• Uticaj japanskog spanaća na zdravlje

    Uticaj japanskog spanaća na zdravlje

    Japanski spanać izvorno potiče iz Sakure. Intezivnijeg je ukusa pa se neretko koristi za pravljenje brojnih tradicionalnih japanskih jela. Japanci veruju da ova vrsta spanaća može usporiti proces starenja. Fascinantan je zbog neverovatne količine vitamina K, A, C, B1, B2, B6 i E. Visok sadržaj luteina je od velike koristi za zdravlje očiju. Antioksidansi eliminišu slobodne radikale iz tela i jačaju imuni sistem. Zavidne količine folne kiseline su od značaja za pravilan rad srca.

     1314
  • Organsko mleko sadrži 50 odsto više omega 3 masnih kiselina

    Organsko mleko sadrži 50 odsto više omega 3 masnih kiselina

    Omega 3 čuva zdravlje kože i podstiče neurološke funkcije. Rezultati koji potvrđuju da organsko mleko sadrži i do 50 odsto više omega 3 masnih kiselina zasnovani su na meta analizi i uključuju 196 zasebnih studija. Pored toga, organsko mleko nudi 40 odsto više linoleinske kiseline i malo više gvožđa, karotena i vitamina E. Jasno je da bi svakodnevna ishrana trebalo da uključuje dosta svežeg (organskog) povrća i voća zajedno sa umerenom količinom fermentisane hrane radi suzbijanja hroničnih bolesti. Iznad svega, nutricionisti preporučuju unos ribe bar 3 puta nedeljno, naročito masne morske ribe bogate ovim kiselinama.

     1299
  • Regulišite svoj krvni pritisak uz pomoć ovih namirnica

    Regulišite svoj krvni pritisak uz pomoć ovih namirnica

    Hipertenzija zavisi od brojnih faktora. Hrana igra odlučujuću ulogu kada je u pitanju vaš krvni pritisak. Brojna jedinjenja u repi mogu vam pomoći u regulisanju krvnog pritiska. Kombinujte je sa salatama, u smutijima ili sokovima zajedno sa jabukama ili grožđem. Riblje ulje i avokado bogati su omega 3 masnim kiselinama koje su od ključnog značaja za zdravlje srca. Pomažu jačanju krvnih sudova i čine ih elastičnijim, poboljšavaju cirkulaciju krvi kako ne bi došlo do hipertenzije. Ovsene kaše sadrže veliku količinu vlakana, imaju nizak nivo masti ali visok nivo natrijuma - minerala koji uravnotežava krvni pritisak. Pomešajte ih sa medom i voćem i uživajte u svakom zalogaju! Samo jedna banana sadrži neverovatne količine kalijuma. U stvari, ukoliko ih jedete jednom dnevno - dobićete 100 odsto dnevne preporučene količine. Kalijum podstiče pravilnu cirkulaciju ali i održava zdravlje vaših bubrega.

     1205
  • Piskavica - začin i prirodni lek

    Piskavica - začin i prirodni lek

    Piskavica ili grčko seme je samonikla biljka koja potiče iz Indije i južne Evrope. Vekovima su je drevni Egipćani koristili u borbi protiv groznice, a gajena je i kao stočna hrana. I danas se koristi kao jedan od glavnih sastojaka za pripremu karija. Snižava krvni pritisak i smanjuje nivo šećera u krvi. Odličan je izvor selena koji pomaže telu da iskoristi kiseonik. Bogata je gvožđem, natrijumom i tiaminom. Stimuliše proizvodnju mukoznih tečnosti koje pomažu uklanjanju toksina iz respiratornog trakta. Pospešuje znojenje i koristi se za lečenje alergija i bronhitisa jer olakšava iskašljavanje i ublažava simptome. Egipćani su istucane semenke piskavice stavljali na rane i opekotine, a Hipokratovi učenici su otkrili njenu lekovitost kod bronhijalnih upala.

     2632
  • Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Energetske i hranljive vrednosti: brokoli

    Poznato je da brokoli pripada porodici divljeg kupusa i da potiče iz Italije. Korišćen je i u ishrani i u medicinske svrhe još od 6. veka pre nove ere. Sadrži brojne antioksidante i lekovite supstance koje uništavaju slobodne radikale, a štiti i od pojave povišenog krvnog pritiska pri čemu nosi izuzetno malu kalorijsku vrednost. Njegovi hranljivi sastojci su osetljivi na visoku temperaturu zbog čega je najbolje kuvati ga najviše pet minuta.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 23 kcal

    Ugljeni hidrati: 6,64 g

    Proteini: 2,86 g

    Masti: 0,39 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,63 g

    Niacin: 0,64 mg

    Pantotenska kiselina: 0,57 mg

    Vitamin B4: 18, 7 mg

    Vitamin B9: 63 µg

    Vitamin C: 89,2 mg

    Vitamin E: 0,78 mg

    Vitamin K: 101,6 µg

    Natrijum: 33 mg

    Kalijum 316 mg

    Kalcijum: 47 mg

    Gvožđe: 0,73 mg

    Magnezijum: 21 mg

    Mangan: 0,21 mg

    Selen: 2,5 µg

    Cink: 0,41 mg

     2014
Ovaj recept sam nasledila od mame. Ona je to tako dobro spremala i skoro da nije bilo nedeljnog ručka bez ove super.
29113
Evo kako da brzo i efikasno spremite grickalice za goste koji su vam se najavili. Odlično idu uz vino ili neko meze. Prijatno!
16986
Odlična čorbica sa piletinom i graškom. Veoma se lako sprema i pogodna je da je spremite i nekoliko dana pre konzumiranja.
10310
Špagete od heljdinog brašna sa sosom od kisele pavlake i lešnicima.
3275
Ravioli u sosu od tikvica, šampinjona i paradajza.
9210
Ukusne lazanje sa piletinom i suvm mesom.
4744