• Hladne ili tople obloge u borbi protiv glavobolje?

    Hladne ili tople obloge u borbi protiv glavobolje?

    Bilo da patite od povremenih ili učestalih glavobolja, toplota i hladnoća su jednako dobri načini da ublažite bol, ostavljajući lekove po strani.

    Led može pomoći u smanjenju otoka ali ograničava protok krvi, dok ga toplota stimuliše. Ali za brže zaustavljanje bolova stavite hladne obloge u predelu čela, očiju i slepoočnica. Tople obloge ponekad mogu zaustaviti grčeve u vratu koji su najčešći uzročnici glavobolja.

    Kada su sportske povrede u pitanju, led je uvek bolji izbor. Sprečava akutni bol, zapaljenje i otoke. Koristite hladnu oblogu pet do deset minuta nakon povrete. U narednom periodu, tri puta na dan od po 20 minuta ali potražite savet lekara.

     2194
  • Lečenje konjuktivitisa biljem

    Lečenje konjuktivitisa biljem

    Konjuktivitis je infekcija oka koja obično uključuje simptome poput srvenila, svraba i osetljivosti na svetlost. Infekcija je rezultat virusa, bakterija, gljivica... Ponekad kapi za oči ne mogu pomoći u rešavanju ovog problema.

    Sladić je zanemarena biljka čiji koren može biti od izuzetne koristi u tretiranju virusnih ili bakterijskih infekcija. Ukoliko želite da oprobate tretman uz upotrebu sladića, bilo bi dobro da se posavetujete sa lekarom o potencijalnoj koristi ovog ekstrakta.

    Koren kurkume može biti takođe efikasan u borbi protiv crvenila i iritacije oka. Može smanjiti upalu, ali je savet sa lekarom neophodan zbog preporučene doze i pravilnog načina upotrebe.

    Ponekad navedene bilje mogu povećati iritaciju, stoga ih nemojte koristiti na sopstvenu inicijativu da ne biste povećali simptome konjuktivitisa.

     1137
  • Na dijeti ste? Obratite pažnju na unos pojedinih vitamina!

    Na dijeti ste? Obratite pažnju na unos pojedinih vitamina!

    Zdrava i uravnotežena ishrana je od suštinskog značaja za celokupan organizam. Među hranljivim sastojcima o kojima moramo voditi računa su i vitamini – apsolutno neophodni za mnoge različite hemijske procese u telu. Ukoliko ste na dijeti, morate obratiti pažnju na unos sledećih 5 vitamina koji su vam neophodni za normalno funkcionisanje.

    Vitamin C – njegov nedostatak ometa telo u proizvodnji zdravih ćelija koje su neophodne za odbranu od virusa i bakterija. Deluje kao antioksidant zbog čega je posebno važan u hladnom zimskom periodu.

    Vitamin A – pored toga što je poznato da je „dobar za oči“, ovaj vitamin čuva vaš imuni sistem. Ima ga u šargarepi, paradajzu, breskvama, paprikama...

    Vitamin B12 – neophodan za zdrave nerve i ćelije. Pomaže vašem telu da pravilno stvara energiju i stvori DNK. Ukoliko ste vegan ili vegetarijanac, posebno obratite pažnju na unos vitamina B12.

    Vitamin D – uslov za zdravlje kostiju i odgovarajuću apsorpciju kalcijuma. Njegov nizak nivo povezuje se sa rizikom od srčanih oboljenja i raka.

    Vitamin B6 – igra ulogu u oko 200 biohemijskih reakcija u vašem telu. Utiče na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, kvalitet sna, apetit, imuni sistem i kognitivne sposobnosti.

     745
  • 10 najpopularnijih začina Bliskog Istoka

    10 najpopularnijih začina Bliskog Istoka

    Začini i arome su temelji kuhinje Bliskog Istoka jer i čine njihovu kuhinju jedinstvenom. Začini se ne koriste samo zarad arome, već i zbog boja.

    Kim - pomaže varenju, pa se najviše dodaje jelima od krompira, mahunarki i odličan je dodatak slanim pecivima, a od njega se mogu pripremati i likeri i rakije.

    Muskantni oraščić - prvenstveno se koristi kao dodatak dezertima ili jelima od mesa.

    Kardamon - napicima daje jedinstveni ukus, ali se koristi i kao dodatak u slanim i slatkim jelima.

    Kurkuma - popularna je zbog svoje jedinstvene arome, ali se koristi i za bojenje raznih prehrambenih namirnica zbog svoje izrazito žute boje.

    Sumak - kao dodatak salatama i marinadama, ali i piletini, patlidžanu, ribi i plodovima mora, sočivu, sirovom luku, orasima, jogurtu...

    Baharat - čini mešavina začina: slatke i ljute paprike, crnog bibera, karanfilića, cimeta, muskantnog oraščića i kardamoma. Najbolji je u kombinaciji sa jelima od ovčetine.

    Zvezdasti anis - koristi se u pripremi supa i gulaša, ali i kao dodatak slatkim jelima i pićima. Odličan je u kombinaciji sa cimetom i vanilom.

    Cimet - daje egzotičan ukus jelima od jagnjetine, piletine i mlevenog mesa. Koristi se i kao dodatak dezertima i jelima od voća, povrća i žitarica.

    Kumin - koristi se na samom početku kuvanja kako bi oslobodio svoja eterična ulja. 

