• Četiri razloga zašto piti čaj od kamilice

    Četiri razloga zašto piti čaj od kamilice

    Ljudi širom sveta koriste raznorazne sedative kako bi poboljšali kvalitet sna, obično ne znajući da ti lekovi mogu izazvati ozbiljna neželjena dejstva. Pored toga, mnogi od sedativa izazivaju zavisnost. Bez njih, spavanje postaje težak zadatak. Umesto toga, pokušajte sa čajem od kamilice – rezultate ćete primetiti gotovo odmah! Mehanizam delovanja je isti, a neželjenih efekata nema!

    Čaj od kamilice pomaže u ublažavanju anksioznosti i depresije. Pomaže u modulaciji delovanja dopamina i serotonina.

    Odličan je za zdravlje zuba i desni. Poseduje antibakterijska svojstva zbog kojih je tako efikasan!

    Bogat je flavonoidima i stoga idealan za zdravlje srca!

     1159
  • Jamajkanski biber – smanjuje upale i ublažava bolove

    Jamajkanski biber – smanjuje upale i ublažava bolove

    Ovaj moćan začin potiče od sušenog ploda pimento biljke. Gaji se u Centralnoj Americi, Meksiku. Bobice se uzimaju kada su zrele nakon čega se suše na suncu. Ključan je sastojak u karipskoj kuhinji. Usvojen je i od strane mnogih drugih kultura širom sveta uključujući Bliski Istok i delove Severne Amerike. Ono što ovaj začin čini još intrigantnijim jeste visoka koncentracija hranljivih sastojaka i organskih jedinjenja. Njegova najveća prednost je smanjenje upala i ublažavanje bolova. Ima i određene analgetičke komponente koji omogućavaju smanjenje bolova nakon hirurških intervencija. Eliminiše probleme sa digestivnim sistemom kao što su dijareja, mučnina, povraćanje i nadutost. Snažan je antioksidans zbog čega je savršen za neutralizaciju slobodnih radikala. Štiti od bakterijskih patogena i povoljno utiče na zdravlje zuba.

     1909
  • Kratka istorija otvarača za konzerve

    Kratka istorija otvarača za konzerve

    Prve konzerve koje su služile za čuvanje hrane počele su da se upotrebljavaju krajem XVIII veka u Holandiji, a koristila ih je vojska.

    Prvi patent za konzerve predao je britanski trgovac Piter Duran. Konzerve su se otvarale alatom, korišćeno je šta je ko imao, a konzerve su često bile teže od onoga što je bilo u njima. Poneke su imale i uputstvo za otvaranje koje je glasilo: „odstraniti gornji deo korišćenjem čekića i dleta".

    Tek 1855. patentiran je prvi otvarač u obliku specijalnog noža, dok se 15 godina kasnije pojavio okrugli dizajn. I ta okrugla alatka bila je teška za upotrebu jer je takođe zahteva primenu sirove snage. Tek gotovo pola veka kasnije patentiran je oblik kakav danas poznajemo i koji je i sada najpopularniji način za otvaranje konzervi.

     1774
  • Masne kiseline kao izvor energije

    Masne kiseline kao izvor energije

    Ljudsko telo, posebno mozak, češće koristi glukozu da bi proizveo ATP molekule, u kojima se skladišti energija. Glukoza je jednostavan šećer koji se dobija metabolizmom ugljenih hidrata. Međutim, ako ne unosite dovoljno ugljenih hidrata, telo kao izvor energije može da koristi i masne kiseline.

    Masne kiseline su krajnji proizvod metabolizma masti. Mast koju pojedemo metabolizuje se u tri osnovne forme, kratke, srednje i dugačke molekule. Prva dva se koriste odmah, kao glukoza, dok se poslednja vrsta apsorbuje u creva i transformišu u trigliceride. I nezasićene i zasićene masti se razrađuju u masne kiseline, koje tanko crevo upija. Ako jedete dovoljno ugljenih hidrata, telo koristi deo masnih kiselina u proizvodnji ćelijskih membrana i hormona, dok se ostatak skladišti u vidu sala. Međutim, ako vaš dnevni unos ne omogućava dovoljno energije, organizam će se okrenuti korišćenju masnih kiselina.

    Kada se masne kiseline skladište u telu, oni su u vidu triglicerida, koji sadrže više od duplo kilokalorija energije od ugljenih hidrata ili proteina, što znači da su masne kiseline efikasnije forme energije. Kada je telu potrebna energija koju mora da stvori od masnih kiselina, počinje proces lipolize. Tokom tog procesa, luče se hormoni i enzimi kako bi se trigliceridi razbili na molekule masnih kiselina, koji se potom putem krvotoka distribuiraju do ćelija kojima je potrebna energija. Kada telo koristi trigliceride kao izvor energije, ono ne smanjuje broj masnih ćelija koje imate, već njihovu veličinu, tako da, kada ste na dijeti, zapravo ne gubite masne ćelije, već se njihov obim smanjuje.

     1663
  • Saveti za topljenje čokolade

    Saveti za topljenje čokolade

    Sitno iseckanu čokoladu u izdvojenoj posudi zaronite u lonac sa niskim nivoom zagrejane vode. Lagano mešajte čokoladu dok ne počne da se topi. Vodite računa o pari koja može loše uticati na teksturu čokolade čak i ukoliko dođe u kontakt sa samo nekoliko kapljica vode. Izvadite posudu iz lonca kada je tri četvrtine čokolade istopljeno. Ukoliko pregrejete čokoladu dobićete zrnastu strukturu. Imajte na umu da se mlečna i bela čokolada brže tope zbog čvrstih materija mleka. Kako bi smesa bila homogena, preporuka je da koristite silikonsku lopaticu.

     1646
Prava anđeoska torta. Kremasta, ukusna, jednostavno neodoljiva!
23319
Dolaze vam gosti, ne želite da izvadite kupovne grickalice a opet ne želite ni klasično pecivo ili pitu. Koktel pecivo je pravo rešenje!
14766
Fantastična sendvič pita sa mariniranim šampinjonima, pavlakom i šunkaricom. Odlično ide za večeru uz hladan jogurt ili možda hladno pivce.
14943
Osvežavajuća salata sa krastavcima i jogurtom kao stvorena za ove tople dane. Osvežiće vas i oporaviti, probajte!
16964
Prava poslastica za predstojeće vrućine...
48467
Pužići od linatog testa sa pica nadevom. Dobra i interesantna zamena za picu!
12030