• Da li proteini obnavljaju tkiva?

    Da li proteini obnavljaju tkiva?

    Bilo da je u pitanju upala ili ozbiljnije oštećenje tkiva, proteini imaju veliku ulogu u obnavljanju tela. Svaka ćelija i tkivo u telu se sastoji od proteina koji formiraju mišiće, kožu i organe. Oštećenim tkivima potrebni su proteini da zaleče povredu.

    Dobri izvori proteina su meso, mlečni proizvodi, soja, jaja i neke vrste povrća. Osim iz hrane, proteine možete dobiti i putem suplemenata poput pilula ili šejkova.

    U teoriji, ima smisla da se povećanom konzumacijom proteina zaceljuju povrede mišića, međutim, ovo nije slučaj. Višak proteina neće rezultovati razvitkom mišića, već može da dovede do gojenja i opterećenja jetre i bubrega.

    Da bi se povreda zalečila, potrebno je vreme. Upala mišića može trajati i po nekoliko dana, ali njen prolazak ne možete ubrzati konzumiranjem preterane količine proteina. Ipak, konzumiranje nedovoljne količine proteina može otežati proces zalečenja.

    Dakle, držite se dnevnih preporučenih vrednosti, ni više, ni manje od toga i telo će vam funkcionisati baš kako treba.

     1355
  • Prednosti zelenih jabuka

    Prednosti zelenih jabuka

    Zelene jabuke imaju nekoliko prednosti u odnosu na sve ostale. Započnite jutro ovom poslasticom pre svakog doručka, osetićete brojne promene. Možete ih dodavati i u salate, šejkove, praviti sokove... Evo nekoliko razloga zbog kojih je važno da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

    1. Zelene jabuke imaju visok sadržaj vlakana koji utiču na "unutrašnju" ravnotežu i jačanje metabolizma. Bogate su polisaharidima i ligninom koji su od vitalnog značaja za zdravlje debelog creva. Sadrže velike količine gvožđa koje povećava nivo kiseonika u krvi, ali tu su i bakar, cink, mangan i kalijum koji jačaju vaš metabolizam. Ukoliko se osećate umorno ili primetite pad energije, ne ustručavajte se, pojedite jednu zelenu jabuku.

    2. Ukoliko uvrstite makar dve zelene jabuke u vašu svakodnevnu ishranu smanjićete nivo šećera u krvi, snizićete nivo holesterola i istovremeno optimizovaćete zdravlje jetre.

    3. Mnogi isključuju zelene jabuke iz ishrane zbog njihove fruktoze. Međutim, zelene jabuke sadrže pektin koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.

    4. Ukoliko patite od artritisa ili artroze - zgrabite zelenu jabuku odmah! Osetićete promene.

    5. Zelene jabuke povećavaju nivoe vitamina K koji pomaže telu u borbi protiv infekcija i prehlada.

     9857
  • Namirnice i jela koja deca obožavaju

    Namirnice i jela koja deca obožavaju

    Svakodnevno pripremanje obroka za celu porodicu nekada ume da bude veoma zahtevno, s obzirom na to da je potrebno prilagoditi hranu različitim ukusima.

    Situacije se dodatno komplikuje kada vaša deca postanu dovoljno velika da mogu rezonovati šta im se to sviđa od hrane, a šta bi radije preskočili. Zato se roditelji u najvećem broju slučajeva trude da prilagode ishranu tako da ona bude dovoljno zdrava, ukusna, ali i da što lepše izgleda, kako bi deci bila primamljivija.

    Deca u najvećem broju slučajeva jesu izbirljiva kada se radi o hrani, pa je zato potrebno napraviti balans između zdravih obroka i pripreme nečega što mališani zaista žele da jedu, poput slatkiša ili nekih njima popularnijih jela.

    U nastavku teksta možete saznati nešto više o namirnicama i jelima koje deca obožavaju.

    Koliko su mlečni proizvodi popularni među mlađim generacijama?

    Na ovo pitanje je poprilično teško dati univerzalan odgovor iz razloga što mnoga deca izbegavaju obično mleko, ali zato rado uživaju u drugim mlečnim proizvodima, poput čokoladnog mleka ili voćnog jogurta.

    Mleko i mlečni proizvodi značajni su kvalitetan razvoj mišića, kostiju i zuba kod dece, pa se preporučuje unos ovih namirnica u bilo kom obliku u umerenim količinama.

    Činjenica je da deca obožavaju čokoladno mleko zbog njegovog ukusa i lepih pakovanja koje ga čine dodatno privlačnim. Čokoladno mleko poseduje izbalansirano količinu šećera i proteina značajnih za brži oporavak mišića kod dece nakon fizičkih aktivnosti.

    Za razliku o mleka, možemo reći da je jogurt ipak malo popularniji kod mlađih, s obzirom da se često jede uz omiljeno pecivo iz pekare i tako čini savršenu kombinaciju za početak dana.

    Takođe, voćni jogurt je čest izbor mališana zbog svojih raznovrsnih ukusa u kojima ga možemo pronaći. Osim toga je i zdrav, pa se roditelji često odlučuju da ga spakuju kao sastavni deo užine za svoje dete.

    Čokoladni šejk ili smuti sa raznovrsim voćem su omiljene poslastice i mlečni dodatak ishrani kojima se deci povećava unos zdravih sastojaka, a način njihove pripreme i serviranja je ono što dodatno privlači mlade.

    Pica je omiljeno jelo na rođendanskim zabavama

    Pica je jako čest izbor kada se radi o svakodnevnoj ishrani, ali i jako popularna za zabave različitog karaktera, posebno kod mlađih. Lako se priprema, može se jesti rukama, pa je stoga praktična, a osim toga definitivno je jedno od omiljenih jela za decu.

    Pomenuto jelo se može pripremati sa raznovrsnim sastojcima i na taj način prilagoditi različitim ukusima, bez obzira da li ste gurman koji obožava meso, ili ste vegetarijanac. Sa druge strane, vašim mališanima je privlačno bogatstvo ukusa i kombinacija sastojaka koje ovo popularno jelo sadrži.

    Osim toga, mnogi prelivi i dodaci za picu sadrže glutamat, proteinsku kiselinu koja podstiče naš mozak i stvara nagon za njegovim daljim unosom. Jedan od faktora koji picu čini tako ukusnom je i proces karamelizacije, gde dolazi do toga da šećer postaje braon tokom pripremanja pice, čiji sastojci jesu bogati pomentuim sastojkom.

    Bitno je napomenuti da pica jeste zaista ukusno jelo, koje će pričiniti veliko zadovoljstvo vašem detetu. Sa druge strane, sadrži veliki broj ugljenih hidrata i masti, a one mogu nepovoljno uticati na povećanje gojaznosti, te se savetuje ograničeno konzumiranje pomenutog jela.

    pica

    Omiljeni slatkiši najmlađih

    Postoje neke poslastice koje odrasle mogu obradovati i učiniti da se vratimo u detinjstvo, a deci omogućiti da stvore lepe uspomene na svoje bake koje su uživale u pripremanju hrane za njih.

    Jedan od takvih domaćih specijaliteta definitivno su kiflice sa džemom. Pripremaju se brzo i lako, a donose radost svim generacijama pri samom mirisu tokom njihovog pripremanja.

    Nije moguće govoriti o omiljenim slatkišima za decu, bez da pomenemo sladoled, kao jednu od najboljih opcija za osveženje tokom letnjih dana. Takozvani ledeni sladoledi su uvek odličan izbor posle igre sa drugarima nakon školskih časova, dok su oni mlečni sjajan dezert nakon ručka.

    Šećerna vuna je jedan od tradicionalnih slatkiša, karakterističnih za vašare ili pešačke zone u većim gradovima. Deca se uvek obraduju ovom specifičnom slatkišu koji se pravi od istopljenog šečera u kristalu i pretvara se u niti raznih boja posredstvom električne mašine.

    Medeno srce je poslastica za sve generacije, a mlađi se posebno obraduju kupovnim medenjacima koji dolaze u lepom pakovanju. Oni malo stariji poprilično cene ovaj kolač proizveden u kućnim uslovima sa domaćim sastojcima.

    Kao roditelj uvek morate voditi računa o količini šećera koje vaše dete unosi u svoj organizam, jer veći unos šećera od dozvoljenog može imati negativne posledice. Sa druge strane, umerenom konzumacijom slatkiša deca obnavljaju energiju potrebnu za dnevne aktivnosti.

