• Kako se rešiti koprivnjače?

    Kako se rešiti koprivnjače?

    Osip na koži u vidu koprivnjače može biti uzrokovan alergijskim reakcijama na pojedine supstance ili se može javiti usled kontakta sa biljkama (bršljan, kopriva...). Ponekad su u pitanju ujedi insekata, kupanje u hladnoj vodi, preterano izlaganje suncu, klimatske promene, pa čak i hrana ili anksioznost i stres. Simptomi su svrab, peckanje, crvenilo, otok i mogu potrajati nekoliko sati do nekoliko dana. Evo nekoliko načina uz pomoć kojih se možete rešiti navedenih sipmtoma ili ih bar ublažiti.

    Luk - zahvaljujući svojim anti-inflamatornim osobinama, odličan je za tretiranje osipa. Isecite ga na kolutiće i držite ga na mestu osipa najmanje pola sata, zatim isperite.

    Hladna voda ili obloge - ukoliko je vaša koža previše crvena i svrbi, hladna voda i led su odlični za suzbijanje navedenih simptoma. Vrlo je važno da ne stavljate led direktno na kožu.

    Jabukovo sirće - smanjuje upalu i svrab. Natopite pamučnu krpu i primenite je kao oblogu.

    Aloe vera - smanjuje simptome, podstiče oporavak kože, sprečava širenje crvenila. Isecite list aloe vere po dužini. Ekstrakte utrljajte na ugroženo područje i ostavite da se osuši, zatim isperite.

     7075
  • Veza između težine i moždanih funkcija

    Veza između težine i moždanih funkcija

    Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi žele da smršaju, ali ako vam je potrebno još malo motivacije, istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" u avgustu ove godine ukazuje na interesantnu vezu između moždanih funkcija i težine.

    Prema toj studiji, gojazni ljudi imaju i do 35% veću šansu od dobijanja Alchajmerove bolesti, u poređenju sa ljudima čija je težina u granicama izmeđi 18 i 25 BMI. Istraživanje je sprovedeno na ženama koje su imale operaciju smanjivanja želuca i pokazalo je da su im se kognitivne funkcije poboljšale nakon operacije.
    Još uvek nije utvrđeno koji su mehanizmi u pitanju, ali za sada je pretpostavka da postoji direktna korelacija između rezistencije na insulin i upale mozga koji ugrožava kognitivne funkcije.

    Dobre vesti su, međutim, da za poboljšanje nije potrebna operacija, već da i sami možete doprineti zdravlju svog mozga prirodnim gubitkom kilograma i zdravijom ishranom.

     1647
  • Tri najveće greške u ishrani koje pravimo tokom putovanja

    Tri najveće greške u ishrani koje pravimo tokom putovanja

    Učestale užine – Izbegavajte slučajne i nepotrebne međuobroke i održavajte konzistentan raspored istih. Koliko je za organizam važan regularan režim spavanja, toliko je bitan i dnevni režim ishrane. Pauze između obroka moraju najmanje biti od tri do četiri sata, zbog pravilnog varenja.

    Upotreba plastičnih kutija za odlaganje hrane – Prema poljskim istraživanjima u 2015. godini, plastične kutije povećavaju izloženost bisfenolu koji je povezan sa nekoliko ozbiljnih poremećaja. Više od osam miliona, od skoro 300 miliona tona plastike proizvedene svake godine, završi u okeanima. Zato pakujte zdrave obroke u staklene kontejnere i recite NE plastičnim slamčicama.

    Nedovoljan unos vode – Hidriranost je od velike važnosti za pravilno funkcionisanje čitavog organizma zbog čega je od značaja da vodu unosite redovno.

     747
  • Da li je crni čaj zaista dobar?

    Da li je crni čaj zaista dobar?

    Visok sadržaj kofeina u crnom čaju ima svoje prednosti i mane. Povećava budnost, ali stvara razdražljivost i utiče na nepravilan rad srca i eventualno povećanje krvnog pritiska.

