Sedam znakova koji ukazuju na preterani unos proteina

copyright
Copyright: fitt.rs
Pročitano: 3931 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(0 glasova)

Postoji širok spektar preporuka kada je unos proteina u pitanju. Mnogi se bave idealnim procentima u odnosu na ukupan unos kalorija, ali brojke nekad mogu i da zavaraju. Ipak, obratite pažnju na sigurne znake koji ukazuju na činjenicu da ste preterali sa unosom proteina.

1. Loše raspoloženje - Kada unosimo previše proteina, često ne jedemo dovoljno ugljenih hidrata koji su nam preko potrebni za svakodnevno funkcionisanje, ali i u velikoj meri negativno utiču na naše raspoloženje. Uvek posegnite za složenim ugljenim hidratima kojih najviše ima u voću, jogurtu, smeđem pirinču, ovsenim pahuljicama...

2. Umor i "zamućeni" vid - Jutarnja malaksalost, slabost i zamućen vid su razlog zbog kog ćete najčeše posegnuti za kafom ili užinom. Takozvana "magla" javlja se i usled preteranog unosa proteina. Ne zaboravite da su ugljeni hidrati glavni izvor energije mozga, pa u takvim situacijama posegnite za namirnicama bogatim upravo ugljenim hidratima. Neka vam užina bude bogata ugljenim hidratima, kako biste uspostavili balans u odnosu na količinu unesenih proteina.

3. Kada vam je ishrana bogata proteinima, možete stvoriti osećaj sitosti ali tokom vremena višak kalorija (bez obzira na to odakle potiču) izazvaće povećanje telesne težine.

4. Digestivni problemi i zatvor su gotovo sigurni ukoliko, pored proteina, ne unosite dovoljno vlakana. Vlakna unosite preko žitarica, povrća i voća - 25 grama dnevno je sasvim dovoljno za pravilno funkcionisanje organa za varenje.

5. Konstantna potreba za vodom jer previše proteina izaziva blagu dehidriranost. Rad bubrega je "pojačan" kako bi se uklonio višak proteina, zbog čega učestalo urinirate. Ukoliko ne utičete na unos proteina, možete biti zaslužni za pojavu kamena u bubregu.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava