restorana, a vreme je da vam predstavimo restoran grčke nacionalne kuhinje u kome svi turisti koji redovno letuju u Grčkoj, tvrde da se služi najbolji giros na Zakintosu, pa i u celoj Grčkoj. To je restoran Zorbas, koji se nalazi u Argasiju, nedaleko od glavne plaže, u naselju sa mnoštvom apartmana koji se izdaju.

    Zorbas po svemu sudeći ne bi trebalo zaobići, ako se nađete na Zakintosu ovog leta, a ako se i vama svidi, proširite vest, da se zna gde je najbolji giros.

    Luksuzni restorani u sklopu hotela - obedovanje na visokoj nozi

    Ukoliko retko imate slobodnog vremena u toku godine i volite da barem godišnji odmor provedete po svojoj želji, bez štednje, onda će vas sigurno zanimati i pojedine skuplje opcije, gde možete osetiti letovanje na visokoj nozi. Pošto luksuznih restorana gotovo da nema na Zakintosu, jer su većinom u sklopu hotela, za vas smo pripremili nekoliko najinteresantnijih hotela u koje možete otići na ručak ili romantičnu večeru.

    Lesante Blu Hotel - evropska, mediteranska i grčka kuhinja na jednom mestu

    Hotel Lesante Blu je brutalno dobar, možete pretpostaviti da ima svoju privatnu plažu, bazen, spa centar i sve što jedan luksuzni hotel može imati. Pored toga, hotel ima 3 restorana sa evropskom, mediteranskom igrčkom kuhinjom, koji će osigurati veče iz snova. Hrana, usluga i ambijent su na najvišem nivou i ne možete pogrešiti ukoliko odaberete Lesante Blu.

    Caravel Hotel - samo vam je potrebno dobro društvo

    Caravel hotel je može se reći podjednako dobar kao i Lesante Blu, što se tiče kvaliteta usluge i hrane. Međutim, ukoliko želite da odete na večeru sa prijateljima, Caravel će biti naš favorit i topla preporuka, jer ima isti broj restorana, široku ponudu jela različitih kuhinja, a u večernjim satima se uvek organizuju grčki plesovi, kokteli i nastupi.

    Palatino Hotel - savršeno mesto za parove

    Ovo je hotel gde parovi veoma često dolaze na medeni mesec, pa možete pretpostaviti da je odličan za romantičnu večeru u dvoje. Restoran hotela na jelovniku ima grčku i evropsku kuhinju, pa je i dobra klopa zagarantovana. Hotel se nalazi blizu centra Zakintosa, u blizini se nalaze brojni barovi, kafići i klubovi, pa je odlično mesto za započinjanje provoda.

    Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan i zanimljiv, te da će vam poslužiti kao vodič ovog leta na jednom od najpopularnijih letovališta u Grčkoj - na Zakintosu.

     718
  • Hranom protiv zadaha

    Hranom protiv zadaha

    Način ishrane i loša oralna higijena su dva glavna uzroka zadaha. Kada razmislite, to i nije neobično, uzevši u obzir da se u ustima nalazi više od 600 vrsta bakterija, a da mnoge od njih proizvode gasove dok razlažu čestice hrane koja je zaostala na jeziku ili zubima.

    Žvake, vodice za ispiranje usta ili bombone za osvežavanje daha zapravo samo maskiraju loš zadah, ali ga ne eliminišu, tako da je najbolje da svom telu pomognete tako što ćete konzumirati sledeće:

    • Čaj - nazaslađeni crni ili zeleni čaj sadrži antioksidanse koji zaustavaljaju rast bakterija koje izazivaju zadah. Zeleni čaj sadrži više ove supstance, tako da ako postanete ljubitelj čaja iz ovog razloga, odlučite se za njega
    • Jogurt - studije pokazuju da se konzumiranjem oko 170 grama jogurta dnevno smanjuje broj bakterija koje proizvode sulfide u ustima. Razlog tome je što probiotske kulture koje se nalaze u jogurtu "ubijaju" bakterije. Jogurt takođe sprečava i naslage zubnog plaka i nastanak bolesti desni
    • Voda - većina "smrdljivih" bakterija je anaerobno, tako da ih voda onemogućava da deluju. Osim toga, voda pospešuje proizvodnju pljuvačke, koja se ponaša kao sredstvo za čišćenje usta
    • Bosiljak - ova biljka najbolje deluje ako je uzrok zadaha beli ili crni luk. Beli ili crni luk sadrže preko 30 sastojaka na bazi sumpora, sve one neprijatno mirišu, a bosiljak svojim polifenolima utiče na njihovu razgradnju
    • Jabuke i spanać - i ove dve biljke sadrže polifenole koji razgrađuju bakterije neprijatnog mirisa.
     1879
Fettuccine Alfredo je veoma jednostavan, brz i ukusan recept za testenine. Preporuka je da se koriste fettuccine, ali možete i drugu vrstu testenine.
20221
Đavolja jaja su dobila svoj naziv zbog toga što su punjenja ljutim sosom. U zavisnosti od ukusa možete dodati ljuti tabasko sos ili ne.
17682
Tartar od lososa je savršeno predjelo. Ukusno, lagano, otvara apetit. Ova količina je dovoljna za dve osobe. Služite ga uz prepečeni tost hleb.
7591
Palačinke su redovno na nedeljnom meniju u našoj porodici. Filujemo ih u zavisnosti od sezone i trenutnog raspoloženja. Osnova je eurokrem sa plazmom, a može i sezonsko voće, sladoled, šlag,…
16171
Divan kolač za zimske dane. Služite s čajem, kafom, svojim gostima, ukućanima u posebnim prilikama, ili onda kada samo želite da ugodite drugima.
7115
Krenule su posne slave, pa evo jednog recepta za posnu tortu. Ako volite možete dodati i suvog grožđa.
8059