• Nar

    Nar

    Nar (lat. Punica granatum) je izuzetno hranljivo i lekovito voće poreklom iz Persije koje je, uprkos svim blagodetima po zdravlje, dosta zapostavljeno u našim krajevima. Smatra se da je jedno od najstarijih voća na svetu i o njemu su se od davnina pripisivala razna simbolička značenja, tako je npr. kod drevnih Egipćana predstavljao simbol nade u novi život, dok je kod Jeremena predstavljao simbol plodnosti. Jestiv deo nara čini veliki broj koštica crvene boje, te je danas nezaobilazan deo orijentalne i grčke kuhinje. Posebno je cenjen sok od nara za koji se tvrdi da jača imunitet, uništava neke bakterije kao što su stafilokoke, leči bolesne desni i generalno podiže imunitet čitavog organizma i štiti od raka. Pored soka, od njega se može praviti i kvalitetno ulje (dobija se iz semena) koje dokazano štiti od dijabetesa i povoljno utiče na celokupan kardiovaskularni sistem. Često se koristi i u kozmetičkoj industriji jer pomaže kod opetkotina, posekotina i sporijaze. U ishrani se može koristiti u svežem obliku ili kao sok, ali se od njega mogu pripremati razne poslastice, torte, želei, sirupi, pa čak i likeri i vino.

     1338
  • Sumak - začin i prirodni lek

    Sumak - začin i prirodni lek

    Sumak je začin koji vodi poreklo sa Bliskog istoka. Grmolika je biljka, čiji su plodovi crvene bobice koje se nakon mlevenja koriste kao začin. U Evropi je dugo korišćen radi dodavanja kiselosti određenim jelima, a Rimljani su umesto njega upotrebljavali zamenu - limun. Posebno je popularan u libanskoj kuhinji, kao dodatak salatama i marinadama. Bogat je vitaminima, mineralima, vlaknima i proteinima. Reguliše stomačne tegobe i upale, a koristi se i kao preventiva za prehlade i grip zbog svojih jakih antioksidativnih i anti-inflamatornih svojstava. Na Bliskom istoku koristi se kao tradicinalni lek za dijabetes.

     10945
  • Arapska tradicionalna kuhinja - začini, začini, začini....

    Arapska tradicionalna kuhinja - začini, začini, začini....

    "Tafathalo" na arapskom znači "učinite mi tu čast" i predstavlja poziv da se osoba pridruži obroku.

    Arapska tradicionalna kuhinja je pre svega kombinacija turske, bliskoistočne i indijske kuhinje. Na nju su uticale i razne seobe Arapa kroz vekove, pa je sada pod snažnim uticajem i tradicionalnih kuhinja zemalja poput Španije, Italije, Francuske i Grčke.

    Sastojci i začini koji se najčešće koriste jesu: cimet, kari, riba (u primorskim krajevima), beli luk, jagnjetina, pirinač, susam, šafran, origano, kumin. Uz gotovo dve trećine jela se služi i neki ljuti sos, od povrća se najviše koriste krastavci, plavi patlidžan, paradajz i mahunasto povrće, a što se tiče voća, Arapi najviše vole citruse. Dakle, tipično arapsko jelo izgledalo bi ovako: jagnjetina ili piletina poslužena sa pirinčem ili kus-kusom i dinstanim povrćem koje je začinjeno gore navedenim začinima ili sokom od limuna.

    Iako Arapi ne konzumiraju svinjsko meso i alkohol, u Iraku, Libanu, Egiptu i Siriji (gde je veliki procenat nemuslimanskog stanovništva) se tu i tamo mogu naći neki marketi sa alkoholnim napicima i jelima od svinjetine.

    Čaj je nezaobilazno piće na trpezi svake arapske porodice, konzumira se čak duplo više nego kafa.
    Što se tiče hleba, on je jako cenjen u ovoj kuhinji. Naime, ako iko primeti parče hleba na ulici, tradicija i red nalažu da se skloni sa puta kako ne bi bilo zgaženo. Arapi ne prave vekne hleba na kakve smo mi navikli, već okrugle, tanke lepinje. Od mlečnih proizvoda, dosta se konzumiraju jogurt od ovčijeg mleka i kozije mleko. Suncokretovo ulje nije toliko popularno, Arapi preferiraju maslinovo ili susamovo ulje.

    Zanimljivo je to što su Arapi toliki gurmani da pored glavnog jela, uvek spreme i mezzah - tacne sa posebno spremljenom hranom koja dodatno nadopunjuje glavno jelo - da niko ne ostane gladan! :)

     5871
  • Kako skuvati jaje?

    Kako skuvati jaje?

    Kako skuvati jaje? Naizgled veoma jednostavno ali baš i nije tako. Evo par saveta koje je sa učesnicima Masterchef Australia podelio jedan od sudija, poznati kuvar i vlasnik restorana, Gary Mehigan.

     28463
  • 5 razloga zašto započeti dan sa čistom vodom.

    5 razloga zašto započeti dan sa čistom vodom.

    Ima 5 razloga da započnemo dan sa dve čaše čiste, zdrave vode, a to su:

     8222
Karanfilić, cimet, kafa-kombinacija predivnih aroma na jednom mestu.
11817
Kombinacija ukusa narandže, čokolade i badema za mene je prosto neodoljiva!
13219
Dobila sam neke predivne šljive od komšinice i nisam znala šta da radim sa celom kesom pošto su već bile poprilično zrele. Setila sam se bake koja je pravila neki…
Teletina sa sosom od pečuraka se prosto topi u ustima. Kombinacija slaninice i vina daje poseban šmek mesu. Možete služiti uz testeninu ili bareni krompir.
26686
Brzo, lako jednostavno, preukusno :)
7891
Predivna aromatična supica od zapečenog povrća. Povrće pripremljeno na ovakav način dalje poseban šmek čorbici!
14902