• Prednosti bosiljka za koje možda niste znali

    Prednosti bosiljka za koje možda niste znali

    Bosiljak se najčešće koristi kao dodatak jelima, prvenstveno zbog ukusa, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja.

    Preporučuje se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolja I depresije.

    Bosiljak u vidu čaja ublažava menstrualne tegobe.

    Sok od lišća bosiljka koristi se u borbi protiv prehlada, upale ušiju I bubne opne.

    Smanjuje rizik od plućnih oboljenja.

    Jača desni.

    Smanjuje koncentraciju soli u mokraći.

    Smanjuje loš zadah i koristan je u borbi protiv brojnih upala i infekcija.

     1030
  • Aronija - lekovita svojstva

    Aronija - lekovita svojstva

    Aronija vodi poreklo iz Severne Amerike, a od 20. veka uzgaja se širom Istočne Evrope. Ne sadrži tragove pesticida jer pri uzgoju ne zahteva hemijsku zaštitu protiv raznih štetočina i bolesti. Plod se koristi za proizvodnju sokova, sirupa, čajeva, dok je sušena aronija poznata po svojim antioksidativnim svojstvima. Naročito je popularna u alternativnoj medicini. Velika prednost u konzumiranju aronije je pre svega očuvanje i održavanje zdravlja urinarnog trakta. Poboljšava cirkulaciju krvi, jača krvne sudove i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Sadrži veliku količinu fenola koji "dezinfikuju" krvotok i telo, utiče na brže zarastanje rana, uklanja toksične materije iz organizma, smanjuje upale... Među najvećim prednostima je regulisanje krvnog pritiska. Sok ili čaj od aronije se preporučuje svakome ko ima problema sa krvnim pritiskom. Veliki broj studija analizirao je uticaj aronije na dijabetes i pokazalo se da može biti korisna u prevenciji i kontroli. Dokazano je da pomaže u lečenju stomačnih problema, uključujući čir na želucu i regulisanje dijareje. Bobice aronije sadrže veliku količinu karotena koji štiti ćelije oka od oštećenja i formiranja katarakte. Bogate su flavonoidima antioksidanata, pa štite oko od upala. Aronija se koristi i za regulisanje telesne težine jer reguliše nivo masti.

     1205
  • Limun - prirodna zaštita

    Limun - prirodna zaštita

    U porodici južnog voća, limun (Citrus medica) se najviše koristi i najpopularniji je. Ima 57 procenata hranljivih sastojaka, čak 40 je u kori, dok semenke sadrže oko tri. Osim toga, ima osam procenata limunske i drugih organskih kiselina, oko tri odsto šećera i obilje vitamina, najviše C. Sadrži kalcijumove i kalijumove soli, fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar.

    Od njega se najčešće prave sokovi, uzima se limunska kiselina, kore je pogodna za proizvodnju kandiranog voća, esencije i pektina. Od semenki se pravi ulje, a ostatak prerađuje za životinjsku hranu. Najviše blagotvornih sastojaka ima sok, sveže isceđen iz zrelog ploda, bez ikakvog konzervansa. Rok trajanja mu je godinu dana i ukusan je dodatak jelima i pićima. Koristi se i u industrijskoj preradi za gotova jela i pića.

    Limun se od davnina koristi i kao lek. Veoma je delotvorno sredstvo kod krvarenja otvorenih rana i čišćenja zagnojenih. Na Siciliji se koristio kao sredstvo za dezinfekciju pijaće vode, jer je ostrvo imalo problem sa snabdevanjem pitkom vodom. Njegovu antibakterijsku moć potvrdila je i savremena nauka.

    Danas se i zvanično limun smatra namirnicom sa najviše antioksidansa. Zahvaljujući limunskoj kiselini, u organizmu neutrališe toksične materije, olakšava varenje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava iskorišćavanje hranljivih sastojaka. Sa vitaminom C i visokim procentom selena, povećava odbrambenu moć organizma, usporava starenje, dok sa vitaminima B grupe "hrani" nervni sistem.

    Delotvoran je i u lečenju angine, viška želudačne kiseline, lošeg varenja, bolesti žuči, groznice, oboljenja usne duplje, promrzlina, ujeda insekata, opekotina. Ali, i kod slabe cirkulacije, prehlade, gripa, glavobolje, malaksalosti...

