Riblje ulje kao zamena za ribu

Pročitano: 385 puta
Kategorija: Ishrana
Ocena teksta:
(0 glasova)

Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, trebalo bi da jedemo jednu do dve porcije ribe nedeljno. Razlog za to je što omega 3 masne kiseline koje riba sadrži provoljno utiču na naše zdravlje i štite nas od mnogih bolesti. Ipak, ukoliko ne unosite preporučeni broj porcija ribe nedeljno, suplementi ribljeg ulja mogu da pomognu da unesete dovoljno omega 3, a u daljem tekstu ćete pronaći nekoliko razloga za to.

Riblje ulje pomaže u ublažavanju hronične upale

Ulja dobijena iz masnih riba kao što su skuša, sardine i inćuni sadrže dve vrste omega 3 masnih kiselina, eikozapentaensku kiselinu ili EPA i dokozaheksaensku ili DHA, koje dokazano pomažu kod ublažavanja upala i uopšte olakšavaju upalna stanja u organizmu.

Riblje ulje štiti srce

Ustanovljeno je i da riblje ulje utiče na povećanje dobrog holesterola, smanjenje krvnog pritiska, smanjenje triglicerida, sprečavanje otvrdnjavanja arterija i stvaranja plakova u arterijama. Zbog svega navedenog, lekari veruju da riblje ulje može da poboljša zdravlje vašeg srca, a prema nekim analizama iz 2019. može da smanji rizik od srčanog udara.

Pomaže u povećanju gustine kostiju

U svakodnevnoj ishrani uglavnom konzumiramo mnogo više omega 6 masnih kiselina, koje se mogu naći u kukuruznom i suncokretovom ulju, nego omega 3 masnih kiselina, naročito DHA i EPA. Takva neravnoteža može se smatrati krivcem za nisku gustine kostiju i kod muškaraca i kod žena. Ipak, postoji i dobra vest, a to je da starije osobe većim unosom omega 3 masnih kiselina mogu da održe veću gustinu kostiju.

Pomoć kod stanja očiju

Prema nekim istraživanjima, pokazalo se da riblje ulje može da pomogne u smanjenju rizika od makularne degeneracije, koja se povezuje sa starenjem. Ovaj vid degeneracije, inače sve češći sa godinama, može dovesti do gubitka vida ili do poremećaja centralnog vidnog polja.

Smanjenje rizika od astme kod dece

Lekari sugerišu da se unosom ribljeg ulja u trudnoći može uticati na smanjenje rizika od pojave astme kod deteta, kao i na mogućnost pojave alergije kod beba. Svakako je najvažnije da, ako ste trudni, riblje ulje ne bi trebalo da uzimate na svoju ruku, već da prvo razgovarate sa svojim lekarom o tome da li je ono odgovarajući suplement, i ako jeste, koja je primerena doza i oblik za vas.

Omega 3 su prijatelj vašeg mozga

Prilikom više eksperimenata je ustanovljeno da riblje ulje poboljšava kognitivne performanse kod zdravih osoba starosti između 51 i 72 godine za samo pet nedelja, ako se uporede sa ispitanicima koji su primali placebo. Takođe je ustanovljena i veza između višeg nivoa omega 3 u krvi i manjeg rizika od anksioznosti i depresije. Osim toga, ako se upotrebljava kao dopuna standardnoj terapiji antidepresivima, riblje ulje je veoma korisno u lečenju depresije.

Kako da ostanete u formi

Redovim unosom ribljeg ulja se usporava opadanje mišićne mase i gubitka funkcije kod muškaraca i žena starosti od 60 do 85 godina. Zahvaljujući dobrim mastima iz ribljeg ulja, dolazi do stimulisanja rasta mišićnih proteina i poboljšavanja mišićne mase, a takođe može indirektno uticati na kontrolu telesne težine, jer stimuliše područja u mozgu zadužena za unos hrane.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava