• Jim Coleman

    Jim Coleman

    Džim Kolman je izuzetno uspešan kuvar i vrste biznismena koji mudro barata svojim kulinarskim veštinama. Već 1993. godine proglašen je kraljem svih medija: štampe, radija i televizije. Ukoliko nije u kuhinji, Kolman je pred mikrofonom. Vodio je brojne emisije, a u nekima od njih je uživo u programu razgovarao sa svetski poznatim kuvarima. Objavio je dva kuvara koji su bili neka vrsta pratnje televizijskim emisijama koje je tada vodio. Diplomirao je na Kulinarskom institutu u Americi. Rođen je i odrastao je u Dalasu (Teksas), ali ga je karijera vodila širom sveta - od plaža Kalifornije do Kine. Trenutno živi i radi u Njujorku.

     3736
  • Vojislav Voki Kostić

    Vojislav Voki Kostić

    Vojislav Voki Kostić  je bio srpski kompozitor, muzičar, pisac i kuvar. Komponovao je muziku za film i pozorište ali je bio poznat i po tome da voli da kuva. Imao je problem sa viškom kilograma i dok se borio sa tim uspešno, napisao je njegovu kultnu knjigu "Kako sam pojeo sebe". Nakon toga je sledio "Gastronomski dnevnik od 700 recepata", pa i prošireno izdanje od 1000. Takođe snimljen je i TV serijal.

    Nešto više o njegovim delima možete pročitati na Wikipediji .

    Za vas smo odabrali recept iz njegovog kuvara "Gastronomski dnevnik" kuvar od 700 recepata.

     

    Ratna čorba sa Krfa od višanja

     

    Sastojci:

    1 kg svežih višanja, očišćenih od koštica

    50 grama šećera

    200 grama kisele pavlake

    5 jaja

    2 žumanceta

    2 kifle

    1 kašika brašna

    50 grama maslaca

    so i biber po ukusu

     

    Priprema:

    Oprane višnje stavite u dublji sud, nalijte vodom i prokuvajte. Dodajte šećer. U posebnoj činiji pripremite pavlaku (odvojite 1 kašiku) sa 2 žumanceta. Posebno umutite 1 kašiku maslaca, 1 kašiku pavlake, 2 cela jajeta, 2 kašike tucane suve kifle (može i prezle), bibera. Sve to zajedno zamesite, napravite deblju kobasicu, stavite u salvet i kuvajte u vrijućoj vodi 20 minuta. Kada je testo kuvano, iseckajte na kocke. Vrući čorbu sa višnjama nalijte na pavlaku i žumanca stalno mešajući. Služite čorbu uz kocke od testa.

     39774
  • Najgora hrana za nokte i kosu

    Najgora hrana za nokte i kosu

    Baš kao i koža, kosa i nokti su osetljivi na hranu koju birate. Ne samo da će ishrana uticati na sjaj i lepotu kose i noktiju, već i na njihovu krtost, suvoću, slabljenje i opadanje. Kosa i nokti su odlični indikatori toga na koji način se starate o svom telu.

    I kosa i nokti se sastoje od istog proteina, keratina, tako da je logično da ih pogađaju iste stvari. Naravno, ne utiče samo ishrana na kvalitet, već i drugi izbori, poput pušenja, konzumacije alkohola i sl. Ako želite da izbegnete lomljenje noktiju i slabljenje i opadanje kose, evo hrane koju treba smanjiti:

    • Riba puna žive - visoka koncentracija žive u organizmu može dovesti do gubitka kose. Ljudi koji jedu ribu, posebno suši, nekoliko puta nedeljno u većem su riziku od gubljenja kose
    • Šećer - ova namirnica ne samo da nije dobra za kožu, već je problematična za nokte i kosu, posebno za potonje. Kada telo pumpa insulin kao odgovor na povećanje šećera u krvi, otpušta se androgen, hormon koji uzrokuje smanjenje folikula i kod žena i kod muškaraca
    • Previše vitamina A - u ekstremno visokim dozama, vitamin A izaziva opadanje kose
    • Premalo gvožđa i cinka - nedostatak ova dva minerala može se videti po noktima, jer su ključni za formiranje keratina. Najlakše se mogu naći u crvenom mesu i morskim plodovima.
     2065
  • Hrana za bolji san

    Hrana za bolji san

    Ne možete da zaspite? Pojedite bananu! Bogate su magnezijumom koji opušta mišiće i nerve, poboljšava cirkulaciju i probavu.

    Sladak krompir je bogat kalijumom koji takođe opušta mišiće, ali i ugljenim hidratima.

    Bademi održavaju novo šećera u krvi dok spavate, zato ga grickajte pred odlazak na spavanje.

    Jaja su bogata proteinima i ugljenim hidratima koji udruženi umiruju napete mišiće i takođe održavaju nivo šećera u krvi.

    Mleko ima direktnu ulogu u proizvodnji melatonina koji pomaže u nesanici.

     1197
  • Saveti za uspešno kuvanje

    Saveti za uspešno kuvanje

    1. Odgovarajuća oprema je pola posla

    Opremite svoju kuhinju adekvatnim priborom I posuđem. Od tiganja, tepsija, činija za salate, najmanje dve daske za sečenje do odgovarajućih noževa, varjača, špatula, ručnih mutilica itd.

    2. Dobro osvetljen I pregledan prostor za pripremu jela I kuvanje

    Vodite računa da vam pribor za pripremu jela bude dobro I pregledno organizovan. Na radnom stolu morate imati dovoljno prostora za minimum dve daske za sečenje I nekoliko činija. Noževi neka vam budu pri ruci, kao I korpa za otpatke.

    3. Nedeljni plan kuvanja

    Pred početak nove radne nedelje, napravite plan kuvanja kako bi obezbedili sve neophodne namirnice.

    4. Začini su od suštinskog značaja

    Začini doprinose aromi, čuvajte ih na mračnom mestu ali tako da vam uvek budu pri ruci. Što više raznovrsnih začina – to bolje.

    5. Kvalitetni noževi su najbolja investicija

    U svojoj kuhinji imajte nekoliko različitih vrsta noževa, za različite namene. Vodite računa o tome gde ih odlažete I kako ih čuvate.

     1966
Ruža kocke su kolačići sa pudingom od vanile i čokoladnom glazurom. Izdašne su i ukusne, probajte!
10461
Torta koja možda izgleda da je komplikovana za pravljenje ali kada je napravite videćete da nije. Inače torta je pravljena za rodjendan moje ćerke.
10778
Ovo je jednostavan i jeftin kolač, koji možete da pravite u bilo koje doba godine, a potrebni materijal sigurno uvek imate u kući.
23501
Ova jednostavna poslastica prijaće vam u vrelim letnjim danima. Probajte i uveriće te se koliko je jednostavno a dobro.
12158
Čokoladne kuglice nema ko ne voli, pravo su zadovoljstvo u svakoj prilici. Recept je za kuglice sa plazma keksom i pomorandžom.
10861
Predivne vesele oblandice sa krem bananicama. Zašto vesele? Pa saznaćete kada ih budete spremili.
23107