Prave namirnice za putovanje i kampovanje

copyright
Copyright: 1zoom.net
Pročitano: 6693 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(3 glasova)

Leto je vreme godišnjih odmora, raznih kratkih i dugih putovanja, kao i kampovanja. Zbog visokih temperatura, mnoge namirnice se brzo kvare, pa je pravo pitanje koju hranu je najbolje poneti bez bojazni da će stomačni problemi uništiti ugođaj.

Ako imate neki manji pokretni frižider pri ruci, ne morate uopšte brinuti, ali u drugom slučaju, na jaja, meso i sve mlečne proizvode odmah zaboravite. Takođe, izbegavajte i razne namaze i dodatke poput kečapa i majoneza. Dugotrajno mleko može potrajati eventualno jedan dan, kečap zamenite svežim kolutovima paradajza, a ako ipak ne možete bez mesnih proizvoda, birajte suhomesnate proizvode koji su dobro osušeni i vakuumirani (na primer suva pršuta).

Preporuka je da se umesto teško svarljivog belog hleba ponese dvopek, a razne nezdrave grickalice zamenite orašastim plodovima poput lešnika, badema, oraha... oni su idealna užina jer će vam pružiti neophodne zdrave masnoće.
Svo voće je preporučljivo poneti na duže putovanje, ali ipak izbegavajte breskve i banane jer će se nakon određenog vremena pretvoriti u kašu. Bolji izbor su jabuke, kruške ili pomorandže.

Uvek možete poneti i konzerviranu tunjevinu, sardinu, kao i neko skuvano konzervirano povrće poput graška. U poslednje vreme su sve pristupačnije i gotove ovsene kaše koje je potrebno potopiti u šolju vode koja ne mora da bude vruća.
Ako prilike dozvoljavaju da zapalite vatricu na kampovanju, obavezno ponesite posudicu u kojoj možete skuvati gotovu supu ili neku vrstu testenine.

Što se tiče pića, najbolja je voda, a možete poneti i unapred skuvan čaj ili kafu. Gazirane sokove izbegavajte, od njih ćete biti još više žedni, bolje sami pred put izmiksajte voće, dodajte malo meda, i eto zdravog napitka!

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava