• Dunja

    Dunja

    Dunja (Cydonia oblonga) je nisko drvo iz porodice Rosaceae, odnosno ruža. Ima malo, slatko voće koje po izgledu sliči kruški i poprima svetložutu odnosno zlatnu boju tokom sazrevanja. Drvo se često koristi u ornamentalne svrhe pošto ima lepe, ružičaste listove. Nativna je u područjima jugozapadne Azije, Turske i Irana, ali se može gajiti i na severnim geografskim širinama do Škotske. Poznato da su je gajili Akadijanci u plodnom polumesecu i postoji teorija da je njena kultivacija prethodila jabuci, te da su mnoge današnje asocijacije na jabuku zapravo asocijacije na dunju. Kod starih Grka je bila žrtva bogovima tokom bračne ceremonije. Većina vrsta su previše tvrde, kisele i opore da bi se jele sirove osim ukoliko se nakon branja ne ostave da prezru na mrazu. Od njih se može praviti pekmez, džem ili puding, ili se mogu oljuštiti pa ispeći, ispržiti ili skuvati. Izraz marmelada potiče od portugalskog naziva za ovo voće, marmelo. Određene vrste ovog voća, kao što su Kungaskaya su posebno uzgajane da bi se mogle jesti sirove. U podkontinetalnom Indo-Pakistanu koštice ovog voća koriste se u narodnoj medicini zarad uklanjanja šlajma, osipa i zapaljenja. Gel se priprema potapanjem koštica u vodi kojim se čiste zapanjenja grla i glasnih žica. Na Malti, kašika džema se rastvara u šolji ključale vode i pije kao lek protiv stomačnih tegoba. U Iranu i Avganistanu, seme se bari i onda jede kao tradicionalni lek protiv zapaljenja pluća. Dunja je niskokalorično voće, 100g poseduje samo 57 kalorija. Sadrži par određenih antioksidanata kojih nema u jabukama ili kruškama. Voće je bogato fitonutrientima kao što su biljna vlakna, mineralima bakra, gvožđa, kalijuma i magnezijuma i vitaminima C, B6, Riboflavinom i Tiaminom. Iako nije pouzdano dokazano, dunja ima jaka antialergetska i protivupalna svojstva i često se preporučuje od strane zdravstvenih eksperata kao sigurna alternativa u pripremi hrane za ljude koji boluju od alergija.

     1507
  • Sezona prehlada i gripa je stigla, evo nekoliko saveta...

    Sezona prehlada i gripa je stigla, evo nekoliko saveta...

    Sezona prehlada i gripa obično traje od jeseni do proleća. Epidemija može dostići svoj vrhunac u različitim periodima tokom sezone i postoji nekoliko osnovnih znakova i simptoma upozorenja, kao što su:

    - iznenadna visoka temperatura

    - bolovi u mišićima

    - glavobolja

    - bol u grlu

    - kašalj

    - curenje iz nosa

    Poželjno je izbegavati tešku i masnu hranu.

    Redovno perite ruke.

    Redonije vežbajte.

    Beli i crni luk odlični su borci protiv brojnih virusa, pa i prehlada i gripa.

    Važno je unositi dovoljno tečnosti tokom jesenjih i zimskih dana.

    Cink je neophodan za ispravno funkcionisanje imunog sistema, on pomaže u zaštiti organizam od prehlade i gripa.

    Vitamin C može skratiti vreme trajanja prehlade.

     1307
  • Njegoš Kaličanin

    Njegoš Kaličanin

    Prvi put počinje da kuva sa 23 godine. Sve je krenulo u Belgiji, otišao je na 15 dana, a ostao 15 godina.

    Prvi susret sa ugostiteljstvom je bilo pranje sudova, a onda je slučajno morao da pomogne u kuhinji gde je šef odmah prepoznao neotkrivan talenat za koji ni sam Njegoš nije znao. Od tog dana kreće njegov uspon ka "ligi šampiona" svetskog kulinarstva.

    Prvi susret sa vrhunskim kulinarstvom je počeo u restoranu "Karper" u Antverpenu.

