• Saveti za savršeni pire krompir

    Saveti za savršeni pire krompir

    Za savršen pire krompir važna je, pre svega, vrsta krompira. Trebalo bi odabrati "brašnasti" krompir koji sadrži više skroba. Krompir bi trebalo kuvati ne duže od 40 minuta na temperaturi do 70 stepeni celzijusa. Nakon 30 minuta kuvanja, isperite krompir u hladnoj vodi sve dok tečnost koja izlazi iz posude ne postane providna. Nastavite sa kuvanjem u promenjenoj vodi preostalih 10 minuta. Procedite ga, dodajte puter i ispasirajte.

     801
  • Tri tipa šećera

    Tri tipa šećera

    Šećer je najjednostavnija vrsta ugljenih hidrata, izvor energije kao i deo kompleksnijih molekula. Pošto telo veoma brzo razgrađuje šećer, on je stvar za kojom posežemo ukoliko smo umorni i brzo nam treba više energije.
    Postoje tri tipa šećera:

    • Monosaharidi - najjednostavnija vrsta, koja se sastoji od do 7 atoma ugljenika, u linearnoj ili prstenastoj strukturi. Ovom tipu pripadaju glukoza i fruktoza. Glukoza je najvažniji monosaharid u prirodi, glavni izvor energije za ćelije i može se naći u većini vrsta voća. Fruktoza je najslađi monosaharid, čiji su izvor voće i med.
    • Disaharidi - to su spojena dva prosta šećera, u duplom prstenu. Telo mora da razgradi disaharid, kao i bilo koji drugi ugljeni hidrat izuzev monosaharida, da bi iz njega crpeo energiju. Maltoza je disaharid, a sastoji se od dva molekula glukoze.
    • Polisaharidi - veliki lanci jednostavnih šećera, koji se sastoje od mnoštva monosaharida. Ovoj vrsti pripadaju skrob i glikogen. Polisaharidi imaju dve glavne funkcije - skladištenje energije kako bi je telo koristilo kada nema dovoljno hrane i strukturna podrška i zaštita.

    Monosaharidi i disaharidi su jednostavni ugljeni hidrati, dok su polisaharidi složeni. Jednostavni ugljeni hidrati najčešće se nalaze u voću i mleku, kao i u slatkišima. Složeni ugljeni hidrati se mogu naći u mahunarkama, žitaricama i skrobnom povrću poput krompira, graška i kukuruza. Preporuka je da treba jesti više složenih ugljenih hidrata, posebno žitarica, dok slatkiše, koji nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrednost, treba ograničiti na minimum.

     1933
  • Kako temperatura pijaće vode utiče na zdravlje?

    Kako temperatura pijaće vode utiče na zdravlje?

    Hladna voda ili pak topla? Dobra vest je da u većini slučajeva nema bitne razlike u njihovom delovanju na vaše telo. Postoje neke situacije u kojima ledena voda može biti nešto korisnija u odnosu na toplu. Glavni prioritet – pijte dovoljne količine vode svakog dana.

    Kada vežbate ili ste uključeni u bilo kakav oblik intezivne fizičke aktivnosti, vaša telesna temperatura raste, a hladna voda je vraća u normalu. Pored toga, hladna voda se brzo apsorbuje što pomaže da se brže rehidrirate. Toplija voda ipak neće nadražiti vaše zube. Dakle, razlike su neznatne, a hidriranost je najvažnija.

     1125
  • Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Od davnina drveno posuđe i pribor za kuvanje preferirano je u odnosu na druge materijale. Ponekad zarad tradicionalnosti ali i iz praktičnih razloga. Brojne su prednosti korišćenja drvenih kuhinjskih alata u odnosu na nerđajući čelik ili plastiku.

    1. Drveni pribor ne oštećuje posuđe: Ovo je ujedno i jedna od najznačajnijih prednosti jer drvo ne šteti površinskim slojevima posuđa od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika.
    2. Drveni pribor ne provodi toplotu: Ukoliko ostavite drvenu varjaču u zagrejanom loncu duže vreme, neće doći i do zagrevanja drške. To nije slučaj sa metalnim priborom, a kod plastike može doći do topljenja usled visoke temperature.
    3. Drvo je inertni materijal: Nije reaktivno i neće ispuštati štetne hemikalije u vašu hranu. Ne reaguje sa kiselinama u hrani i ne menja njen ukus što je slučaj sa metalnim priborom.
    4. Trajnost: Drveni pribor je veoma izdržljiv i dokle god ga održavate na pravilan način, duže će vas služiti.
    5. Klice i bakterije ne vole drvo: Istraživanja pokazuju da se klice i bakterije mnogo brže šire na plastici i metalu nego na drvenim površinama.
    6. Ekološki odgovoran izbor: Drvo je prirodni i obnovljiv materijal što je još jedan razlog koji ide u prilog i očuvanju životne sredine upotrebom pribora napravljenog od obnovljivih, biorazgradivih i netoksičnih elemenata.

    Proizvod sa slike kao i mnoge druge drvene proizvode za Vašu kuhinju i domaćinstvo možete pronaći i poručiti putem:

     960
  • Restoran/Motel GALIJA

    Restoran/Motel GALIJA

    Letos dok smo boravili u Strugi (Makedonija) na obali Ohridskog jezera bili smo u prilici da posetimo restoran/motel "Galija" koji nas je ugostio i uslužio svojim ribljim specijalitetima.

    Restoran/motel osnovan je još 2006. godine i od tada uspešno radi i gradi reputaciju mesta na kojem se uvek mogu naći sveži riblji specijaliteti. "Galija" se nalazi na samoj obali Ohridskog jezara, pa tako iz hladovine vrba gosti uvek imaju fenomenalan pogled ka jezeru, gradu Ohridu, koji se nalazi sa druge strane obale, kao i Strugi, od koje je udaljen svega 2km. Prirodni ambijent je neodoljiv a mirnu i prijatnu atmosferu, zasigurno, potvrđuju i slike pataka i drugih životinja koje se u miru sunčaju i brćkaju u kristalno čistoj vodi Ohridskog jezera.

    Na meniju restorana/motela "Galija" uvek se mogu naći sveže ulovljena pastrmka, belvica, šaran (krap) i jegulja. Većina ovih vrsta su autohtone pa ih teško možete naći na drugom mestu a pogotovo, sveže i dobro sprmljene kao u  "Galiji".

    Pre ribe toplo se preporučuje riblja čorba (za nas koji smo navikli na Vojvođanske riblje čorbe, znajte da su ondašnje bele, bez crvene paprike pa mogu da se učine malo čudnim na prvi pogled, ali su zaista izuzetno ukusne). Uz ribu na žaru sasvim sigurno ćete dobiti i makalo (umak sa belim lukom i sirćetom).

    Restoran/motel "Galija" može da ugosti do 40 osoba pa se često u ovom predivnom ambijentu organizuju proslave rođendana ili manjih svadbi. Poseduje 10-tak veoma lepo uređenih soba pa ukoliko odlučite da leto provedete na Ohridskom jezeru treba na vreme rezervisati mesto.

    Ukoliko Vas put vodi u blizini Ohridskog jezera znajte da je ovo mesto na kojem sasvim sigurno nećete zažaliti ukoliko svratite da se okrepite i odmorite.

     8673
Volite kesten?! Volite i maline?! Evo sjajnog recepta kako da ih iskombinujete u prekrasnu tortu od kestena i malina. Nemojte da vas uplaši dugačak tekst recepta jer se ova torta…
11747
Evo sjajnog recepta kako da brzo i relativno lako spremite sjajan kolač sa divnim belim trešnjama. Ali nemojte se sekirati, ukoliko nemate na raspolaganju bele trešnje možete iskoristiti i obične…
Često pričamo o letu i jelima sa svežim povrćem ili voćem ali evo jednog predloga kako spremiti ukusno glavno jelo i tokom zimskim dana kada sveži spanać nije na dohvat…
7137
Malo drugačija musaka, umeto uobiajenog krompira, koristite mešavinu povrća. Dobra promena, probajte!
11251
Bakina srdašca, ili bakin kolač, galete, kolač iz prese...nazovite ih kako god jedno ostaje isto-predivan ukus i osećaj sreće i zadovoljstva kada se jedu.
Kolač sa limunom je pravo osveženje za vrele dane!
12637