    Latice ruža i ružina voda - za poboljšanje arome meda, kao dodatak alkoholnim pićima, želeu, kolačima, sladoledima i drugim slatkim poslasticama.

     2467
  • Kratak pregled orašastih plodova

    Kratak pregled orašastih plodova

    Badem - 163 kalorije (14g masti, 6g proteina, 3.5g vlakana

    Dobar izvor: kalcijuma, gvožđa, vlakana, vitamina E, riboflavina, magnezijuma, fosfora, mangana
    Smanjuje krvni pritisak i holesterol, kao i procenat masnoće u organizmu. Važi za plod koji celokupno gledano, sadrži najviše nutritijenata po gramu.

    Brazilski orah - 205 kalorija (21g masti, 4g proteina, 2g vlakana)

    Dobar izvor: selena, vitamina E, vlakana, magnezijuma, tiamina, fosfora, bakra
    Selenium pomaže organizmu da se izbori sa slobodnim radikalima koji uništavaju ćelije organizma, a brazilski orah zbog drugih nutritijenata i ubrzava metabolizam, štiti srce, daje energiju

    Indijski orah - 163 kalorija (13g masti, 4.5g proteina, 1g vlakana)

    Dobar izvor: magnezijuma, fosfora, bakra, gvožđa, proteina
    Zbog magnezijuma, indijski orah je idealan za sve one kojima je potrebna dodatna energija; fosfor je esencijalan za izgradnju jakih kostiju i zuba, a generalno gledano, ovaj orah jača kosu, noktu, održava kožu elastičnom

    Lešnik - 178 kalorija (17g masti, 4g proteina, 2.5 grama vlakana)

    Dobar izvor: magnezijuma, bakra, mangana, fosfora, selena, vlakana
    Zbog svoje jedinstvene kombinacije nutritijenata, sprečava prevremeno starenje ćelija organizma i propadanje tkiva, te potpomaže proizvodnju crvenih i belih krvnih zrnaca

    Makadamija - 204 kalorija (22g masti, 2g proteina, 2g vlakana)

    Dobar izvor: magnezijuma, kalijuma, tiamina, mangana
    Smanjuje holesterol, kao i rizik od dobijanja srčanih bolesti. Izgrađuje mišiće, daje energiju, jača kosu.

    Kikiriki - 166 kalorija (14g masti, 6.5g proteina, 2.5g vlakana)

    Dobar izvor: proteina, niacina, folata, fosfora, magnezijuma, mangana
    Održava kožu elastičnom, ubrzava metabolizam, može pomoći pri sprečavanu grčenja mišića

    Pekan - 199 kalorija (21g masti, 3g proteina, 3g vlakana)

    Dobar izvor: vlakana, cinka, mangana, fosfora
    Čisti arterije, štiti od infekcija i po nekim istraživanjima štiti i od raka

    Pinjoli - 188 kalorija (19g masti, 4g proteina, 1g vlakana)

    Dobar izvor: Vitamina E i K, magnezijuma, fosfora, potasijuma, cinka, mangana
    Jača imuni i kardiovaskularni sistem, a može i pomoći kod očnih problema.

    Pistaći - 161 kalorija (13g masti, 6g proteina, 3g vlakana)

    Dobar izvor: tiamina, vitamina B6, fosfora, bakra, mangana
    Pistaći uopšte nemaju holesterola! Jačaju imuni sistem, a kao što se može videti, imaju u sebi redak vitamin B6.

    Orasi - 173 kalorija (17g masti, 7g proteina, 2g vlakana)

    Dobar izvor: proteina, vitamina B6, fosfora, bakra, selena
    Zbog visokog nivoa omega-3 masnih kiselina, čuva od srčanih oboljenja, sprečava artritis i depresiju.

    - Kao što se može videti, orašasti plodovi sadrže dosta masnoća. Ali ove masnoće su nezasićene i zapravo smanjuju holesterol i pomažu pri ubrzavanju metabolizma (dakle mršavljenju). Preporučuje se da oko 30% dnevnog unosa kalorija čine nezasićene masnoće. Ukoliko ste alergični na orašaste plodove, ove zdrave vitamine i minerale možete naći i u semenkama bundeve ili suncokreta.

     1094
Ovo je jako dobar recept u slučaju da vam se jede nešto slatko a nemate strpljenja da spremate, ili vam ne treba veća količina, ili ste dobili nenajavljene goste koje…
21385
Ukoliko želite da na brzinu spremite odličan ručak i da se pritom osećate kao da ste na moru evo predloga. Navedeni sastojci dovoljni su za dve osobe. Uz predloženi ručak…
28622
Punjene prepelice sa pirinčem i šampinjonima će svakako biti nešto veoma zanimljivo i ujedno ukusno na vašoj trpezi.
9761
Evo jednog brzog i finog recepta za sladoled. Možete se igrati sa ukusima kako god poželite, umesto otopljene čokolade, narendajte je ili dodajte omiljeno voće... Iskoristite vašu maštu!
13029
Mocart torta se priprema veoma jednostavno i brzo, a kombinacija čokolade i višnje (ili maline) je pravi pogodak za sve goste i ukućene!
28610
Uživajte u eksploziji ukusa kombinujući đumbir, cimet i karanfiliće. Uz dobar sladoled ili smrznuti jogurt mogu predstavljati nezaobilaznu letnju poslasticu.
14149