    U poređenju sa ostalim čajevima, crni čaj ima manji sadržaj katehina. Oni deluju kao antioksidansi, supstance koje skupljaju i uništavaju slobodne radikale koje mogu oštetiti ćelije DNK ali i povećati rizik od srčanih oboljenja, raka ili dijabetesa.

    Crni čaj može smanjiti apsorpciju gvožđa čak i do 70 odsto, što može izazvati anemiju.

     3687
  • Četiri mita o ugljenim hidratima i dijabetesu

    Četiri mita o ugljenim hidratima i dijabetesu

    Krajem XX veka, Zemlju je zahvatila "karbofobija", tj. strah od ugljenih hidrata. Mnogi su porast broja obolelih od dijabetesa pripisali ugljenim hidratima, što nije u potpunosti istinito. U nastavku slede mitovi koji se neodgovorno šire i time utiču na pogrešno informisanje miliona ljudi.

    Ljudi koji imaju dijabetes moraju drastično da smanje unos ugljenih hidrata - zdrav odrastao čovek treba dnevno da dobije 45-65% energije iz ugljenih hidrata. Ljudi koji boluju od dijabetesa treba da unose manje, ali ne ispod granice od 40%. Telu su ugljeni hidrati neophodni da prežive, oni obezbeđuju gorivo za mozak i ostale organe. Problem je tip ugljenih hidrata koje unosimo -većina će se pre odlučiti za kolač, nego za voće.Smanjenje unosa ugljenih hidrata za sobom povlači i nedostatak bitnih hranljivih sastojaka poput vlakana, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i nekoliko vitamina.

    Smanjeni unos ugljenih hidrata poboljšava nivo glukoze u krvi - studije pokazuju da je razlika između onih koji unose normalnu količinu ugljenih hidrata i onih koji to ne čine gotovo zanemarljiva.

    Kontrolisanje unosa ugljenih hidrata eliminiše potrebu za lekovima - pravilna, izbalansirana ishrana, sa fokusom na smanjenjem broja kalorija može pomoći ljudima koji su na granici dijabetesa da ga zapravo i ne dobiju. Međutim, kada je dijagnoza već postavljena, lekovi su neophodni.

    Ishrana siromašna ugljenim hidratima smanjuje šansu od dobijanja drugih oboljenja - ljudi koji ne jedu dovoljno ugljenih hidrata obično unose više masti (posebno zasićenih), što znači da imaju veće šanse za dobijanje kardiovaskularnih bolesti, a prekomerna konzumacija proteina može izazvati probleme sa funkcijama bubrega.

    Kao zaključak, ugljeni hidrati nisu zlo, ali naši izbori su problematični. Kada bismo jeli više voća, povrća i žitarica, nego prostog šećera, ugljeni hidrati uopšte ne bi bili problem.

     1408
Danas mi je komšija iz bašte doneo nekoliko tikvica. Malo su mi je dosadio klasičan način spremanja. Iseckati na kolutiće i pržiti na teflonu ili pohovati. Odlučih se za nešto…
3259
Jedan međarski naučnik tvrdio je da se pomoću vitamina C može izlečiti pa i sprečiti skoro svaka bolest. A da li ste znali da u paprici ima više vitamina C…
2812
Postoji puno načina kako da se pita spremi. Meni jedan od omiljenih je upravo ovaj u kojem se kore naprosto samo gužvaju pa otud i naziv pita gužvara.
19406
Odličan kolač koji potseća uveliko na poznatu čokoladu koja se nije menjala već godinama a sada je kopiraju neke svetski poznate marke. Uživajte!
6676
Sremuš i pasta?! Idu li zajedno... o da itekako. Ako ne verujete probajte, evo recepta.
3522
Kaže se da je šaran prase reka. Ponekada zna da bude masan i zaista da potvrdi tu izreku, ali ako se spremi adekvatno onda zaista može biti prava nagrada kako…
9210