Šest saveta za zdravije srce

Copyright
Copyright: anationofmoms.com
Pročitano: 7592 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(2 glasova)

Čak i u slučaju da trenutno nemate srčanih problema, dobro je povesti računa o ishrani koja će sprečiti da do problema uopšte dođe. Plus, dobre strane poštovanja ovih saveta činiće dobro ne samo srcu.

Jedite što više povrća i voća - kada govorimo o zdravom srcu, što više voća i povrća to bolje. Povrće i voće su najbolji izvor kalijuma, ključnog minerala za regulisanje srčanih funkcija i krvnog pritiska. Manjak kalijuma, u kombinaciji sa viškom natrijuma iz ishrane uzrokuje visok krvni pritisak i kardiovaskularne probleme. Osim kalijuma, voće i povrće je bogato antioksidantima koji pomažu u rešavanju problema sa LDL holesterolom. Cilj treba da vam bude bar jedan tanjir voća i povrća dnevno (mada, trebalo bi birati zeleno povrće, a ne ono koje je puno skroba).

Jedite čokoladu - kakao sadrži visoku koncentraciju flavanola (koji se može naći i u bobicama, čaju i crvenom vinu). Ova supstanca poboljšava stanje krvnih sudova, posebno u pogledu elastičnosti. Naravno, da bi ovo imalo efekta, treba birati crnu čokoladu sa visokim postotkom kakao praha, a ne mlečnu ili neku drugu vrstu.

Birajte zdravije ugljene hidrate - ishrana bogata niskokvalitetnim ugljenim hidratima najštetnija je po srce. Rafinisani ugljeni hidrati povećavaju trigliceride, nivo LDL holesterola i snižavaju nivo HDL holesterola. Žene treba da konzumiraju do 6 kašičica šećera dnevno, a muškarci do 9. Da bi se to postiglo, ograničite unos voćnih sokova, a jedite više voća, jedite više integralnih žitarica i zamenite belo testo i brašno povrćem bogatim skrobom.

Orašasto voće je prijatelj vašeg srca - bademi, orah, brazilski orah ili bilo koja druga vrsta orašastog voća je nešto što treba da jedete svakog dana, ali u ograničenim količinama. Orašasto voće sadrži magnezijum, vitamin E, zdrave masnoće i vlakna.

Krećite se svakog dana - vežbanje doslovce ojačava srčani mišić i poboljšava cirkulaciju, snižava krvni pritisak, reguliše nivo šećera u krvi i poboljšava raspoloženje. Ako niste bili aktivni ranije, učinite to postepeno, dok ne stignete do svakodnevne vežbe. Ipak, treba znati da je sedenje veoma loše za srce, čak iako vežbate redovno.

Rešite se stresa - hronični stres ima direktnu ulogu u slabljenju srčanog mišića. Držanje stresa pod kontrolom je ključno za zdravo srce, a aktivnosti poput pravilog disanja, joge i meditacije mogu vam pomoći da se to dogodi.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava