• Žalfija

    Žalfija

    Žalfija ima veoma specifičan aromatični miris i gorak ukus. Ali i pored toga je veoma popularna i korisna.  U narodnoj medicini je poznata kao antibiotik sa veoma širokim spektarom delovanja. U kuhinji se zbog specifičnosti mirisa i ukusa koristi u veoma malim kolčinama. Najčešće se dodaje u jelima od divljači i ribe. Takođe se koristi kao dodatak raznim pečenjima pogotovo jagnjetini.

     11171
  • Arapska tradicionalna kuhinja - začini, začini, začini....

    Arapska tradicionalna kuhinja - začini, začini, začini....

    "Tafathalo" na arapskom znači "učinite mi tu čast" i predstavlja poziv da se osoba pridruži obroku.

    Arapska tradicionalna kuhinja je pre svega kombinacija turske, bliskoistočne i indijske kuhinje. Na nju su uticale i razne seobe Arapa kroz vekove, pa je sada pod snažnim uticajem i tradicionalnih kuhinja zemalja poput Španije, Italije, Francuske i Grčke.

    Sastojci i začini koji se najčešće koriste jesu: cimet, kari, riba (u primorskim krajevima), beli luk, jagnjetina, pirinač, susam, šafran, origano, kumin. Uz gotovo dve trećine jela se služi i neki ljuti sos, od povrća se najviše koriste krastavci, plavi patlidžan, paradajz i mahunasto povrće, a što se tiče voća, Arapi najviše vole citruse. Dakle, tipično arapsko jelo izgledalo bi ovako: jagnjetina ili piletina poslužena sa pirinčem ili kus-kusom i dinstanim povrćem koje je začinjeno gore navedenim začinima ili sokom od limuna.

    Iako Arapi ne konzumiraju svinjsko meso i alkohol, u Iraku, Libanu, Egiptu i Siriji (gde je veliki procenat nemuslimanskog stanovništva) se tu i tamo mogu naći neki marketi sa alkoholnim napicima i jelima od svinjetine.

    Čaj je nezaobilazno piće na trpezi svake arapske porodice, konzumira se čak duplo više nego kafa.
    Što se tiče hleba, on je jako cenjen u ovoj kuhinji. Naime, ako iko primeti parče hleba na ulici, tradicija i red nalažu da se skloni sa puta kako ne bi bilo zgaženo. Arapi ne prave vekne hleba na kakve smo mi navikli, već okrugle, tanke lepinje. Od mlečnih proizvoda, dosta se konzumiraju jogurt od ovčijeg mleka i kozije mleko. Suncokretovo ulje nije toliko popularno, Arapi preferiraju maslinovo ili susamovo ulje.

    Zanimljivo je to što su Arapi toliki gurmani da pored glavnog jela, uvek spreme i mezzah - tacne sa posebno spremljenom hranom koja dodatno nadopunjuje glavno jelo - da niko ne ostane gladan! :)

     7107
  • 6 zdravstvenih prednosti heljde

    6 zdravstvenih prednosti heljde

    1. Heljda je najbolji izvor visoko kvalitetnih i lako svarljivih proteina zbog čega je odlična zamena za meso.

    2. Visok nivo rutina u heljdi povoljno utiče na lečenje visokog krvnog pritiska.

    3. Kanadski istraživači (Journal of Agricultural and Food Chemistry) dokazali su da heljda snižava nivo šećera u krvi.

    4. Efikasna je za lečenje dijareje.

    5. Odlična je za eliminisanje viška vode iz organizma i snižavanje holesterola.

    6. Ne sadrži gluten.

     1044
  • Mary Ann Esposito

    Mary Ann Esposito

    Meri En Espozito najbolje definišu tri reči: autentičnost, istorija i tradicija. Najpre bi trebalo napomenuti da je ona jedna od najtraženijih televizijskih kuvarica u Americi. Kao tvorac i domaćin televizijskog serijala „Ciao Italia with Mary Ann Esposito™", prenela je tradicionalne vrednosti milionima Amerikanaca. U pitanju je serijal sa najdužom tradicijom u istoriji televizije. Za nju je italijanska kuhinja način života. Kao devojčica odrasla je u Njujorku i posmatrala je svoje bake kako pripremaju italijanske specijalitete. Čini se da je to ključni uticaj na njen odlazak u Italiju zbog čega će vrlo brzo poželeti da stečeno znanje podeli sa širim auditorijumom putem televizije. Radila je sa brojnim svetski priznatim kuvarima sa kojima je delila istu strast. Brojne organizacije prepoznale su njenu želju da očuva italijansku tradiciju i kulturu. Dobitnik je i počasne nagrade za posvećenost i očuvanje autentične italijanske kuhinje. Kako bi promovisala običaje Italijana u Americi, uključena je u Nacionalnu italijansko američku fondaciju.

     1939
  • Najčešći kvarovi na kuhinjskim uređajima i kako ih izbeći

    Najčešći kvarovi na kuhinjskim uređajima i kako ih izbeći

     

    Frižideri, šporeti, sudomašine, mikrotalasne pećnice - i svi drugi veliki i mali kuhinjski aparati imaju rok u kome proizvođač garantuje da će uređaj raditi besprekorno ako se pravilno koristi. Međutim, šta kada istekne garancija? Da li će se kuhinjski uređaji brzo pokvariti nakon isteka ili mogu još dugo da služe? Sve zavisi od toga kako ih koristimo i koliko ih dobro održavamo.

    Istrošenost delova i nepravilno rukovanje su najčešći uzroci kvarova koji se mogu desiti na svim kuhinjskim uređajima. Na sreću, danas lako možete pronaći pouzdan servis čiji serviseri vam mogu pomoći i zameniti neispravan deo i uređaj ponovo staviti u funkciju.

    Sa druge strane, postoje stvari koje možete i sami preduzeti kako biste predupredili kvar i obezbedili kuhinjskim ali i svim drugim uređajima u vašem domu da što duže traju. Evo liste nekoliko najčešćih kvarova na kuhinjskim aparatima i kako da ih otklonite odnosno izbegnete.

    Šporet - dotrajale ringle su najčešći kvar

    U najvećem broju slučajeva prvo što strada na šporetima, pogotovo kod modela starije proizvodnje, jesu ringle. Kvar ringli je relativno lako uočljiv, sve što je potrebno je da uključite ringlu, sačekate malo i proverite da li se zagreva ili ne. Ako se ringla ne zagreva kada je uključite ne mora nužno značiti da je pregorela. Problem može biti i do provodnika (žica), pa zato treba proveriti da li su čvrsto stegnute i vizuelno proveriti da nisu nagorele.

    U svakom slučaju, ringle na šporetu predstavljaju potrošni materijal i ukoliko je neka pregorela, lako se može zameniti. Čak iako niste vešti sa alatom, za zamenu ringle biće vam potrebno ne više od dvadesetak minuta. Podignite gornju ploču šporeta sa ringlama, otkačite provodnike (žice), izvadite staru dotrajalu ringlu, stavite novu i vratite provodnike po redosledu koji je bio. Kako ne biste zaboravili redosled provodnika, možete ih fotografisati telefonom ili obeležiti na neki drugi način.

    Kada je u pitanju rerna, najčešći kvar na ovoj komponenti vezan je za prestanak rada grejača. Oni se ne popravljaju, već se samo skinu i zamene novim. Zamena je, kao i kod ringli, veoma jednostavna i za taj posao potrebno je nekih petnaestak minuta. Naravno, pre nego što počnete sa radom, obavezno isključite uređaj iz izvora napajanja.

    Međutim, većina korisnika izbegava da sama majstoriše. Ako i vi niste sigurni ili ne želite da radite sami bilo šta što ima veze sa strujom, najbolje je da pozovete pouzdan servis bele tehnike. Birajte one servise koji su na dobrom glasu i koji imaju dobre ocene od strane korisnika. Većina njih će zamenu ringle izvršiti u vašem domu a ako je neki krupniji kvar uređaj možete odneti i u servis. Popravka šporeta u dogovorenom roku, stvar je poslovnosti pa će se serviseri potruditi da ispoštuju dogovor i dođu u dogovoreno vreme na vašu adresu i izvrše popravku.

    alat kvar

    Frižider - odmaknite ga od zida i redovno čistite zavojnice kondenzatora

    Najčešći kvarovi koji se javljaju na frižiderima i zamrzivačima su posledica naglog rasta ili pada napona u mreži. To je nešto na šta ne možete uticati, osim da postavite uređaj za prednaponsku zaštitu.

    Drugi razlog je vezan za nepravilnu instalaciju, odnosno nepravilno postavljanje uređaja. U svakom uputstvu stoji da se frižider mora odmaći od zidova najmanje pet do deset centimetara kako bi mogao lakše da radi. U suprotnom, toplota će se teže oslobađati i uređaj će biti konstantno preopterećen, što za posledicu ima češće kvarove.

    Takođe, nikako ne treba smetnuti s uma da se na zavojnicama kondenzatora, koje se nalaze na zadnjoj strani frižidera, često skuplja prašina koja otežava rad samog uređaja i može prouzrokovati kvarove.

    Za pravilnu instalaciju i održavanje frižidera, ali i drugih kućnih uređaja obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu koje pri kupovini dobijate uz uređaj.

    Aspirator - čistite filtere i odvode vazduha

    Važan deo svake praktične i funkcionalne kuhinje je aspirator. On je potreban pogotovo u stanovima, kako bi izbacio vani paru i masnoću koja nastaje tokom kuvanja. Bez obzira što aspiratori mogu biti različitog oblika, veličine i dizajna, svi oni se uglavnom čiste i održavaju na isti način.

    Postoji nekoliko znakova koji vam ukazuju na to da vam aspirator ne radi kako treba. Svakako prvi od njih je da ne odvodi dovoljno dima iz vaše kuhinje kada je uključen na najjače. U tom slučaju, moguće je da je odvodno crevo začepljeno, da ventilator ne radi ili ako je u pitanju aspirator sa filterima od aktivnog uglja da su se filteri potpuno zatvorili i ne mogu više da propuštaju zasićen vazduh. U većini slučajeva kvar otklanjate tako što očistite odvodne grane ili zamenite zapušene filtere.

    Drugi problemi su uglavnom vezani za sam elektromotor i ako niste po struci električar, teško da ćete sami moći da rešite problem. Treba istaći da ukoliko motor počne da bruji ili je preglasan dok radi, problem takođe mogu biti zapušeni odvodi, mada ovakvi simptomi u najvećem broju slučajeva ukazuju na kvar samog motora i neophodnost njegove zamene.

    Preventivne mere koje bi sprečile oštećenje i kvarove aspiratora se pre svega odnose na redovno čišćenje svih rešetki i filtera. To će olakšati rad elektromotora i on će duže i laganije raditi. Rešetke koje se skidaju možete potopiti u toplu vodu, ostaviti da odstoje u vodi i zatim ih detaljno oprati. Ako je masnoća koja se nakupila na rešetkama tvrdokornija napravite pastu od belog sirćeta i sode bikarbone. Ne samo da ćete se rešiti masnoće i tvrdokornih mrlja već ćete se osloboditi i neprijatnih mirisa.

    zice popravka

    Usisivač - redovno čistite filter kesu

    Usisivači nisu isključivo kuhinjski aparati, ali i te kako pomažu u čišćenju kuhinje, pa smo ih zato uvstili na ovu listu. Po svedočenju servisera, to su uređaji koji se po pravilu jako puno kvare. U najvećem broju slučajeva razlog je njihova nepravilna upotreba. Da bi usisivač radio dugo i bio funkcionalan, potrebno je da ga pravilno koristite i da ga redovno održavate.

    To znači da bi nakon par usisavanja stana obavezno trebali da ispraznite kesu u kojoj se sakuplja prašina i prljavština, da očistite filtere i da promenite vodu ako imate usisivač sa vodenim filterom. Ukoliko zanemarujete čišćenje filtera i ne praznite redovno kesu, to može izazvati otežan rad elektromotora i njegovo pregrevanje, što je i najčešći kvar koji se javlja kod usisivača.

    Kako ne biste morali da birate između kupovine novog kućnog uređaja i njegove popravke, najbolje je da se malo više potrudite i koristite uređaj na ispravan način. Pre svega pročitajte uputstvo o pravilnoj upotrebi aparata i postupajte isključivo prema njemu. Najčešći kvarovi koji se dešavaju na aparatima su upravo posledica nepažnje i nepravilnog korišćenja. Zato, ukoliko želite da vaši kućni uređaji traju dugo i dobro vas služe, održavajte ih čistim, ne preopterećujte ih i koristite ih isključivo za njihovu namenu.

     

     384
Predivna poslastica koja se lako priprema a još lakše pojede uz kafu ili čaj …
18415
Zatvorite oči i pokušajte da zamislite miris i ukus toplog domaćeg hleba... ili još bolje spremite ga sami i zaista uživajte u njemu.
47710
Predivan način da započnete dan, provedete popodne uz porodicu ili veče uz prijatelje… slane, slatke, mirišljave, u svakom slučaju šta god da odaberete nećete pogrešiti jer su jednostavno neodoljive.
25295
Pomalo zaboravljena nedeljna porodična poslastica. Vratite se u detinjstvo kada je bakina kuća bila ispunjena slatkim mirisom rogača…
53710
Strana 1656 od 1656