Da li ste se ikada zapitali zašto osoba pored vas može jesti čokoladu ceo dan, a da ne dobije na težini? To je sve do metabolizma. Svi smo čuli za navedenu izreku milion puta, ali šta zapravo znači? Kako možemo biti sigurni u pravilan rad i funkcionisanje našeg metabolizma?
Jednostavno rečeno, naš metabolizam vodi naše telo na način na koji motor pokreće automobil. Metabolizam se svodi na niz hemijskih i fizioloških procesa koje telo pokreće kako bi apsorbovalo hranljive materije. Reguliše količinu kalorija koje telo sagoreva. Što je brži metabolizam, više torte možete pojesti.
Bazalni metabolizam se odnosi na količinu energije koju telo treba da održi. Ovo čini 50 do 80 odsto našeg ukupnog korišćenja energije. Potrošnja energije je kontinuirana, ali stopa varira tokom dana. Najniža stopa je obično u ranim jutarnjim satima, zbog čega počnite dan sa samo 10 minuta vežbanja kako biste ubrzali svoj metabolizam.
Osip na koži u vidu koprivnjače može biti uzrokovan alergijskim reakcijama na pojedine supstance ili se može javiti usled kontakta sa biljkama (bršljan, kopriva...). Ponekad su u pitanju ujedi insekata, kupanje u hladnoj vodi, preterano izlaganje suncu, klimatske promene, pa čak i hrana ili anksioznost i stres. Simptomi su svrab, peckanje, crvenilo, otok i mogu potrajati nekoliko sati do nekoliko dana. Evo nekoliko načina uz pomoć kojih se možete rešiti navedenih sipmtoma ili ih bar ublažiti.
Luk - zahvaljujući svojim anti-inflamatornim osobinama, odličan je za tretiranje osipa. Isecite ga na kolutiće i držite ga na mestu osipa najmanje pola sata, zatim isperite.
Hladna voda ili obloge - ukoliko je vaša koža previše crvena i svrbi, hladna voda i led su odlični za suzbijanje navedenih simptoma. Vrlo je važno da ne stavljate led direktno na kožu.
Jabukovo sirće - smanjuje upalu i svrab. Natopite pamučnu krpu i primenite je kao oblogu.
Aloe vera - smanjuje simptome, podstiče oporavak kože, sprečava širenje crvenila. Isecite list aloe vere po dužini. Ekstrakte utrljajte na ugroženo područje i ostavite da se osuši, zatim isperite.
3 g soli dnevno je dovoljna količina. Ukoliko se bavite sportom ili fizičkim poslovima, potrebno vam je nešto više soli. U svakom slučaju, nije preporučljivo uzimati više od 5 g dnevno. Previše slana hrana može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a ponajčešće probleme sa krvnim pritiskom. Osim toga, mogu se javiti i problemi sa bubrezima, pa i njihova trajna oštećenja. Ukoliko volite slanu hranu, pijte što više vode, ali nemojte da navikavate organizam na preslanu hranu.
Paradajz nije zamena za zaštitu od sunca, ali likopen u plodu može imati fitozaštitni efekat. Redovno konzumiranje paradajza može povećati zaštitu od UV zračenja. Studija iz 2006. godine potvrdila je da su ispitanici nakon redovnog konzumiranja namirnica bogatih likopenom smanjili osetljivost na UV zračenje. Nekoliko jedinjenja u paradajzu imaju protivupalni efekat, a to su: likopen, beta karoten, lutein, vitamin E i vitamin C. Ukoliko se nanesu na kožu, ova jedinjenja mogu olakšati bol povezan sa iritacijom kože ili opekotinama izazvanim suncem.