    Zapravo, postoji bezbroj razloga da se limunu obezbedi počasno mesto na trpezi. Svojim ukusom i mirisom, svakom jelu od predjela do deserta, daje posebnu notu!

    Čaša soka od limuna ujutru pre doručka je odličan način da se sačuva zdravlje i popravi raspoloženje, ako ustanete na "krivu nogu". Na prazan stomak deluje previše jako, ali to ćete da ublažite kada ga razblažite sa malo soka od pomorandže.

    Idealan je začin za salate, a jela od mesa i ribe postaju lakša za varenje i ukusnija, čak i kada se peku na roštilju. Kada sokom od limuna istrljate tek isečeno voće, ono neće da promeni boju. Limun bi trebalo cediti neposredno pre korišćenja, jer je sok osetljiv na vazduh i svetlost, brzo gubi vitamine.

    Kora limuna je takođe vrlo ukusna i lekovita, ne bi je trebalo odbaciti jer je prepuna flavonoida, koji daju elastičnost kapilarima i olakšavaju razmenu kiseonika u organizmu. Istrugana ili iseckana na kockice, može da se doda sufleu, džemu i pudingu, koji tako dobijaju poseban ukus.

    Prilikom kupovine trebalo bi birati plodove svetložute boje, koji u ruci deluju teško u odnosu na svoju veličinu. Izbegavajte mekani limun, sa pegama i mrljama na kori. Voćke sa tanjom korom imaju više soka. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi do dve nedelje, a u frižideru u plastičnoj kutiji do šest nedelja.

    Izvor: novosti.rs

     12915
  • Ovas

    Ovas

    Ovas ili zob se koristi u ishrani ljudi i stoke. Još uvek nije određeno njegovo tačno poreklo ali ono što se o njemu zna je daje veoma hranljiv. Sadrži skoro sve potrebne vitamine i minerale i posebno se preporučuje za one koji boluju od srca, dijabetisa, imaju viskoi holesterol, problem sa bubrezima, anemijom...
     23213
  • Šta sve izaziva stres?

    Šta sve izaziva stres?

    Migrene - bol koji se sa slepoočnica neretko širi do samog potiljka, pa i kičme i uništava vašu koncentraciju je ponekad uzrok konstantnog stresa i napetosti. Jedino rešenje - nađite način da se opustite!

    Često patite od grčeva u stomaku? Ponekad su bolovi toliko jaki da ste praktično "vezani" za krevet? Velika količina stresa ponekad utiče na sistem za varenja i sposobnost da telo apsorbuje hranljive materije. Budite oprezni, ponekad grčevi mogu prerasti u ozbiljnije probleme kao što su čirevi i razne bakterije.

    Postali ste skloni aknama, raznim oblicima ekcema koji su iritirajući i bolni? Imuni sistem je usled stresa oslabljen, i verovali ili ne, to se odražava i na vašu kožu.

    Učestale nesanice koje dovode do problema sa koncentracijom su takođe uzrokovane stresom? To dalje može uticati na probleme sa krvnim pritiskom, probleme sa disajnim organima i brojne kardiovaskularne probleme. Utičite na sopstveni način života i izborite se sa stresom kako biste doprineli poboljšanju vašeg celokupnog zdravlja.

     829
Uvek se pitamo šta uraditi sa gomilom kuvanih jaja koji nam ostanu posle Uskrsa??? Dobro,Uskrs je odavno prošao,ali u ovom receptu ću Vam objasniti kako da iznenadite Vaše goste sa…
14886
Kada sam prvi put čula za gulaš sa pivom prvo mi je prošlo kroz glavu da je to nešto penasto i gorko...nikako ukusno, ali kada sam ga probala momentalno sam…
27041
Francuskog krompira se uvek setimo nakon Uskrsa kada nam ostane velika količina kuvanih jaja i ne znamo šta ćemo sa njima. Ali to ne mora biti uvek tako, ovo jelo…
23802
Ukoliko želite da vam se meso prosto topi u ustima marinirajte ga pre pripreme.
29342
Ako nemate inspiraciju šta da skuvate u toplim letnjim danima i ako vam se ne stoji kraj šporeta evo super ideje! Salata od tunjevine sa svežim povrćem.
24458
Fantastičan napitak za tople letnje dane. Krvara Meri će vas osvežti, probuditi i oraspoložiti! Priprema se brzo i lako, pozovite društvo, sednite na terasi i uživajte uz predivan specifičan ukus…
13896