• Saveti za topljenje čokolade

    Saveti za topljenje čokolade

    Sitno iseckanu čokoladu u izdvojenoj posudi zaronite u lonac sa niskim nivoom zagrejane vode. Lagano mešajte čokoladu dok ne počne da se topi. Vodite računa o pari koja može loše uticati na teksturu čokolade čak i ukoliko dođe u kontakt sa samo nekoliko kapljica vode. Izvadite posudu iz lonca kada je tri četvrtine čokolade istopljeno. Ukoliko pregrejete čokoladu dobićete zrnastu strukturu. Imajte na umu da se mlečna i bela čokolada brže tope zbog čvrstih materija mleka. Kako bi smesa bila homogena, preporuka je da koristite silikonsku lopaticu.

     1687
  • Voćni deserti koje ćete obožavati ovog leta

    Voćni deserti koje ćete obožavati ovog leta

    Leto je vreme za upijanje sunca i uživanje na otvorenom.

    Najbolji način da se upotpuni uživanje u letnjoj sezoni je uz neke od mnogobrojnih voćnih poslastica. Od osvežavajućih sorbea do kremastih kolača, postoje beskrajne mogućnosti da zadovoljite sladokusce obiljem plodova koje leto donosi!

    Bez obzira da li priređujete roštilj, idete u goste ili jednostavno uživate u lenjim popodnevnim satima kod kuće, ovi recepti za voćne deserte će sigurno biti hit. Lako se prave, pune ukusa i savršene su za svaku priliku i nateraće vaša nepca da zaigraju od radosti!

    Sočni voćni biskvit s bobičastim voćem

    Bobičasto voće mnogima je omiljen dodatak desertima koji pravi značajnu razliku u ukusu. Ukoliko tražite recept za sočan voćni kolač obogaćen ukusnim bobičastim voćem isprobajte ovaj i nećete se pokajati!

    Sastojci:

    • 180 g višenamenskog brašna
    • 100 g šećera
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1/2 kašičice soli
    • 113 g neslanog putera, hladnog i iseckanog na kockice
    • 120 ml mlaćenice
    • 1 jaje
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • 150 g mešanog svežeg bobičastog voća (kao što su jagode, borovnice i maline)

    Uputstva:

    • Zagrejte rernu na 190 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
    • U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
    • Dodajte puter narezan na kockice u činiju i koristite sekač za pecivo ili prste da umešate puter u suve sastojke dok ne bude sličan krupnom pesku.
    • U posebnoj posudi umutite mlaćenicu, jaje i ekstrakt vanile.
    • Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Pazite da ne mešate previše.
    • Lagano ubacite pomešane bobice.
    • Koristite mericu za kolače ili kašiku da stavite testo na pripremljeni lim za pečenje.
    • Pecite 18-20 minuta, ili dok keksi ne postanu zlatno braon boje i dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista.
    • Poslužite toplo sa kašičicom šlaga ili kuglicom sladoleda od vanile.

    sastojci za tortu jagode brasno jaja

    Lagana voćna torta idealna za toplo vreme

    Za ljubitelje torti koji su u potrazi za kremastom i laganom letnjom poslasticom izdvojili smo ovaj recept. Torte sa voćem jednostavno se spremaju, a idealna su letnja poslastica kada želite da rashladite članove porodice ili prijatelje u poseti nečim slatkim i ukusnim!

    Sastojci:

    • 225 g neslanog putera, na sobnoj temperaturi
    • 300 g šećera
    • 4 jaja
    • 2 kašičice ekstrakta vanile
    • 250 g višenamenskog brašna
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1/2 kašičice soli
    • 120 ml mleka
    • 225 g mešanog svežeg bobičastog voća (kao što su kupine, maline i borovnice)

    Uputstva:

    • Zagrejte rernu na 180°C i namastite kalup za tortu prečnika 23 cm.
    • velikoj posudi umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti.
    • Umutite jedno po jedno jaje, a zatim umešajte ekstrakt vanile.
    • U posebnoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so.
    • Postepeno dodajte suve sastojke u mešavinu putera, naizmenično sa mlekom, dok testo ne postane glatko.
    • Lagano ubacite pomešane bobice.
    • Sipajte testo u pripremljeni kalup za tortu i poravnajte vrh špatulom.
    • Pecite 45-50 minuta, ili dok čačkalica ubačena u centar ne izađe čista.
    • Ostavite tortu da se ohladi u kalupu 10 minuta pre nego što je prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
    • Pospite šećer u prahu po površini i dodajte sveže bobice na vrh.

    Kolač od jagoda koji će svako obožavati

    Jagode su idealna prolećna poslastica za sam početak toplog vremena, ali mogu se pripremati i tokom celog leta ukoliko ih zamrznete. Takođe postoji i opcija da napravite isti desert sa zamenskim voćem čija je sezona aktuelna u tom trenutku, na primer malinama!

    Sastojci:

    • 250 g višenamenskog brašna
    • 50 g šećera
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1/2 kašičice sode bikarbone
    • 1/2 kašičice soli
    • 113 g neslanog putera, hladnog i iseckanog na kockice
    • 120 ml mlaćenice
    • 1 jaje
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • 450 g svežih jagoda, isečenih na kockice
    • 240 ml guste pavlake
    • 2 kašike šećera u prahu

    Uputstva:

    • Zagrejte rernu na 190 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
    • U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
    • Dodajte puter narezan na kockice u činiju i koristite sekač za pecivo ili prstima da unesete puter u suve sastojke dok ne bude sličan krupnom pesku.
    • U posebnoj posudi umutite mlaćenicu, jaje i ekstrakt vanile.
    • Dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Pazite da ne mešate previše.
    • Koristite mericu za kolače ili kašiku da stavite testo na pripremljeni lim za pečenje.
    • Pecite 15-18 minuta, ili dok kolačići ne postanu zlatno braon boje i dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista.
    • Dok se kolači peku, pripremite jagode tako što ćete ih iseckati i posipati sa 1 kašikom šećera u prahu.
    • U velikoj činiji umutite gustu pavlaku i preostalu 1 kašiku šećera u prahu dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
    • Da biste sastavili kolače, prepolovite ih horizontalno, a na donju polovinu stavite komadić šlaga i narezane jagode.
    • Na vrh stavite drugu polovinu kolača i još jednu kašičicu šlaga i jagode.
    • Poslužite odmah i uživajte!

    Sorbet od manga - za ljubitelje egzotičnih ukusa

    Ukoliko leto koristite da isprobavate egzotičnije ukuse i nove stvari ovaj sorbet je idealan za vas!

    Sastojci:

    • 3 zrela manga, oguljena i iseckana na kockice
    • 120 ml vode
    • 100 g šećera
    • 1 kašika svežeg soka od limete

    Uputstva:

    • U srednjem tiganju pomešajte mango narezan na kockice, vodu, šećer i sok od limete.
    • Stavite smešu da provri, a zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka 10-15 minuta, ili dok mango ne omekša i tečnost se malo zgusne.
    • Pustite da se smeša ohladi na sobnu temperaturu.
    • Kada se ohladi, prebacite smesu u blender i blendajte dok ne postane glatka.
    • Procedite smešu kroz sitno sito u činiju.
    • Pokrijte posudu i stavite smešu u frižider dok se ne ohladi.
    • Kada se ohladi, prebacite smešu u aparat za sladoledi mešati prema uputstvima proizvođača.
    • Prebacite sorbet u posudu i zamrznite najmanje 2 sata pre serviranja.
    • Poslužite u činijama ili kornetima i uživajte u osvežavajućem ukusu manga!

    Ovi recepti za voćne deserte su samo deo ukusnih poslastica koje možete napraviti sa svežim letnjim voćem. Bilo da više volite pečene ili smrznute poslastice, svako ima u čemu da uživa! Dakle, iskoristite prednosti sezone i pripremite neke od ovih ukusnih deserta!

     

     568
  • Veza između sna i težine

    Veza između sna i težine

    Nauka tvrdi da je nedovoljna količina sna (manje od 6 sati dnevno) odgovorna za povećano lučenje hormona koji utiču na apetit. Dakle, jednostavno, gladni ste ako ste umorni. Manjak sna takođe utiče i na to kako telo prerađuje insulin, što se kasnije može razviti u problem sa dijabetesom.

    Da biste svom telu omogućili bolji odmor, isprobajte neki od ovih saveta:

    Poslednjih pola sata pred spavanje nemojte koristiti kompjuter, televizor, tablet ili telefon, jer time smanjujete proizvodnju melatonina, hormona koji utiče na pospanost, u telu.
    Držite se ustaljene rutine pred spavanje - vežbe istezanja, lagana muzika ili samo duboko disanje 15 minuta pred odlazak u krevet pomoći će vam da na miru utonete u san.
    Banane, riba i žitarice sa dodatkom vitamina B6 pomažu u proizvodnji melatonina, a dobar izbor su i trešnje i leblebije, dok začinjenu hranu treba izbegavati u večernjim časovima, jer se teže vari.

     5117
  • Izborite se sa detetom koje je probirljivo u jelu

    Izborite se sa detetom koje je probirljivo u jelu

    Izbirljivost u ishrani je jedan od najčešćih roditeljskih problema, a mnogi sa zavišću gledaju majke koje ponosno izjavljuju da njihovo dete pojede sve što se pred njega stavi. Ipak, treba znati da većina dece neku hranu smatraju neukusnom.

    Obično se radi o hranljivim namirnicama, a istovremeno su im neodoljive nezdrave grickalice i slatkiši. To ne treba da čudi s obzirom na to da se ukus razvija vremenom, pa je normalno da dete sve više i jače oseća ono što mu se sviđa, od onoga što mu ne pričinjava zadovoljstvo prilikom jela.

    Nažalost, prisiljavanje ne daje baš dobre rezultate i često je kontraproduktivno. Metoda "ne ustaj od stola dok ne počistiš tanjir" je stresna, kako za roditelja, tako i za dete, upozorava dečji psiholog Rejčel Busman. Sve dok je dete zdravo i jede raznoliko, ne upuštajte se u rat oko svakog komada povrća.

    Proširite jelovnik

    Umesto toga, kaže Busman, treba se koncentrisati na ono što dete voli i proširiti jelovnik, ponuditi mu nove stvari. U avanturi isprobavanja nove hrane roditelj treba da bude uzor. "Sastavite spisak nove hrane koju ćete isprobati u sledećih nedelju dana i od toga napravite porodičnu igru. Napravite lutriju od kuhinje", savetuje Busman.

    Hrani koja dete nije oduševila iz prvog pokušaja, treba dati i drugu priliku. Ponekad je dovoljno da drugi put proba ili možete primeniti novi recept kako bi se otkrilo da je nešto baš dobro i ukusno. Pokušajte i sami da pojedete nešto što u prošlosti niste voleli kako biste detetu pokazali da se ukus menja, baš kao i ljudi sami.

    Granice

    Kada dete kaže da mu se ne sviđa ručak, roditelj oseti potrebu da mu pripremi drugi obrok. To pak uspostavlja loše navike i obeshrabruje dete u isprobavanju novih stvari. "Ja kažem da ne pružam 24/7 uslugu kuvanja", kaže psiholog. Umesto toga predlaže jednostavniju rezervnu varijantu poput činije salate ili muslija za slučajeve kada dete baš nikako ne može da pojede ponuđeno. Takva standardna alternativa olakšava pritisak koji osećaju i roditelji i deca. Naravno, ovu strategiju ne treba zloupotrebljavati, čak ni kada dete želi baš svako veče činiju hranljivih žitarica.

    Takođe, deci treba pokazati da ceo obrok nije "kontaminiran" ako je u njemu nekoliko omraženih šargarepica. Neka dete skloni parčiće koji mu se ne sviđaju na ivicu tanjira. To je možda teško sprovesti kod neke dece, ali daje im važnu lekciju u kojoj roditelj, opet, može da im bude uzor.

    Metoda "uradi sam"

    Najbolji način za rešavanje probirljivosti za stolom jeste da dete angažujete u pripremi hrane. Dobar način je da zajedno obavljate kupovinu namirnica. Busman preporučuje da prepustite detetu da samo odabere neke namirnice koje želi da proba. Ono će tako možda otkriti da mu prija ukus dimljene hrane ili da više voli kisele umesto slatkih jabuka.

    izvor:roditeljski.info

     4484
  • Restoran Vega 8 International

    Restoran Vega 8 International

    Restoran Vega 8 International je otpočeo sa radom 2008. godine. Od tada gosti u izuzetno prijatnom ambijentu mogu probati italijansku kuhinju u kombinaciji sa tradicionalnim srpskim jelima.

    Restoran ima 9 zaposlenih. Osoblje je veoma mlado, raspoloženo i uvek spremno da ponudi osmeh i specijalitete kuće.

    Enterijer restorana predstavlja harmoniju starinskog i modernog dizajna dok kontrast koji iz toga proizilazi restoranu daje jedinstvenu atmosferu i veoma prijatan ambijent u kojem se gosti rado opuštaju i borave.

    Na izuzetno bogatom meniju gosti mogu pronaći tradicionalna srpska jela ali i veliki broj italijanskih specijaliteta kao što su paste, pene i razne vrste rižota, dok su posebni specijaliteti restorana Vega 8 International - bifteci. Bifteke možete dobiti na više desetine načina - gorgonzola sos, crni biber, zeleni biber i mnogi drugi načini a kao poseban kuriozitet je svakako biftek u sosu od semena bundeve - specijalitet koji se svakako mora probati.

    Restoran se nalazi na međunarodnom putu Beograd - Temišvar i kao takav turisti ga rado posećuju obzirom da su cene pristupačne a meni bogat i veoma raznovrstan. Naravno ovu ponudu upotpunjava izuzetno bogata karta pića u kojoj se pored raznih domaćih vina mogu pronaći i veoma poznata i tražena italijanska vina.

    Intalijansko-srpski restoran i picerija Vega 8 International je rado posećeno mesto u kojem mladi mogu uživati picama, pastama, tagliatelama, vitaminskim salatama, a porodice u posebnim paketima - porodičnim ručkovima. Naravno, ni poslovni ljudi nisu zaboravljeni, pa za njih postoje posebne pogodnosti koje redovnim gostima omogućavaju razna iznenađenja i popuste.

    Dobrodošli!

     7478
Piletina je najzdravija vrsta mesa. Međutim evo ne tako zdravog načina da je spremite. Naravno samo ukoliko imate problema sa holesterolom i trigiliceridima ili što bi se reklo sa "masnoćama"...…
6872
Još jedan način za spremanje ćuftica - na "Pavlovov" način.
5141
Znate onu priču da su sarme, kupus i pečenja na svadbama ili krštenjima najukusniji... veorvatno isto kao što je i pasulj u vojsci najukusniji, a kažu da je to zbog…
17505
Sve je počelo pre nekoliko desetina godina kada se pojavila prva kinder lada. Od tada puno se recepata pojavilo koji pokušavaju da dočaraju njen jedinstven ukus, evo jednog od njih.…
4576
Grašak prosto obožavam i zato ga veoma često spremam. Evo jednog od mačina koji mi je najomiljeniji.
34677
Neki će reći da nije bitno kako je hrana spremljena dokle god je ukusna. Međutim ne delim to mišljenje pa je to jedan od razloga zbog kojeg su nastala "košarice".
5410