• Čaj od nane - saveznik u očuvanju zdravlja

    Čaj od nane - saveznik u očuvanju zdravlja

    Čaj od nane je ukusan i osvežavajući način na koji možete uticati na poboljšanje vašeg zdravlja, posebno zbog njegove sposobnosti da poboljša varenje, ublaži bol, eleminiše upale, opusti telo i um, eleminiše loš zadah, pomogne u gubitku težine i poboljša imuni sistem. Malo li je?

    Njegov uticaj na digestivni sistem je značaja, a njegova osnovni elemenat koji je možda najvredniji deo njegove organske strukture je mentol.

    Jednostavno, čaj od nane je vrsta infuzije za organizam. Ne sadrži kofein tako da čaj od nane možete piti pred spavanje kako biste se opustili i umirili.

    Zbog svog ukusa spada u jedne od najpopularnijih čajeva na svetu, ali jedno od njegovih osnovnih prednosi je što hladi telo iznutra a čini da se znojite "spolja". Tako da, ukoliko imate groznicu uz pomoć čaja od nane možete smanjiti svoju telesnu temperaturu pa čak i ublažiti brojne upale.

    Sprečava nadimanje, grčeve i stimuliše varenje, kao i pravilan rad creva. Deluje kao analgetik, ima umirujući efekat.

    Ublažava mučninu, smiruje kašalj i samim tim povoljno deluje na respiratorne organe. Opušta mišiće grla i grudnog koša, eleminiše simptome prehlade.

    Poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima. Sadrži mnoštvo vitamina od kojih je najdominantniji vitamin B.

    Pomaže apsorpciji hranljivih materija kako bi telo obavilo svoje funkcije na pravilan način.

    Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluzokože u ustima i nakupljanja katrana u gornjem delu disajnih puteva, a često se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice.

     1154
  • Zašto je važno jesti vlakna?

    Zašto je važno jesti vlakna?

    Rezistentni skrob je komponenta vlakana koja “odoleva” varenju u tankom crevu zbog čega povećava sitost i smanjuje glad. Kada rezistentni skrob stigne do debelog creva, služi kao gorivo pojedinim bakterijama. Vlakna, pre svega, obezbeđuju zaštitu od kardiovaskularnih bolesti i toksina. Vlakna učestvuju u detoksikaciji organizma, regulišu nivo holesterola i deluju kao antioksidansi. Preporučen dnevni unos je 20 – 40 grama. Povećan unos vlakana može loše uticati na proces varenja i oštetiti sluzokožu creva.

     1402
  • Hidratacija hranom

    Hidratacija hranom

    Nošenje flašice sa vodom svuda nije jedini način da ne dehidrirate. Hrana može značajno da utiče na dnevne potrebe u vezi sa vodom.

    Godinama je važilo pravilo da je potrebno 8 čaša vode, ali nije tako jednostavno. Potreba za vodom zavisi od klime, mišićne mase, fizičke aktivnosti i načina ishrane. Ljudima koji imaju veći procenat mišića potrebno je više vode, zato muškarcima obično treba više vode nego ženama.

    Hranom se obično obezbeđuje petina dnevne potrebe za vodom, ali ako konzumirate hranu bogatu vodom (poput lubenica, povrća ili mesa), taj postotak može biti i veći.

    Meso sadrži dosta vode, ali se čak 20 – 30% gubi kuvanjem, dok ovo nije slučaj sa povrćem, a konzumiranje svežeg voća može značajno smanjiti vašu potrebu za vodom, čak i u vrelim letnjim danima.

     1335
  • Spanać

    Spanać

    Spanać je jedna od najhranljivijih namirnica. Možete ga naći na pijaci skoro cele godine, ali najbolji je na proleće i jesen. Smanjuje rizik od osteoporoze, srčanih bolesti, raka debelog creva, pomaže protiv stresa. Ima antioksidantsko i antikancerogeno dejstvo, sadrži vitamine A, C, K1, kalcijum i magnezijum.



     19823
  • Zbog čega je celer važan u ishrani?

    Zbog čega je celer važan u ishrani?

    Bogat je vodom i elektrolitima koji su od vitalnog značaja za hidrataciju i pravilno funkcionisanje brojnih ćelija.

    Sadrži kalijum, magnezijum, natrijum i gvožđe. Neutrališe efekte kiselih namirnica kao što su meso i mlečni proizvodi i visoko prerađena hrana.

    Hlorofil u celeru pomaže regeneraciji krvi i ima antitumorska, antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

    Visok nivo rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana reguliše nivo šećera u krvi.

    Eleminiše toksine i nagomilanu vodu u organizmu.

    Sadrži veliku količinu vitamina A.

    Smanjuje "loš" holesterol.

    Bogat je vitaminom K, koji je važan za zgrušavanje krvi, izgradnju jakih kostiju i dobro zdravlje srca.

    Zbog visokoh nivoa vitamina C, redovnim konzumiranjem celera možete smanjiti rizik od prehlada i raznih drugih bolesti.

    Štiti nervne ćelije i omogućava normalno funkcionisanje nervnog sistema i mozga.

     1068
Slatko osvežavajuće piće tokom vrelih lentnjih dana. Brzo se sprema, ne košta mnogo a ukus možete prilagođavati po želji. Uz kriške limuna i mnogo kocki leta ovaj napitak može biti…
18907
Jela bazirana na soji su izuzetno zdrava, a zašto da ne, i ukusna. Ovu namirnicu ne treba da izbegavaju čak ni ljubitelji mesa. Naravno, pohovani odresci od soje ne treba…
20527
Meso japanske prepelice pomalo potseća na meso divljači - tamno je, slatkasno i naravno veoma ukusno. Počastite sebe, svoju porodicu ili prijatelje ovim specijalitetom i uživajte uz muziku Zvonka Bogdana,…
23936
Ako želite da malo promenite nešto u svakodnevnoj pripremi hrane, ili da iznenadite prijatno vaše goste sa nekim novim specijalitetom, isprobajte recept za hrskave prepelice.
21659
Krem supa od karfiola je veoma ukusna i hranljiva, u letnjim danima vam može zameniti ceo obrok.
16921
Uvek se pitamo šta uraditi sa gomilom kuvanih jaja koji nam ostanu posle Uskrsa??? Dobro,Uskrs je odavno prošao,ali u ovom receptu ću Vam objasniti kako da iznenadite Vaše goste sa…
14658