Nezavisno od vrste, preporučljivo je čuvati med na temperaturi koja ne prelazi 10 stepeni kako ne bi došlo do smanjenja ili potpunog gubitka njegovih lekovitih svojstava. Isto tako, drastične promene temperature mogu uticati na kvalitet meda, posebno sirovog. Sve dok ga čuvate na hladnim i suvim mestima, očuvaćete sva bitna svojstva koja med sadrži.
Najvažnije je sirov med čuvati u nepropusnim posudama kako ne bi došlo do taloženja vode. Do fermentacije neće doći ukoliko je sadržaj vode manji od 17, 1 odsto. Najbolji izbor su staklene tegle. Plastika nije najbolji izbor jer med može izgubiti određenu količinu vode. Za dugotrajno čuvanje najbolje su posude od nerđajućeg čelika.
Izvor: Stefan Stojanović
Posetite Happy Honey i odaberite svoj ukus u online prodavnici.
U Velikoj Britaniji trenutno postoji preko 1700 pivara - najviše od Drugog svetskog rata. Tržište nikada u većoj meri nije bilo preplavljeno različitim sortama piva. Imajte u vidu, 95 odsto piva čini voda. U Velikoj Britaniji se piva svode na hmelj, vodu, kvasac i ječam. Ječam daje šećer, kvasac "jede" šećer i alkohol dolazi do izražaja. Hmelj najviše utiče na ukus (gorčinu). Pečeni hmelj može dati čokoladnu aromu. Od hmelja ponajviše zavisi i boja piva. Ukoliko volite da uživate u pivu zajedno sa hranom, preporuka je jagnjetina, piletina, morska hrana ili sir uz piva između 4 i 4,6 odsto alkohola. Mislite da se pivo nikako ne konzumira uz slatkiše ili voće? Pokušajte sa tablom crne čokolade ili malinama uz kvalitetno tamno pivo, nećete se pokajati.
Obratite pažnju na naredno pitanje: da li vino čuvate u frižideru pre konzumiranja? Bela, roze i penušava vina zahtevaju čuvanje na hladnoj temperaturi, ali mnoga crvena vina čuvaju se u frižideru neposredno pred serviranje jer pad temperature podiže kiselost, odnosno ukus i kvalitet. Međutim, previše ohlađeno vino gubi kvalitet kiselosti. Najčešće se dešava da se konzumiraju previše ohlađena bela ili previše topla crvena vina.
Čaj nije samo topli, aromatizovani napitak koji piješ kad si bolestan, kao po kazni, već moćni saveznik u borbi protiv brojnih bolesti. Svaka vrsta čaja deluje na određeno oboljenje, a u nastavku teksta saznaćete osobine tri osnovne vrste biljnog čaja – belog, crnog i zelenog.
Beli čaj je najmanje obrađena forma čaja, sa najmanje kofeina i najviše antioksidanata. Ima delikatnu i laganu aromu, a pravi je kriptonit za bakterije i viruse.
Crni čaj se dobija tako što je lišće čaja oksidiralo i potamnelo na vazduhu. Jačeg je ukusa, a ima uticaj na jačanje kardiovaskularnog sistema. Osim što je izuzetno dobar za krvne sudove, krvni pritisak i urinarni trakt, zbog visokog sadržaja fluorida štiti zube od stvaranja karijesa.
Zeleni čaj se dobija tako što se lišće prokuva ili popari pre oksidacije. Manje je intenzivnog ukusa od crnog čaja, a sjajan je u borbi protiv ćelija raka (posebno raka dojke i pluća). Takođe, istraživanja su pokazala da ljudi koji svakodnevno konzumiraju ovaj čaj imaju brži metabolizam i brže sagorevaju masti od onih koji to ne čine.