    Odabirom zdravih namirnica, deci obezbeđujemo dovoljan unos svih potrebnih nutrijenata za njihov razvoj. Čest je slučaj da mladi više vole slatkiše i drugu popularnu hranu, koja nije baš najzdravija, te je stoga potrebno redovno kontrolisati njihovu ishranu. Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vas asociramo na neke zanimljive namirnice koje deca vole i ukazali na njihove prednosti i mane. Budite pažljivi kada se radi o izboru hrane za vaše mališane.

     1784
  • Crveno vino ustvari čuva zdravlje zuba?

    Crveno vino ustvari čuva zdravlje zuba?

    Iako generalno vlada mišljenje da crveno vino stvara žute mrlje i naslage na zubima, najnovija istraživanja pokazala su da su mikronutrijenti polifenoli ustvari naš saveznik u borbi protiv karijesa i bolesti desni.
    Naime, španska naučnica Viktorija Moreno Aribas u svom istraživanju navodi kako se polifenoli u ovom slučaju ponašaju kao antioksidansi i sprečavaju loše bakterije da se "lepe" za površinu zuba i time stvaraju uslove za nastanak zubnih bolesti. Ona dalje zaključuje kako su za ovo zaslužne isključivo dve vrste polifenola koje se nalaze u crvenom vinu: p-kumarska kiselina i kafeik.
    Ipak, ovo istraživanje se sprovelo in vitro, a ne na ljudima ili životinjama, tako da i sama naučnica napominje kako su za najpreciznije rezultate potrebna dalja istraživanja na živim bićima.

     847
  • Stvari koje niste ni znali da možete da grilujete

    Stvari koje niste ni znali da možete da grilujete

    Meso, riba, pečurke i krompir spadaju u uobičajene namernice koje možete grilovati, no ako sledeći put želite probati nešto novo, ovih deset namirnica su odličan izbor za eksperimentisanje:

    1. Breskve - potrebno je samo da ih presečete na pola, izvadite košticu i stavite na gril. Možete ih potom začiniti sa malo cimeta ili žutim šećerom.

    2. Tofu sir - često se preporučuje kao zdrav izbor proteina za vegetarijanski način ishrane, a mnogi se žale kako ima prazan ukus. Probajte da stavite kriške tofu sira zajedno sa uobičajenom marinadom za meso na gril i dobićete ukusniju verziju ovog sira

    3. Banane - samo ih isecite uzduž i ostavite par minuta da se peku i imate odličan prilog uz meso

    4. Lubenice - da, dobro ste pročitali, čak i lubenice možete grilovati, odlično se kombinuju sa jelima od tune

    5. Prokelj - često se kuva, pa isprobajte novi način pripreme ovog povrća

    6. Ananas - grilovan ananas odličan je prilog uz ribu, može se začiniti marinadom od meda i cimeta

    7. Artičoke - pre grilovanja potrebno ih je kratko prodinstati na malo ulja ili kuvati u vodi.

    8. Masline - grilovane masline su odlične kao prilog mesu koje se poslužuje sa mediteranskim salatama

    9. Običan sir - baš kao i tofu sir, i običan možete grilovati tako što ćete ga staviti između dve tanke, vazdušaste lepinje.

    10. Avokado - retko se nalazi na meniju domaće kuhinje, no sledeći put iznenadite goste ovim egzotičnim voćem pripremljenim na neobičan način.

     3172
Za Borisove "debele" palačinke potrebno je:
4234
Recept za najukusnije cinije za sladoled glasi ovako:
10083
Plazma keks je nešto što nas sve asocira na detinjstvo, jednostavno nema ko ne voli ukus plazma keksa. Iz te velike ljubavi prema tom keksu nastali su razni deserti, a…
5084
Recept za sočnu, kremastu tortu sa narandžama.
10484
Jutros kada sam se probudila već mi je bilo vruće a bila sam gladna i razmišljala sam sta bih mogla da pojedem a da me osveži i zasiti. I setila…
11818
Slane grickalice sa susamom koje možete služiti svakodnevno, a pogotovo gode u ovim toplim danima uz hladno pivo.
3606