Krastavac je izuzetno zdrav, pa ne čudi činjenica da je jedno od najčešće gajenog povrća na čitavom svetu. Osim što rehidrira telo (jer se sastoji uglavnom od vode) i što pomaže u eliminaciji toksina, navešćemo i neke od manje poznatih razloga zašto ova biljka treba da vam bude što češće na dnevnom meniju.
Krastavac sadrži veći deo vitamina koji su neophodni u ishrani. Vitamini A, B i C poboljšaće vam imuni sistem i daće vam mnogo energije. Nemojte ga ljuštiti, jer u kori ima gotovo 12% preporučene dnevne doze vitamina C.
Sadrži velike količine kalijuma i magnezijuma, što ga čini idealnim za negu kože.
Sok od krastavca sadrži hormon koji pomaže lučenju insulina, a delotvoran je i u snižavanju nivoa holesterola, kao i u regulisanju krvnog pritiska.
Ukoliko želite sjajnije i jače nokte i kosu, obavezno povećajte unos krastavaca.
Osim brojnih zdravstvenih dobiti od konzumiranja krastavaca, on pomaže i u sprečavanju mamurluka. Nekoliko zalogaja krastavca pred spavanje osiguraće vam jutro bez glavobolje.
Ukoliko vas muči dosadni kašalj, obratite pažnju na nivo gvožđa. Američka studija pratila je 16 žena koje su imale hroničan kašalj i blagi nedostatak gvožđa. Usled konzumiranja namirnica bogatih gvožđem i uz suplemente, nakon tri do četiri meseca kašalj i znaci upale grla su nestali kod većine žena. Nedostatak gvožđa oštećuje tkiva koja oivičavaju usta i nos, sve do grla i dušnika. Ukoliko su ti predeli iziritirani, upala je verovatnija. Da biste obezbedili dovoljan unos, jedite crveno meso, mahunarke, zeleno povrće, ali konzumirajte i namirnice bogate vitaminom C jer pomaže apsorpciju ovog važnog minerala.
Pržena hrana ostaje hrskava sve do njenog hlađenja nakon čega dolazi do vlaženja kore. U slučaju hlađenja hrane ili odlaganja u hermetički zatvorene posude dolazi do istog efekta. Da bi pržena hrana ostala hrskava, prekrijte je aluminijumskom folijom i zagrejte je pre ponovnog posluživanja.
Veoma je lako napraviti kantarionovo ulje. Tačna razmera pripravljanja nije precizna . Ako malo više stavite cvetova kantariona neće štetiti ulju, naprotiv bće jača koncentracija .