Karanfilić je sušeni, neotvoreni pupoljak. Latinski naziv je Syzygium aromaticum, sin. Eugenia aromaticum ili Eugenia caryophyllata. Kod nas se naziva i klinčić. Poznat je po svom veoma intenzivnom mirisu. Pospešuje varenje i apetit, deluje kao antiseptik i jača cirkulaciju. Preporučuje se kod lošeg zadaha i slabih desni. U hladnim zimskim danima slobodno ubacite komad-dva u kuvanom vinu. Poboljšaće njegov ukus i miris i pomoćiće vam da se brže ugrejete i umirite. Takođe dodajte ga kada pripremate kompote, medenjake, kolačiće sa jabukama...
Da biste bolje shvatili odakle potiče maršmelou, morate obratiti pažnju na koren same reči. Dakle, naziv referiše na močvarnu biljku. Potiče još iz Egipta. Egipatski lekari bili su ubeđeni da je ova biljka efikasna u lečenju grlobolje kod dece. Što se tiče maršmeloua kakvog danas poznajemo, datira iz 1800. godine i potiče iz Francuske.
Po studiji Univerziteta u Pensilvaniji objavljenoj 2004. godine, još pre 9.000 godina su neolitski kineski zemljoradnici stvorili piće koje je bilo neka vrsta preteče voćnog piva i sadržalo je med, pirinač, glog i grožđe. Druga priča kaže kako su i Stari Egipćani proizvodili pivo sa dodatkom pomorandže, što ukazuje na to da je upotreba voća u proizvodnji piva bila prilično česta pojava.
Ipak, u modernijem dobu dolazi do zastoja proizvodnje voćnog piva. Nemački proizvođači izbegavali ovaj tip smatrajući da pivo treba da bude "više nauka a manje umetnost", a slična situacija je bila i u Engleskoj. Belgijanci su ti kojima treba da zahvalimo na tome što su voćna piva našla put do svojih konzumenata.
Naime, belgijske pivare su prve, 30'ih godina prošlog veka, počele sa masovnom proizvodnjom piva sa dodatkom trešnje. U pitanju je čuveni "Lambic", napravljen u Pajottenland regiji jugozapadno od Brisela. Ubrzo su se za proizvodnju koristile i maline, a 80'ih su pravljene i verzije od breskve. Za proizvodnju voćnog piva, dosta su se koristile i banane, grožđe, kao i ananas. Danas ova vrsta piva važi za jedno od omiljenijih pića tokom vrelih letnjih dana, a naročito je popularno među ženskom populacijom.
Doduše, Lambic piva su u poslednje vreme često kritikovana zbog niskog kvaliteta, tj prevelike upotrebe veštačkih zaslađivača i sirupa, ali im se ne može poreći to da su voćna piva zahvaljujući njima doživela povratak na velika vrata.
Kako je ova kost neobičnog oblika koja se nalazi tačno između vrata i grudi ptice postala deo tradicije? Odgovor je sličan kao i u drugim istorijskih pitanjima - stari Rim.
U starom Rimu jadac je smatran simbolom sreće, a kako su Rimljani širili svoj uticaj širom Evrope, tako se širio i ovaj običaj. Smatrano je da kada u lomljenju ove kosti izvučete duži deo, sreća vam je naklonjena i želje će vam se obistiniti.
Ova tradicija je stigla i do Engleske, a rani američki imigranti odneli su je na novi kontinent. Svoje ime "wishbone" jadac je dobio sredinom XIX veka, u Americi.
Da bi kost pukla kako treba, treba da se osuši, a da bi se osušila treba joj nekoliko dana. Tako da morate imati na umu, ako biste da igrate igru sa jadcem, morate razmišljati unapred. Taman da smislite koju biste želju poželeli.
Dobro su poznati štetni efekti šećera na zdravlje. Uprkos saznanju o njegovim efektima, malo ko vodi računa o njegovom unosu. Samanjivanjem ili eliminacijom ove supstance, vaše kardiovaskularno zdravlje više neće biti ugroženo. I rizik od dijabetesa se značajno smanjuje. Čak i oznaka na pojedinim bezalkoholnim pićima „bez šećera“ samo znači da je napitak pun drugih vrsta zaslađivača. Depresija i anksioznost su takođe izraženi ukoliko konzumirate previše šećera. Izraženi podočnjaci, manjak energije, nagomilavanje telesnih masti – sve su posledice koje su direktno povezane sa nesavesnim konzumiranjem šećera.
Engleski kolač sa voćem ili pita se može praviti sa bilo kojim sezonskim voćem. Ako koristite jabuke slobodno dodajte i dosta cimeta i suvog grožđa. Uživajte!
Kako da se osvežite tokom nesnosnih vrućina?! Znam, najlakše je otići na more i brćkati se do mile volje ili pijuckati hladne koktele u bazenu. Ali kako odmori ne mogu…
Postoji veliki broj načina kako dobro iskoristiti voće koga ima u izobilju tokom proleća, leta i jeseni a toliko nam nedostaje kada padne sneg ili mu jednostavno sezona prođe. Evo…