Prednosti i mane kukuruza u ishrani

copyright
Copyright: charliesfruitmarket.com.au
Pročitano: 3401 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(1 Glas)

U nekim slučajevima, kukuruz može loše uticati na organizam. Iako obezbeđuje niz vitamina i antioksidanata, neki ljudi su osetljivi ili alergični na sam kukuruz ili proizvode na bazi kukuruza.

Kukuruz sadrži vitamine B i B-6 i vitamine A i E u tragovima. Bogat je mineralima poput gvožđa, magnezijuma, fosfora, selena i cinka. Za vreme kuvanja ili pečenja kukuruza, oslobađaju se molekuli koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala.

Šolja kukuruza sadrži oko pet grama proteina, što je oko deset odsto preporučene dnevne doze.

Takođe, jedna šolja pruža samo 143 kalorije jer se oko 73 procenta kukuruza sastoji od vode. Samim tim, kukuruz je idealan za regulisanje telesne težine.

Ipak, kukuruz sadrži visok nivo ugljenih hidrata zbog čega umereno povećava nivo šećera u krvi. Jedna porcija ima 31 gram ugljenih hidrata, što je skoro četvrtina preporučene dnevne doze.

Ukoliko imate alergiju na kukuruz prepoznaćete neke od neželjenih simptoma: otok grla i jezika, otežano disanje, grčevi i izuzetno nizak krvni pritisak. U istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Prinston, kukuruzni sirup značajno povećava abdominalne masti usled dugotrajnog konzumianja.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava