• Gde odlagati i kako čuvati sirov med?

    Gde odlagati i kako čuvati sirov med?

    Nezavisno od vrste, preporučljivo je čuvati med na temperaturi koja ne prelazi 10 stepeni kako ne bi došlo do smanjenja ili potpunog gubitka njegovih lekovitih svojstava. Isto tako, drastične promene temperature mogu uticati na kvalitet meda, posebno sirovog. Sve dok ga čuvate na hladnim i suvim mestima, očuvaćete sva bitna svojstva koja med sadrži.

    Najvažnije je sirov med čuvati u nepropusnim posudama kako ne bi došlo do taloženja vode. Do fermentacije neće doći ukoliko je sadržaj vode manji od 17, 1 odsto. Najbolji izbor su staklene tegle. Plastika nije najbolji izbor jer med može izgubiti određenu količinu vode. Za dugotrajno čuvanje najbolje su posude od nerđajućeg čelika.

    Izvor: Stefan Stojanović

    Posetite Happy Honey i odaberite svoj ukus u online prodavnici.

    Happy Honey sirov med Oklagija baner

     3343
  • Najbolji izbor hrane uz pivo

    Najbolji izbor hrane uz pivo

    U Velikoj Britaniji trenutno postoji preko 1700 pivara - najviše od Drugog svetskog rata. Tržište nikada u većoj meri nije bilo preplavljeno različitim sortama piva. Imajte u vidu, 95 odsto piva čini voda. U Velikoj Britaniji se piva svode na hmelj, vodu, kvasac i ječam. Ječam daje šećer, kvasac "jede" šećer i alkohol dolazi do izražaja. Hmelj najviše utiče na ukus (gorčinu). Pečeni hmelj može dati čokoladnu aromu. Od hmelja ponajviše zavisi i boja piva. Ukoliko volite da uživate u pivu zajedno sa hranom, preporuka je jagnjetina, piletina, morska hrana ili sir uz piva između 4 i 4,6 odsto alkohola. Mislite da se pivo nikako ne konzumira uz slatkiše ili voće? Pokušajte sa tablom crne čokolade ili malinama uz kvalitetno tamno pivo, nećete se pokajati.

     2945
  • Zašto je važno jesti grožđe?

    Zašto je važno jesti grožđe?

    Prema rečima brojnih stručnjaka, antioksidanti u grožđu sprečavaju porast bakterija koje izazivaju akne.

    Obilno prisustvo vlakana i hranljivih materija u grožđu utiču na zdrav rad digestivnog sistema, pomažu u prevenciji zatvora i probavnih smetnji.

    Poboljšava snagu kostiju i pomaže u lečenju koštane slabosti koja se javlja usled niskog nivoa kalcijuma.

    Ekstrakti u semenkama grožđa poboljšavaju funkciju pluća i povećavaju njihov kapacitet.

    Zbog visoke nutritivne vrednosti, grožđe je preporučljivo dijabetičarima.

    Sadrži moćne, prirodne hemikalije koje štite od srčanih oboljenja. Neke od njih imaju potencijal sprečavanja širenja ćelija raka.

    Istraživanja pokazuju da redovna upotreba grožđa štiti mrežnjaču, kao i funkciju očiju.

     1213
  • Pravilno odlaganje vina = očuvanje kvaliteta

    Pravilno odlaganje vina = očuvanje kvaliteta

    Obratite pažnju na naredno pitanje: da li vino čuvate u frižideru pre konzumiranja? Bela, roze i penušava vina zahtevaju čuvanje na hladnoj temperaturi, ali mnoga crvena vina čuvaju se u frižideru neposredno pred serviranje jer pad temperature podiže kiselost, odnosno ukus i kvalitet. Međutim, previše ohlađeno vino gubi kvalitet kiselosti. Najčešće se dešava da se konzumiraju previše ohlađena bela ili previše topla crvena vina.

    Odgovarajuće temperature posluživanja:

    Suva bela vina: 8-14 C

    Penušava vina: 6-8 C

    Roze: 13 C

    Crvena vina: 15-19 C

     1946
  • Osnovne vrste biljnog čaja

    Osnovne vrste biljnog čaja

    Čaj nije samo topli, aromatizovani napitak koji piješ kad si bolestan, kao po kazni, već moćni saveznik u borbi protiv brojnih bolesti. Svaka vrsta čaja deluje na određeno oboljenje, a u nastavku teksta saznaćete osobine tri osnovne vrste biljnog čaja – belog, crnog i zelenog.

    Beli čaj je najmanje obrađena forma čaja, sa najmanje kofeina i najviše antioksidanata. Ima delikatnu i laganu aromu, a pravi je kriptonit za bakterije i viruse.

    Crni čaj se dobija tako što je lišće čaja oksidiralo i potamnelo na vazduhu. Jačeg je ukusa, a ima uticaj na jačanje kardiovaskularnog sistema. Osim što je izuzetno dobar za krvne sudove, krvni pritisak i urinarni trakt, zbog visokog sadržaja fluorida štiti zube od stvaranja karijesa.

    Zeleni čaj se dobija tako što se lišće prokuva ili popari pre oksidacije. Manje je intenzivnog ukusa od crnog čaja, a sjajan je u borbi protiv ćelija raka (posebno raka dojke i pluća). Takođe, istraživanja su pokazala da ljudi koji svakodnevno konzumiraju ovaj čaj imaju brži metabolizam i brže sagorevaju masti od onih koji to ne čine.

     1345
Pitate se šta možete uraditi sa starim hlebom, pa predivne prezle koje možete kasnije koristiti u mnogim receptima.
7867
Ljutenica sa šargarepom i belim lukom je nezaobilazna zimnica za sve one koji vole ljutu hranu. Uživajte!
54934
Brza torta sa aromom "step" sokića od narandže, grizom i pudingom. Brzo, ukusno, interesantno.
10735
Rekli bi da je energetski efikasna zimnica ona koja se neće pokvariti ali takođe može biti i ona za koju niste potrošili ni džul električne energije!
62486
Nestalo je struje a baš ste se spremili da napravite tortu?! Ne očajavajte i dalje ste u mogućnosti da spremite odličan desert. Evo recepta!
11221
Kako da spremite odličan desert a da pri tome ne uključite ni jedan jedini električni aparat?! Evo recepta za takav poduhvat :) Prijatno!
4141