    Iskustvo i reputaciju je izgradio radeći u vodećim restoranima koji su dobili najveće moguće priznanje u obliku "Mishelin" zvezdice: "Schone Van Boskoop" * ,"La Cabanne" *, "In De Wulf" *, "Fredsgatan 12" *, "EspaiSucre", "La Paix" *, "t'Zilte" * *, "Escabeche" (Knokke), "Cuinnes 33" * (Knokke), "Hertog Jan" *** (Brugge)

    Tokom prethodnih desetak godina Njegoš je vodio svoj restoran "Brasserie Pastis" i uspešno pokrenuo: "Cafe Canal", "Brasserie Gustav", "Grand Café Hangar 41", "Cafe Zurich", "Restorante Cosmo", "Bistro Deluxe Bicyclette"...

    Svaki dan Njegoš traži nove izazove, testira i usavršava se po najboljim restoranima. To je ono što voli i što ga čini srećnim. Kuva iz ljubavi i kaže da "što više zna, vidi koliko ne zna".

    Radi ovaj posao jer voli da upoznaje nove ljude, nove ukuse, nove gradove i to je ono što ga gura i što mu je važno. Trenutno imamo priliku da ga gledamo kao sudiju u emisiji  "Moja kuhinja moja pravila" na TV B92.

    Izvor: B92.net

     27984
  • Može li nedostatak gvožđa uticati na opadanje kose?

    Može li nedostatak gvožđa uticati na opadanje kose?

    Gvožđe igra ključnu ulogu u stvaranju hemoglobina, jedinjenja koje nosi kiseonik ćelijama, što je od suštinskog značaja za funkcionisanje čitavog organizma. Simptomi njegovog nedostatka uključuju krhke nokte, ekstremni zamor ili nedostatak energije, ubrzano lupanje srca, bleda koža, kratak dah i bolni jezik. Istraživanja do sada nisu iznela dovoljno dokaza kako bi sa sigurnošću dovela u vezu gubitak kose sa nedostatkom gvožđa, iako se nastoji ukazati na pojavu oštećenje folikula dlake.

     828
  • Kako da brzo rashladite piće?!

    Kako da brzo rashladite piće?!

    Ako se pitate kako da tokom nesnosnih letnjih vrućina na brzinu ohladite omiljeno piće onda ste na pravom mestu pošto sledi par korisnih saveta.

    Najneefikasniji način je da se piće stavi u frižider pošto ćete tako morati da sačekate više od 45 minuta da bi piće dostiglo prijatnu temperaturu. Ipak, sa druge strane ako ste disciplinovani i svoje napitke uvek držite u frižideru onda Vi i nemate problem sa rashlađivanjem pića pa je za Vas stavljanje piće u frižider najbolje rešenje.

    Oni zaboravniji mogu da se posluže trikom i da da flašu obmotaju papirnom salvetom ili ubrusom i da je stave u zamrzivač. Na ovaj način Vaše piće će se rashladiti za dvadesetak minuta. Međutim ova tehnika ima i svojih negativnih strana, jer ako piće zaboravite u zamrzivač može se lako desiti da se u potpunosti zamrzne i postane neupotrebljivo ili još gore, ako je flaša puna da ista pukne!

    Za sam kraj najefikasniji način je da piće ohladite kockama leda. Istina, kocke leda mogu da razblaže Vaš napitak ali ako ga konzumirate brzo do toga neće doći. Naravno, ova tehnika podrazumeva da ste prethodno stavili vodu u zamrzivač kako bi se formirale kocke leda :)

     11260
Kopriva je veoma zdrava billjka, ali nažalost kod nas se tretira kao nepoželjni korov i ljudi je obično izbegavaju zbog žarenja koje izaziva ukoliko je dodirnete. Ali to je velika…
6343
Veoma zdrav sok od višanja bez konzervasna a uz to preukusan! Obavezno isprobajte!
129696
Ajvar od zelenog paradajza je ustvari namaz sa zelenim paradajzom i renom. Veoma je ukusno i otvara apetit. Probajte.
40225
Veoma ukusna pita sa korama i voćem po izboru. Preko zime možete praviti od dunja, preko leta od bresaka, od jabuka preko cele godine.
29917
razna slana peciva od lisnatog testa sa semenkama po vašem ukusu.
61788