• Utiču li hrana i piće na zdravlje kože?

    Utiču li hrana i piće na zdravlje kože?

    Na zdravlje vaše kože utiču i hrana i piće koje konzumirate, kao i način života i proizvodi koje koristite. Proces regeneracije ćelija kože nikada ne prestaje. Voda je ključ zdrave kože. Omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja mogu biti od suštinskog značaja. Maslinovo ulje, avokado su takođe bogati hranljivim sastojcima koji štite i čuvaju vašu kožu zdravom.

    Kolagen i elastin utiču na strukturu kože, kao i na njenu fleksibilnost. Hrana bogata antioksidansima dokazano usporava raspad kolagena. Vežbe takođe poboljšavaju ten jer povećavaju protok krvi i oslobađaju se toksini kroz znoj. Stres može uticati na pojavu brojnih infekcija kože i ekcema. Vodite računa o dnevnim i noćnim kremama, kremama za sunčanje, korektorima i ostalim preparatima koje koristite - prilagodite ih tipu svoje kože.

     871
  • Da li je spelta hranljivija od pšenice?

    Da li je spelta hranljivija od pšenice?

    Iako je veoma slična pšenici, spelta ima reputaciju zdravijeg izbora. Neki ljudi smatraju i da ima bolji ukus, mekši i više orašast od obične pšenice. I, za razliku od pirinčanog, ovsenog ili nekog drugog brašna, brašno od spelte poprilično dobro oponaša obično pšenično, jer imaju dosta istih osobina.

    Spelta ima duplo više vitamina K, ali pšenica ima 6 puta više selena. Osim toga, dve vrste žitarica su poprilično slične u pogledu vitamina i minerala. Spelta ima više šećera od pšenice, što može biti objašnjenje za to što neki ljudi misle da ima bolji ukus. Pšenica ima više proteina i glutena, zbog čega hleb od pšeničnog brašna bolje raste. Međutim, spelta takođe sadrži gluten, tako da nije bezbedna za osobe koje pate od osetljivosti na gluten.

    Na osnovu hranljivih sastojaka, teško je tvrditi da je spelta značajno bolja od pšenice, tako da se izbor svodi na lične preference, uglavnom na osnovu ukusa.

     3565
  • Zašto izbegavati gazirana pića?

    Zašto izbegavati gazirana pića?

    Naša tela su evolucijski tako razvijena da kada unesemo veliku količinu kalorija putem produkta koji je izuzetno zaslađen, dolazi do opuštanja stomačnih mišića i oslobađanja brojnih hormona. Posebno veštački zaslađivači, koji su u velikoj meri jači od prirodnih, stvaraju u našem telu nedostatak zadovoljstva zbog čega imate osećaj „zavisnosti".

    Studija objavljena u časopisu „The American Journal of Public Health" pokazuje da konzumiranje gaziranih pića može prouzrokovati hronične bolesti poput dijabetesa i bolesti srca. Takođe, studija obrazlaže tvrdnju da prezaslađeni sokovi ubrzavaju starenje ćelija i da na spoljnji izgled deluju kao i cigarete.

    Boja gaziranih sokova je uglavnom veštački stvorena zahvaljujući fosforu koji loše utiče na kosti i bubrege. Fosfor se u svom prirodnom obliku nalazi u pasulju i raznim žitaricama, ali stvoren na veštački način, kao što je to slučaj kod gaziranih sokova, otežava našem telu da ga apsorbuje.

     1724
  • Čaj od nane - saveznik u očuvanju zdravlja

    Čaj od nane - saveznik u očuvanju zdravlja

    Čaj od nane je ukusan i osvežavajući način na koji možete uticati na poboljšanje vašeg zdravlja, posebno zbog njegove sposobnosti da poboljša varenje, ublaži bol, eleminiše upale, opusti telo i um, eleminiše loš zadah, pomogne u gubitku težine i poboljša imuni sistem. Malo li je?

    Njegov uticaj na digestivni sistem je značaja, a njegova osnovni elemenat koji je možda najvredniji deo njegove organske strukture je mentol.

    Jednostavno, čaj od nane je vrsta infuzije za organizam. Ne sadrži kofein tako da čaj od nane možete piti pred spavanje kako biste se opustili i umirili.

    Zbog svog ukusa spada u jedne od najpopularnijih čajeva na svetu, ali jedno od njegovih osnovnih prednosi je što hladi telo iznutra a čini da se znojite "spolja". Tako da, ukoliko imate groznicu uz pomoć čaja od nane možete smanjiti svoju telesnu temperaturu pa čak i ublažiti brojne upale.

    Sprečava nadimanje, grčeve i stimuliše varenje, kao i pravilan rad creva. Deluje kao analgetik, ima umirujući efekat.

    Ublažava mučninu, smiruje kašalj i samim tim povoljno deluje na respiratorne organe. Opušta mišiće grla i grudnog koša, eleminiše simptome prehlade.

    Poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima. Sadrži mnoštvo vitamina od kojih je najdominantniji vitamin B.

    Pomaže apsorpciji hranljivih materija kako bi telo obavilo svoje funkcije na pravilan način.

    Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluzokože u ustima i nakupljanja katrana u gornjem delu disajnih puteva, a često se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice.

     1318
  • Fama oko soka od aronije

    Fama oko soka od aronije

    Baš kao i drugo tamno bobičasto voće, aronija sadrži visok postotak antioksidanata koji štite ćelije i bore se protiv starenja i bolesti. To se ne može osporiti i u tom smislu, zaista treba piti sok od aronije. Međutim, iako ima nešto više određenih nutrijenata, ne postoje dokazi da je aronija mnogo (ili uopšte) zdravija od drugih, manje egzotičnih bobica, poput borovnice.

    Zapravo, sirova aronija je preoporog ukusa da biste je jeli samu, tako da se komercijalni sok od aronije gotovo uvek pravi uz dodatak drugih sokova, a ponekad i zaslađivača, kako bi bila prijatnijeg ukusa.

     1647
Jedna od najboljih torti, ukusna, izdašna...Esterhazi torta.
5142
Slatke kiflice sa Milka čokoladom, nema kome se neće dopasti.
9689
Fantastična lešnik torta sa višnjama i Milka čokoladom. Sigurno će vam se dopasti!
12982
Ruža kocke su kolačići sa pudingom od vanile i čokoladnom glazurom. Izdašne su i ukusne, probajte!
10488
Torta koja možda izgleda da je komplikovana za pravljenje ali kada je napravite videćete da nije. Inače torta je pravljena za rodjendan moje ćerke.
10800
Ovo je jednostavan i jeftin kolač, koji možete da pravite u bilo koje doba godine, a potrebni materijal sigurno uvek imate u kući.
23527