• Paleo dijeta - hranite se kao naši preci

    Paleo dijeta - hranite se kao naši preci

    Paleo dijeta u poslednje vreme sve više okupira pažnju javnosti. Osmislio ju je profesor Loren Kodejn i bazira se na navikama u ishrani koje su imali naši preci iz perioda paleolita. Samim tim, pobornici ove dijete tvrde da su industrijska revolucija, prerađena hrana, aditivi i preteran unos šećera glavni krivci za mnoge moderne bolesti, te da je paleolitski način ishrane najprirodniji i najzdraviji po ljudski organizam.

    Šta paleo dijeta podrazumeva?

    Paleo dijeta preporučuje konzumiranje samo onih namirnica koje su bile dostupne našim precima, a velika predrasuda je da su se hranili samo mesom. Ipak, činjenica je da su mnoge namirnice (koje se danas naširoko konzumiraju), zabranjene.

    Zabranjene namirnice: svi oblici šećera, testenine, hleb, žitarice (pirinač, kukuruz, pšenica), mlečni proizvodi, kvasac, mahunarke, krompir, kikiriki, alkohol, kafa, sirće i sva prerađena hrana koja sadrži aditive (uključujući i suhomesnate proizvode)

    Dozvoljene namirnice: meso (krto, bareno), morski plodovi, povrće (osim mahunarki i krompira), pečurke, semenke, voće (samo ako je sveže), maslinovo i laneno ulje, limunov sok, čajevi

    Posebne smernice: med je dozvoljen, ali u izuzetno malim količinama. Alkohol jeste zabranjen, ali je dozvoljena čašica vina dnevno. Ne konzumirajte više od četiri kašičice ulja dnevno. Zbog zabrane mlečnih proizvoda, potrebno je uzimati kalcijum.

    Iako su mnogi primetili da su u prvoj fazi dijete izgubili par kilograma, fizički izgled ne treba da bude osnovni razlog započinjanja paleo dijete. Ovakav način ishrane pre svega štiti od mnogih bolesti kao što su rak, dijabetes, povišen holesterol... U početku može biti teško jer se odriče od grupa namirnica koje su najzastupljenije u prodavnicama, ali ako izdržite prvih par nedelja, paleo dijeta neće predstavljati samo način ishrane, već zdrav način života.

     1404
  • Neke namirnice koje sadrže do 100 kalorija

    Neke namirnice koje sadrže do 100 kalorija

    Rotkvice - do 17 kalorija po prosečnoj porciji

    Iako sadrže veoma malu količinu kalorija, odličan su izvor vitamina C.

    Celer - 6 kalorija

    Snižava holesterol, obiluje vitaminom K i dijetalnim vlaknima. Sprečava delovanje slobodnih radikala i podstiče rad belih krvnih zrnaca.

    Tikvice - do 31 kalorija

    Bogate vlaknima, kalijumom, vitaminom B6, vitaminom K i manganom.

    Krastavci - 22 kalorije

    Obiluju vodom, snižavaju holesterol, krvni pritisak, eleminišu toksine iz tela, odličan su izvor vitamina...

    Šljive - 30 kalorija

    Prepune antioksidanata, bogate vlaknima, belančevinama i određenim mineralima.

    Grejpfrut - 37 kalorija

    Odličan izvor vitamina C, ubrzava metabolizam, odličan je saveznik za očuvanje zdravlja srca i hidrira kožu.

    Jagode - 49 kalorija

    Sadrže manje količine omega 3 masnih kiselina, bogate su antioksidansima kao i vitaminom C.

     1683
  • Zamrzavanje začina – jednostavno i lako

    Zamrzavanje začina – jednostavno i lako

    Isperite bilje i osušite. Iseckajte ih, odložite u kese za zamrzivač ali tako da potisnete sav vazduh iz njih. Proverite temperaturu zamrzivača jer je važna za skladištenje začina. Temperatura ne sme biti veća od 0 stepeni. Koristite isključivo vreće namenjene za zamrzavanje hrane jer su napravljene od debljeg materijala i otpornije su na vlagu i kiseonik.

    Biljke koje možete zamrzavati: bosiljak, menta, origano, žalfija, estragon...

     1802
  • Čaj od cimeta i njegova lekovita svojstva

    Čaj od cimeta i njegova lekovita svojstva

    Studija objavljena u septembru 2013. godine zaključuje da konzumiranje cimeta u dozi od 120 miligrama do 6 grama dnevno može smanjiti ukupan nivo holesterola. Cimet je sam po sebi snažan antioksidans, a koristi se i za regulisanje nivoa šećera u krvi. Čaj od cimeta ima slatkasto ljutkast ukus a njegova priprema je jednostavna. U šolju ključale vode dodajte pola kašičice cimeta i promešajte. Ostavite da odstoji do 15 minuta, zatim popijte dok je još uvek topao. Pomaže kod bolova u stomaku i ubrzava metabolizam. Ukoliko imate problema sa osetljivim desnima, redovno konzumirajte čaj od cimeta. Efikasan je u borbi protiv prehlada i bolova u grlu. Blagotvorno deluje na srce i digestivni sistem.

     2545
  • Hranom protiv bolova!

    Hranom protiv bolova!

    Đumbir - za bolove u mišićima i zglobovima

    Ne samo što umiruje želudac i što uklanja sve simptome prehlada, već je bogat jedinjenjima savršenim za borbu protiv brojnih upala. Zato đumbir smiruje upale mišića i smanjuje bolove u zglobovima.

    Losos - za bolove u stomaku

    Omega 3 masne kiseline su glavni razlog, a takođe pomažu i u suzbijanju bolova reumatoidnog artritisa. Jednako koliko utiču na smanjenje bolova u zglobovima, od posebnog su značaja kod problema sa bolovima u stomaku.

    Kafa - za glavobolju

    Američka studija je utvrdila da 200 mg kofeina uklanja bol u glavi, uključujući i jake migrene.

    Trešnje - bolovi u mišićima

    Istraživači veruju da razlog leži u antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima ovog crvenog voća. Ono što je sigurno - samo sok od trešanja nakon napornog treninga može ublažiti napetost vaših mišića i sprečiti upalu.

     1608
Ovo je odličan recept ukoliko želite da spremite fenomenalnu pogaču za svaku priliku. Možete je spremati za slave ali odlično dođe i kao zamena za svakodneni hleb.
20255
Juče je komšinica svratila do mene ali ne praznih ruku. Donela mi je fenomenalne rolnice sa sirom i spanaćem. Bile su toliko dobre da sam morala da zatražim recept.
8771
Piletina je najzdravija vrsta mesa. Međutim evo ne tako zdravog načina da je spremite. Naravno samo ukoliko imate problema sa holesterolom i trigiliceridima ili što bi se reklo sa "masnoćama"...…
6870
Još jedan način za spremanje ćuftica - na "Pavlovov" način.
5140
Znate onu priču da su sarme, kupus i pečenja na svadbama ili krštenjima najukusniji... veorvatno isto kao što je i pasulj u vojsci najukusniji, a kažu da je to zbog…
17501
Sve je počelo pre nekoliko desetina godina kada se pojavila prva kinder lada. Od tada puno se recepata pojavilo koji pokušavaju da dočaraju njen jedinstven ukus, evo jednog od njih.…
4572